Hårdare tag mot kemikalier

I en debattartikel i DN idag efterfrågar Annie Lööf (C) och Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen nya åtgärder för att få bort hormonstörande ämnen. Med förbud mot bisfenol A i fler produkter vill man göra Sverige till ett föregångsland med skarpare lagar mot kemikalier. 

Kemikalier stör våra hormoner och med risker för vår hälsa, i synnerhet för barn, är det verkligen hög tid att man tar tag i detta. De finns överallt omkring oss och med reglering kring detta finns hopp om att man börjar ta detta på allvar.

Vad som föreslås är att kemikalierna ska bära sina egna kostnader genom en kemikalieskatt. Förbud mot bisfenol A i fler produkter, skärpt EU kemikalielagstiftning där Sverige bör vara pådrivande, införa nationella förbud på ämnen man vet har påverkan på hormonsystem samt upphandlingsstöd för en giftfri vardag.

En viktig fråga för vår hälsa och våra barn, att utsätta dem för cocktaileffekten är väl inget någon förälder vill men som det ser ut i vårt samhälle idag är det svårt att komma undan och då behövs reglerande åtgärder. Mer information skulle inte heller skada så att folk blir mer medvetna om riskerna och kan börja ställa krav. Här kan du läsa lite mer om dess påverkan. Koncentrerad cocktail NaturskyddsföreningenBider från Naturskyddsföreningens kampanj Cocktaileffekten

 

En kommentar på “Hårdare tag mot kemikalier

  1. Pingback: Hållbara trender | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: