Retorik om klimatet – ett angeläget sommarprat

Porträtt på Maria Wolrath Söderberg, foto Mattias Ahlm (Sveriges radio)

I gårdagens sommarprat i Sommar i P1 kunde vi höra en av de mest framstående kunskapskällorna om vårt beteende och inställning till klimatfrågor, Maria Wolrath Söderberg. Hon delar här med sig av sina tankar och insikter om hur vi kan – och i många fall bör – tänka gällande vårt beteende. 

Maria är docent i retorik på Södertörns högskola och forskar om hur vi tänker i samband med när vi handlar på ett klimatskadligt sätt. Ingen kan så väl som hon tydliggöra hur vi som individer förhåller oss till klimatfrågor och vilka drivkrafter som kan få oss att ändra oss, eller stoppa huvudet i sanden, gällande vårt klimatavtryck. Och hur vi tänker när vi gör det. Hennes sommarprat är en mycket bra påminnelse om att vi alla har en roll att spela när det kommer till att rädda vår planet.

Det som gör Maria Wolrath Söderbergs sommarprat så oerhört viktigt är dess fokus på det mänskliga beteendet i klimatkrisen. Hon belyser den konflikt många av oss känner, glappet mellan våra handlingar och vår oro för framtiden. Det handlar om motsägelser och vår förmåga att vara både irrationella och kloka. Som de motsägelser många visar genom att handla mot våra klimatvärderingar, som att påstå klimatfrågan är det viktigaste av allt men ändå köra bil varje dag och flyga ofta trots tillgängliga alternativ med lägre klimatpåverkan. Genom att utforska detta får vi insikter i våra egna beteenden och hur vi kan tänka gällande våra klimatval, och hur vi kan förändra dem.

Kollektivt, för att stävja krisen

Det är ingen direkt hemlighet att klimatkrisen kräver kollektiv handling. Maria påminner oss om att det inte finns något utrymme för undanflykter eller att försöka ”tjäna ihop” till en pott att spendera – allt räknas! Vi måste alla ta ansvar och vara goda förebilder. Det är dags att skära ner på våra egna klimatavtryck och agera som om vår planet verkligen är i kris, för det är den. Alla kan göra något och det finns många enkla saker. Att minska sin köttkonsumtion, köpa återbrukat, eller en så enkel sak som att tänka efter före köp – behöver du verkligen den där prylen?

Sommarpratet med Maria Wolrath Söderberg är ett av de viktigaste programmen du kan lyssna på i sommar. Det är en påminnelse om att vi har förmågan att förändra vår värld om vi bara inser att det är kris. Men en sådan där det finns hopp och utvägar, bara vi alla bidrar. Så missa inte detta, in och lyssna på sommarpratet med Maria här.

Foto från SR: Maria Wolrath Söderberg, fotograf Mattias Ahlm

Lämna ett svar

%d