Site icon Vego Eco

Kemikalier i havre och jordgubbar

En pytteliten notis på svd.se noterar att det finns rester av kemiska bekämpningsmedel i hälften av 77 000 utförda prover. Till morgonens kopp te bläddrar jag sedan i DN som åtminstone ägnar samma nyhet en halvsida. Jag tycker det är anmärkningsvärt. Hur kan detta ses som så obetydligt? Varför tar man inte kemikalieproblemet på större allvar?

Rapporten fokuserar på vitkål, sallad, persikor, spannmål, äpplen, purjolök, mjölk, päron, jordgubbar, tomater och fläskkött. Jordgubbar, citrusfrukter och lever ligger högt både gällande mängd och antalet bekämpningsmedelsrester. I vindrovor har man hittat både cancerogena och hormon- och reprodutkionsstörande ämnen. Värst är de druvor som kommer från Indien med 53 % över gränsvärdena. 

Man talar alltså om ”över gränsvärden”, man kan ju alltså anta att i stort sett allt innehåller något men att de håller sig under gränsen. Med tanke på vilka risker detta gör för hälsan, och hur mycket vi inte ens vet om följderna pga cocktaileffekten är detta verkligen oroväckande. 

Anledningen till att det nu finns kemikalier även i spannmål beror tydligen på att tidigare förbjudna stråförkortningsmedel nu tillåts efter ansökan. Helt vansinnigt! Vad är det då för mening med förbud och vad är det överhuvud taget för idioti att hitta på något som stråförkortningsmedel alls? 

Vad gör man? Jordgubbar äts inte mycket hos oss mer än Svenska under sommaren, jag hoppas att de inte innehåller lika mycket som de som testats här. Men havre och russin går det i mängder hos oss. Hur mycket blir kvar från druvorna till russin undrar jag stilla. Plågsamt och läskigt. 

Hur illa är det med dessa tro?

Exit mobile version