Vegetariska alternativ

Det är inte alls svårt att göra sin kost helt vegetarisk. Numer finns massor av vegetabiliska alternativ till animaliska produkter.

Det mesta finns som vegetariska alternativ, som korv och pålägg. Det finns även en mängd växtbaserade varianter av komjölksprodukter. Detta gör det enkelt att bara byta ut den grädde, mjölk eller liknande produkt som du annars brukar använda.

Så du behöver inte försaka dina gamla favoritrecept, bara byta mot något annat om du vill göra dem vegetariska.

Du väljer givetvis själv vilka ingredienser du vill använda i din matlagning. Men tänk gärna på att animaliska produkter orsakar lidande för djur har större miljöpåverkan än vegetabilisk dito så ju oftare du väljer något vegetabiliskt, desto bättre för miljö, djur och även din hälsa.

Växtbaserade alternativ

Creme fraiche/gräddfil

Oatlys iFraiche rekommenderas varmt, det finns även en från Yosa samt sojabaserade produkten Sour Supreme. Oatlys PåMackan är ett syrligt alternativ som kan användas där syrliga produkter behövs.

Glass

Det finns olika alternativ baserade på ris, havre och soja. Även som pinnglass och strutar. Eller varför inte göra egen glass? Kolla gärna in recept under receptfliken.

Matlagningsgrädde

Jag föredrar iMat från Oatly men det finns även soja-, kokos- och mandelalternativ från till exempel Alpro, GoGreen och Carlshamn.

Mjölk

Finns massor av sorter, jag använder mest havrebaserade produkter men det finns flera andra bra, beroende på vad som ska tillagas; ris, soja och mandel bland annat. Och fler kommer hela tiden, det är en fröjd att se allt gott som dyker upp och som kan förhöja smakerna i din matlagning och bakning.

Ost

Vegusto har massor av olika ostar, Cheezly har en god sojafri ost, Astrid & Aporna har flera sorter. Bland andra, fler finns att få tag på i webbutiker. Se gärna etiketten ost på Vego Eco för att följa nyheter och tips.

Smör/margarin

Carlshamn har både smörgåsmargarin samt ett för bakning, Icas margarin är numer veganskt precis som Floras. Det går även bra att använda kokosalternativ, i många fall går det även fint att använda olja istället för margarin eller smör.

Vispgrädde

Alpro har en sojabaserad som blir bra att vispa hård, en annan som har vispbar grädde är GoGreen. Tips för att vispa vegetabilisk vispgrädde är att vispa riktigt länge, fem minuter på högsta effekt, om du vill ha den hård för till exempel semlor eller prinsesstårta.

Yoghurt

Precis som mjölk finns det många alternativ baserade på, främst havre- och sojabaserade.

Ägg

Beroende på vad som ska göras så finns olika alternativ att ersätta med, till exempel bakpulver, äppelmos, tofu, banan och så vidare. men en produkt som jag verkligen gillar och som är bra att ha hemma är NoEgg. Den senaste upptäckten som är ett bra alternativ är kikärtsspad som gör att du kan göra maränger på samma vis som med äggvita.

13 kommentarer på “Vegetariska alternativ

 1. Pingback: Växtmjölk eller komjölk – spelar det någon roll? | Vego Eco

 2. Pingback: Vegorätt, vegetariskt matprogram | Vego Eco

 3. Pingback: Hjälp! Veganer på middag | Vego Eco

 4. Pingback: Grönt julbord | Vego Eco

 5. Pingback: Vegansk kvarg | Vego Eco

 6. Jag blev svårt sjuk och visande drack inte mjölk riktigt så kommer mer sjuk
  Jag älskar mjölk
  Vill inte bli så sjuk igen det var hemskt

 7. Pingback: Vilka mjölkfria mejeriprodukter vill du ha? | Vego Eco

 8. Pingback: Veganskt som ny norm | Vego Eco

 9. Pingback: Recept på saffransbullar | Vego Eco

 10. Söker EKOLOGISKa VEGANska alternativ som INTE innehåller palmolja och/eller socker.

  I första hand VISPBAR GRÄDDE – har inte hittat någon mer än kokos, men vill gärna få tag på någon mer neutral. Alpros innehåller socker och palmolja och är inte ekologisk. Gärna med hög fetthalt.

  NATURELL YOGHURT – syrlig och krämig och fet

  SMÖR – storförpackning utan palmolja saknas. Hittar bara lilla Naturli.

  Så varför heter denna sida VEGOECO när många av tipsen inte är det?
  Var hittar jag hittar jag hållbara alternativ för djur och miljö?

  Tacksam för svar.

  • Hej Lena,

   Tyvärr innehåller de flesta veganska alternativ palmolja, dock är det i regel certifierad palmolja. Tex Aito Oat For Whipping är en vispbar grädde som har certifierad olja. Det är onekligen djupt beklagligt att det inte tas fram bra alternativ till detta, jag önskar innerligt precis som du att det skulle vara så.

   Ett annat problem, som är okänt för många, är att veganska alternativ till mejeriprodukter lider av orättvisa regler som gör att det inte får kallas ekologiskt om de är berikade, vilket koprodukter får. De får berikas och kan ändå säljas som ekologiska vilket alltså inte veganska alternativ kan göra. De produkterna kan således uppfylla regler för ekologiskt men får inte märkas så pga berikningen.

   Jag och många andra längtar och efterfrågar just de produkter du nämner, tjock vispgrädde, krämig yoghurt och ett gott smör… Här har utbudet blivit bättre senare år – om en kan tänka sig certifierad palmolja. Om inte så är det fortfarande väldigt dåligt. Här kan jag bara, som så ofta görs på Vego Eco, uppmana till att använda konsumentmakten och ligga på de olika tillverkarna för att få dem att ändra sig.

   Jag hoppas detta har givit lite svar på varför det är en brist på dessa produkttips här på Vego Eco. Det svenska utbudet är inget jag kan rå på mer än att jag som sagt uppmanar andra att göra vad jag själv kämpar med, att sprida och uppmuntra att välja så goda exempel som möjligt och uppmana tillverkare att göra bättre val. Det handlar inte bara om maten heller, varför eco finns med i namnet där det handlar om en önskan att inspirera till en mer hållbar vardag som helhet där det finns många sätt att minska sitt klimatfotavtryck.

   Texter kring frågor som relaterar till djur hittar du här https://vegoeco.se/tag/djur/ och miljörelaterade finns att läsa här https://vegoeco.se/category/miljo/.

   Ledsen att jag inte kan ge dig bättre tips i dagsläget men håller tummarna för att produktutvecklingen går framåt på ett positivt och klimatsmart vis så att vi kan göra bättre val framöver. Det handlar också om att tipsa, jag får en hel del pressmeddelanden men långt ifrån all produktutveckling når mig så alla som har bra tips är välkomna att skriva till Vego Eco så att jag kan hjälpa till att sprida dem.

   Det kommer hela tiden nyheter samtidigt som gamla produkter kan ändras eller försvinna varför denna sida fungerar som en översikt med info för de som behöver en introduktion till att lära sig att det finns många alternativ till animaliska produkter. Den här sidan är inte ett register över alla produkter som finns. Nyheter och annat tipsas om via inlägg som sker kontinuerligt i flödet. Så det är en bra idé att hålla sig ajour med vad som kommer vilket underlättas genom att följa Vego Eco i sociala medier eller prenumerera på veckobrev där nyheter som det skrivs om publiceras där. Här är länkar till detta:
   Nyhetsbrev http://eepurl.com/dtOmHv
   Facebook https://www.facebook.com/VegoEco/
   Twitter https://twitter.com/vegoeco

   God fortsättning på 2019!

   • Tack för ditt svar. Ja, det är bara att hoppas att det kommer vettiga alternativ. Jag skriver emellanåt till tillverkare och efterfrågar det jag vill ha.

    Beträffande smör, så finns ju Naturli, men i alldeles för små förpackningar. Blir resursslöseri.

 11. Vad härligt att du orkar göra det Lena, ju fler vi är… 🙂
  Ja, det är synd att de inte görs i större, håller helt med dig!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: