Vego Eco

Veckomeny 9 december

Veckans meny bjuder på bland annat en värmande soppa, paella och pizza.

Måndag: Gyllene korvgryta med ris
Tisdag: Bolognese på belugalinser
Onsdag: Gurk- och potatissoppa, servera med ett gott bröd
Torsdag: Paella
Fredag: Pizza
Lördag: Grönsakslasagne
Söndag: Vegetarisk kålpudding

Servera med grönsaker, smaklig måltid!

Veckomeny 2 december

Kikärtsbiffar ovanpå tabouleh, grå, rullad servett till höger om tallriken

Decembers första veckomeny kommer här med bland annat spenatpaj, tabouleh och klassisk lasagne.

Måndag: Pastagratäng med broccoli
Tisdag: Potatismos och korv
Onsdag: Grönsaksgratäng med citronris
Torsdag: Spenatpaj med oliver och pinjenötter
Fredag: Potatisgratäng med vegoschnitzel, finns ett flertal kyldag eller frysta varianter att välja på
Lördag: Kikärtsbiffar med tabouleh
Söndag: Klassisk lasagne

Servera middagarna med grönsaker. Smaklig måltid!

Uppslagsverk för vegetariska produkter

Bild på grönsaker med texten Din guide i Vegodjungeln

För att hjälpa konsumenter att ta steget mot en grönare kost har Vegopedia.se lanserats. Syftet är att konsumenter enklare ska kunna läsa om och jämföra vegetariska produkter på marknaden. 

På Vegopedia kan besökare upptäcka nya produkter, läsa om ingredienser och näringsinnehåll och filtrera dem på allergier och dieter. Målet är en tjänst som gör det enklare att sålla bland det växande utbudet av vegoprodukter och genom smarta funktioner kunna hitta produkter utifrån speciella kriterier som proteininnehåll och speciella kosthållningar.

– Vegetarisk mat ska inte vara svårt. Vi vill att alla snabbt och enkelt ska kunna hitta information om vegetariska produkter, oavsett om du varit vegan i flera år eller planerar inför en köttfri måndag, säger Clara Lundborg, designer, som är en av flera som hjälpt till att driva projektet.

Alla sätt som kan underlätta för konsumenter att hitta bra alternativ till sin vegomiddag är verkligen välkomna. Den här webbplatsen kan vara ett sätt då den även innehåller en funktion där produkter kan betygsättas av besökarna, vilket förhoppningsvis kan bidra till att leda andra till goda alternativ.

Vegansk barista

Närbild på förpackning med texten Havre till kaffet

Nu kommer ännu ett alternativ till växtmjölkhyllan. Coop utökar sitt sortiment och lanserar en baristamjölk, Till kaffe. Den nya havredrycken passar till både baristor och den som bara vill ha en fylligare smak till sin varma dryck. 

Coops Matometer visar att intresset för växtbaserade drycker ökar och att de oftare är en del av måltiderna i svenska hem. Antalet svenskar som väljer vegetariska alternativ ökar stadigt, måltider med växtbaserade drycker har ökat med 20 procent sedan mars 2017.

Sedan tidigare finns den hos många populära iKaffe från Oatly och även Alpro har en variant, Alpro Soya I Kaffe, men fler alternativ skadar verkligen inte. Coops nya veganska havredryck, Till Kaffe, kan värmas, vispas, skummas och har en mjuk, krämig och neutral smak. Den nya drycken skär sig inte och har man använt ett par deciliter ur förpackningen kan man skaka den innan man häller i havredrycken så får man ett fint skum på sitt kaffe.

Mjölkpaket Coop Till Kaffe

– I arbetet med nya Coop Till Kaffe har vi lagt ner många timmar på att få ihop en dryck som erbjuder något extra till alla oss som uppskattar växtbaserade drycker. Flera av produkterna i vårt växtbaserade sortiment har vunnit flera smaktester. Vi är säkra på att nya Till Kaffe kommer att möta kraven som ställs på en växtbaserad dryck som ska förgylla kaffestunden, antingen hemma eller ute på ett mysigt fik, säger Susanne Krohn, produktspecialist egna varumärken, Coop.

Coops Till kaffe produceras i Sverige i Tingsryd och finns tillgänglig i alla Coops butiker, rekommenderat pris är 14,95 kronor.

Veckomeny 25 november

Röd soppa med en klick creme fraiche i mitten, serverad i vit, djup tallrik

Ny veckomeny med värmande rödbetssoppa, gryta och annat smarrigt.

Måndag: Vegetarisk wrap
Tisdag: Slät rödbetssoppa
Onsdag: Auberginegratäng med ris
Torsdag: Vegobullar, potatis och brunsås
Fredag: Pastagryta med gräddsås och tofu
Lördag: Bakad blomkål med hummus
Söndag: Jordnötssåsgryta med quinoa eller ris

Servera med grönsaker, smaklig måltid!

Stort intresse för veganskt julbord

Fat med flera julrätter sedda uppifrån

Årets senaste Vegobarometer från Axfood visar på en fortsatt ökning av de som äter vegetariskt. Andelen som svarar att de äter vegetariskt två till sex dagar i veckan ökar från 24 procent 2018 till 28 procent 2019.

Det främsta skälet till att vi äter mer vegetariskt är klimat och miljö vilket 64 procent angav som skäl. Vegotrenden avspeglas i Willys och Hemköps försäljning, men också i ett utökat sortiment. Nu när julen närmar sig och i dessa tider av ökat vegetariskt intag och klimatintresse så får vi hoppas att även utbudet av julbord med vegetariska inslag ökar på samma vis.

En av de som förra året satsade på vegetariskt är Wärdshuset Ulla Winbladh. I år är intresset rekordstort. De menar att då flera generationer ofta äter julbordet tillsammans har efterfrågan på det gröna ökat från de framför allt yngre gästerna.

– Vårt julbord är snart fullbokat och vi ser att allt fler valt det veganska julbordet i år. Än så länge äter de flesta av det vanliga julbordet men det är bara en tidsfråga tills de veganska alternativet blivit lika stort, säger Hanna Williamsson, restaurangchef på Ulla Winbladh. Vi ser redan hur många gäster börjar fylla på tallrikarna från det veganska bordet för att sedan komplettera från det klassiska.

Saffranskakor på vitt fat
Saffranskaka på Ulla Winbladhs veganska julbord på Djurgården i Stockholm 2019, foto Magnus Skoglöf.

Hos Ulla Winbladhs kompletterar deras veganska julbord det klassiska. Till det veganska julbordet har kockarna skapat alternativ till sill, lax, kallskuret och de varma rätterna. Julbordet dukas upp på en separat buffé och innehåller bland annat vegansk skagen, gulbetor med tångrom, gravad morot med dill- och senapsås, kålrotslåda, julbullar med svampsås och saffran- och lingonsockerkaka.

Jordnötsbollar på ett vitt och blått fat
Jordnötsbollar och veganskt julgodis hos Ulla Winbladh på Djurgården i Stockholm 2019, foto Magnus Skoglöf.

Bra nyheter som jag hoppas att fler restauranger tar till sig av. Alla restauranger, både med och utan julbord, borde ha bra vegoalternativ på menyn. Och lyfta fram det! Inte sällan händer det att jag får en god och vällagad vegansk rätt och andra gäster tittar avundsjukt och skulle velat ha detsamma men inte kunnat då rätten inte funnits på menyn. Där kunde de bara välja på animaliska alternativ. Varför lyfts inte vego fram istället? De rätterna, som är bättre för klimat och hälsa, borde stå överst på menyn istället för att inte finnas med alls. Ändra detta nu!

Veckomeny 18 november

Raggmunkar sedda uppifrån på ett glasfat, till höger syns del av glasskål med lingonsylt i

Veckans meny består förstås av raggmunk på raggmunkens dag. I sällskap av bland annat nudelsallad och pasta carbonara.

Måndag: Couscous med grönsaker och spett
Tisdag: Raggmunk
Onsdag: Vegetarisk Pasta Carbonara
Torsdag: Tofubiffar med kokt potatis och sås
Fredag: Rödbetspaj med timjan
Lördag: Broccolipasta med tofu
Söndag: Asiatisk glasnudelsallad med tofu

Servera måltiderna med grönsaker. Smaklig måltid!

Veganskt alternativ på Grekiska grill & bar

Fat med ris toppat med spett, sallad och röror intill

I samarbete med Oumph! lanserar den rikstäckande kedjan Grekiska grill & bar klassikern Souvlaki i en växtbaserad tappning där spetten är gjorda av Oumph! färs.

Den stora efterfrågan på alternativ till kött har lett till denna lansering samtidigt som kedjan lyfter fram att deras hållbarhetsarbete ska bygga på att god mat även ska hänga samman med god hälsa och en hållbar värld. 

– Vi ser fram emot lanseringen av Oumph-souvlaki och tror på framgång eftersom efterfrågan på alternativ till kött växer alltmer. Efter en tids försök har vi idag en produkt som är helt växtbaserad i grekiska smaker, säger Charlie Hanna, Marknadsansvarig på Grekiska grill & bar.

Ja, efterfrågan växer verkligen och en normalisering av vegomat behövs och pågår. Alla restauranger bör inse att växtbaserade alternativ ska vara ett självklart inslag på menyn.

Oumph! Souvlaki kommer serveras med tomatsalsa, kikärtsröra och grillade grönsaker. Rätten har testats med mycket goda resultat på Grekiska grill & bars restaurang i Norrköping och kommer från 15 november att lanseras på samtliga 25 restauranger. Priset kommer att ligga kring 150 kronor.

Veckomeny 11 november

Kålpudding i en rektangulär glasform, i bakgrunden ett fat med grönsaker

Ny vecka som denna gång har gamla klassikern kålpudding på menyn tillsammans med pasta och annat gott.

Måndag: Spaghetti med färssås
Tisdag: Broccolisoppa med bröd
Onsdag: Vegansk osso buco
Torsdag: Kålpudding
Fredag: Taco
Lördag: Gräddig pasta med sojakyckling
Söndag: Allt i ett panna med marinad

Servera tillsammans med grönsaker. Smaklig måltid!

Goda nyheter på Vegovision

Stekpanna med varmkorv i, runtom korvbröd på kanten

Vegovision har ännu en gång gått av stapeln i Stockholm och gav tillfälle till att smaka lite nya vegoprodukter.

Intresset var som vanligt stort när Djurens Rätt slog upp portarna till Münchenbryggeriet som snabbt blev fullt av vegointresserade besökare. På plats fanns en mängd utställare med olika utbud, kul med snygga kläder som komplettering till utbudet av mat och vitaminer. 

På kostsidan fick jag chans att testa några nya produkter. Oatly gav smakprov på sin nya yoghurt Turkisk Havregurt, en tjock och lite krämig variant med syrlig smak. Den har funnits i handeln några veckor men det här blev min första bekantskap med den. Och jag gillade! God smak och ett mycket välkommet tillskott med en yoghurt med den här tjockare konsistensen. Kommer att bli ett gott och återkommande alternativ till iFraiche som annars är en storprodukt för mig.

Bägare med yoghurt toppad med müsli

Den stora nyheten var annars Oumph! som presenterade en ny korv som kommer att lanseras vecka 12 nästa år. Den går under namnet The Banger och gjorde enligt företaget en braksuccé på mässan där kön ringlade lång för att få prova den nya produkten.

– Vi har arbetat under en lång tid för att få fram en växtbaserad korv som kan mäta sig med vilken annan premiumkorv som helst. Den ska ha alla de klassiska attributen som man associerar med en kvalitetskorv; korvskinn, bra konsistens, saftighet och en välbalanserad rökighet. Vi känner oss otroligt stolta över slutprodukten som vi utvecklat säger Hans Mathiason, Head of Taste and Texture på Food for Progress.

Den lilla smakbit jag fick var inte så välgrillad så jag ska låta det vara osagt hur god den är då smakerna inte gör sig så bra kalla men konsistens och utseende bådar gott. Och tidigare produkter från Oumph! likaså, de brukar hålla hög kvalité så jag ser fram emot den här lanseringen.

Planti presenterade en ny yoghurt och tre stycken nya fraicheprodukter. Smakerna är förutom neutral paprika chili och greek style.

Tre burkar med smakprov på papptallrik framför

Glädjande är inte bara de nyheter som kommer utan även intresset som inte längre är en liten veganklick av personer som intresserar sig utan att det snarare börjar nå en normalisering av att välja vego, åtminstone ibland. En härlig utveckling!

Grå skål med rosa yoghurt med müsli, till höger Planti yoghurtförpackning jordgubb och rabarber
Plantis nya yoghurt jordgubb och rabarbersmak.