Site icon Vego Eco

Morgonbakning, frallor och brödkakor

I morse bakade jag frallor och medan jag hällde upp lite mjölk till min morgonlatte så la jag märke till ett recept på paketet som jag tänkte att jag kunde passa på att testa när jag ändå hade ugnen på.

Frallorna har jag bakat ett par gånger bara för att det verkade så väldigt enkelt enligt receptet, och de kallas för just ”Lata sommarfrallor”. Och de är vansinnigt enkla! Jag har ändrat lite, lite grann. Har istället agavesirap i, tar hälften så mycket salt och har kryddat med 1/2 tsk kummin. Och så gör jag 12 stycken, de blir lite väl små annars tycker jag. Så här blir receptet då:

Recept, sommarfrallor 12 st:
1/2 paket jäst
5 dl kallt vatten
1 msk olivolja
1 msk agave
1 tsk salt
1/2 tsk kummin
12 dl rågsikt

Rör ut jästen i det kalla vattnet i en bunke. Tillsätt olja, agave, salt, kummin och rågsikt. Kör några minuter så att degen blandas ordentligt. Täck med en handduk och ställ i kylen över natten.

Sätt ugnen på 225°C på morgonen. Ta fram degen och häll ut den på mjölat bakbord. Knåda den inte, häll bara på mjöl på den och skär i 12 bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Det jag helt impulsivt valde att baka och nu googlade fram för att kunna delge er receptet med är Brödkakor med solrosfrön. Där står det dock att man ska göra dem runda (och att man ska strö över havregryn, hade ju blivit finare). På mjölkpaketet som jag gick efter står det ”bred ut till två tunna kakor” och van efter vanligt kakbak så blev det i min värld på längden vilket är vanligast då man bakar småkakor och sedan skär i bitar.

Mina blev rätt mjuka men lilla tyckte väldigt mycket om dem ändå, hon har ätit som en galning nu till lunch. Jag hade inte flytande margarin, utan smälte vanligt men jag har svårt att tro att det skulle göra sån skillnad. Kanske var för mycket morot är jag rädd. Nåja, huvudsaken det blev uppskattat.

SparaSpara

Exit mobile version