Picknickbröd eller brytbröd, mjölkfritt

Picknickbröd eller brytbröd, vilket man än vill kalla det så är det ett gott och smidigt bröd. Det är lätt att baka, bra på buffébordet och även smidigt att ta med sig ut då man inte behöver ha någon kniv till det.

Det går dessutom förhållandevis fort att baka med kort jäs- och gräddningstid så kommer du sent på att du saknar bröd till picknicken är det snabbt löst. Baka, ta det ljumma brödet med dig ut och bryt ute på filten.

Ingredienser:

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
50 g rumsvarmt (mjölkfritt) margarin
1 1/2 tsk salt
3 msk ljus sirap
100 g sour supreme
2 dl grahamsmjöl
ca 12 dl vetemjöl
 
Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör om tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet och tillsätt smör, salt, sirap, sour supreme, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig i knappt fem minuter. Se om det behövs mer mjöl, degen ska vara smidig men inte för torr. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
 
Stjälp upp degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Strö över grahamsmjöl och platta ut degen i pannan. Skär degen i rutor med en vass kniv. Låt sedan jäsa övertäckt i ca 20 min.
 
Grädda i 225°C i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Annonser

One Comment on “Picknickbröd eller brytbröd, mjölkfritt

  1. Pingback: Än är det sommar! Picknick för hela slanten | Vego Eco

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: