Mer vego bra miljömål

Jonas Paulsson, partiledare för Djurens parti har svarat på Miljöpartiets utspel om att 50 procent av maten ska vara ekologisk år 2020. Han påpekar i sin replik, precis som jag efterfrågade när deras artikel publicerades, att vegetarisk mat borde fått större plats. Är det något man vill göra för bättre mat och miljö så är svaret att minska på animalierna. Det är därför förvånande att man bara nämnder det i förbigående. Paulsson föreslår som alternativ att varannan måltid ska vara vegetarisk år 2020. 

Stora summor går idag till att subventionera jordbruket och man kan inte annat än förundras över hur det kan pumpas in så mycket pengar där när det finns och behövs bättre alternativ. Varför subventioneras inte havre på samma sätt? Vill man gå över till att konsumera havremjölk istället för komjölk blir det stor skillnad i pengar per månad för en barnfamilj. Mjölk är något som man bör servera barn för att den är berikad och är ett säkert kort för småbarnsföräldrar gällande näringsintag. Ska man då inte ha råd att ge sitt barn ett alternativ som är bättre för hälsa och miljö utan bli tvungen att välja ett animaliskt sämre alternativ? 

Miljömål kopplat till det effektiva sättet med vegetarisk kost har onekligen lång väg kvar, även inom miljöpartiet. Låt oss hoppas att partier som Djurens parti och F! kan vara med och driva på denna fråga. Det är de partier som verkar bry sig mest om frågan. Mer om vad partierna tycker om ett långsiktigt arbete för att minska matens miljöpåverkan finns i den Stora partienkäten 2014 som SMMI låtit göra. Köttskatt står inte högst på listan direkt. 

 

Lämna ett svar

%d