Vego Eco

Het dressing till grillsäsongen

Vegoburgare med sallad, dressing och bröd, eldslågor i bakgrunden

Lagom till grillsäsongen drar igång lanseras en ny vegansk dressing. Det är ett hett tillskott med smak av Sriracha.

Det är Kavli som lanserar en ny dressing och gör det veganska utbudet mer lättillgängligt. Nyheten som kommit bjuder på hetta, den heta smaken kommer från just vad namnet anger – Sriracha.

Sriracha har ursprung i Thailand och är en stark chilisås gjord på solmogen färsk chili som har blivit väldigt populär senaste tiden. Asiatiska smaker sias vara en av de främsta mattrenderna för året så intresset kommer nog inte att minska när grillarna börjar gå varma.

Äntligen veganskt tillskott i produktserien

Dressingen har en krämig konsistens, precis som det övriga sortiment inom produktserien Amerikansk dressing har. Något som vi veganer inte vet så mycket om då detta är den första veganska dressingen från serien.

Tub med Kavli Amerikans dressing

– För att alla oavsett kostvanor ska kunna njuta av Kavli Amerikansk dressing Sriracha är den dessutom vegansk, säger Frida Källgren, Brand Manager för Kavli Amerikansk dressing. Prova dressingen till grillat, burgare, halloumi eller varför inte som topping på sushi?

Kavli Amerikansk dressing har funnits i Sverige i 40 år så ett veganskt tillskott var minst sagt på tiden. Hoppas att Kavlis ambition att alla oavsett kostvanor ska kunna konsumera deras produkter gör att ägg fasas ut mer framöver. Det ska bli väldigt spännande att testa denna efter att ha sett den amerikanska tuben i hyllan år efter år men aldrig smakat någon.

Veckomeny 25 maj

En vegoburgare med tillbehör

Söndag och det är dags för en ny veckomeny. Den här veckan blir det bland annat broccolipasta, piroger och förstås burgare på burgardagen.

Måndag: Färsfyllda piroger med ris
Tisdag: Falafel med potatis och örtmajonäs, köp färdig falafel eller gör egna
Onsdag: Broccolipasta med tofu
Torsdag: Vegoburgare med pommes
Fredag: Gurk- och potatissoppa
Lördag: Glasnudlar med lime och jordnötter
Söndag: Fuskgratäng

Servera tillsammans med grönsaker. Smaklig måltid!

Minskat matsvinn skapar ny glass

En person håller en glassbägare med en sked nedstucken i

Orkla samarbetar med Rscued för att minska kaksvinn. De släpper i samarbete med Coop och Lejonet & Björnen en glass som tar tillvara på de Digestivekex som har gått sönder. Så bra initiativ!

Glassen har smaken av det oerhört lockande äppelpaj och Göteborgs kex, som är en del av Orkla, står för Digestivekexen som finns i. Utöver Digestivekexen så står Coop för äpplena, Lejonet & Björnen för glassen och Rscued för sammansättningen och produktionen vilket resulterat i den veganska glassen Äpple, Kanel & Digestivekex.

– Vi är väldigt glada över samarbetet med Rscued, Coop och Lejonet & Björnen. Samtidigt som vi sätter en riktigt god glass på marknaden kan vi tillvarata krossade kakor som annars hade gått till spillo. När du äter glassen gör du alltså samtidigt en insats för miljön, det är en riktig win-win, säger Susanne Wibreaus, marknadschef för Göteborgs kex.

Resurser, inte avfall

Härligt! En sak jag ofta lyfter vid samtal med företag om cirkulärt tänkande är just att aldrig se något som sopor eller avfall utan som resurser. Att hitta sätt att låta det som är spill idag komma till användning. Antingen i sin egen produktion alternativt hos, eller med hjälp av, någon annan.

Orange glassbägare med grönt lock

– Att få släppa en ny glassvariant med räddade äpplen från Coop och räddade Digestivekex från Göteborgskex känns fantastiskt! Hade någon sagt det när vi stod i vårt gamla restaurangkök 2015 och fyllde 40 000 äppelmustflaskor med decilitermått och tratt hade jag bara skrattat. Men nu är vi här! Och detta är bara början, där finns så mycket bra grejer att rädda, säger Truls Christenson, medgrundare till Rscued Fruits.

Verkligen bra, hoppas att fler anammar det här tänkandet och går mot mer cirkulära metoder och gör vad de kan för att eliminera matsvinn. Vill smaka den här glassen nu! Den säljs på på Coop, ICA och Hemköp så det blir väl att bege sig dit.

Sko-strejk för klimatdebatt

Skor på en mur, en blomma sticker upp ur en av dem

De stimulans- och stödpaket som införs i samband med coronapandemin bör vara klimatsmarta och bidra till ett hållbart samhälle. Nu planeras en sko-strejk på orter över hela Sverige för att bidra till den här debatten.

Lördag 30 maj arrangeras sko-strejker för klimatet på minst 22 platser i hela landet. Det är ett gräsrotsinitiativ som kommer från SaturdaysForFuture, Klimataktion och lokala FridaysForFuture-föreningar från norr till söder. Skostrejken vill att stimulans- och stödpaketen i coronapandemins kölvatten ska tas med omsorg om människor och miljö. Att de ska ta hänsyn till klimat och bidra till ett hållbart och tryggt samhälle. 

Initiativtagarna är medvetna om att beslutsfattarna är djupt engagerade i den pågående coronapandemin och att hantera en ekonomi i fritt fall. Sko-strejkerna vill bidra till en debatt om hur de ekonomiska kris- och stödpaketen ska utformas.

– I varje kris finns en möjlighet att skapa ett bättre samhälle. I en tid när människor inte får samlas i stora grupper blir sko-strejken ett sätt att påminna politiker om alla människor som de senaste åren engagerat sig för en snabb omställning för att lyckas med Parisavtalet, säger Pia Björstrand, talesperson för Klimataktion.

Motverka ”business as usual”

Även om resandet och utsläppen minskat tillfälligt på grund av karantänbestämmelser så betyder inte det här att klimatkrisen är löst. Det är viktigt att vi inte bara går tillbaka till det destruktiva beteende vi hade tidigare. Det är viktigt att få igång ekonomin men det gäller samtidigt att ha klimat och miljö i fokus för att inte de ekonomiska stimulanser som införs i värsta fall leder till ökade utsläpp.

Initiativtagarna till sko-strejken vill efter Coronakrisen se en omstart som prioriterar stimulansåtgärder som snabbt skapar fler arbetstillfällen inom hållbara framtidssektorer. Att det införs skyddsnät och åtgärder för att hjälpa människor skola om sig och snabbt komma in i arbete inom framtidsbranscher.

Flera par skor på rad

De vill också att vi lämnar fossilekonomin bakom oss. Att alla finansiella stimulanser och stödåtgärder bidrar till att uppnå målen i Parisavtalet och FN:s globala hållbarhetsmål genom att ta bort fossila subventioner och skattelättnader för fossil energi. Att upphöra med all offentlig finansiering av – eller investering i – fossil verksamhet. Samt sätta ett högre pris på koldioxid.

Följ rekommendationerna

För att respektera de rekommendationer som finns uppmanar initiativtagarna att deltagarna ska genomföra sko-strejken ensamma eller tillsammans med andra, maximalt sex till åtta personer per plats.

Sko-strejkerna genomförs på många platser runt om i landet, nya tillkommer löpande. Här kan du se vilka orter som är anslutna och hur du gör för att själv ordna en strejk eller delta i någon planerad.

Myrorna lånar ut skor till arrangörernas på några platser, och tar gärna emot överblivna skor.

Veckomeny 18 maj

Spenatpaj med tofu i en vit pajform

Här kommer en ny veckomeny igen. Kommande vecka blir det en massa gott som vårrullar, paj och wrap.

Måndag: Vegetarisk wrap
Tisdag: Pastasallad, servera gärna med nybakat örtbröd
Onsdag: Ris med vårrullar, köp färdiga eller gör egna om du har tid och ork
Torsdag: Klassisk lasagne
Fredag: Spenatpaj med tofu
Lördag: Bulgurfylld paprika
Söndag: Bakad blomkål med hummus

Servera med grönsaker, smaklig måltid!

Populärt lösgodis blir veganskt

BUBS dödskallegodisar på rad, två stora och tre små till höger om dem

Sedan några år tillbaka är allt skumgodis från BUBS Godis fritt från gelatin och andra animaliska tillsatser. Det har tyvärr inte gällt gelégodiset men nu sker en välkommen och efterlängtad förändring. 

BUBS Godis har kunnat se en stor efterfrågan på av veganska produkter och gör därför flera favoriter i lösgodisdisken veganska. Godisbitarna det handlar om är Stor Surskalle, Cool Cola Skalle och Surskallar Mix.

Skallar för alla

BUBS Godis har fått mycket positiv feedback för sina veganska skumgodisar och ser därför en stor potential i att kunna erbjuda fler veganska alternativ. Detta önskar jag att fler företag inser. Att ha produkter utan animalier gör ju att fler kan äta dem utan att för det utesluta de som åt dem innan. 

Fokus för BUBS har varit att hitta alternativ till gelatin och animaliska tillsatser för sina gelégodisar utan att de ska förlora smak och konsistens. Det anser de sig nu ha gjort med dessa produkter som även de nu är veganska.

– Vi är glada att vi hittat ett sätt att utveckla våra befintliga produkter för att kunna erbjuda fler veganska alternativ på marknaden. På BUBS Godis arbetar vi ständigt med produktutveckling för att kunna tillgodose våra kunders och konsumenters behov. Vi vill helt enkelt att så många som möjligt ska kunna njuta av våra produkter, säger Malin Lindström, Marknadsansvarig på BUBS Godis. 

Med den här förändringen kommer merparten av BUBS Godis sortiment att vara fritt från gelatin och andra animaliska tillsatser. Härligt, när hänger alla andra på och inser det fina med detta?

Veganska rätter på svensk baljväxtfärs

Tre rektangulära måltidsförpackningar

Konsumenternas efterfrågan på vegetariska proteinalternativ utan soja ger resultat, nu kommer det tillskott i handeln. Två veganska, färdiga måltider baserade på svenskodlade proteingrödor lanseras. 

Det märks ett växande intresse för en mer hållbar konsumtion och lokalt producerade, växtbaserade produkter, och även produkter utan soja. Något jag har tagit upp flera gånger här senaste tiden. Med detta önskemål hoppas vi förstås på ett ökat utbud och den här lanseringen svarar upp till dem.

Det är Garant som i samarbete med Svensk Baljväxtfärs börjar sälja måltiderna tacofärs, bolognese och lasagne på Hemköp och Mat.se. Baljväxtfärsen består av fyra svenskodlade balj- och oljeväxter; gråärt, åkerböna, sötlupin, samt rester från produktion av kallpressad rapsolja. Baljväxtfärsen är därmed helt fri från soja. Tacofärsen och bolognesen är både veganska och glutenfria, dock inte lasagnen som innehåller mjölk och ost från ko.

En tallrik med en tacomåltid på

En del känner nog igen de här rätterna sedan tidigare. De är en fortsättning på det utvecklingsarbete som gjorts av Axfoundation och Svensk Baljväxtfärs och som förra året lanserades på Urban Deli i Stockholm. Efter ett drygt år av försäljning där och till restaurang och storkök skalas produktionen nu upp och når dagligvaruhandeln. 

– Garant ska vara med och leda vägen för prisvärd, bra och hållbar mat. Då är dessa växtbaserade produkter av svenska grödor högintressanta eftersom de är både goda, nyttiga och hållbara. Med det här sortimentet möter vi också den växande efterfrågan på goda och enkla måltidslösningar. Det känns också bra att Garant kan ta vidare Axfoundations innovation till en större marknad, säger Johan Neuman, affärsområdeschef EMV (egna märkesvaror) på Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag.

Proteinrika med låg miljöpåverkan

Baljväxtfärsen utvecklades på Axfoundations test- och utvecklingscentrum Torsåkers gård, norr om Stockholm, där man arbetar för att bidra till ett mer hållbart livsmedelssystem. Råvarorna är protein- och fiberrika, och har heller inte processats genom texturering eller extrudering.

– Vi får ut mer än åtta gånger mer baljväxtfärs jämfört med köttfärs på samma åkerareal till extremt mycket lägre miljöpåverkan. Därför hoppas vi givetvis att kunderna tar till sig dessa produkter och vill använda dem i sin vardag, säger Madeleine Linins Mörner på Axfoundation, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation.

Ja, som trenden ser ut där konsumenter efterfrågar det så får vi hoppas att de nu hittar fram till dessa produkter i hyllan. Har inte smakat på rätterna ur dessa förpackningar men förhoppningsvis håller de minst samma kvalité som de på Urban Deli och de var verkligen goda. Har förstås inte smakat lasagnen eftersom den inte är vegansk men en i familjen som är inbiten och kräsen köttätare tyckte den var mycket god. Det är ett väldigt bra betyg!

Veckomeny 11 maj

En portion lasagne på en vit tallrik

Dags igen för en ny veckomeny. Den här veckan står det bland annat pizza, matvetesallad och lasagne på matsedeln.

Måndag: Pasta Carbonara
Tisdag: Broccolisoppa
Onsdag: Potatismos med korv och sallad
Torsdag: Vegetarisk cowboygryta
Fredag: Pizza
Lördag: Vegetarisk bönlasagne med ”skinka”
Söndag: Matvetesallad med pumpakärnor

Servera med tillsammans grönsaker och gott bröd till soppa och sallad. Smaklig måltid!

Vegoforum blir digitalt

Vegoforum som i år skulle ha arrangerats vid olika tillfällen under våren fick som nästan allt annat i dessa tider ställas in på grund av covid-19. Men nu uppstår ett av forumets teman digitalt

Vego Eco som är en av Vegoforums medarrangörer kunde inte annat än sörja över att de fina arrangemangen ställdes in. Men när det nu bär av i digital skepnad är det ett av mitt hjärteämnen som genomförs först, nämligen skolan.

”Vego i skolan” sker nu som två digitala lunchseminarier 26 och 27 maj. Det första har temat “teori och praktik” där Ulrika Backlund från Livsmedelsverket pratar om hållbar och nyttig skolmat och vad Livsmedelsverket säger om vego i skolan.

Även skolkocksutbildaren Magnus Naess deltar och kommer att berätta om hur en jobbar med hållbar vegetarisk skolmat i praktiken. Även tips på hur en gör vegomat populär bland eleverna utlovas.

Det andra lunchseminariet går under temat “så jobbar kostcheferna”. Kostcheferna Sara Jervfors och Alain Grenard som arbetar framgångsrikt med hållbar skolmat delar med sig av sina framgångsrecept för vegosatsningar.

Det är kostnadsfritt att delta men föranmälan krävs. Här hittar du info om exakta tider och anmälningslänkar.

Mer Vegoforum i höst

Övriga planerade Vegoforumteman kommer att genomföras under hösten 2020. Beroende på hälsoläget får vi se om även de kommer att ske digital eller om möjligheten till event på plats då är möjligt.

Nya ekologiska växtbaserade proteinalternativ

Biffar och skålar med såser och grönsaker sedda uppifrån

Att efterfrågan på växtbaserat protein är stor har det konstaterats flera gånger senaste tiden. Nu kommer det flera växtbaserade nyheter, både ekologiska och glutenfria.

Det ökade intresset för vegetariska alternativ har gjort att vi har fått se en mängd nya produkter senaste åren. Många har varit köttliknande alternativ vilket är ett viktigt segment att fylla. Men många önskar även helt andra alternativ. Kung Markattas nya produkter kanske kan vara ett svar på den önskan. De lanserar nu fem nyheter, alla ekologiska och veganska. 

– Vi ser en fortsatt ökad efterfrågan på vegetarisk mat. Samtidigt ser vi att många vill ha inspiration till nya vegetariska rätter och mer variation. Dessutom ska det vara enkelt att tillaga. Vi vill hjälpa konsumenter att tillaga goda vegetariska måltider som passar hela familjen, säger Linda Wass, Brand Manager på Kung Markatta. 

Fem nya smaker

De nya proteinalternativen är baserade på baljväxter, grönsaker och kryddor och med dessa nyheter blir det första gången Kung Markatta lanserar produkter för frysdisken. Nyheterna som kommit är Jordnötsbiffar, Rödbetsbiffar, Solrosburgare, Havrebiffar och Pizzabollar.

Biffar och skålar med såser och grönsaker sedda uppifrån
Jordnötsbiffar

Jordnötsbiffarna är knapriga biffar med bitar av jordnötter och ett sting av het chili och spiskummin. Rödbetsbiffarna består av en kombination av söt rödbeta och salt kapris, med färsk malen svartpeppar. Solrosburgaren är en kikärtsburgare smaksatt med salvia, lök och solrosfrön och innehåller dessutom pumpa- och linfrö samt chipotle. 

Nyheten Pizzabollar är barnvänliga bollar med krispiga bitar majs och solrosfrö, smaksatta med tomat och oregano. Alla dessa fyra produkter är glutenfria.

Förpackning med Pizzabullar från Kung Markatta

Den femte nyheten är Havrebiffar som består av havre, kikärtor vitkål och morot, smaksatta med lök och kryddpeppar.

Blir intressant att testa dessa nyheter, förhoppningsvis är de som utlovat både smakrika och “spännande” som Kung Markatta själva beskriver nyheterna. Hoppas! Jag som älskar jordnötter ser särskilt fram emot att testa jordnötsbiffarna. Men även de andra alternativen låter mycket lockande.