Vego Eco

Veckomeny 26 september

Korvgryta i gjutjärnspanna

Den här veckans meny bjuder bland annat på kebab, korvgryta och lasagne.

Måndag: Broccolipasta med tofu
Tisdag: Vegetarisk wrap
Onsdag: Vegansk, billig jordnötssåsgryta
Torsdag: Gurk- och potatissoppa
Fredag: Kebab med pommes och tillbehör
Lördag: Lasagne med grönsaker, färs och tofu
Söndag: Vegetarisk korvgryta

Servera tillsammans med grönsaker, smaklig måltid!

Veckomeny 19 september

Pastastnäckor i avlång vit form med svamp- och spenatfräs ovanpå. Ovanför ses två kryddkvarnar

Den här veckan står det bland annat bolognese, piroger och wok på veckomenyn.

Måndag: Pasta med kikärtor och spenat
Tisdag: Z:as färspaj
Onsdag: Potatismos och korv
Torsdag: Vegetarisk wok med cashewnötter
Fredag: Bolognese på belugalinser
Lördag: Rostade rotfrukter med avokado och basilikaröra
Söndag: Färsfyllda piroger

Servera middagarna tillsammans med sallad och grönsaker. Smaklig måltid!

Veckomeny 12 september

En skål med tomatsoppa toppad med pastasnäckor sedd uppifrån. Till höger en brödform med hårt bröd.

Ny vecka, ny veckomeny! Kommande dagar blir det smakfylld taco, tomatsoppa och annat gott till middag.

Måndag: Tofu tikka masala
Tisdag: Tomatsoppa med pasta
Onsdag: Potatis med vegobullar och brunsås
Torsdag: Hamburgare med pommes och tillbehör
Fredag: Koreansk BBQ-taco
Lördag: Barnens lasagne
Söndag: Fuskgratäng

Servera tillsammans med grönsaker, smaklig måltid!

Veckomeny 5 september

Potatisgratäng i en rektangulär glasform

Den här veckan erbjuder menyn bland annat gräddig pasta och potatisgratäng med schnitzel till middag.

Måndag: Couscous med grönsaker och spett
Tisdag: Pasta med gräddkokta grönsaker
Onsdag: Potatis- och kikärtsgryta med tomater
Torsdag: Vegetarisk risotto med morötter och bönor
Fredag: Spenatlasagne
Lördag: Medelhavspaj med soltorkade tomater
Söndag: Potatisgratäng med schnitzel, välj din vegofavorit från frys- eller kyldisken

Servera tillsammans med sallad och grönsaker. Smaklig måltid!

Veckomeny 29 augusti

En ugnsform med lasagne, isbergssallad i skål i bakgrunden

Redan en ny vecka! Och denna vecka blir det korvgryta, lasagne och annat gott till middag.

Måndag: Gyllene korvgryta
Tisdag: Falafel med kokt potatis och örtmajonnäs
Onsdag: Banh Weo
Torsdag: Indisk mangogryta
Fredag: Taco
Lördag: Spansk potatisplåt
Söndag: Klassisk lasagne

Servera tillsammans med grönsaker, smaklig måltid!

Sommarprat om livsmedel och köttets klimatpåverkan

Fot på Elis Röös med blomsterkrans på huvudet

Klimatforskaren Elin Röös berättar i sitt sommarprat om de viktigaste insikterna hon fått via sin forskning. Det handlar om hur vi ska äta och producera mat till en växande världsbefolkning utan att förstöra vår redan hårt ansträngda planet. Så hur ska det gå till? 

Det här sommarpratet är inte en domedagsprofetia utan på ett föredömligt skickligt sätt utbildande och samtidigt underhållande om livsmedel och dess klimatpåverkan. Elin Röös berättar om vad köttparadoxen är och hon förklarar varför kött har så stor klimatpåverkan. För den som älskar kött och direkt tänker sig vägra lyssna önskar jag att hen ändå ger detta en chans. För det handlar om så mycket mer, det är lättillgängligt och lärande och handlar långt ifrån bara om köttfrågan. 

Maten står för en tredjedel av växthusgasutsläppen

I sitt inledande arbete som doktorand börjar Elin Röös att ta sig igenom otaliga rapporter om mat och klimat och inser snabbt att utmaningen är enorm, maten står för en tredjedel av växthusgasutsläppen globalt och de här utsläppen måste minska enormt. Och det är när hon läser en rapport från FN:s jordbruksorgan FAO som hon inser vilken stor klimatpåverkan köttproduktionen har. Den här rapporten beskriver hur utsläppen från världens djurhållning är större än avgaserna som kommer ur alla världens bussar och bilar, det får henne att reflektera över vad hon äter – något alla bör göra.

Det är massor som är verkligt intressant som gör att all borde lyssna på detta för att lära sig mer om livsmedel, om dess klimatpåverkan och hur detta hänger samman med biologisk mångfald. Vi höra varför kött har mellan tre och sextio (!) gånger högre klimatpåverkan per kilo än växtbaserade proteinkällor och att det råder stor vetenskaplig konsensus om att köttkonsumtionen i den rika delen av världen behöver minska. 

Men även andra infallsvinklar som kan ge dig goda insikter om hur du kan uppskatta den mat du ständigt har tillgång till, och hur du inhandlar den. Att ta bilen till affären orsakar ju i sig utsläpp. Om du till exempel åker med dieselbil till din lokala äppelodlare och köper ett kilo äpplen så räcker det med att du åker tre kilometer fram och tillbaka för att den bilresan ska släppa ut lika mycket som om det där kilot äpplen åkt båt ända från Nya Zeeland.

Skriv till en politiker

Inför valet kan det vara på sin plats att påminna om att politiker kan göra mycket mer inom detta område än vad som görs. En aspekt är att politiker inte ska styra hur vi äter men något många kanske inte tänker på är att det redan görs idag genom olika former av subventioner. Här håller jag helt med Elin Röös om att politikerna måste se till är att samhället skyddar oss från de marknadskrafter som tjänar på att ösa onyttig och ohållbar mat över oss. Livsmedel som förstör både klimat och miljö, och som dessutom gör oss sjuka. Dags för bonus malus inom livsmedelsindustrin!? Som Elin kommenterar det galna med att ge stöd till det som är skadligt; “EU ger också pengar till att göra reklam för kött! Så inte nog med att politikerna inte styr i rätt riktning – de styr i fel riktning! Men styr, det gör de.” Väl talat! 

Hon tillägger att det viktigaste vi som lyssnar kan göra för att driva förändring både när det gäller maten, men även klimatfrågan i stort, är att driva på politikerna. Att rösta på ett parti eller politiker som visar på klimatledarskap, att istället för att klia oss i huvudet över om vi ska välja det ekologiska eller det närproducerade äpplet skriva till en politiker.

Säger det igen, lyssna på det här programmet! Till och med en köttälskare som inte bryr sig så mycket om klimatfrågan bör uppskatta programmet, det är utan pekpinnar, sakligt, utbildande och ger massor av kunskap och väcker nyfikenhet och nya tankar.

Här kan du lyssna på programmet.

Veckomeny 22 augusti

Potatissallad i glasskål, garnerad med färsk dill

Skola och jobb är igång igen och vardagen tillbaka. Så är även veckomenyn för att underlätta för dig och din middagsplanering. Det blir bland annat potatissallad och pad thai till middag denna vecka.

Måndag: Makaronisallad med kidneybönor och tofu
Tisdag: Vegetarisk wrap
Onsdag: Pad thai
Torsdag: Vegetarisk Pasta Carbonara
Fredag: Kebab med pommes och tillbehör
Lördag: Potatissallad med stekt eller grillad korv och grönsaker, välj gärna en kryddig korv
Söndag: Spenatpaj med tofu

Servera tillsammans med grönsaker. Smaklig måltid!

Way Out West lanserar egen korv

Korvförpackning med Way Out Wurst

Way Out West var tidigt ute gällande hållbarhet och har sedan 2012 varit en helt vegetarisk festival. Nu tar de ett stort vegokliv när de lanserar en helt egen korv.

Att Way Out West har varit drivande gällande vegoutbud på festivaler har bidragit till att många samarbeten har sett dagens ljus. Max lanserade en vegorestaurang där, området blev mjölkfritt och klimatet har fått stå i fokus. Bra grund för nya normer, och nu, tio år senare, firar festivalen genom att lansera en korv tillsammans med Peas of Heaven – Way Out Wurst.

–Vi är stolta över det stora steg vi tog 2012 när vi blev en vegetarisk festival. Det var kontroversiellt på den tiden. Men sedan dess har saker ändrats och fler och fler äter vego hela tiden. Way Out Wurst är ett sätt att fira att vi valde helt rätt väg redan för tio år sedan, säger Patrick Fredriksson, grundare av festivalen.

Korven är en helt vegansk, växtbaserad och glutenfri variant av den klassiska Bratwursten. Den är gjord tillsammans med Peas of Heaven som på blivit marknadsledare på färsk vego och är specialiserade på just korv.

Korven börjar säljas på utvalda 7-Eleven från och med den här veckan och till och med Way Out West i Göteborg 11–13 augusti. Självklart finns den till försäljning på plats i Slottskogen under festivalen. Korven går även att beställa på Peas of Heavens webbshop.

Viktiga hållbarhetsfrågor med Mian Lodalen

Mian Lodalen med krans håret

Som vanligt under sommaren kan en ta del av en massa mer eller mindre intressanta livshistorier, insikter och erfarenheter av olika personer i Sommar i P1. Ett program som gav mycket av många av viktiga hållbarhetsfrågor är det med Mian Lodalen

Mian Lodalen är journalist och författare och engagerad i frågor som feminism, hbtqi- och djurrättsfrågor vilket också kom fram tydligt i hennes program. Programmet inleds med anekdoter från hennes egen uppväxt och går sedan via olika spår vidare och berör rätten till abort, kvinnomisshandel, pedofoli, hbtqi och djurplågeri. Som sagt, mycket av många viktiga frågor.

Kan grisar känna smärta?

Djurrättsfrågor är förstås något återkommande här på Vego Eco, men får sällan mycket utrymme i media. Om det får det är det oftast tack vare någon organisation som Djurens rätt eller liknande som driver på frågan. Därför glädjande att höra Mian ta upp detta perspektiv i programmet. 

Hon jämför gris och hund, något många gör i djurrättssammanhang då en kan undra hur vi kan behandla dessa djur, som är lika på så många sätt, så fundamentalt olika. Därifrån vidare till veterinärer som larmat om att i genomsnitt 1 800 kycklingar kommer in till ett av Sveriges fågelslakterier med brutna vingar varje dag, att det händer att djur skållas levande i slakterierna, djur är instängda hela livet i sin egen skit. Att alla dessa djur, med känslor och förmåga att känna smärta, är i stort sett rättslösa.

“Hur kan det vara lagligt att 2022 behandla andra kännande varelser så här? Jag kommer aldrig förstå det och jag kommer aldrig acceptera det.” säger hon. Jag kan bara instämma. Mian ställer oss frågan “kan grisar, kycklingar och kor känna oro, rädsla och smärta? Om svaret är ja: vad ger oss då rätten att behandla dem som vi gör? Och vilka är vi, om vi gör det, bara för att vi kan? Fundera gärna på detta medan du tänder grillen ikväll”. Ja, gör det!

Mian Lodalen med krans håret, på huk och håller om en hund
Mian Lodalen, sommarvärd 2022 i Sommar i P1, med sin “soulmate” och stora kärlek, Bobbi. Foto Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Kvinnomisshandel och abort

En annan hållbarhetsfråga handlar om jämställdhet och den berörs från många olika håll. En är abort, där hon på ett mycket osentimentalt sätt tar upp det med utgångspunkt i sig själv – vetskapen om att hon inte skulle ha funnits om abort hade varit tillåten när hennes mamma blev gravid. Bra att det lyfts! Osäkra aborter är idag en av de största dödsorsakerna bland kvinnor globalt sett och att den rättigheten inskränks är en skrämmande utveckling som är vidrig – i en tid en trodde att allt annat än det motsatta skulle vara otänkbart. En oerhört viktig jämställdhetsfråga.

Precis som mäns våld mot kvinnor. Även det något som borde få högre prioritering för åtgärdande insatser i samhället. Pappans misshandel övertygade henne om att ingen annan än kvinnan själv “ska bestämma över sin kropp och sitt öde”. Vi får en snabb beskrivning av kvinnor, i detta fall mamman, vars blåmärken fick döljas bakom solglasögon, brutna revben och anmälningar som tas tillbaka – handlar givetvis inte om något annat än misshandel och borde inte få passera obemärkt. Att inte polis och andra inblandade bidrar på ett mer kraftfullt sätt för kvinnor som hamnar i dessa situationer är fruktansvärt.

Mian summerar på ett väldigt tydligt och konkret sätt några varningssignaler som vi alla bör tänka på – både för vår egen skull om vi riskerar att hamna i ett destruktivt förhållande – och för att upptäcka och kunna hjälpa våra medmänniskor. Citeras här i punktform:

  • Personen vill flytta ihop och förlova sig så snabbt att du inte hinner känna efter.
  • Vill att det bara ska vara ni två. 
  • Erbjuder sig att skjutsa och hämta dig på jobbet. 
  • Ringer och messar oavbrutet (inlåt dig inte i villfarelsen att detta är romantik).
  • Talar illa om din familj och dina vänner. 
  • Är svartsjuk. 
  • Är elak mot djur. 

Se till att finnas där, fråga, lyssna, hjälp på alla sätt du kan om någon i din närhet ser ut att ha hamnat i en relation där något av detta finns med – eller om det gäller dig själv – “dra därifrån så fort du bara kan” som Mian uttrycker det. Instämmer! Spring för livet, för det är ditt liv det handlar om.

Det kan stundvis vara riktigt smärtsamt att lyssna på programmet om du själv har liknande erfarenheter av detta, eller försummelse av föräldrar, vilket är en stor del av programmet där hennes pappas bristande föräldraskap får ta en hel del plats.

Frihet, en demokratisk rättighet

Mian kallar sig ”världens friaste människa”. Det är fantastiskt att höra och jag önskar så innerligt att de kvinnor, djur och andra som far illa på olika vis, som beskrivs så levande men samtidigt på ett underhållande (!!!) sätt i programmet, kan få känna den känslan. Kampen för frihet fortsätter, och det är tillsammans vi alla kan kämpa för det. Att vi är uppmärksamma och kan hjälpa våra medmänniskor och vara samvetsgranna gällande våra val. En grund som är så viktig. Frihet. Demokrati.

Tack Mian Lodalen för ett viktigt och bra sommarprat.

Veckomeny 13 juni

Spagetti med färssås ovanpå, dekorerat med basilika

Den här veckan blir det bland annat spaghetti med färssås, bakad potatis och taco till middag.

Måndag: Färspaj med kikärter och aubergine
Tisdag: Vegetarisk Shepherd’s Pie
Onsdag: One pot pasta
Torsdag: Tofuwok Teriyaki
Fredag: Taco
Lördag: Bakad potatis texmex-style
Söndag: Spaghetti med färssås

Servera tillsammans med grönsaker. Smaklig måltid!