Vem vill inte njuta av nybakade frallor till frukosten? Låta dem jäsa över natten är ett utmärkt sätt att få göra det.
Recept, cirka 24 st frallor
1 dl bovete
6 dl vatten
6 dl ljummet vatten
100 g smör
50 g jäst
4 msk linfrö
1 dl rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl
(Lite havremjölk till pensling och sesamfrön att strö över om man vill)
Koka upp vattnet och häll över bovtekornen och låt det stå 15 minuter. Häll av blötläggningsvattnet från bovetet och blanda sedan med det ljumna vattnet. Smält smöret, rör ner det och blanda i övriga ingredienserna. Tillsätt mjölet lite i taget, ta inte mer än att degen blir lagom fast att kunna formas till bullar. Knåda degen i cirka fem minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till bullar. Lägg dem på bakplåtspapper och ställ in i kylen. Låt jäsa över natten.
Ta ut brödet på morgonen och låt det jäsa i rumstemperatur tills ugnen är varm. Om du vill, pensla brödet och strö över frön. Grädda brödet i 225°C i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
Ser jättegoda ut!
Pingback: Jäsa över natten, nybakat till frukosten | Vego Eco
Pingback: Nybakat till frukost | Vego Eco
Pingback: Frukost med gröt, frallor och chailatte | Vego Eco