Ned med anti­biotikaanvändningen

Förra veckan rapporterades om undersökningen där man hittat MRSA-bakterier i kött i svenska köttdiskar. Det oroväckande med detta är egentligen inte risken för att smittas då de försvinner vid upphettning utan om köttindustrins antibiotikaanvändning. 

Sverige ligger långt ner i listan av Europas länder sett till hur mycket antibiotika industrin använder. Men det är ändå för mycket men än värre alltså i andra länder. Nederländerna lyftes igår som ett exempel på ett land som lyckats halvera användningen vilket givetvis är bra. Men det krävdes dödsfall för att få parterna att reagera. Efter det så har man samarbetat, uppfödare, veterinärer och myndigheter, och det har givit resultat. 

Antibiotika är ett billigt sätt att bedriva djuruppfödning. Fullständigt vansinne och i Nederländernas exempel så var uppfödarna – inte otippat – negativa till förändringen. Men tack vare opinionen som var emot dem så är ett förbättringsarbete i rullning. Men att det fortfarande är så att veterinärer tjänar pengar på att skriva ut antibiotika är helt befängt. 

Från Sveriges håll arbetar Marit Paulsen och Fredrick Federley nu för att få till nya lagar om veterinärmedicin för att reglera användningen av medicin till djur. Det är ur globalt hälsoperspektiv givetvis bra men med uttalanden som att ”en glad gris är en god gris” kan man inte annat än att bli lite besvärad av. Fortfarande har jag så svårt att förstå hur man kan se det som något gott att äta andra individer. Men att man skulle lägga ner hela djurindustrin vet jag är att drömma för mycket, i alla fall den närmsta framtiden och försöker istället fokusera på det positiva i om antibiotikaanvändningen kan gå ner. 

Med en ungefärlig beräkning som säger att cirka 25 000 personer har dött av resistenta bakterier bara i Europa är det hög tid att något görs. Om följden blir att man inser att det inte går att bedriva den koncentrationslägerliknande uppfödningen så är ju det bra. Kanske att folk likt vid mjölkstämningen av Oatly kanske kan börja tänka till tack vare detta. Är det verkligen rätt att bedriva djurindustri? Man kan alltid hoppas. 

Så även om Paulsens uttalande stöter mig så hoppas jag att hon och Federley lyckas driva fram riktigt bra regleringar snarast. Lycka till med att få igenom förbättrande lagförslag!

Glad gris? Måste den ätas?

4 kommentarer på “Ned med anti­biotikaanvändningen

  1. Och det är inte bara antibiotikaanvändningen i jordbruket som ställer till problem. Även i sjukvården finns problem med överdrivet nyttjande som i sin tur kan leda till allvarliga konsekvenser med resistenta sjukdomar.

    Här i Sverige är vi med rätta väldigt restriktiva med antibiotika, både till människor och djur, men på många ställen i övriga Europa är det lika enkelt att köpa som vanlig Alvedon.

    Det är såklart mycket svårare att påverka andra länders sjukvård än deras livsmedelsexport, men vi får lämna vårt hopp till politikerna. Just Federley är engagerad inom den frågan också och jag hoppas de får gehör för sina, och WHOs, farhågor i EU.

  2. Visst är det bra att antibiotikaförskrivningen har minskat, men folk vill fortfarande ha det mot minsta åkomma. Sjukvårdspersonalen har dagliga duster med arga människor, ofta småbarnsföräldrar, som blir förbannade när de inte får antibiotika. Skrämmande och så väldigt kortsiktigt tänkt.

  3. Ja, visst finns det fler områden som behöver tänka på användningen. Alla behöver ta sitt ansvar.

  4. Det är därför det är viktigt att man informerar om detta så att folk verkligen förstår allvaret och inte ber om det i tid och otid.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: