Recept Danskt surdegsbröd

Tipsade i helgen om ett surdegsbröd jag bakade som var löjligt enkelt. Och gott! Här är receptet på hur jag gjorde:

Dag 1, blötläggning
2 dl kallt vatten
200 g (3 dl) rågkross
50 g (1/2 dl) rågsurdeg
60 g (1 dl) solrosfrön
16 g (2 msk) linfrön
5 g (3/4 tsk) salt

Dag 2
1 dl kallt vatten
160 g (2,7 dl) vetemjöl
40 g (0,75 dl) rågsikt
100 g (1 dl) rågsurdeg
10 g jäst
5 g (3/4 tsk) salt
130 g (2 1/2 dl) rostade pumpakärnor

Dag 1
Blanda alla ingredienser till blötläggningen i en bunke. Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2
Blanda blötläggningen med vatten, vetemjöl, rågsikt, rågsurdeg, jäst och salt. Arbeta ihop degen. Rör kraftigt för hand eller maskin. Arbeta sist i pumpakärnor.

Lägg degen i en smord avlång brödform och täck med plastfolie. Låt jäsa i 1 1/2 – 2 timmar.
Pensla brödet med vatten och grädda brödet i 10 minuter i 250 °C. Sänk sedan värmen till 200°C och grädda i ytterligare 45 minuter.

Originalreceptet som jag utgick ifrån hittade här. Där tipsas även om hur en kan göra bullar/småbröd av degen istället. Det ska jag testa nästa gång.

Lämna ett svar

Upptäck mer från Vego Eco

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa