Vego Eco

Veckomeny 17 december

Gjutjärnspanna med gratinerad tofu överst, tända ljus och en träslev i bakgrunden

Sista veckan innan julhelgen tar vid. Menyn består av grytor och cannelloni och avslutas med lite juliga smaker.

Måndag: Gyllene korvgryta
Tisdag: Pasta med gräddkokta grönsaker, använd växtbaserade produkter för vegansk recept
Onsdag: Gratinerade rotsaker med tofu
Torsdag: Kokos- och kikärtsgryta
Fredag: Vegetarisk cannelloni med spenat
Lördag: Stuvad vitkål
Söndag: Grönkålspaj

Servera med grönsaker, smaklig måltid och god jul!

Scener ur hjärtat – klarspråk om klimathotet

Hav med små isflak, solen står lågt över havet

Varför händer så lite, varför tar inte politiker och näringsliv ansvar för vårt klimat? För den som insett hotet vi står inför kan dessa frågor vara gigantiska och obegripliga. Även forskare och klimatförespråkare kan höras använda runda ord om att det inte är så väldigt illa.

Men en som inte kunde förlika sig med dessa fraser och ansvarigas oförmåga att handla är Greta Thunberg. Hennes kamp för klimatet började med en kamp för sitt eget liv. När hon blev sjuk, mycket sjuk, där hon inte kunde äta eller delta i skola eller samhälle stod föräldrar och läkarkår handfallna innan de kunde hitta svar. Svar som grundade sig i Gretas olika diagnoser och hennes förmåga att se krisen för vad den är. En Kris.

Insikt via sjukdom

Boken Scener ur hjärtat är skriven av Greta Thunbergs föräldrar Malena Ernman och Svante Thunberg. Boken handlar om kriser, en familjekris och en klimatkris. Här finns det inte några inlindade tomma fraser om att det är ok att fortsätta som tidigare. För det går inte. Läsaren får ta del av den bakomliggande frustration och oförståelse, framförallt Gretas som är den som leder familjen hit, mot insikten om klimatkrisen. Något som kommer via sjukdom, Greta slutar äta, får diagnoser som hjälper dem att förstå deras olika beteenden där både hennes syster och mamma också diagnostiseras. Barn med olika kognitiva förmågor beter sig på olika vis, tar in olika saker och hos Greta blir bearbetningen av omvärlden denna kris som vänds till en slagkraftig kamp för klimatet.

Gretas öppna påpekanden om människors dumheter, föräldrar som låter barn ha fyrhjulingar som leksaker – och säkert vattenskotrar på somrarna – inflikar hon syrligt, likväl som alla de som säger att de vill väl men inte gör något. Inte vill bidra, inte vill förändra. Trots att det är dags nu. Det går inte att vänta.

Omslag till boken Scener ur hjärtat, bild på en kvinna med långt ljust hår

Det är ingen munter bok men det är just vad som är avsikten, för det är inte muntert. När familjen får förfrågningar om att delta i olika sammanhang om klimatet, men som ska vara positiva, tackar de nej. Det är inte positivt. Det är allvar. Frågan är om de som inte insett att det är allvar orkar läsa boken? Tack vare Malenas kändisskap och den enorma uppmärksamhet Greta fått med sin klimatstrejk så är det förhoppningsvis det. Annars gör den tyvärr inte så mycket nytta.

Gretas kamp, hennes skolstrejk för klimatet där #FridaysForFuture har blivit en global rörelse, har visat att det går att få folk att engagera sig. Och med det borde fler vakna och de, och alla andra, får gärna läsa boken. Den säger som det är, Greta vars röst hörs boken igenom, har en genialisk förmåga att med tydlighet lyfta fakta och insikter om läget. Att det är kris. Men denna unga person ger hopp, få har förmågan att uttrycka sig så klarsynt och begripligt som hon. Just därför borde alla läsa den.

Fixa veganska värmeljus

Ett tänt värmeljus på en mörk yta med vätska som reflekteras i ljuset

Värmeljus av raps är ett bra alternativ till ljus tillverkade av mindre miljövänliga alternativ baserade på fossila ingredienser. Nu finns Sveriges första Svanen-märkta värmeljus i handeln. De är veganska, gjorda på rapsvax och uppfyller även Svanens miljömärkta krav gällande sotbildning, tungmetaller, färgämnen och dofter.

Mörker och juletid pockar på ljus att lysa upp tillvaron med. Det är lätt hänt att orsaka både sin egen hälsa såväl som göra klimatet en otjänst om en inte tänker på vad det är som tänds. 

Miljömärkta värmeljus

Axfoods egna varumärke Fixa har lanserat en serie miljövänliga artiklar som fryspåsar, avfallspåsar och just värmeljus. De nya miljömärkta värmeljusen har ljuskoppar som är gjorda av återvunnen plast och ljusen består av 95 procent rapsvax och fem procent paraffin, till skillnad mot andra värmeljus som brukar vara tillverkade av fossil råvara, palmolja och/eller stearin. 

 – De nya miljömärkta värmeljusen från Fixa gör det möjligt för kunderna att göra ett bra miljöval. Om man som kund både vill att ljusmassan kommer från bioråvara och vill slippa köpa en resurskrävande aluminiumkopp har det hittills inte varit så lätt att hitta bra alternativ med hög kvalitet, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

En förpackning med 27 stycken värmeljus

Värmeljusen säljs på Willys, Hemköp, Tempo och Eurocash. Brinntiden är 6 timmar och priset, för en förpackning med 27 värmeljus, är cirka 30 kronor. Ett bra alternativ till de annars ofta lite dyrare ljus som måste bli valet om en vill ha ljus som inte är helt baserade på stearin eller fossila ämnen. Men det kan onekligen vara väldigt trevligt att unna sig sådana fortsättningsvis också. De har ju ofta andra egenskaper som är mysiga, som härlig doft eller till och med massagemöjlighet.

Här finns mer att läsa om olika ljusalternativ som är veganska och miljövänliga.

Grönt på julborden

Sirapsstekt kålrot med grönkål i en bryta

Julen står för dörren och denna högtid är minst sagt starkt förknippad med mat. Julmat intas i mängder, vid julbord till lunch, middag och förstås under själva julhelgen. Glädjande nog är det fler som väljer mer grönt på sin tallrik. Men hänger restaurangerna med, är julborden så gröna som de borde?

Med Stockholm som utgångspunkt, min hemvist, så blir svaret både ja och nej. Som så ofta finns det både underbara exempel som föredömligt underlättar för veganer och andra som vill dra ner på köttet likväl som de som verkar ha sovit sista tiden och missat klimatkris och FNs globala mål helt. Och några där emellan.

Att erbjuda gröna rätter på julbordet gör det lättare för alla som vill äta mer grönt. Att det samtidigt minskar klimatpåverkan radikalt jämfört med de annars kötstinna julalternativ som är vanliga är en annan viktig sak. För att möta detta och även flytta normer, bidra till en bättre hälsa och minskat klimatfotavtryck borde vegorätterna vara en självklar del på julbordet.

Några restauranger, som Hermans och Urban Deli, som har en grön profil, erbjuder förstås vegetariska julbord. Hermans stoltserar med att erbjuda “stans grönaste julbord” vilket säkert stämmer. Dessa julbord är förstås en fröjd för alla vegopersoner men när det handlar om sällskap som inte är inne på det spåret ännu, företag som ska ta med sina anställda på lunch eller middag, så styrs stegen mot många andra restauranger med traditionella julbord. Och det är här vegorätterna behöver få en naturlig plats för att verkligen göra skillnad.

När ska resten vakna?

De som helt sovit sig förbi behovet och önskan om vegoalternativ kan vi bara be en stilla bön för att de ska vakna. Frågan är om de som greenwashar med att marknadsföra sig med att ha gröna julbord men inte har det är så mycket bättre? Jag tänker då på de som skryter med gröna julrätter men som vid en närmare titt handlar om några olika alternativ av grönsaker – borde inte grönsaker alltid finnas, för alla? – eller har en egen meny bestående av rätter som måste förbokas och inte har något som helst med julen att göra. Några lösryckta maträtter som serveras på tallrik utan julkänsla medan kollegor och vänner hugger in på ett dignande julbord. Känns det kul?

Nej, tack och lov finns det några som försöker bidra till en normalisering av det gröna. Även om deras grundutbud består av animalier så är det när vegomaten presenteras som en naturlig del av julbordet det finns möjlighet att känna sig inkluderad. Och det är då det blir möjligt för fler att upptäcka gröna, förhoppningsvis goda, julalternativ.

Ett par exempel som når väldigt många människor och har tagit fasta på detta är Ikea och Viking line. De är kanske inte förstahandsvalet för företag men besöks av många privatpersoner och erbjuder julbord av det klassiska slaget kompletterat med både varma och kalla veganska rätter. Att dessa julbord dignar av veganalternativ som på Hermans kan en knappast förvänta sig men som sagt, med stor andel besökare som inte aktivt söker vegoalternativ men erbjuds det på ett naturligt sätt ökar chansen att få fler att lägga mindre animalier på tallriken.

Normalisera det gröna

En aktör som arbetar aktivt med att normalisera gröna alternativ är Radisson Blu Royal Park som tidigare i år lanserade en vegansk brunch. Inför jul har de kompletterat denna med juliga inslag men har även julbord där de har en 100 procent växtbaserad julbuffé eller växtbaserad tallrik. Dessa alternativ efterliknar det traditionella julbordet med vegetariska korvar, Janssons frestelse, vegobullar med mera, så att det ska finnas en riktig julkänsla över det hela. Det traditionella julbordet med animalisk kost, kommer även det att ha flera veganska inslag för att det ska ses som en naturlig del av utbudet. Det är detta tankesätt jag önskar fler skulle ha.

Den anrika restaurangen Ulla Winbladh bidrar även de till att synliggöra det veganska genom att ha en rejäl lista av rätter som presenteras på menyn intill det traditionella utbudet. Det är bara för övriga restauranger att följa efter, svårare än så behöver det väl inte vara?

Ska vi klara av FNs klimatmål är maten en viktig väg dit och även ur hälsoperspektiv har vi mycket att vinna på att öka det gröna intaget. När de gröna rätterna får en naturlig och självklar plats i det “normala” utbudet, det är då vi kommer att kunna nå förändring. Det görs inte av särlösningar där dålig mat, eller god i bästa fall, göms undan i en mörk vrå. Låt oss hoppas att det till nästa jul inte behöver vara så att en ska leta veganskt, utan att menyer, som Ulla Winbladhs, där veganskt är en självklar del av utbudet, är en vanlig syn.

Meny, text med maträtter

Fler personer säger sig enligt en ny undersökning vilja äta mer grönt. Mer om detta och en lista på julbord i Stockholm hittar du här.

Denna text har i en liknande version publicerats i tidningen Syre.

Veckomeny 10 december

Pastastnäckor i avlång vit form med svamp- och spenatfräs ovanpå. Ovanför ses två kryddkvarnar

En ny decembervecka är här! På menyn står bland annat pasta, värmande soppa och chili con quorn.

Måndag: Vegetariska spett med kokt potatis och sås
Tisdag: Tomatsoppa
Onsdag: Chili con quorn
Torsdag: Pasta med kikärtor och spenat
Fredag: Vegowok med tofu och grönsaker, servera med nudlar
Lördag: Pulled Oumph burgare med pommes
Söndag: Färslåda med rotsaker

Servera med grönsaker, smaklig måltid!

Varannan kan tänka sig att hoppa över julskinkan

Dukat bord med många olika formar och skålar i vitt

Vilken härlig nyhet, eller hur? Varannan svensk kvinna, även varannan person mellan 18 och 29 år, kan tänka sig att hoppa över julskinkan i år till förmån för ett mer vegetariskt julbord.

Tyvärr gäller inte siffran hela befolkningen. Som så ofta annars när det gäller vegetariskt och klimatsmarta val är det kvinnor som dominerar. För dem och den yngre åldersgruppen stämmer alltså rubriken. På frågan om du skulle du kunna tänka dig att avstå från julskinkan i år till förmån för ett mer vegetariskt julbord är det dessa grupper som drar upp. Sett till hela befolkningen är det mer än var tredje svensk som tänka sig det, 36 procent. Detta enligt en ny opinionsundersökning från Novus, beställd av Djurens Rätt.

De här siffrorna får en ändå säga känns positiva! Även om köttnormen gör att julborden tyvärr dignar av animalier så kommer förhoppningsvis vegoalternativen att ta större plats för varje år som går. Och det är inte särskilt svårt att göra mer vego, många av de rätter som är vanliga på julbordet går att göra vegetariska. Antingen genom att byta ut olika ingredienser till växtbaserade och genvägen med färdig mat där korvar och vegobullar finns i många vegovarianter underlättar också.

Att mer än var tredje svensk kan tänka sig att avstå från julskinka är en fin, tidig julklapp tycker jag. Låt oss tipsa och peppa varandra att lyfta vegorecept inför jul så ger vi även djur och klimat en fin klapp.

Tips:
Recept på lussebullar
Vegansk prinskorv har lanserats till konsument
Juliga recept

Röster höjs för att folk och kungafamilj ska skippa päls

Hundvalp med ena tassen krossad i en metallklämma

En positiv trend senaste året har varit att flera designer och butikskedjor bojkottar päls. Nu ansluter sig Penélope Cruz som tillsammans med Peta uppmanar konsumenter att skippa päls i ny julkampanj.

Tillsammans med en katt poserar Oscarsvinnaren och modeikonen Penélope Cruz för en ny kampanj som uppmanar oss “Make us purr, don’t wear fur”. Kampanjen kommer efter att flera designer och butiker, bland andra Burberry, Gucci, Michael Kors, Diane von Furstenberg, John Galliano och många andra, gått ut med att de kommer slopa all päls i sina kollektioner.

En kvinna ser drömmande uppåt med en katt i famnen

PETA har med ett tidigare videoavslöjande visat hur djur på pälsfarmer i Kina, världens största exportör av päls, tvingas leva sina liv i trånga, smutsiga stålburar utan tillgång till tillräcklig mat och rent vatten innan de dödas av elchock, förgiftas eller gasas ihjäl. Andra fångas i fällor som slår ihop så hårt att de skär in i benet, och orsakar obeskrivlig smärta. En del djur försöker gnaga av sig sitt eget ben för att fly. Om de inte dör av blodförlust, infektion eller kallbrand så dödas de av människorna genom att strypas, klubbas eller stampas ihjäl.

Att det är ett oerhört djurplågeri bakom päls borde inte vara en nyhet för någon längre men så länge det finns kvar måste vi fortsätta att sprida ordet. Med fler personer som har stora följarskaror och starka varumärken går vi förhoppningsvis, sakta men säkert, framåt i kampen mot djurplågeriet.

Kungahuset får en att skämmas

Samtidigt så måste vi ironiskt nog fortfarande uppmana vår egen kungafamilj att inte stödja detta vidriga plågeri. Djurens Rätt har i ett brev till kungahuset, med stöd av nästan 20 000 namnunderskrifter, uppmanat kungafamiljens representanter att i officiella sammanhang bli pälsfria. I samband med dopet av prins Gabriel för ett år sedan valde prinsessan Madeleine en kappa av persianpäls, en lockig päls som tas från lammen till karakulfår. Det var inte första gången som representanter för kungahuset klädde sig i päls, ett plagg som en majoritet av svenskarna aktivt väljer bort. Tragiskt. Pinsamt.

Den här händelsen ledde till ett upprop för ett pälsfritt kungahus från Djurens Rätt. Detta har nu skickats till kungahuset tillsammans med ett brev där det beskrivs hur pälsdjursuppfödning i Sverige går till, med en uppmaning att kungahuset som förebilder och representanter för Sverige ska välja bort pälsprodukter i alla officiella sammanhang. Det är inget mindre än en skam för Sverige att vi har ett kungahus som aktivt stödjer djurplågeri. Att brev ska behöva skickas är inte klokt.

Djurens rätts brev till kungahuset:

”Kungahuset representerar Sverige i officiella sammanhang och kungafamiljen är förebilder vars klädval skapar trender. Kungahusets representanter har därför, genom att välja bort päls, en möjlighet att visa att vi är ett land som bryr oss om djur och inte vill utsätta dem för lidande.

Att välja bort päls i officiella sammanhang visar att vi är ett Sverige i tiden och att kungahuset går i takt med svenskarnas värderingar när det gäller djur som föds upp och dödas för sin päls.”

Hållbart i julklapp

Vikta tröjor i en hög på grönt underlag

Årets julklapp är utsedd, en produkt som historiskt har bestått av nyproducerade prylar signalerar med tydlighet en hållbar inriktning genom att vara en begagnad klapp, det återvunna plagget.

I klimatkrisens spår och konsumenternas ökade intresse för hållbara val kan folk lugnt lägga undan all eventuell tveksamhet inför att ge bort något gammalt i julklapp. Att en present ska vara ny är absolut inget måste. Gamla saker som nått en så hög ålder att det värderas som antikt har varit okej, men det som “bara är begagnat” har av många ansetts vara tabu att lägga under granen. Årets julklapp legitimerar nu helt second hand som klapp och second hand-aktörer jublar över utnämningen.

– Äntligen! Det här har vi kämpat för länge. Vi har pratat om att årets julklapp är second hand i flera år och det är på tiden att miljön får spela huvudrollen i utnämningen, säger Caroline Andermatt glatt, VD på Myrorna, Sveriges största och mest välkända butikskedja för second hand.

Instämmer, att det bara är nytt som är “fint nog” att ge bort är en störande syn. Detta synsätt tillsammans med braskande annonskampanjer och sociala medier som triggar lusten att shoppa och hålla sig med det senaste främjar ohållbar konsumtion och slit-och-släng-mentalitet. Men fler röster höjs om en önskan att handla mer hållbart. Som Syre berättat om tidigare har Black Friday fått en motvikt i White Monday som uppmuntrar återbruk och tjänster. Även om många kommer att handla nya saker att lägga under granen känns det väldigt hoppfullt att årets klapp lyfter återbruk.

Att använda något igen är inget annat än det enda logiska, varför ska fungerande saker slängas? Det tvivel som funnits om att det inte är tillräckligt fint med en använd vara begraver vi nu en gång för alla och njuter istället av möjligheten att göra någon glad med en gåva utan att belasta jordens resurser på samma vis som vid nyköp. Att en sparar 11 000 liter vatten genom att köpa ett par använda jeans jämfört med nya är en fin julklapp bara det.

Återvunna textilier

För att en produkt ska kunna bli utsedd till årets julklapp ska den vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året, svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal. Detta enskilt eller tillsammans med att produkten ska representera den tid vi lever i. Det återvunna plagget, plagg som är helt eller delvis tillverkade av återvunna material eller second hand, uppfyller alla tre kriterierna för årets julklapp.

Årets julklapp fokuserar inte bara på återbruk i form av second hand, utan även på att lyfta nya tekniker. Länge har just textilindustrin varit en stor klimatbov som slukar enorma mängder vatten och har stått för många kemikalieskandaler där vatten och land har blivit förstört på grund av utsläpp. Dessutom har textilierna varit svåra att ta tillvara på. Att separera olika material för att återvinna dessa har tidigare inte gått men med ny teknologi och större medvetenhet vid tillverkningen har framsteg kunnat göras. Det här gör att vi kan se fler plagg ta plats i handeln som är tillverkade av hållbara, återvunna material.

Även Stockholms Stadsmission gläds åt valet av Årets julklapp. Utöver sitt second hand-utbud har de egna plagg som går under namnet Remake. Det är bland annat skjortor, collagetröjor och sjalar som är lokalt tillverkade i Stockholm av insamlat, återvunnet material.

Förutom klappar så fokuserar Stadsmissionen också på att påminna om att julen kan vara en svår tid för många människor då utanförskap, ensamhet och fattigdom blir extra påtaglig. En uppmuntran om att ge julklappar till utsatta personer och gåvor som går till välgörande ändamål gör att fler kan få chans till en god jul.

Även Myrorna vill uppmärksamma den goda julhandeln och erbjuder för andra året i rad en välgörenhetsjulklapp. Det är en färdiginslagen gåva med hemligt innehåll där allt överskott från försäljningen går till att hjälpa människor som har det svårt.

Presentförpackning i grönt och rött med texten God Jul! i vitt

Ökad omsättning för julhandeln

Julhandeln 2018 ser ut att innebära ännu ett år med ökad försäljning. Prognosen är en uppgång på tre procent vilket motsvarar en omsättning på totalt 79,7 miljarder kronor under december månad. Kan en del av dessa pengar styras mot bättre behövande och på återvunnet istället för nyköp finns oerhört mycket att vinna för vårt hårt ansträngda planet.

– Tanken svindlar på hur mycket välgörenhetspotential det finns i den enorma summa som spenderas varje år på julklappar. Om årets julklapp handlades second hand skulle vi ta stora kliv på vägen till ett cirkulärt samhälle, samtidigt som vi hjälper många utsatta i Sverige, säger Caroline Andermatt.

Veckomeny 3 december

Potatisgratäng i en rektangulär glasform

En ny vecka och en ny veckomeny! Gryta, potatisgratäng med schnitzel och annat gott.

Måndag: Färsfyllda piroger
Tisdag: Vegetarisk wrap
Onsdag: Barnens lasagne
Torsdag: Linscurry i röd kokos
Fredag: Rödbetspaj med timjan
Lördag: Potatisgratäng med schnitzel, finns flera olika sorter i både kyl- och frysdisken
Söndag: Pizza

Servera med grönsaker, smaklig måltid!

Veganska julbord i Stockholm

Rödkålssallad med apelsin, valnötter och granatäpple i en glasform. Apelsin och en kotte bredvid

Advents- och juletider stundar och massor av julbordsbesök kommer att ske. Där fler önskar gröna val på tallriken, men var ska du gå för att få det?

Vegotrenden har vi talat mycket om sista tiden och under året har veganska nyheter duggat tätt på marknaden. Att fler även vill ha vego på julbordet är knappast svårtippat. Det har även kunnat konstateras i en undersökning som Demoskop har gjort på uppdrag av Livsmedelsföretagen. Den visar att de traditionella julrätterna än så länge dominerar de svenska julborden men framför allt bland yngre stiger det gröna intresset. 19 procent av personer i åldern 18–39 år föredrar vegansk mat vilket utgör nio procent av samtliga.

För att få i sig veganskt från julborden gäller det att inte ha för höga förväntningar. Det känns som att det trots klimatkris och fokus på detta område är svårt att få restaurangerna att förstå vikten av att servera vegetariska alternativ. Många svarar att de såklart kan servera något vegetariskt men då gäller det att det bokas i förväg och många av dem erbjuder ett långt ifrån ok utbud. Medan oräkneliga mängder animalisk mat går att förse sig av på oändliga bufféer får veganerna en tallrik med grönsaker. Frukt till efterrätt. I bättre fall finns det kanske några rätter en kan få ta av bland det “vanliga” utbudet. Men det är extremt skralt och långt ifrån alltid en fullgod och mättande middag. En del erbjuder rejäla rätter – om det förbokas – men då helt annan typ av mat. En “vanlig” varmrätt, varsågod, som inte har något med julen att göra. Suck…

Gröna julbord

Tack och lov finns det goda exempel också. Och vad en tycker är förstås olika så jag tänkte helt enkelt rada upp en del som åtminstone kan erbjuda vegansk julmat i Stockholm.

Cyklopen

Kommer den 15 december att arrangera ett veganskt julbord med klassisk julmat som Janssons, lådor, sill, korv och vegobullar med mera.

Fjäderholmarna

Erbjuder en vegansk avdelning av sitt julbord, både mer klassiska rätter och lite nyare tappning.

Hermans

Förstås erbjuder vegorestaurangen Hermans julbord som de säger är stans grönaste. Stämmer sannolikt.

Ikea och Viking line

Ett par företag som har en gigantisk räckvidd i att nå många människor. De har utökat sitt ordinarie julbord med veganska alternativ som finns som en del av standardutbudet. Mycket bra initiativ och välkommet att så stora och folkliga företag bidrar till att inkludera det gröna som en naturlig sak i utbudet.

Kokyo

Har julbord i stil med sitt sushiutbud.

O’learys

Har ett klassiskt svenskt julbord som är kompletterat med ett veganjulbord.

Radisson Blue Royal Park

Lanserade tidigare i en vegansk brunch som nu inför jul är kompletterad med juliga inslag. De har även en 100 procent växtbaserad julbuffé eller växtbaserad tallrik som efterliknar det traditionella utbudet så att det blir julkänsla över det hela. Även det traditionella julbordet har inslag av vegansk kost för att bidra till möjligheten att få fler att testa andra alternativ.

Tyrol

Ordinarie julbord köttbaserat men vid förbeställning kan en få en vegantallrik som serveras i tre omgångar. En med kallskuret, en med varma rätter och en med efterrätter.

Korvar, frukt och röror på ett träbord med granris och äpplen som dekoration

Tyrols Vilda Julbord Vegan. Foto: Joel Wåreus

Urban Deli

Klassiskt julbord kompletterat med mycket vegoinslag.

Wärdshuset Ulla Winbladh

Bidrar fint med att normalisera veganskt genom att ha en stor och tydlig del av menyn vikt för sitt veganska utbud på julbordet.

Matkasse till ditt eget julbord

För dig som vill ha lite hjälp på vägen att handla veganskt till ditt eget julbord hemma erbjuder Årstiderna en 100 procent vegansk och ekologisk julmatkasse. Menyn består av allt från rödkålssallad med apelsin, valnötter och granatäpple till kryddad seitan-tofustek.

Utöver detta har även Anamma lanserat sin Vegoprins, en vegansk prinskorv, till konsumenter i år. Den kom förra året men då bara till storkök men nu får vi privatpersoner chans att införskaffa den också.

Har ni julbordstips att komplettera med? Från andra städer? Kommentera gärna!