Vego Eco

Veckomeny 17 januari

Biffar på ett glasfat, färsk persilja som topping

Årets andra vecka är redan här. Och på denna veckas meny står det bland annat vegoburgare, potatis med biff och pasta carbonara.

Måndag: Vegetarisk cowboygryta
Tisdag: Kokt potatis med tofubiff och sås
Onsdag: Pasta Carbonara
Torsdag: Matvetesallad med pumpakärnor
Fredag: Vegoburgare med pommes och tillbehör
Lördag: Krämig potatiscurry
Söndag: Vegansk broccolipaj

Servera tillsammans med sallad och grönsaker. Smaklig måltid!

Veckomeny 13 december

Spenatpaj med tofu i en vit pajform

En ny vecka är här då det blir bland annat pastagratäng, taco och paj till middag.

Måndag: Spaghetti med färssås
Tisdag: Spenatpaj med tofu
Onsdag: Indisk mangogryta
Torsdag: Pastagratäng med broccoli
Fredag: Taco
Lördag: Vegetarisk bourguignon
Söndag: Tofuwok Teriyaki

Servera tillsammans med sallad och grönsaker. Smaklig måltid!

Veckomeny 6 december

Gul morotssoppa i glasskål med sked till höger sett uppifrån

Kylig december är här och denna vecka får vi njuta av en värmande morotssoppa. Det blir även pytt, pasta och annat gott.

Måndag: Pasta med kikärtor och spenat
Tisdag: Vegetarisk pytt
Onsdag: Färgglad morotssoppa med lättbakade baguetter
Torsdag: Gyllene korvgryta
Fredag: Onepot med potatis, tomat och linser
Lördag: Pizza
Söndag: Linscurry i röd kokos

Servera middagarna med grönsaker, smaklig måltid!

Önskan om hållbar jul bland svenskarna

Julklapp med pepparkakor bredvid

Julen närmar sig med stormsteg och planering för umgänge, mat och klappar pågår runt om i landet. Julen är en tid då det tyvärr kan bli väldigt ohållbart med stort matsvinn och hög konsumtion. Positivt är då att allt fler tänker på dessa frågor och många svenskar vill fira en hållbar jul i år.

På uppdrag av WWF har Kantar Public tagit fram en ny Sifo-undersökning som visar att var tredje intervjuad, 35 procent, säger att de kommer att prioritera en mer hållbar jul än förra året och varannan svensk planerar att köpa färre julklappar i år jämfört med ifjol.

Julen är en högtid då mycket fokus ligger på maten och risken för ökat matsvinn är stor. Varje år slänger hushållen i Sverige 45 kilo livsmedel per person enligt Jordbruksverket och Livsmedelsverket. Detta till en kostnad av 3000–6000 kronor per familj beräknat på två vuxna och två barn. Dyrt och onödigt inte bara för familjerna utan även för vår planet.

Vid Livsmedelsföretagens julmatsundersökning som presenterades förra veckan så saknades det tyvärr en tydlig hållbarhetsinriktning. Det enda som kunde skönjas i den riktningen var att några leverantörer sa sig satsa på mindre förpackningar som därmed kan bidra till minskat matsvinn. Den goda nyheten blir då att hushållen, enligt WWFs Sifo-undersökning, visar att en klar majoritet, 57 procent, säger att de kommer prioritera hållbar mat och minskat matsvinn på julbordet i år.

Många vill göra skillnad

Varannan svensk är beredd att göra förändringar i sin vardag för planetens skull, bland annat genom att köpa färre julklappar i år. Det är framför allt yngre personer som utmärker sig här. Personer som är 18–29 år är de som i högst grad vill minska sina julklappsinköp.

Åtta av tio anser att det är viktigt att produkter som bidrar till avskogning av regnskog tas bort från svenska butiker och att de har en tydligare märkning/certifiering samt önskar kraftfulla politiska beslut som leder till bättre skydd och bevarande av regnskog.

– Vi ser att konsumenter blir alltmer kritiska, många vill göra skillnad i sin vardag och är medvetna om att deras val har betydelse. Vi uppmuntrar tydligare och bättre riktlinjer för certifiering och miljömärkning av produkter, säger Lisbeth Larsson, kommunikationschef på WWF.

Ja, det vore verkligen bra! Lättare för de som vill kunna göra bättre val samtidigt som att det kan bidra till att fler blir mer medvetna om problematiken så att även de börjar göra förändringar i sin konsumtion. Som choklad, en produkt som det är mycket viktigt att titta efter märkning på. Choklad är ju populärt vid jul och här är rekommendationen att i första hand köpa choklad som är KRAV-märkt, EU-ekologisk eller certifierad av Fairtrade eller Rainforest Alliance.

Kvinnorna mest ansvarsfulla

Förhoppningsvis lämnar den här julen ett mindre klimatavtryck än föregående tack vare att var tredje svensk säger att de kommer att prioritera en mer hållbar jul. Knappt sex av tio säger att de vill prioritera hållbar mat och minska matsvinn på julbordet. Varannan intervjuad uppger att de planerar köpa färre julklappar i år för att fira en mer hållbar jul – och i högst grad 18–29 åringar. Fyra av tio, 44 procent, uppger att de kommer att ha fokus på att köpa hållbara julklappar – kvinnor mer än män, 50 procent mot 39 procent.

Lussekatter i en skål

Det är på fler punkter än så kvinnorna dominerar och inte sällan är det den sorgliga skillnaden i klimatsammanhang. Här utmärker sig ofta kvinnorna när det gäller att göra hållbara val, och den trenden visar sig även tydligt i denna undersökning. En kunde ju ha hoppats på att männens medvetenhet om detta skulle ha kommit ikapp men det syns fortfarande stora skillnader. Som maten där en klar majoritet uppger att de kommer att prioritera hållbar mat på julbordet i år. 64 procent av kvinnorna kommer att göra det medan hela 32 procent av männen svarar aktivt “nej” på frågan vilket är smärtsam information.

Drygt var fjärde svensk brukar leta efter bra recept för att återanvända julmatsrester, även här instämmer fler kvinnor än män. Det kanske kan förklaras av att många män är helt passiva och låter kvinnan ta hela lasset själv och låter sig komma till färdigdukat bord.

Nästan varannan svensk säger att de kommer att minimera matsvinn från julbordet i år och var tredje vill prioritera närproducerad mat i säsong. Intresset för miljömärkt mat är också stor och och lika många, var femte, vill äta mindre men bättre kött.

En del positiva siffror finns alltså att glädjas åt där det framför allt är unga och kvinnor som driver på frågorna. Låt oss hoppas att även männen kan låta några hållbarhetsinsikter sippra in under jul. Nya vanor behöver inte vara stora eller svåra, små förändringar i vardagen har stor betydelse i längden.

Veckomeny 29 november

En ugnsform med lasagne, isbergssallad i skål i bakgrunden

Ännu en ny vecka är här och kommande dagar blir det gryta, paj och mångas favorit lasagne till middag.

Måndag: Gratinerade rotsaker med tofu
Tisdag: One pot pasta
Onsdag: Spenatpaj med oliver och pinjenötter
Torsdag: Veggogryta med kokosmjölk
Fredag: Lasagne
Lördag: Couscous med grönsaker och spett
Söndag: Vegetarisk Shepherd’s Pie

Servera middagarna med goda grönsaker. Smaklig måltid!

Julbord med familj och vänner

Röda äpplen och kanelstänger

Efter lång tid av pandemi och isolering längtar många efter julbord i sällskap av nära och kära. På julbordet ska det enligt Livsmedelsföretagens julmatsundersökning finnas julmust och ris à la Malta och det viktigaste med julmaten är att den ska vara svenskproducerad.

På uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat 1473 svenskar vad de kommer att äta och dricka i jul och hur de kommer att fira i år. Att långt fler än förra året planerar att äta julbord på restaurang i år, 37 procent jämfört med 7 procent förra året, är väl inte direkt otippat. Inte heller att närmare dubbelt så många som förra året kommer fira jul med närmsta familjen i år.

Precis som de senaste åren hamnar svenskproducerat i topp gällande vad som ska serveras. Tyvärr håller köttet starkt ett grepp om julbordet även om ett ökat intresse för vegoalternativ fortsätter att öka vilket är väldigt positivt. Fler vegetariska alternativ kommer och på julborden har det blivit mycket mer grönt. Här syns ett intresse av att tillgodose fleras behov och olika typer av dieter. Välkommet att det är ett mer inkluderande tänk här alltså, härligt.

Ordmoln från Livsmedelsföretagens julundersökning 2021

Bland de rätter som nämns som “oväntade” på julbordet dominerar, som syns i detta ordmoln, vegetariska alternativ. Kul, men låt oss hoppas att det kommande år inte längre ses som oväntade rätter, att det gröna då ses som ett självklart alternativ.

Brist på jämställdhet 

Vad det gäller att ordna julborden så är det allt annat än jämställt. Att alla ska bidra för att göra det gott, trevligt och att alla ska få samma chans till avkoppling är något som männen tydligt tycker är ointressant. Det är tragiskt att se att så stor del av männen fortsatt icke är delaktiga. 36 procent av kvinnorna har “stort eller fullt ansvar” för att ordna julmaten medan 22 procent av männen deltar “inte alls, kommer till ett dukat bord”. Tämligen sorgliga siffror. 

Julmust favoritdrycken

Julmust är fortfarande den överlägset populäraste drycken på julbordet, den är nästan dubbelt så populär som tvåan julöl. Därefter följer vatten, snaps och glögg. Gällande de två sistnämnda syns en tydlig vattendelare där en positiv trend är att det dricks mindre bland unga idag. Snaps är något av en generationsfråga. 43 procent av alla över 65 år vill ha snaps till julmaten, men bara 26 procent av 18–39 åringarna där de yngre hellre dricker glögg, 36 procent av dem föredrar det istället.

Trenden att skippa, eller åtminstone minska på, alkoholen vid jul underlättas av att utbudet med alkoholfria drycker både blir bättre och större för varje år.

Äpple och kanel till jul

Bland de trendande smakerna bland årets nyheter syns äpple och kanel samt polka. Men antalet nyheter gällande vegetariska alternativ var det glest av på presentationen. HUJ lanserar den vegetariska pastejen “Smoky”, det var det som var uppenbart vego. Några till alternativ bland drycker kan förekomma, men måste återkomma om det när jag fått mer info från leverantörerna.

Lite av en besvikelse att det gröna och mer klimatsmarta valen kom så totalt i skymundan. Intresset för vegetariskt blir bara större och större och ingen kan ducka för den pågående klimatkrisen. Ändå var de gröna och hållbara frågorna bara nämnda som hastigast i förbigående. Det enda som egentligen framkom ur hållbarhetsperspektiv var att flera leverantörer satsar på mindre förpackningar som därmed kan bidra till minskat matsvinn. Alltid något.

Veckomeny 22 november

Vit tallrik med pasta carbonara sedd ovanifrån, till höger på tallriken en halverad cocktailtomat

Ny vecka och en ny veckomeny. Kommande vecka blir det bland annat burgare, pasta carbonara och en värmande soppa till middag.

Måndag: Pasta Carbonara
Tisdag: Rödbetssoppa med mjukt bröd
Onsdag: Potatismos med korv, bostongurka och grönsallad
Torsdag: Chili con quorn
Fredag: Broccolipasta med tofu
Lördag: Pulled Oumph burgare med avokado, rödlökschutney och pommes
Söndag: Vårrullar med kål och ingefära

Servera tillsammans med sallad och grönsaker, smaklig måltid!

Planti Sour Dream – växtbaserad gräddfil

Ett chips dippas i en skål med gräddfil

Vegonyheter är alltid roligt att få dela med sig av och mitt i mörka november kommer en särskilt rolig sådan. Planti lanserar ett veganskt alternativ till gräddfil. Så efterlängtat!

Produkten som släpps är Sour Dream och är ett helt växtbaserat alternativ till gräddfil. Den ska ha en tjock krämighet och syrlighet som fungerar precis som den traditionella gräddfilen.

–Konsumenterna letar allt mer efter växtbaserade alternativ till sin matlagning. Genom att lansera produkter som är bekanta från tidigare, som en traditionell gräddfil, gör vi det gott och enkelt att skifta till växtbaserade alternativ, säger Nina Dahlberg, Nordic Brand Manager Planti.

Förpackning till Sour Dream

Mångsidig med eologisk bas

Planti Sour Dream används som gräddfil vanligen görs och passar därmed till både kalla och varma rätter. Perfekt som dipp till chips och grönsaker, kalla såser eller taco.

Sour Dream är gjord på ekologiska sojabönor och har en fetthalt på 12%. Det rekommenderade priset är 15,40 kronor.

Veckomeny 15 november

Potatisgratäng i en rektangulär glasform

Ny veckomeny som den här gången bjuder på bland annat tikka masala och potatisgratäng med schnitzel till middag.

Måndag: Vegetariska spett med kokt potatis och sås
Tisdag: Grönkålspaj
Onsdag. Tofu tikka masala
Torsdag: Spenatlasagne
Fredag: Oumph! Bao
Lördag: Potatisgratäng med vegoschnitzel, välj din favorit från kyl- eller frysdisken
Söndag: Quinoa med sötpotatis och koriander

Servera din middag med sallad och grönsaker. Smaklig måltid!

Veckomeny 8 november

Spagetti med färssås ovanpå, dekorerat med basilika

Så var höstlovet över och en ny vecka är här och det kommer den här veckan att bli bland annat spaghetti med färssås och pad thai till middag.

Måndag: Färslåda med rotsaker
Tisdag: Tomatsoppa med pasta
Onsdag: Gyllene korvgryta
Torsdag: Raggmunk
Fredag: Spaghetti med färssås
Lördag: Tacogratäng
Söndag: Pad thai

Servera tillsammans med grönsaker, smaklig måltid!