Det är fortfarande höst, men redan nu överraskar 3 Vänner oss med en härlig vinternyhet – den uppgraderade veganska Pepparkaka & Choklad-glassen.
Den nya glassen är en “krämig och underbar pepparkaksglass proppfylld med pepparkaksdeg, krispig pepparkaka och hemmagjord kolasås, samt nu även chokladbitar.” Nån som kan motstå?
Den uppdaterade pepparkaksglassen, som är den fjärde smaken i 3 Vänners pepparkaksfamilj, utlovas vara en smaksensation med en bas av cashew- och mandelgrädde, allt för en extra lyxig smakupplevelse.
Historiken för den här vinterglassen är att den har utökats från den klassiska burken till strut och en veganburk, och nu har receptet förbättrats ytterligare. Sannolikt får de medhåll om att det är en förbättring. Uppdateringen baseras på feedback från dedikerade pepparkaksglass-fans som har önskat chokladbitar i glassen, och deras önskan har nu gått i uppfyllelse.
Pepparkaksglassen finns redan nu i butik för den som inte kan hålla sig till jul och säljs i 500 ml glassburk på Ica, Coop och Hemköp till priset 59,95 kronor.
Personligen tillhör jag dem som älskar kolaglass och den kategorin av personer som knappt kan baka några pepparkakor då degen har en tendens att bli uppäten… Tidigare års pepparkaksutgåvor har varit riktiga favoriter så jag ser verkligen fram emot att smaka denna nya uppgraderade variant.
För alla er andra glassdiggare som längtar efter peppriga smaker får också se till att hugga in på denna. Det går ju bra med dessa smaker även under hösten för oss som inte kan hålla oss till vinter och juletid.
I gårdagens sommarprat i Sommar i P1 kunde vi höra en av de mest framstående kunskapskällorna om vårt beteende och inställning till klimatfrågor, Maria Wolrath Söderberg. Hon delar här med sig av sina tankar och insikter om hur vi kan – och i många fall bör – tänka gällande vårt beteende.
Maria är docent i retorik på Södertörns högskola och forskar om hur vi tänker i samband med när vi handlar på ett klimatskadligt sätt. Ingen kan så väl som hon tydliggöra hur vi som individer förhåller oss till klimatfrågor och vilka drivkrafter som kan få oss att ändra oss, eller stoppa huvudet i sanden, gällande vårt klimatavtryck. Och hur vi tänker när vi gör det. Hennes sommarprat är en mycket bra påminnelse om att vi alla har en roll att spela när det kommer till att rädda vår planet.
Det som gör Maria Wolrath Söderbergs sommarprat så oerhört viktigt är dess fokus på det mänskliga beteendet i klimatkrisen. Hon belyser den konflikt många av oss känner, glappet mellan våra handlingar och vår oro för framtiden. Det handlar om motsägelser och vår förmåga att vara både irrationella och kloka. Som de motsägelser många visar genom att handla mot våra klimatvärderingar, som att påstå klimatfrågan är det viktigaste av allt men ändå köra bil varje dag och flyga ofta trots tillgängliga alternativ med lägre klimatpåverkan. Genom att utforska detta får vi insikter i våra egna beteenden och hur vi kan tänka gällande våra klimatval, och hur vi kan förändra dem.
Det är ingen direkt hemlighet att klimatkrisen kräver kollektiv handling. Maria påminner oss om att det inte finns något utrymme för undanflykter eller att försöka ”tjäna ihop” till en pott att spendera – allt räknas! Vi måste alla ta ansvar och vara goda förebilder. Det är dags att skära ner på våra egna klimatavtryck och agera som om vår planet verkligen är i kris, för det är den. Alla kan göra något och det finns många enkla saker. Att minska sin köttkonsumtion, köpa återbrukat, eller en så enkel sak som att tänka efter före köp – behöver du verkligen den där prylen?
Sommarpratet med Maria Wolrath Söderberg är ett av de viktigaste programmen du kan lyssna på i sommar. Det är en påminnelse om att vi har förmågan att förändra vår värld om vi bara inser att det är kris. Men en sådan där det finns hopp och utvägar, bara vi alla bidrar. Så missa inte detta, in och lyssna på sommarpratet med Maria här.
Foto från SR: Maria Wolrath Söderberg, fotograf Mattias Ahlm
Imorgon öppnar Gröna Lund portarna igen för en ny säsong och i år har de något extra att fira – 140 år av tivolihistoria. Förutom en imponerande lineup av över 40 konserter och föreställningar kan vi även mätta magen med en ny burgare.
Grönans relation till burgare går långt tillbaka. Något av pionjärer var de 1959 en av de första i Sverige att sälja hamburgare och till årets säsong lanserar de nyheten ”Hekto Smashed Burgers”. Likt deras inkluderande tradition senaste åren kommer den även i ett veganskt utförande gjord på smashed Oumph!.
Genom att erbjuda veganska alternativ som en självklarhet, som de gjort senaste åren, underlättas onekligen både möjligheten att göra ett medvetet val för miljön och djuren men även normaliseringen av vegomat. Enkelheten! Inte ens de som kanske gärna vill äta vego orkar gå runt för att leta när en är på ett nöjesfält. Det måste vara enkelt och finnas överallt.
Det är fint att se hur Gröna Lund sedan många år ser veganskt som en självklar del av sitt matutbud. Oumph!-burgarna är riktigt goda och den kryddiga vegomajonnäsen gjorde det extra smakrikt. Just majonäs och såser brukar annars vara något som missas i vegoutbud. Att en blir erbjuden sallad, burgare eller annan mat, men utan något såsigt. Torrt och tråkigt. Inte ok. Men så inte här, mycket välkommet!
Den här veckans meny bjuder bland annat på kebab, korvgryta och lasagne.
Måndag: Broccolipasta med tofu
Tisdag: Vegetarisk wrap
Onsdag: Vegansk, billig jordnötssåsgryta
Torsdag: Gurk- och potatissoppa
Fredag: Kebab med pommes och tillbehör
Lördag: Lasagne med grönsaker, färs och tofu
Söndag: Vegetarisk korvgryta
Servera tillsammans med grönsaker, smaklig måltid!
Den här veckan står det bland annat bolognese, piroger och wok på veckomenyn.
Måndag: Pasta med kikärtor och spenat
Tisdag: Z:as färspaj
Onsdag: Potatismos och korv
Torsdag: Vegetarisk wok med cashewnötter
Fredag: Bolognese på belugalinser
Lördag: Rostade rotfrukter med avokado och basilikaröra
Söndag: Färsfyllda piroger
Servera middagarna tillsammans med sallad och grönsaker. Smaklig måltid!
Ny vecka, ny veckomeny! Kommande dagar blir det smakfylld taco, tomatsoppa och annat gott till middag.
Måndag: Tofu tikka masala
Tisdag: Tomatsoppa med pasta
Onsdag: Potatis med vegobullar och brunsås
Torsdag: Hamburgare med pommes och tillbehör
Fredag: Koreansk BBQ-taco
Lördag: Barnens lasagne
Söndag: Fuskgratäng
Servera tillsammans med grönsaker, smaklig måltid!
Den här veckan erbjuder menyn bland annat gräddig pasta och potatisgratäng med schnitzel till middag.
Måndag: Couscous med grönsaker och spett
Tisdag: Pasta med gräddkokta grönsaker
Onsdag: Potatis- och kikärtsgryta med tomater
Torsdag: Vegetarisk risotto med morötter och bönor
Fredag: Spenatlasagne
Lördag: Medelhavspaj med soltorkade tomater
Söndag: Potatisgratäng med schnitzel, välj din vegofavorit från frys- eller kyldisken
Servera tillsammans med sallad och grönsaker. Smaklig måltid!
Redan en ny vecka! Och denna vecka blir det korvgryta, lasagne och annat gott till middag.
Måndag: Gyllene korvgryta
Tisdag: Falafel med kokt potatis och örtmajonnäs
Onsdag: Banh Weo
Torsdag: Indisk mangogryta
Fredag: Taco
Lördag: Spansk potatisplåt
Söndag: Klassisk lasagne
Servera tillsammans med grönsaker, smaklig måltid!