Bidrag till klimatsmarta proteinkällor

Ni minns utlysningen från Vinnova tidigare i år? Innovativa koncept för en klimatsmart och hälsosam proteinkälla kunde söka pengar för att ta fram alternativ till konsumtionen av kött- och mjölkprodukter. Nu har de 15 projekt som fått finansiering presenterats.

Det är en blandning av animaliska och vegetabiliska projekt som fått bidrag. Gemensamt är att de enligt Vinnova är “klimatsmarta proteiner som ska bidra till att utveckla innovativ, hälsosam och god mat för framtiden, som alternativ till konventionell köttproduktion”.

Av beskrivningarna som finns för de olika projekten så ser det ut att vara nio av dem som är vegetabiliska. Det är en blandning av produkter som ska efterlikna kött men även en som satsar på ostliknande produkter. Går det väl borde det höras många glada hejarop i vegankretsar. Ost är en av de produkter som många efterfrågar och utbudet är långt ifrån mättat.

En annan är en produkt baserad på odlade muskelceller. Kan inte låta bli att reagera på detta med muskler, låter onekligen inte så lockande (om man är vegetarian) men baserat på havre så kan det säkert bli bra. Inte bara havre används som källa utan även lupin och den gamla gråärtan som är en av våra äldsta växter och har god anpassningsförmåga i ett förändrat klimat. Gråärten Retrija har hög smakintensitet med inslag av nöt och doft av jord berättar Magnus Westling, doktorand vid Örebro universitet.

Magnus Westling Oru

Här är de projekt som är vegetabiliska, info från Vinnova där samtliga projekt finns listade:

Lupin för innovation av klimatsmart och smakrik mat, Nordvara Nordisk råvara AB, OpenEye AB
Projektet ska ta fram en livsmedelsbas av svenskodlad lupin, varifrån det går att producera en stor mängd växtbaserade livsmedel som dryck, färs, korv, pålägg, pasta, bröd och glass.

Vegansk skyr från skandinaviska råvaror med hjälp av oleosin från rapsrester, Lunds universitet, Institutionen för livsmedelsteknik
Ska göra en skyr-liknande produkt baserad på komponenter från raps istället för mjölk. Skyr baserad på raps har flera hälsofördelar ger betydligt lägre klimatpåverkan jämfört med baserat på komjölk.

Ärttempe – ett köttigt vegoprotein med unika hälsomervärden, Mögelmat AB
Ska utveckla av en svensk version av den indonesiska sojatempen där sojabönan byts ut mot svenska, ekologiska gula ärtor.

Smat – smart mat av havre och odlade muskelceller, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Food and Bioscience, Göteborg
Ska ta fram en prototypprodukt där muskelceller odlats på strukturer från havreprotein för att likna den textur som finns hos kött.

Ädelosttofu baserad på svenska åkerbönor och svensk soja, JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik AB
Ska ta fram en ädelostliknande produkt som är baserad på svenskodlade åkerbönor och sojabönor, som efterliknar mjölkbaserade produkter som gorgonzola, danablu, eller cambozola.

Mellanmål på svensk böna, Åse-Glass AB
Ska utveckla ett mellanmål gjord av bondbönor, där en professionell kock ska smaksätta basen och utveckla den till en färdig prototyp.

Gråärtor – en oanvänd resurs i den nordiska gastronomin, Örebro universitet, restaurang- och hotellhögskolan
Ska utveckla en gråärtsbiff som innehåller gråärten Retrija, som har egenskaper som efterliknar kött.

Klimatsmart svampprotein från det svenska jordbruket, Lantmännen agroetanol AB
Ska undersöka möjligheten att förädla svampprotein till ett eller flera livsmedel, för att kunna erbjuda livsmedelsindustrin ett närodlat, hälsosamt, smakrikt svampprotein med hög klimatprestanda.

Smartgrillers – en nutritionell smaksensation, Sveriges tekniska forskningsinstitut, Göteborg
Ska ta fram en klimatanpassad och hälsosam vegetarisk grillprodukt med högt proteininnehåll, genom att använda biprodukter av protein och fiberhaltiga råvaror samt andra grödor som odlas i Sverige.

Det kommer att bli intressant att följa detta, hoppas att vi får ta del av klimatsmarta, veganska alternativ inom flera områden. I höst kommer en första provsmakning äga rum där man även kan söka en följdinvestering på upp till två miljoner kronor för att utveckla prototypen mot en färdig produkt.

2 kommentarer på “Bidrag till klimatsmarta proteinkällor

  1. Pingback: Är alger framtidens mat? | Vego Eco

  2. Pingback: Köttiga och växtbaserade burgare | Vego Eco

Lämna ett svar

Upptäck mer från Vego Eco

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa