Vego Eco

Veckomeny 14 oktober

Vit tallrik med pasta carbonara sedd ovanifrån, till höger på tallriken en halverad cocktailtomat

Ny vecka! Denna veckomeny består av godsaker som wrap, soppa och pasta carbonara.

Måndag: Gyllene korvgryta
Tisdag: Vegetarisk Pasta Carbonara
Onsdag: Tofubiff med kokt potatis och sås
Torsdag: Vegetarisk avokadosoppa
Fredag: Vegetarisk wrap
Lördag: Glasnudlar med lime och jordnötter
Söndag. Lasagne med grönsaker, färs och tofu

Servera med färska grönsaker, smaklig måltid!

Veckomeny 7 oktober

Potatisgratäng i en rektangulär glasform

Ännu en ny vecka är här! Veckans meny består bland annat av potatisgratäng, matig paj och pasta.

Måndag: Pasta med kikärtor och spenat
Tisdag: Veggogryta med kokosmjölk
Onsdag: Ugnsbakad sötpotatis med scrambled tofu
Torsdag: Vegetarisk korvstroganoff med ris
Fredag: Grönsakslasagne
Lördag: Potatisgratäng med vegoschnitzel, välj din favorit från kyl- eller frysdisken
Söndag: Paj med färs, kikärter och aubergine

Servera med grönsaker, smaklig måltid!

Nya veganizzor

Kartong med färdigpizza

Pizzautbudet ökar! Så härligt med vegonyheter, nu är det Anamma som bidrar till utbudet för att stilla pizzatreden med flera nyheter.

Anamma lanserar fyra pizzor i två varianter, måltidspizzor och minipizzor. Båda kommer i två olika utföranden. Måtlidspizzorna finns som VegoCapricciosa och VegoMexicana med stenugnsbakad surdegsbotten. Minipizzorna VegoVesuvio och VegoTexMex med stenugnsbakad panpizza-botten. 

Största nyheten gällande ingredienserna är att VegoVesuvio har en ny vegansk skinka utvecklad av Anamma.

Förpackning med minipizza

Verkligen välkommet med enkla veganska lösningar när tid eller ork tryter. Ser fram emot att smaka dessa!

Veckomeny 30 september

Lasagne i metallform, tomater i bakgrunden

Så var en ny vecka här igen. Denna gång samsas fylld paprika och spett med pasta och massa annat gott.

Måndag: Gurk- och potatissoppa
Tisdag: Vegobullar och kokt potatis med brunsås
Onsdag: Barnens lasagne
Torsdag: Vegetariska spett med allroundsås
Fredag: Hamburgare med pommes
Lördag: Krämig citronpasta med cannellinibönor
Söndag: Bulgurfylld paprika

Servera med grönsaker, smaklig måltid!

Veckomeny 23 september

Tre cannellonirullar på en tallrik med tomatsås ovanpå

Ny vecka och en ny veckomeny. Den här gången blir det bland annat piroger, risotto och cannelloni till middag.

Måndag: Färsfyllda piroger
Tisdag: Pasta med gräddkokta grönsaker, använd mjölkfria ingredienser för vegansk middag
Onsdag: Potatismos med korv och grönsallad
Torsdag: Vegetarisk risotto med morötter och bönor
Fredag: Kebab med pommes, grönsaker och vitlökssås
Lördag: Cannelloni med spenat
Söndag: Vegetarisk kålpudding

Som vanligt, komplettera middagen med färska grönsaker. Smaklig måltid!

Veckomeny 16 september

Dags för en ny veckomeny. Denna vecka blir det bland annat pastagratäng, pytt och en rotsakssoppa.

Måndag: Vegetarisk pytt
Tisdag: Spaghetti med färssås
Onsdag: Chili con quorn
Torsdag: Mustig rotsakssoppa med färs
Fredag: Pastagratäng med broccoli
Lördag: Crispy tofu med ananas-mangosås
Söndag: Falafel och rödbetssallad med vitlök och sesam

Servera med grönsaker och vid behov ett gott bröd. Smaklig måltid!

Behov av att öka kunskap om matens klimatpåverkan

Skivat kött i rader

Två av tre svenskar är oroade över klimatförändringarna och fyra av 10 uppger att de lever mer hållbart idag än vad de gjorde för ett år sedan. Trots detta uppger 47 procent att de inte bryr sig om vilken klimatpåverkan maten de äter har.

Detta är onekligen motsägelsefullt men skickar en hint om vikten av information och att öka befolkningens kunskap om vad våra levnadsvanor har för påverkan. Siffran över de som inte bryr borde inte vara så hög eftersom livsmedel står för en fjärdedel av världens totala utsläpp. Om dessa personer vet om det borde den rimligen vara lägre. 

Dessa siffror kommer från en undersökning som har genomförts under året som både Sifo och Novus gjort på uppdrag av Oatly om svenskarnas livsstil och inställning till klimatet. Varje svensk skulle behöva minska sina utsläpp från dagens 10 till max ett ton CO2e per år för att klara FN:s klimatmål. Forskningen är tydlig, en omställning till mer växtbaserad produktion och konsumtion av livsmedel är nödvändig, samtidigt visar undersökningsresultatet att svenskarna är skeptiska till att lägga om sin kost och hela sex av 10 uppger att de anser att de har en livsstil som är hållbar ur ett klimatperspektiv.

Industrins skapande av nya normer

Det som är skrämmande är att så få som en av 10 kan tänka sig sluta äta kött. Att dra ned på köttkonsumtion lite grann, till hur vi åt för cirka 30 år sedan borde inte vara några som helst problem. Då var det ingen som klagade över hur lite kött de åt, att de på grund av för lite animalier fick näringsbrist eller inte var mätta. För de klarade sig utmärkt.

Det skulle vi givetvis göra idag också men industrin har pressat fram lågprisprodukter och fått oss att skaffa nya vanor. Jag vill jämföra detta med det förkastliga planerade åldrandet som funnits i produkter. Vi uppmuntras på olika vis från industrin till ett ohållbart leverne som vi sedan tror oss vara beroende av, att vi vill ha eller rent av inte kan leva utan. Tragiskt.

Förhoppningsvis kan det hittas effektiva sätt att justera detta. Svenskarna är positiva till att återvinna sitt avfall, att konsumera mindre generellt sett och att sluta köpa plastprodukter. Men maten är det alltså sämre med. Det skiljer sig även åt i olika delar av landet. 49 procent bryr sig i låg grad om matens klimatpåverkan i Norrland och endast 40 procent kan tänka sig att ändra sina kostvanor i allmänhet för klimatets skull. Minst brydd om matens påverkan är man i Skåne och Blekinge där 54 procent säger att de inte bryr sig.

I Stockholm är det däremot bättre, de är bäst i landet. Där bryr sig 58 procent om matens klimatpåverkan och 56 procent kan tänka sig att ändra sina kostvanor i allmänhet för klimatets skull. Här kan 21 procent kan tänka sig att helt sluta äta kött och 48 procent kan tänka sig minska sitt intag av mejeriprodukter. 

Unga, 18–29 år, och kvinnor är de grupper som bryr sig i ganska eller mycket hög grad. Kan detta bidra till en omställning? Det bör det kunna göra förstås. De unga är vår framtid och de som kommer att sätta avtryck framöver. Och inte sällan kommer undersökningar som visar att det är i högre grad kvinnor som styr över hushållsinköpen. En problematik ur jämställdhetsperspektiv men som det för en gångs skull kanske kan komma något gott ur.

Normalisering av vego

Att det kommer fler och fler vegetariska produkter bidrar till att fler testar att äta vegetariskt vilket är gott. Samma sak att styrmedel sätts in som att samhället styrs till att minska konsumtionen. Att kommuner och landsting slutar servera kött på konferenser, skolor erbjuder mer vegetariskt och så vidare minskar direkt utsläppen men kan även sprida gott i att flytta normer från kött till vegetariskt. Det behöver bara gå lite fortare. Och vara godare. Att bjuda på undermåliga vegetariska frukostmackor eller en lunch på konferensen som varken är aptitlig eller mättande är förödande. Kockar måste ta sitt ansvar och bli bättre på vegetarisk mat. Det går att laga riktigt högklassig och god mat utan animalier. Får alla erfara det kommer vi snabbare att kunna nå en förändrad inställning till vår kost.

Två skålar i teak med sallad, en blomma och en röra
Det finns massor av god och mättande vegomat, i massor av olika stilar, smaker och inriktning. När får vi se mer av allt gott som finns på skolor, sjukhus och konferenser med mera?

Veckomeny 9 september

Korvgryta i gjutjärnspanna

Tiden går fort, ny vecka igen. Denna vecka står bland annat gryta, spett och paj på menyn.

Måndag: Pastagryta med gräddsås och tofu
Tisdag: Couscous med grönsaker och spett
Onsdag: Vegetarisk korvgryta med potatis
Torsdag: Indisk mangogryta
Fredag: Klassisk lasagne
Lördag: Pizza
Söndag: Vegansk spenatpaj med ost

Glöm inte att servera tillsammans med grönsaker, och om det behövs ett gott bröd. Smaklig måltid!

Satsning på miljö- och klimat välkomnas

Folksamling med klimat med texten "There is no planet B"

Regeringen har presenterat flera bra miljösatsningar i den kommande budgeten. De menar att det gäller att vara modig för att göra detta men en kunde då ha önskat ett ännu större mod. Men en liten början är bättre än inget.

Vi behöver kraftfulla satsningar för att vända utvecklingen av klimatutsläpp. Det behövs styrmedel för att göra det lättare att göra rätt som konsument. Det ska inte krävas av individer att ha koll på allt, att alltid tänka på hur saker ska göras. Det är en orimlighet vi måste bort från. Åtgärder som effektivt styr mot mer hållbara lösningar måste komma nu.

Ett första steg vore givetvis att se till att det görs en avveckling av klimatskadliga subventioner. Att den svenska staten låter det gå miljardbelopp till subventionering av klimatskadlig verksamhet är helt galet. Klimatambitionerna behöver istället höjas inom alla politikområden där positiva styrmedel kommer igång.

Fokusområden för cirkulära delegationen

Cirkulära delegationen har tidigare meddelat att de kommer att fokusera på tre områden; design för cirkularitet, plast samt offentlig upphandling. I synnerhet offentlig upphandling och design som innebär väldigt stora ringar på vattnet är högst välkommet och kan samtidigt bidra till ökad kunskap hos befolkningen.

Återigen, ansvaret kan omöjligt ligga på individnivå. Det betyder dock inte att befolkningen ska hållas utanför. Samtidigt som samhälle och producenter ska ta sitt ansvar behöver vi se till att bidra till att öka medvetenhet om hur vi kan leva mer hållbart. Positiva åtgärder för att öka folkhälsan hänger samman med en bättre hållbarhet för klimat och miljö.

Samtidigt får vi inte glömma delen kring biologisk mångfald och hur vi kan värna om natur och människa. Detta handlar ju i slutändan om att vi ska få en bra hälsa och miljö att leva i. Satsning på åtgärder för pollinerare, minskad användning av bekämpningsmedel, övergödning med mera kan inte underskattas.

Calippo Cola Drops

Godispåse med texten Calippo

Veganska nyheter på godishyllan! Alla godisdiggare kan nu hugga in på en gammal favoritglass i godistapning när Calippo blir till karamell.

Sedan tidigare har Candy People gjort om några av svenskarnas favoritglassar till godis. Nu är det  äntligen det dags för ett veganskt tillskott när Calippo Cola Drops lanseras.

Calippo Cola Drops har enligt info Calippos klassiskt “somriga och fräscha colasmak”. Det är en hård karamell, perfekt för den som gillar uppfriskande och söta smaker.

Även om inte godis är det nyttigaste en kan äta så går det ju inte att komma ifrån att de flesta uppskattar lite sötsaker ibland. Fint då med veganska alternativ. Nyligen kom en sak som lät smarrig baserad på Delicatoboll, hurra tänkte jag eftersom den är vegansk men det hade sen fallit bort. Tji fick vi som trodde bollen var fredad animalier. Här fick Calippo tack och lov fortsätta sin veganska resa.