Färre gifter i textilier

Denna sommar har det kommit ett beslut från EU om att skärpa reglerna mot miljöskadliga kemikalier som är vanliga i kläder och andra textilier. En seger för alla som kämpat för detta där Naturskyddsföreningen var en av dem som väckte frågan för åtta år sedan. 

Främst handlar det om nonylfenoletoxilater i importerade kläder, kemikalier som sköljs ut med vattnet vid tvätt och hamnar i naturen. Där bryts den ner till normonstörande nonyifenol som på verkar djurlivet.

Branschen får fem år på sig att fasa ut dem vilket kommer att ge miljövinster inte bara i Sverige och EU utan givetvis även i de länder där textilierna produceras. Det är sedan tidigare förbjudet att använda NPEs inom textilproduktion i EU men med ett importförbud kommer man även åt användningen av de skadliga kemikalierna där de i dagsläget används mest.

En stor seger för alla som vill se ett giftfritt mode. Sverige har varit pådrivande i det här viktiga arbetet inom EU. Mer sånt tack, viktiga frågor som inte ska sopas under mattan. Med kraftfullare regler mot miljögifter kommer vi ett steg närmare en giftfri vardag.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: