Säg nej till hormonstörande ämnen

EDC-Free Europe har startat ett upprop för att få oss agera mot hormonstörande ämnen. Daglig exponering för hormonstörande kemikalier i hemmet, skolan, sjukhus etc måste stoppas för att skydda vår hälsa. Vetenskapliga bevis finns för att de hormonstörande kemikalierna kan kopplas till bland annat bröstcancer, testikelcancer, diabetes, inlärning- och beteendestörningar hos barn. Exponeringen stör även djur- och växtlivet och WHO har kallat de hormonstörande kemikalierna för ett ”globalt hot”.  

Något som är obehagligt med dessa kemikalier är att det är omöjligt att undvika dem i vår vardag. Tragiskt med tanke på att de samtidigt är bidragande till ökningar av många allvarliga hälsoproblem. Speciellt känsliga är spädbarn och foster. Exponering från mamman kan påverka barnets utveckling i livmoderns och detta vill förstås ingen orsaka sitt barn. 

För att få till stånd en förändring behövs nu att vi är fler som säger ifrån och låter hälsokostnader gå före vinst. I december förra året skulle den Europeiska Kommissionen ha fastställt kriterier gällande detta men att det inte har skett beror på intensiv industrilobbying med följden att kommissionen har skjutit upp åtgärder mot hormonstörande kemikalier. 

Allmänhetens engagemang behövs och du kan nu agera genom att fylla i ett enkelt formulär för att skicka in dina åsikter till Europeiska kommissionen. Du gör det här och vill du läsa mer om detta kan du göra det via Frågor och svar som har sammanställts för att underlätta informationen kring detta. 

Gå in och gör din röst hörd, fram till den 16 januari har du på dig. 

 
Vill du veta ytterligare om hur kemikalier påverkar vår hälsa så rekommenderar jag er att se den mycket sevärda filmen Underkastelsen

2 kommentarer på “Säg nej till hormonstörande ämnen

  1. Det svåra är att veta i vilka produkter som hormoner finns eller har använts vid framställningen. Fick till min stora fasa höra häromdagen att julgranar får hormoner! Det är ju inte klokt.

  2. Visst är det svårt! Och därför bra om det kunde bli bättre reglering.
    Julgranar? Men det är ju helt galet! Finns visst inga gränser för hur galna saker människor tar sig för…

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: