Vego Eco

VegMe lanserar vegansk potatissallad

En tallrik med potatissallad, spett och sallad, till vänster en rund plastförpackning med potatissallad

Lagom till vårvärmen börjar ge sig till känna lanseras en picknickfavorit i veganskt utförande. Den för så många älskade potatissalladen lanseras nu i en ägg- och mjölkfri tappning. Efterlängtat och välkommet minst sagt.

Att svenskarnas intresse och efterfrågan för mer vegetariska alternativ är starkt vet vi, det var alltså bara en tidsfråga tills någon leverantör skulle inse att de behöver komplettera sitt utbud med en klassiker som potatissallad i vegetabiliskt utförande.

Salladen som kommit ut i handeln från VegMe är gjord av svensk potatis med fint skuren gräslök samt kallrökt vatten för umamismak.

– Efterfrågan på vegetariska och veganska varianter av svenska klassiker har varit stark. Våra färdiga såser har gjort succé bland veganer och äggallergiker så att ta fram en potatissallad blev naturligt. Lagom till våren när vi gärna vill sitta ute och äta passar det utmärkt med en smarrig, vegansk potatissallad som man till och med kan äta direkt ur förpackningen, säger Linda Öhman, Marknadschef på VegMe.

Rund plastförpackning med texten Vegme potatissallad

Ja, det är inte konstigt att såserna gått bra, många allergiker och de som vill äta växtbaserat har haft svårt att hitta färdiga rätter och såser som annars tenderar att ha ägg som ingrediens.

Detta kommer verkligen underlätta för spontan picknick. Personligen är potatissallad en av mina favoriter och jag gör oändliga mängder varje sommar. Här finns recept på den, vilken jag absolut kommer att fortsätta att göra, den tröttnar jag aldrig på. Men att ett färdigt alternativ nu kommer finnas i handeln känns väldigt fint. En vet aldrig när en känner för att hugga något på vägen, vilket nu äntligen blir möjligt.

Ytterligare en färdigrätt

I samband med att den nya potatissalladen släpps utökas även färdigrättssortimentet med ytterligare en maträtt. Det är Tikka Masala med ris som kommer ut i handeln.

Färdigpackad mat, till vänster gryta och till höger ris


Veckomeny 15 april

Två wraps med folie nedtill ligger i brun skål

Påskvecka och en ny veckomeny. Den avslutas förstås med påskmat men före dess bland annat vegetarisk wrap.

Måndag: Couscous med grönsaker och spett
Tisdag: Vegetarisk wrap
Onsdag: Pasta Carbonara

Fira påsken med en massa god påskmat. Vegokoll har sammanställt en massa gott att välja bland, du hittar recepten här.

Passa på att njuta av gott i helgen. Recept på en enkel påsktårta finns här för dig som vill göra det enkelt för dig.

Smaklig måltid och glad påsk!

Matkassar som hjälper oss att äta mer vegetariskt

Ett bord med olika maträtter sedda uppifrån

Att handla mat på nätet har blivit vardag för många, likaså att köpa färdiga matkassar där leverantören satt samman en meny av middagar. För de som äter veganskt eller har allergi har kanske inte utbudet varit lysande tidigare men det ser nu ut att gå en ljusare tillvaro tillmötes.

De flesta livsmedelskedjor med självaktning erbjuder matkasseservice idag. Valen kan till synes vara många där till exempel laktosfria kassar är något av en självklarhet men det är långt ifrån självklart att erbjuda något mjölkfritt. Men det finns de som inte tillhör de traditionella livsmedelskedjorna och här finns ofta bättre alternativ.

Årstiderna är en av dessa företag, de har en grön strategi och bedriver egen odling av ekologiska grönsaker och ekologisk frukt. Sedan 2006 har de levererat ekologiska matkassar till hushållen, 2011 kom den vegetariska kassen för att 2016 följas upp med en vegansk dito. Nyligen tog de ytterligare ett steg i den gröna riktningen när de lanserade en ny kasse för de som vill äta veganskt och även undviker gluten. Något som ser ut att vara ett växande segment just nu.

En tallrik och en skål sedda uppifrån, fyllda med grytor och sallad
Glutenfri och vegansk rätt från Årstiderna. Foto Årstiderna.

2017 startades matkasseföretaget Enkla kassen, som satsar helt på vegansk kost. Syftet är att göra det enklare för personer att ställa om till en mer hållbar livsstil. Något som verkar fungera.

– Ja, varje vecka hör kunder av sig till oss och tackar för att vi hjälpt dem komma igång med en mer vegansk livsstil, säger Johannes Källgren, en av grundarna till Enkla kassen.

Burritos i en glasform
Burrito från Enkla kassen. Foto Daniel von Malmborg.

En hjälp på vägen mot vego

Kassarna är alltså inte bara något som faller veganer i smaken. Enligt undersökningar gjorda av Enkla kassen är det bara cirka tio procent som är veganer av deras kunder. Resterande är lakto-ovo-vegetarianer, flexitarianer eller ”köttätare”. Kassen används av dem som en knuff för att komma igång och laga mer växtbaserade rätter.

Två skålar på en skärbräda. Soppa i den vänstra, potatis i den högra
Vegansk rätt från Årstidernas matkasse. Foto Årstiderna.

På det här viset kan fler hjälpas till att äta mer vegetarisk kost. Och tron på att stockholmaren är intresserad av att äta mer grön kost saknas inte. I november fick vi ytterligare ett tillskott att välja bland när den Köpenhamnsbaserade startupen Simple Feast kom till Stockholm. Deras affärsidé är att utveckla kreativa matkoncept med växtbaserade ingredienser. Det här blev på kort tid en succé i Danmark och förväntningarna var stora i samband med lanseringen i Storstockholm.

– Lanseringen har gått bättre än förväntat! Detta gör att vi kan satsa ännu mer i Sverige och kommer att expandera till både Göteborg och Malmö i mars. Det känns spännande, säger Anna Lindeblad, presschef på Simple Feast.

Det som skiljer dem från övriga matkassar är kanske främst tillagningstiden, konceptet är att det behövs endast tio minuters förberedelsetid för att laga maträtterna.

– Detta är helt klart en grundsten i vår succé. Vi förbereder allt som kan förberedas så våra kunder kan lägga tid på annat, säger Anna Lindeblad.

En vit skål med grönsaker, till vänster en brödskiva och en gaffel
Vegansk rätt från Årstidernas matkasse. Foto Årstiderna

Skippat kylvarorna

Förutom den fördel att vegokassarna bidrar till att få fler att testa vegetariskt kan klimatsmarta leveranser bidra till minskat klimatfotavtryck. Enkla kassen har komponerat sina kassar så att de är fria från kylvaror. Detta är annars en sak som fått kritik gällande matleveranser, att det går mycket energi till att köra runt mat på stan som ska hållas kyld i timmar. I detta fall så behöver inte kunden ens vara hemma när maten kommer och leveranserna sker med lastcykel eller elbil.

Simple feast levererar med lastbil men satsar på att minimera klimatpåverkan genom att leverera maten i förpackningar gjorda av grönsaksfiber som är helt nedbrytningsbara. De kylelement som används är fyllda med fruset kranvatten, som går att dricka efter att det har tinat.

Tre små lådor med matförpackningar, bakom en större med texten Simple Feast

Det är roligt att höra att kassarna hjälper folk att bryta gamla mönster och testa för dem nya växtbaserade rätter. En positiv utveckling!

En version av den här texten har även publicerats i tidningen Syre.

Veckomeny 8 april

En skål med tomatsoppa toppad med pastasnäckor sedd uppifrån. Till höger en brödform med hårt bröd.

En ny vecka är här! Det blir bland annat färslåda med rotsaker, pizza och tomatsoppa med pasta till middag.

Måndag: Färslåda med rotsaker
Tisdag: Vegetarisk cowboygryta
Onsdag: Tomatsoppa med pasta
Torsdag: Risotto med linser, använd vegetarisk ost och ta till exempel agave istället för honung.
Fredag: Pizza
Lördag: Potatisgratäng med schnitzel, välj din favorit från kyl- eller frysdisken
Söndag: Pasta med bolognese

Servera med grönsaker och bröd vid behov. Smaklig måltid!

Mixer gör det enkelt att laga vegetariskt

En tallrik med spaghetti bolognese. En gaffel med upprullad spaghetti

Det har förhoppningsvis inte undgått någon att intresset för vegetarisk mat ökar. För att underlätta och göra det möjligt att slänga ihop en lättlagad middag har Kung Markatta lanserat ett par nya produkter.

Nyheterna är färdigkryddade mixer som gör det enkelt att laga till en Vegobolognese och Vegogyros. Klart på bara några minuter. Låter väldigt skönt!

Mer klimatsmart utan kött

– Vi ser en tydlig bekvämlighetstrend där många efterfrågar lättlagad mat i vardagen för att sedan kanske laga mat från grunden på helgen. Med vegobolognesen byter man ut den klassiska bolognesens nötkött mot sojafärs och får en mer klimatsmart måltid, säger Linda Wass.

Mycket välkommet! Större chans att fler väljer vego när det kommer fler, och dessutom enkla, alternativ.

En blå förpackning med texten Vegogyros i vitt

Nya veganglassar lanseras

Två orangea glassbägare, en liggande med lock, den anta med glass som sticker upp, en vit 3:a på förpackningen

Våren har knappt kommit men vi har ändå fått se flera glassnyheter lanseras i år. Nu kommer det ytterligare ett par till. Både 3 Vänner och Oatly utökar sitt utbud.

Glassmärket 3 Vänner kommer i mitten av mars med nyheten Mixade bär & kex + kolasås. De har sedan tidigare flera veganska glassar, bland annat tosca, lakrits, pepparmint och choklad. I samband med den nya lanseringen, som sker exklusivt på Coop, kommer även dessa andra smaker också att ta plats i frysen på alla Stora Coop och på Coop.se.

– 3 Vänner har satt en ny nivå för hur en veganglass ska smaka. Vi är väldigt glada att kunna erbjuda våra kunder en helt unik smak samtidigt som vi ökar tillgängligheten för 3 Vänners andra smaker på Coop, säger Elena Fuglenes, kategori- och inköpsansvarig fryst på Coop.

3 Vänner har fått mängder med önskemål av kunder om att ta fram en riktigt god veganglass fylld med härliga bär. Så det lär vara många som blir glada nu när denna lanseras. Den är fylld med jordgubbar, hallon och röda vinbär från Norden. Till detta har de bakat kex och lagat kolasås som blandats ner i cashewglass. Hur gott låter det inte?!

Det här är förstås mer än välkommet! Jag har smakat på några av märkets glassar och de har varit galet goda, så förväntningarna på denna är höga. Tyvärr har de dock inte varit så lätta att få tag på som en skulle önska. Så det är välkommet med en bredare distribution tack vare Coop.

Kolanyheter från Oatly

Även Oatly kommer med en nyhet. Förra våren lanserade de ett par nyheter, Salty Caramel & Hazelnut och Chocolate Fudge. Dessa får nu sällskap av Salty Caramel Vanilla. Alla vi som minns den gamla godingen kolaglass som Oatly hade i sitt sortiment blir nog extra sugna på att smaka denna. Beskrivningen “Len och krämig textur, där salt kolasåsrippel perfekt balanserar upp den söta vaniljglassen” låter inte helt olikt den gamla favoriten.

En brun glassbägare med texten Salty Caramel vanilla på

Den kommer att finnas till försäljning på City Gross och Stora Coop samt vissa mindre Coop. Låt oss hoppas att det blir flera av de mindre Coop-butikerna. Det har varit svårt att hitta dessa glassar tyvärr, vilket jag även hört från er kära läsare. Med detta veganglassfokus hos Coop kan vi ju hoppas på att fler butiker hakar på och tar in dem. Vilken glassig vår vi har att se fram emot!

Byt kläder med varandra

Två personer skrattar och håller i kläder bredvid en klädställning

Hur miljövänlig en än vill vara så kan känslan av att vilja ha något nytt att ta på sig ändå infinna sig. Men självklart behöver du inte köpa helt nytt för det, second hand är som bekant ett utmärkt alternativ. Eller varför inte helt enkelt byta kläder med varandra?

Årets julklapp 2018 blev det återvunna plagget vilket bidrog till att höja statusen för att återbruka. För många blev detta en legitimering av att det är “tillåtet” att ge bort något som inte är nytt. Något som kanske varit kutym tidigare, ”presenter ska vara nya”. Men det behöver de givetvis inte vara, nu går vi mot nya tider! Och det är välbehövligt.

Klädproduktion resurskrävande

Kläder finns det tonvis av och tyvärr slängs i dagsläget stora mängder. Varje år åker 7,5 kilo textilier per person rakt ner i soporna av oss svenskar. Vi behöver bli mer medvetna om hur och vad vi konsumerar för att köpa mer hållbara saker som kan användas i fler omgångar än bara av oss själva om vi känner att vi tröttnar på det.

Att använda plagg igen istället för att slänga innebär stora besparingar för vår miljö. Det är ofattbara mängder resurser och energi som går åt vid produktionen. För att tillverka ett par jeans går det till exempel åt 11 000 liter vatten. Detta faktum kombinerat med att nio av tio svenskar har kläder i garderoben som de inte använder visar att det finns mycket vi kan göra för att ändra på den onödiga konsumtionen.

Att lämna kläder vidare till second hand-butiker är ett sätt. Ett ännu roligare sätt kan vara att byta plagg med andra. Naturskyddsföreningen arrangerar årligen en bytesdag för att uppmuntra detta och den 6 april är det dags igen. I år är det dessutom tioårsjubileum för dagen så har du inte varit med tidigare är det kanske hög tid nu.

Illustration av en kvinna med svart- och vitrandiga kvinna som håller i en tröja med texten KLÄDBYTARDAGEN 2019
Illustration för klädbytardagen, illustratör: Erica Jacobson

Naturskyddsföreningens mål är att slå rekord med flest klädbyten någonsin i Sverige. Förra året bytte 44 000 plagg ägare i Sverige. Om en räknar med att de här plaggen ersatte inköp av nya plagg blir det en stor miljönytta. Hela 33 ton kemikalier, 304 ton koldioxid och 43 000 kubikmeter vatten har sparats in på bytena enligt Naturskyddsföreningen.

Alla är välkomna att vara med på bytesdagen genom att anordna eller besöka klädbytardagens arrangemang. Det är enkelt att vara delaktig, ett klädbyte enligt klädbytardagarmanér går till så att du tar med dig fem eller tio fina och fräscha plagg och för varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg. Detta är helt gratis och de plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik.

Hållbara plagg

Förutom möjligheten att byta kläder och tänka på sin konsumtion är det givetvis också bra att se till att kläderna håller så länge som möjligt. Ett enkelt sätt att förlänga livslängden är att vädra kläderna i möjligaste mån, tvätt sliter mycket på både plagg och miljö. Kvalitén är en annan avgörande sak. Vilken miljöpåverkan plagget har hänger i regel ihop med hur det är för arbetarna på fabrikerna och där säger priset en hel del. Det säger sig kanske självt att det inte kan vara justa villkor för arbetare, odlingsmetoder och tillverkning om plagget bara kostar några tior. Då är det istället miljön och människor som har fått betala priset.

Satsa på att helst köpa miljömärkta kläder och kläder som är tillverkade av ekologiska eller återvunna material. En tidlös design istället för utpräglade modenycker gör också att livslängden ökar. Och chansen att någon annan vill ha det efter att du har tröttnat blir större.

Vad har du själv i garderoben som bara ligger och inte används? Ta med dig det och ge plagget nytt liv via bytesdagen istället.

Folk står runt bord på loppis
Sveriges största klädbytardag, foto Naturskyddsföreningen

Denna text har även publicerats i tidningen Syre.

Veckomeny 1 april

En sandfärgad, rektangelformad keramikform med mangolddolmar i två rader

Första veckan i april är här! Den här veckan blir det bland annat mangogryta och mangolddolmar till middag.

Måndag: Gräddig chi chi med pasta
Tisdag: Spenatpaj med tofu
Onsdag: Raggmunk
Torsdag: Indisk mangogryta
Fredag: Taco
Lördag: Mangolddolmar med potatismos
Söndag: Grönsakslasagne

Som vanligt, servera med grönsaker. Smaklig måltid!

IKEA lanserar vegansk mjukglass

Rosa mjukglass i en mjukglassmaskin

Efter en succéartad lansering av vegankorv förra året kommer nu nästa nyhet, IKEA lanserar vegansk mjukglass i sina varuhus. Ännu ett steg mot ett mer hållbart och inkluderande utbud.

Vilken underbar nyhet! Nu utökas mjukglassutbudet rejält. Alla vi som gillar mjukglass har genom åren fått kämpa en del för att kunna njuta av vegansk mjukglass, utbudet är minst sagt begränsat. Men nu ger sig en av världens största varuhuskedjor in i matchen.

“Den är rosa, den är bättre för planeten och viktigast av allt, den är utsökt”. Det säger i alla fall IKEA själva som nu introducerar sin första veganska mjukglass med jordgubbssmak.

En hand håller en strut med rosa mjukglass
Vegansk mjukglass med jordgubbssmak, foto IKEA.

Glasslanseringen är en följd av den succélansering som de gjorde förra året, då de lanserade en vegansk varmkorv i sina varuhus. Ett steg i att göra sitt utbud mer inkluderande så att alla, oavsett kostpreferenser, ska kunna äta.

Mjukglass är en av de mest populära produkterna hos IKEAs bistros världen över. Under sommaren 2018 meddelade kedjan att de planerade att lansera ett mer hållbart, växtbaserat alternativ utöver den traditionella komjölkbaserade mjuka glassen. Och det är vad vi kommer att få nu i form av denna jordgubbsglass. Den är helt fruktbaserad ned en bas av jordgubbspuré. Dessutom, väldigt gott för vår planet; den har nästan hälften så stort koldioxidavtryck som den komjölkbaserade glassen.

– Senaste tiden har vi arbetat tätt tillsammans med vår leverantör för att hitta den perfekta smaken och rätta texturen. Vi ville hitta en växtbaserad variant som är lika mjuk, luftig och läcker som den traditionella mjukglassen, säger Sandra Lindh, kommersiell chef på IKEA Food Services AB.

Lansering i april

Lanseringen av jordgubbsglassen sker i Europa med start i april 2019. I Sverige kommer den att börja säljas i varuhusen mellan vecka 15–17 till priset av 10 kronor.

Chansen till att få äta mer mjukglass blir onekligen större nu, vilket är underbart för oss glassälskare. Än viktigare är bidraget till minskade utsläpp med tanke på vilken enorm klimpatpåverkan mejeriprodukter har. Upprepar därför igen vikten av denna typ av lanseringar från stora kedjor. Det bidrar på ett oerhört positivt sätt till normaliseringen av mjölkfria, veganska produkter och förhoppningsvis att andra också förstår vikten av att ha det som del av sitt utbud.

IKEA Food kommer att fortsätta att arbeta med att utveckla ytterligare växtbaserade mjukglasssmaker, då med bas på havre eller soja. Vilka blir nästa ut med att också lansera vegansk mjukglass?

En hand tar en strut med rosa mjukglass från en mjukglassmaskin
IKEA lanserar vegansk mjukglass med jordgubbssmak. Foto IKEA.

Mineraloljor i vegokorv

Tre förpackningar med korvar

Råd & Rön har testat vegokorvar och resultatet visar på ett högt innehåll av salt, och än värre, att nästan alla innehåller mineraloljor.

Testet som Råd & Rön har gjort består av fem frysta och fem kylda sorters vegetariska korvar. Bäst betyg får My Best Veggies Wiener Würsten trots att korven innehåller både mycket salt och fett. Alla produkter utom en innehåller varierande mängd oönskade mineraloljor. Och detta är något som framkallar frågetecken.

Mineralolja finns naturligt i delar av berggrunden och något som inte känns lockande som ingrediens i maten. Resultatet av Råd & Röns test visar att alla korvar utom My Best Veggies Wiener Würsten innehåller mineraloljor. Sämst betyg får Quorns korv, som även var värst gällande innehållet. Korven innehåller höga halter av mättade mineraloljor och även låga halter av misstänkt farligare aromatiska oljor.

Varför har ni mineralolja i korven?

Det här är knappast något som en vill ha i sin kost och riktar därför frågan till dessa tillverkare – Anamma, Fry´s, Goodstore, Hälsans Kök, ICA, Quorn och Taifun – varför har ni mineralolja i vegokorvarna?

Testet är inte dagsfärskt men har inte kunnat hitta någon återkoppling från kedjorna om minskning eller ändring varför denna fråga nu bör lyftas. Ser fram emot svar på detta från ovan nämnda producenter.