Picknickbröd eller brytbröd, mjölkfritt

Picknickbröd eller brytbröd, vilket man än vill kalla det så är det ett gott och smidigt bröd. Det är lätt att baka, bra på buffébordet och även smidigt att ta med sig ut då en inte behöver ha någon kniv till det.

Det går dessutom förhållandevis fort att baka med kort jäs- och gräddningstid så kommer du sent på att du saknar bröd till picknicken är det snabbt löst. Baka, ta det ljumma brödet med dig ut och bryt ute på filten.

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
50 g rumsvarmt (mjölkfritt) margarin
1 1/2 tsk salt
3 msk ljus sirap
100 g sour supreme/iFraiche
2 dl grahamsmjöl
ca 12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör om tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet och tillsätt smör, salt, sirap, sour supreme/iFraiche, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig i knappt fem minuter. Se om det behövs mer mjöl, degen ska vara smidig men inte för torr. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.

Stjälp upp degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Strö över grahamsmjöl och platta ut degen i pannan. Skär degen i rutor med en vass kniv. Låt sedan jäsa övertäckt i 20 min.

Grädda i 225°C i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

En kommentar på “Picknickbröd eller brytbröd, mjölkfritt

  1. Pingback: Än är det sommar! Picknick för hela slanten | Vego Eco

Lämna ett svar

%d