Veganska belgiska våfflor

Belgisk våffla med sylt och grädde

För att göra belgiska våfflor krävs ett särskilt belgiskt våffeljärn. Men går det att göra belgiska våfflor utan ägg? Jodå, det går alldeles utmärkt! 

Självklart kan en njuta av belgiska våfflor även om en är vegan eller mjölk- eller äggallergiker.

Recept:
125 g margarin
2,5 dl valfri mjölk
2 dl vatten
12 g jäst
6,75 dl vetemjöl
2 tsk NoEgg
1/2 tsk salt
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
0,75 dl aquafaba (bönvätska, t.ex. spadet från en tetra kikärtor)

Smält margarinet, häll i mjölken och vattnet, värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över degspadet och rör så att jästen löser sig. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i mjölkblandningen, vispa till en jämn smet.

Vispa aquafaban till ett vitt skum, så att det börjar likna maräng. Rör sedan ner den försiktigt i våffelsmeten och låt stå i 20 minuter.

Värm ett belgiskt våffeljärn och grädda våfflorna i några minuter tills de har fått fin färg. Smörj eventuellt järnet med lite extra margarin emellanåt om våfflorna fastnar.

Servera våfflorna med vispad grädde, sylt och florsocker. Lönnsirap och bär är också goda alternativ, toppa med det du tycker blir godast.

Belgisk våffla med vispad grädde, sylt och pudrat florsocker över.

 

SparaSpara

2 kommentarer på “Veganska belgiska våfflor

    • Ja, gör det. De är otroligt goda! 🙂

Lämna ett svar

Upptäck mer från Vego Eco

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa