Vego Eco

Pynta ditt område med stadsodling

Ett bi är på väg att landa på en rosa blomma

Våren har äntligen kommit till stan och många börjar längta efter att odla lite egen grönska. Även om du saknar egen trädgård är möjligheterna flera, det finns många möjligheter att odla ändå.

Du kan vara med och göra ditt område grönare. Stadsodling är ett sätt att öka gemenskapen i sitt bostadsområde och samtidigt bidra till ökad biologisk mångfald. Vem uppskattar inte grönskande omgivning och vackra, välskötta odlingar?

Jag gillar när invånare med odlingsintresse uppmuntras att gå samman för att hitta ställen bland de offentliga grönytorna som kan passa för stadsodling. I Stockholm kan en när en plats för odling är identifierad få tillgång till ett startkit från staden. Pallkragar, markduk och ekologisk odlingsjord är några saker som en kan få kostnadsfritt.

Många fastighetsägare med på tåget och ger sina hyresgäster resurser för att odla i sin omgivning. Oavsett intresse och nivå så är det ingen dum idé att slå sig ihop med andra odlingsintresserade och bilda en odlingsgrupp, varför inte tillsammans med dina grannar? Öppna grupper på Facebook finns i mängder där en kan hitta likasinnade för att ta del av råd och tips.

Odlingstips

Det är förstås en smaksak vad en ska odla men ett gångbart tips är att odla sådant som hinner blomma eller ge skörd under sommaren. Örter, kryddor, lök och grönsaker brukar vara uppskattat precis som ettåriga blommor. Vackra färger är alltid upplyftande så varför inte plantera smultron som både är färgglada, vackra och goda?

En annan sak som är mycket fördelaktig för vår miljö och biologiska mångfald är att odla det som bin tycker om. Vi kan göra livet lättare för dessa viktiga insekter genom att plantera växter, allt från träd, buskar till blommor och kryddor, som de har störst nytta av. Det innebär växter som har lång blomningstid och som blommar både tidigt respektive sent på säsongen. Och det är inte bara bin som har glädje av detta utan också humlor, fjärilar och andra pollinerande insekter.

Kolonilotter

Har en fått ordentlig smak för odling kan förstås en kolonilott stå högt på önskelistan. En önskan om att komma närmare naturen, se växterna gro och växa för att sedan kunna skörda sin egen middag. Ett kretslopp som en stadsbo annars kanske inte kommer så nära. Det är tyvärr inte ovanligt med långa köer till att få en egen lott. Men misströsta inte, har en tur kan det gå rätt så fort så att ställa sig i kö skadar då inte, är det något som brukar gå fort är det som bekant tiden.

Även om väntan på en kolonilott kan kännas lång behöver en faktiskt inte ha mer än en balkong, eller rent av en fönsterbräda om en inte har balkong heller, för att kunna njuta av lite hemmaodlat. Gör det enkelt för dig och börja grodda, en riktigt bra sak för både miljö och hälsa. Groddade frön innehåller mycket vitaminer och fibrer och det är klimatsmart mat. Torkade frön är effektiva varor som väl hemma bara behöver vatten för att börja spira. Behöver du lite tips för att komma igång med groddande kan boken Groddar, skott & mikrogrönt rekommenderas. Den går igenom hur du ska gå tillväga, tipsar om hjälpmede, metoder och vilka förutsättningar som är mest fördelaktiga för att lyckas på bästa sätt.

Närbild på gröna blad som sticker upp ur jorden

Foto: Francesco Gallarotti, Unsplash

Så fram med fröerna, oavsett om du vill odla för att äta eller om det är blommor som ska förgylla omgivningen, grönskan är mer än välkommen efter en lång vinter.

En version av denna text har tidigare publicerats i Tidningen Syre.

Veckomeny 23 april

Spagetti med färssås ovanpå, dekorerat med basilika

Ny vecka och ny meny! Bland annat med kålpudding, kebab och spaghetti med färssås.

Måndag: Vegetarisk kålpudding
Tisdag: Asiatisk glasnudelsallad med tofu
Onsdag: Spaghetti färssås
Torsdag: Gyllene korvgryta med ris
Fredag: Kebab med pommes
Lördag: Indisk potatiscurry
Söndag: Paj med ugnsrostade grönsaker

Servera med grönsaker och sallad, smaklig måltid!

Klimattimmen

Tågräls med skog i horisonten

Var står riksdagspartierna i klimatfrågan och vad vill de uppnå? I klimattimmen ska våra politiker ge svar på vad det är de anser är viktigt att lyfta inom klimatfrågan och vilka satsningar som de ämnar göra.

Det är valår och trycket ökar på politikerna från klimatanhängare. I det enorma mediebrus vi lever i och debatter där politiker avbryter varandra kan det vara svårt att få grepp om deras inställning. Tankesmedjan Fores har för att skapa utrymme för klimatfrågorna startat samtalsserien Klimattimmen där samtliga partiers klimatpolitiska talespersoner ges möjlighet att berätta om sina mål, klimatambitioner och ge sina vallöften i klimatfrågan. Utfrågningen sker av Fores vd Mattias Goldmann och Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitik på Världsnaturfonden WWF.

Stina Bergström (MP) var först ut och samtalet kom att handla mycket om klimatskadliga subventioner, transporter och livsmedlens inverkan så vårt klimat. Det vi äter orsakar en fjärdedel av våra konsumtionsrealterade utsläpp, därför vill Miljöpartiet ha styrmedel som bidrar till en klimatsmartare konsumtion och produktion av livsmedel. Birgitta nämner här kött som stor påverkare, men även ost som glöms ibland men där mejeriprodukter står för stor påverkan. Antibiotikaskatt kom upp vilket det inte har talats särskilt mycket om trots att antibiotiakresistensen är en väldigt viktig fråga.

Glädjande är också att normer lyfts som en annan viktig sak där de vill verka för införande av vegetarisk norm i till exempel skolor. Detta är en bra och viktig sak, att flytta normer från klimatskadlig konsumtion kan sätta igång en snöbollseffekt där stora effekter kan uppnås när många ändrar på sina vanor.

Två kvinnor och en man poserar framför kameran, texten FORES på väggen i bakgrunden

Stina Bergström var alltså först ut och redan idag är det dags för nästa gäst som är Jens Holm, Vänsterpartiet. Detta är kanske enda chansen att få höra politikerna prata ordentligt om klimatpolitiken och tala till punkt kring detta utan att bli avbruten.

Här kan du läsa om kommande tillfällen och anmäla dig.

Läs mer om klimatskadliga subventioneringar här.

Digital tjänst som hjälp för att minska din klimatpåverkan

Illustrerat kvitto med text med olika matvaror

Ica vill bidra till att deras kunder får större medvetenhet om vad deras kost har för inverkan på vårt klimat. Nu lanserar de ”Mitt klimatmål” som ett led i att bidra till att vi på ett enkelt sätt ska kunna få bättre koll och minska vår klimatpåverkan.

Ett nytt digitalt verktyg i form av en app ger möjlighet för ICA-kunder att följa klimatpåverkan från sina matinköp. Detta kommer ge kunderna ökad medvetenhet samtidigt som tips på mer klimatsmarta alternativ presenteras i appen. Målet är att detta ska hjälpa kunder till mer hållbara val.

Tjänsten är en fortsättning av det prisbelönta pilotprojektet Klimaträtt som tidigare har testats i ett flerfamiljshus i Uppsala. ICA och projektet har tilldelats FN:s klimatpris Momentum for change med motiveringen att det var ett innovativt och skalbart exempel på vad företag kan göra för att adressera och skapa lösningar för en minskad klimatpåverkan.

Klimaträtt för alla

Nu har en vidareutveckling skett av tjänsten så att alla ICA-kunder kan följa vilket klimatavtryck deras matkonsumtion ger. Det fungerar så att när en handlar och använder sitt ICA-kort beräknas och registreras matens klimatpåverkan. Det enda som krävs är att en först loggar in på Icas webbplats och aktiverar tjänsten. Efter det kommer det individuella avtrycket att kunna följas månad för månad.

– Vi vill på ett enkelt sätt inspirera kunderna att minska sin klimatpåverkan. Maten vi äter står för cirka en tredjedel av människans totala klimatpåverkan. I Sverige har vi ett koldioxidavtryck som ligger långt över FN:s rekommendationer. Det vill vi ändra på tillsammans med våra kunder. Nu kan vi erbjuda en personlig klimatanalys av maten du handlar på ICA och visa på vilken skillnad små förändringar i vardagen kan göra, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör ICA Gruppen.

Det här låter verkligen toppen, ett enkelt sätt för folk att kunna se vad kostvalen har för påverkan. Att vissa varor är bättre eller sämre än andra har en del koll på men inte alla. Och inte heller tänker en kanske alltid på det när en väl handlar. Förhoppningsvis kan appen med sin tydlighet och tips bidra till bättre val och kostintag. Det blir inte bara blir bättre för klimatet utan även för en själv. De klimatsmarta valen är i regel bättre val för oss själva ur hälsohänseende.

Läs mer om Klimaträtt här:
Klimaträtt, samarbete för minskade utsläpp
Minska klimatpåverkan i vardagen

Veckomeny 16 april

Potatisgratäng i en rektangulär glasform

Denna vecka bjuder menyn bland annat på potatisgratäng, couscous med spett och en härlig nudelsoppa.

Måndag: Couscous med grönsaker och spett
Tisdag: Nudelsoppa med kokos och grönt
Onsdag: Potatis, vegobullar och brunsås (använd mjölkfria ingredienser för vegansk sås)
Torsdag: Pastagryta med gräddsås och tofu
Fredag: Hamburgare och pommes
Lördag: Indisk mangogryta
Söndag: Potatisgratäng med schnitzel. Det finns flera olika schnitzlar att välja på i både kyl- och frysdisk.

Glöm inte grönsaker och vid behov ett gott bröd. Smaklig måltid!

Nyheter från VegMe som passar för grillen

En brugare med bröd på ett svart fat, en halverad avokado i bakgrunden

Nyligen kunde ni läsa här på Vego Eco om Seamore som tillverkar olika sjögräsprodukter. VegMe som sedan förra året tillverkar olika vegetariska proteinalternativ går nu i samma spår och lanserar en ny burgare med sjögräs.

Sjögräsburgaren är en av tre nyheter som företaget lanserar inför kommande grillsäsong. Att det läggs kött på grillen av många är ingen nyhet och ambitionen är att fler ska välja vego tack vare dessa nya produkter. Sjögräsnyheten är en vegoburgare gjord av bönmix och havsalger från den svenska västkusten.

– Det är alltid roligt att vara först ut med unika innovationer inom den vegetariska kategorin! Vår Seaweed-burgare är smaksatt med alger från den svenska västkusten. Genom en egenutvecklad process har vi sen förädlat den svenska sockertången och kombinerat den med utvalt sojaprotein och svarta bönor från Europa. Resultatet blir en ljuvlig och saftig algburgare, full av Seamami-smak, säger Linda Öhman, marknadschef på VegMe.

Förpackning med bild på hamburgare med bröd och texten VegMe BBQ-burgare

Utöver Seaweed-burgaren lanseras även en BBQ-burgare och Vegobullar, samtliga produkter är mjölk-, ägg- och glutenfria. Extra trevligt är att de även lanserar en vegetarisk bearnaise-sås gjord utan citronsyra och konserveringsmedel. Vegansk bearnaise är något av en bristvara på marknaden så en sådan – även denna ägg-, mjölk- och glutenfri, är högst välkommen. Ska verkligen bli intressant att testa den.

Vit, rund förpackning med texten VegMe i svart och BEARNAISE i grönt

SparaSparaSparaSpara

Sveriges största klädbytardag

Fyra personer mot en grön vägg som tar på sig en skjorta, mössa och halsduk

På lördag den 14 april 2018 är det återigen dags för Sveriges största klädbytardag. Naturskyddsföreningen bidrog förra året till klädbytardagar på 124 platser runt om i landet och siktet är inställt på rekord för i år.

Att handla begagnat är ett första mycket effektivt sätt att spara på jordens resurser. Istället för att bidra till att förstöra både vår miljö och hälsa genom att köpa nytt där mycket av kläderna fortfarande tillverkas på ett dåligt sätt kan vi motverka detta genom att handla begagnat och här är klädbytardagar ett perfekt sätt att förnya garderoben.

Enligt en undersökning från Myrorna så har nio av tio kläder i garderoben som de inte använder. Ett bra sätt att ta tillvara på det överflöd vi har är därmed att byta. Förutom att besöka och fynda på en klädbytardag kan du själv vara med och anordna en.

Det är enkelt att vara delaktig, ett klädbyte enligt klädbytardagarmanér går till så att du tar med dig fem eller tio fina och fräscha plagg och för varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg. Detta är helt gratis och de plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik.

Vill du vara med och arrangera ett klädbyte skickar du en anmälan till Naturskyddsforeningen, info om adress och kontaktpersoner med mera hittar du här. Här kan du gå in och se var det redan finns bytardagar registrerade.

Det är givetvis också bra att se till att kläderna håller så länge som möjligt. Kvalité är en avgörande sak, inte bara för vad du verkligen har på dig utan även hur det är för vår miljö där priset hänger ihop hur det är för arbetarna på fabrikerna och vilken miljöpåverkan fabrikerna orsakar. Köp helst miljömärkta kläder och kläder som är tillverkade av ekologiska eller återvunna fibrer. Hos Naturskyddsföreningen kan du läsa mer om miljömärkta och ekologiska textilier.

Veckomeny 9 april

Pyttipanna på vit tallrik med bladmönster

Tiden går fort! Dags för en ny veckomeny igen. Pytt, carbonara och annat gott.

Måndag: Pasta carbonara
Tisdag: Vegetarisk pytt
Onsdag: Cowboygryta
Torsdag: Pasta rosso med vitlöksfrästa champinjoner
Fredag: Raggmunk
Lördag: Indisk Dahl
Söndag: Paj med färs, kikärter och aubergine

Servera som vanligt med goda grönsaker och sallad. Smaklig måltid!

Klimatskadliga subventioner överstiger miljöbudgeten

Tvåfilig väg med bilkö i båda körfälten

Naturskyddsföreningen har gjort en kartläggning över regeringens fördelningspolitik. Varje år subventionerar den svenska staten klimatskadlig verksamhet med minst trettio miljarder kronor. En enorm summa som är hela tre gånger större än hela den samlade miljöbudgeten. Hur är det möjligt?

Det låter galet, det kan väl ändå inte stämma? Tankar som kommer när summorna nämns. Att så stora medel går till fossila och skadliga verksamheter istället för att läggas på den i jämförelse lilla klimatbudgeten borde vara mer rimligt. Det är även vad många svenskar tycker. Enligt en Sifoundersökning Naturskyddsföreningen har genomfört framgår det att sex av tio är mot subventionerna även om det skulle innebära ökade kostnader för dem själva.

Vilka är subventionerna?

Det är inte helt enkelt för gemene man att hålla koll på alla olika subventioner och att det är så stora summor som går till klimatskadlig verksamhet är nog inte så många medvetna om. Den största delen handlar om skatteundantag för fossila bränslen som varje år subventioneras med drygt 12,4 miljarder kronor. Vår stad har till mångt och mycket utvecklats för att passa bilism och skapat vanor där ägande och ständig tillgång till bil och så även skattepolitiken.

Följderna blir allvarliga när de bidrar till att fler bilar köps och körs med. Reseavdrag och förmånsbilar har i grunden ett gott syfte för de som verkligen behöver åka bil av olika anledningar. Men när det visar sig att nio av tio bilar körs av män i storstad faller rimligheten med hur det är utformat idag. Avdraget är dessutom svårt att kontrollera och följs av ett omfattande fusk.

Nej, vi behöver ta nya vägar. Ett undantag om nedsatt energiskatt sedan 1957 har minst sagt passerat bäst föredatum. Men det är inte bara bilismen det handlar om, sjöfarten betalar inte heller sina kostnader tack vare befrielse. För att inte tala om flygtrafiken som har lyckats med bedriften att trots vara en klimatvärsting följas med momsbefrielse. Detta borde givetvis ha upphört för länge sedan men skattefriheten skyddas av Chicagokonventionen från 1944.

Mitt i denna skattesoppa finns det även dolda subventioner. De uppstår när det görs avsteg från principen om att förorenaren ska betala och kan på så sätt slippa undan samhällskostnaderna som orsakas på grund av sin klimatpåverkan. Ett exempel är livsmedelskonsumtionen vars klimatpåverkan inte omfattas av klimatskatter. Detta innebär att köttindustrin som orsakar stor negativ påverkan kan passera och fortsätta pumpa ut mängder med klimatskadliga livsmedel på marknaden utan att betala för det. Enbart köttkonsumtionen innebär en subvention på 9 – 12 miljarder kronor.

Dags för åtgärder

Ett exempel på åtgärd som Naturskyddsföreningen har föreslagit är en köttskatt på 20 – 25 kronor per kilo. Politikerna i sin tur försöker komma runt frågan med att rikta in sig på olika områden. På ett frukostseminarium som arrangerades i samband med att rapporten släpptes menade riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) att de försöker beta av olika delar, som subventioner till gruvnäringen, och påpekade samtidigt att det finns mycket politiska problem inbyggt i systemet.

Med dessa insikter kan en inte annat än förundras över att politiker lägger energi på att verka i motsatt riktning, som att rikta misstroende mot regeringen vid ett förslag på införande av flygskatt på 60 kronor för en inrikesresa. Flyget som redan är subventionerat men som snarare borde betala mer än andra mer klimatsmarta trafikslag. Något riksdagsledamot Anna Johansson (S) poängterade, att det är viktigt att flyget börjar stå för vad de orsakar.

Vi behöver styrmedel och information är viktigt. Att flygresor märks med vad de verkligen kostar kan vara en sak som kan få några att tänka en extra gång innan de väljer flyget. Även vara tydligare med de lagar vi faktiskt har för att påverka i rätt riktning. Ett exempel på det kan vara utskick med information till arbetsgivare om att påminna sina anställda om att det är en skattepliktig förmån att ha fri parkering. Andra åtgärder är att satsa på kollektivtrafiken och samtidigt se över reseavdraget för att styra om invånarnas resvanor.

Låt oss hoppas att politikerna får fart och tar tag i denna viktiga fråga. Att låta trettio miljarder kronor gå till klimatskadliga verksamheter är allt annat än vansinne. Sikta på att nå klimatavtalet och ta rätt beslut, beslut som innebär att pengar styrs till klimatsmarta alternativ. Hittills har politikernas ansvar för att upphöra med subventionerna kunnat passera lite i det dolda. Låt det vara slut, använd din makt som invånare och säg ifrån. Detta är inte ok!

Ställ krav på din politiker

Naturskyddsföreningen har gjort det lätt för dig att kontakta politikerna för en tuffare klimatpolitik. Via ett formulär kan du få hjälp att formulera vad du tycker är viktigast i denna fråga. Klicka här för att komma till formuläret och formulera ditt brev.

Delar av denna text har tidigare publicerats i Tidningen Syre.

Body Butter Shaping en skön vinnare

Rosenserien som satsar på ekologiska och veganska produkter i sitt sortiment kom förra året med en ny kroppsprodukt. Serien har flera underbara oljor men någon riktigt bra kroppskräm fanns inte. Men Body Butter Shaping skulle bli svaret på denna lucka.

Enligt Rosenserien är det en kräm för hud i behov av extra fukt och näring och ska fungera fördelaktigt för partier som har särskilda behov, som vid till exempel graviditet eller andra för huden stora förändringar. En djupverkande kräm, som många av de krämer Rosenserien har för ansiktet. Produkten har en bas av aloe vera och näringsrika fetter från kokos, kakao, avokado och shea. Dessutom innehåller den parakrasse och rödklöver som innehåller antioxidanter och ska förbättra hudens elasticitet.

Efter att ha testat den här produkten en tid kan jag instämma med känslan av att den ska gå in och vara riktigt närande som ansiktskrämerna. Den känns mycket skön och är fin att smörja in sig med. Inte tjockt och kladdigt utan len och skön som går in lätt. Det jag saknar är dock den härliga doft som Rosenseriens oljor har, det är förstås helt andra produkter och att jämföra äpplen och päron men det är vad jag saknar här. Med det sagt så är det en väldigt mild och behaglig doft på en skön och bra produkt.

Vit cylinderformad plastförpackning med guldfärgat lock och en guldfärgad ros på.

Produkten har uppenbarligen tagits emot väl sedan den kom ut på marknaden för några månader sedan. Den har redan hunnit vinna pris, som ett av få svenska varumärken har den fått utmärkelsen Oscars Beauty 2018, i kategorin Ekologisk hudvård för produkten med kommentaren att det är seriens bästa produkt på länge.

Produkten består av 100 procent naturliga ingredienser och 79 procent är ekologiskt. Och ja, den är vegansk. Ett skönt och bra val.