Site icon Vego Eco

Ska man subventionera det som försämrar?

Nej, det låter väl inte särskilt vettigt? Men faktum är ju att det görs, de flesta vet om det men tänker inte på det. Direktstöd till animalieproduktion, exportstöd och stöduppköp mm pågår som säljfrämjande åtgärder. Subventioner som verkar för ökad köttproduktion innebär ju därmed att man subventionerar en försämring av miljön. Samtidigt som vi ändå måste vara eniga om att vi behöver göra allt vi kan för att vända skeppet och styra det mot en miljövänligare linje.

Produktionen av animaliska livsmedel står för 18 procent av utsläppen av växthusgaser. Bete och foderodling till den upptar 70 procent av världens jordbruksmark. Skövlingen av regnskog i Sydamerika och andra håll drivs av boskapsuppfödningen, som behöver mer landområden och därmed är en stor källa till klimatpåverkan.

Är det här ok? Jag har inte hört någon som tycker att det är ok att regnskogen skövlas. Inte kan väl någon heller försvara att så stor del av det som odlas går till djurindustrin istället för till människor? Är det inte klokare att vi äter mer av det vi odlar istället för att ge det dit? Djur som plågas i en industri som fördärvar klimatet där man får ut ungefär en åttondel så mycket föda som om man hade ätit det som odlades från början. 

Svensk mat- och miljöinformation driver en kampanjen Köttskatt nu! där man vill införa miljöskatter på animaliska produkter och avskaffa subventionerna. Håller du med om att detta kan du skriva på deras namninsamling för detta, det gör du här

Exit mobile version