Morgonbakning, frallor och brödkakor

I morse bakade jag frallor och medan jag hällde upp lite mjölk till min morgonlatte så la jag märke till ett recept på paketet som jag tänkte att jag kunde passa på att testa när jag ändå hade ugnen på.

Frallorna har jag bakat ett par gånger bara för att det verkade så väldigt enkelt enligt receptet, och de kallas för just ”Lata sommarfrallor”. Och de är vansinnigt enkla! Jag har ändrat lite, lite grann. Har istället agavesirap i, tar hälften så mycket salt och har kryddat med 1/2 tsk kummin. Och så gör jag 12 stycken, de blir lite väl små annars tycker jag. Så här blir receptet då:

Recept, sommarfrallor 12 st:
1/2 paket jäst
5 dl kallt vatten
1 msk olivolja
1 msk agave
1 tsk salt
1/2 tsk kummin
12 dl rågsikt

Rör ut jästen i det kalla vattnet i en bunke. Tillsätt olja, agave, salt, kummin och rågsikt. Kör några minuter så att degen blandas ordentligt. Täck med en handduk och ställ i kylen över natten.

Sätt ugnen på 225°C på morgonen. Ta fram degen och häll ut den på mjölat bakbord. Knåda den inte, häll bara på mjöl på den och skär i 12 bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Det jag helt impulsivt valde att baka och nu googlade fram för att kunna delge er receptet med är Brödkakor med solrosfrön. Där står det dock att man ska göra dem runda (och att man ska strö över havregryn, hade ju blivit finare). På mjölkpaketet som jag gick efter står det ”bred ut till två tunna kakor” och van efter vanligt kakbak så blev det i min värld på längden vilket är vanligast då man bakar småkakor och sedan skär i bitar.

Mina blev rätt mjuka men lilla tyckte väldigt mycket om dem ändå, hon har ätit som en galning nu till lunch. Jag hade inte flytande margarin, utan smälte vanligt men jag har svårt att tro att det skulle göra sån skillnad. Kanske var för mycket morot är jag rädd. Nåja, huvudsaken det blev uppskattat.

SparaSpara

7 kommentarer på “Morgonbakning, frallor och brödkakor

 1. Det här låter bra. Jag ska prova ikväll och bjuda familjen på gott bröd i morgonbitti. Tack!

 2. Vad trevligt, hoppas att det blir bra! Återkom gärna och berätta hur det gick.
  Smaklig frukost! 🙂

 3. Det gick ju alldeles strålande! Det är ju fantastiskt kul att kunna väcka sina kära och sig själv med doften av nytt bröd en vardagsmorgon. Och det kan man ju här i och med att jobbet är så lite att utföra på morgonen (o även på kvällen).

  Så frallorna blev superbra. Jag gör dom ikväll igen..:)

  Tack!

 4. Vad roligt att det blev så bra! 🙂

  Ja, visst är det härligt med nybakat och i synnerhet på morgonen. Jag ska nog också göra en omgång nu.

 5. Jag gjorde det i morse. Oj va gott dem blev! Tusen tack, det här kommer att bli en stor favorit hemma hos oss. 🙂

 6. Pingback: Nybakat till frukost | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: