Vego Eco

Koastal vinner Änglamarkspriset 2023

Vinnarna av Änglamarkspriset 2023, Samuel Amant och Trygve Zierul från Koastal, fotograf: Coop Sverige.

I går korades årets vinnare av Änglamarkspriset 2023 vid en trevlig prisceremoni där både juryn och de nominerade var på plats. Änglamarkspriset är ett miljöpris instiftat av Coop tillsammans med familjerna Taube, Danielsson och Alfredson och är en hyllning till engagerade och outtröttliga personer som arbetar för en grönare miljö.

En femteklassare är sångkör på prisutdelningen av Änglamarkspriset 2023
En femteklassare är sångkör på prisutdelningen av Änglamarkspriset 2023.

Ceremonin inleddes mycket stämningsfullt med lite vårkänslor inför den stundande julen. En femteklassare bidrog med skönsång av ”Änglamark”. Efter denna fina start guidade Agneta Sjödin oss genom samtal med Coops VD, Marie Nygren, och jurymedlemmen Daniel Alfredsson innan årets finalister tog över. Finalisterna i år var Vividye, Bredsjö Mjölkfår och Koastal, som alla presenterade ett imponerande engagemang. Men det var Koastal som stod som segrare vid ceremonin. Prissumman på 250 000 kronor kommer nu att bidra till att utveckla deras framstående arbete inom tångodling, ett livsmedel med stor potential att förändra vår syn på mat från havet.

Agneta Sjödin, konferencier, Coops VD Marie Nygren samt jurymedlemmen Daniel Alfredsson.
Agneta Sjödin, konferencier, Coops VD Marie Nygren samt jurymedlemmen Daniel Alfredsson.

Franchisekoncept för hållbar matproduktion

Koastals vinst är särskilt glädjande då de har tagit fram ett franchisekoncept som förenklar och främjar tångodling. Det är inte bara ett viktigt steg mot hållbar matproduktion från havet utan erbjuder också möjligheter för småskaliga verksamheter att engagera sig i den gröna industrin. Att stödja denna typ av initiativ är avgörande för att skapa en mer hållbar och växtbaserad kost, vilket onekligen är väldigt viktigt för vår planets framtid.

Juryn lyfte fram hållbara nya livsmedel i sin motivering:

Änglamarkspriset vill uppmuntra ungas kreativa lösningar och initiativ för en hållbar framtid. Årets vinnare visar prov på just ung entusiasm, kreativitet och framtids­tro sam­tidigt som man möjlig­gör för andra att vara en del i projektet med att producera nya håll­bara och närings­rika livsmedel. Här skapar man också tillfällen för yrkes­verksamma, som behöver bredda sin verksamhet att hitta nya affärs­möjlig­heter, med mer håll­bara livsmedel. Med den hän­givenhet och entusiasm som grundaren visar tror vi att vi bara har sett början på en spännande innovativ resa mot en mer håll­bar framtid!

Vinnarna av Änglamarkspriset 2023, Samuel Amant och Trygve Zierul från Koastal, fotograf: Coop Sverige.
Vinnarna av Änglamarkspriset 2023, Samuel Amant och Trygve Zierul från Koastal, fotograf: Coop Sverige.

En framtid fylld av optimism

Det är inte bara ett erkännande av deras arbete utan en uppmaning till andra att vara en del av den här utvecklingen mot en hållbar livsmedelsproduktion.

Det var en trevlig prisutdelning och tillställning, och fint att Änglamarkspriset inte bara hyllar framstående arbete och innovativa företag utan också skapar en plattform för att uppmuntra och stödja hållbara initiativ. Lunchen som serverades, av Sopköket som vann Änglamarkspriset 2021, visade på detta. Priset blev avgörande för deras fortsatta verksamhet, och nu fick de chansen att efterlysa nya samarbeten genom sin närvaro.

Tack Coop och KF för ett viktigt pris och en trevlig prisceremoni till en värdig vinnare. Det var en härlig tillställning fylld av optimism för miljön och kommande innovativa lösningar. Jag ser fram emot att följa Koastals framsteg och se vad som mer kommer från deras resa framåt.

Uppdaterad pepparkaksglass – säg välkommen till veganska Pepparkaka & Choklad

En orange glassbägare från 3 Vänner med Pepparkaka & Choklad

Det är fortfarande höst, men redan nu överraskar 3 Vänner oss med en härlig vinternyhet – den uppgraderade veganska Pepparkaka & Choklad-glassen.

Den nya glassen är en “krämig och underbar pepparkaksglass proppfylld med pepparkaksdeg, krispig pepparkaka och hemmagjord kolasås, samt nu även chokladbitar.” Nån som kan motstå? 

Den uppdaterade pepparkaksglassen, som är den fjärde smaken i 3 Vänners pepparkaksfamilj, utlovas vara en smaksensation med en bas av cashew- och mandelgrädde, allt för en extra lyxig smakupplevelse.

Historiken för den här vinterglassen är att den har utökats från den klassiska burken till strut och en veganburk, och nu har receptet förbättrats ytterligare. Sannolikt får de medhåll om att det är en förbättring. Uppdateringen baseras på feedback från dedikerade pepparkaksglass-fans som har önskat chokladbitar i glassen, och deras önskan har nu gått i uppfyllelse.

Bitar av pepparkakor, choklad och en kula av glassen Pepparkaka & Choklad från 3 Vänner

Pepparkaksglassen finns redan nu i butik för den som inte kan hålla sig till jul och säljs i 500 ml glassburk på Ica, Coop och Hemköp till priset 59,95 kronor.

Personligen tillhör jag dem som älskar kolaglass och den kategorin av personer som knappt kan baka några pepparkakor då degen har en tendens att bli uppäten… Tidigare års pepparkaksutgåvor har varit riktiga favoriter så jag ser verkligen fram emot att smaka denna nya uppgraderade variant.

För alla er andra glassdiggare som längtar efter peppriga smaker får också se till att hugga in på denna. Det går ju bra med dessa smaker även under hösten för oss som inte kan hålla oss till vinter och juletid.

Retorik om klimatet – ett angeläget sommarprat

Porträtt på Maria Wolrath Söderberg, foto Mattias Ahlm (Sveriges radio)

I gårdagens sommarprat i Sommar i P1 kunde vi höra en av de mest framstående kunskapskällorna om vårt beteende och inställning till klimatfrågor, Maria Wolrath Söderberg. Hon delar här med sig av sina tankar och insikter om hur vi kan – och i många fall bör – tänka gällande vårt beteende. 

Maria är docent i retorik på Södertörns högskola och forskar om hur vi tänker i samband med när vi handlar på ett klimatskadligt sätt. Ingen kan så väl som hon tydliggöra hur vi som individer förhåller oss till klimatfrågor och vilka drivkrafter som kan få oss att ändra oss, eller stoppa huvudet i sanden, gällande vårt klimatavtryck. Och hur vi tänker när vi gör det. Hennes sommarprat är en mycket bra påminnelse om att vi alla har en roll att spela när det kommer till att rädda vår planet.

Det som gör Maria Wolrath Söderbergs sommarprat så oerhört viktigt är dess fokus på det mänskliga beteendet i klimatkrisen. Hon belyser den konflikt många av oss känner, glappet mellan våra handlingar och vår oro för framtiden. Det handlar om motsägelser och vår förmåga att vara både irrationella och kloka. Som de motsägelser många visar genom att handla mot våra klimatvärderingar, som att påstå klimatfrågan är det viktigaste av allt men ändå köra bil varje dag och flyga ofta trots tillgängliga alternativ med lägre klimatpåverkan. Genom att utforska detta får vi insikter i våra egna beteenden och hur vi kan tänka gällande våra klimatval, och hur vi kan förändra dem.

Kollektivt, för att stävja krisen

Det är ingen direkt hemlighet att klimatkrisen kräver kollektiv handling. Maria påminner oss om att det inte finns något utrymme för undanflykter eller att försöka ”tjäna ihop” till en pott att spendera – allt räknas! Vi måste alla ta ansvar och vara goda förebilder. Det är dags att skära ner på våra egna klimatavtryck och agera som om vår planet verkligen är i kris, för det är den. Alla kan göra något och det finns många enkla saker. Att minska sin köttkonsumtion, köpa återbrukat, eller en så enkel sak som att tänka efter före köp – behöver du verkligen den där prylen?

Sommarpratet med Maria Wolrath Söderberg är ett av de viktigaste programmen du kan lyssna på i sommar. Det är en påminnelse om att vi har förmågan att förändra vår värld om vi bara inser att det är kris. Men en sådan där det finns hopp och utvägar, bara vi alla bidrar. Så missa inte detta, in och lyssna på sommarpratet med Maria här.

Foto från SR: Maria Wolrath Söderberg, fotograf Mattias Ahlm

Från burgarpionjärer till vegoförebilder

Oumph! vegansk Smashed Burger, i bakgrunden pommes

Imorgon öppnar Gröna Lund portarna igen för en ny säsong och i år har de något extra att fira – 140 år av tivolihistoria. Förutom en imponerande lineup av över 40 konserter och föreställningar kan vi även mätta magen med en ny burgare.

Grönans relation till burgare går långt tillbaka. Något av pionjärer var de 1959 en av de första i Sverige att sälja hamburgare och till årets säsong lanserar de nyheten ”Hekto Smashed Burgers”. Likt deras inkluderande tradition senaste åren kommer den även i ett veganskt utförande gjord på smashed Oumph!. 

Oumph! vegansk Smashed Burger, i bakgrunden pommes

Genom att erbjuda veganska alternativ som en självklarhet, som de gjort senaste åren, underlättas onekligen både möjligheten att göra ett medvetet val för miljön och djuren men även normaliseringen av vegomat. Enkelheten! Inte ens de som kanske gärna vill äta vego orkar gå runt för att leta när en är på ett nöjesfält. Det måste vara enkelt och finnas överallt.

Det är fint att se hur Gröna Lund sedan många år ser veganskt som en självklar del av sitt matutbud. Oumph!-burgarna är riktigt goda och den kryddiga vegomajonnäsen gjorde det extra smakrikt. Just majonäs och såser brukar annars vara något som missas i vegoutbud. Att en blir erbjuden sallad, burgare eller annan mat, men utan något såsigt. Torrt och tråkigt. Inte ok. Men så inte här, mycket välkommet!

Pommes doppas i en burk med vegansk majonnäs

Veckomeny 26 september

Korvgryta i gjutjärnspanna

Den här veckans meny bjuder bland annat på kebab, korvgryta och lasagne.

Måndag: Broccolipasta med tofu
Tisdag: Vegetarisk wrap
Onsdag: Vegansk, billig jordnötssåsgryta
Torsdag: Gurk- och potatissoppa
Fredag: Kebab med pommes och tillbehör
Lördag: Lasagne med grönsaker, färs och tofu
Söndag: Vegetarisk korvgryta

Servera tillsammans med grönsaker, smaklig måltid!

Veckomeny 19 september

Pastastnäckor i avlång vit form med svamp- och spenatfräs ovanpå. Ovanför ses två kryddkvarnar

Den här veckan står det bland annat bolognese, piroger och wok på veckomenyn.

Måndag: Pasta med kikärtor och spenat
Tisdag: Z:as färspaj
Onsdag: Potatismos och korv
Torsdag: Vegetarisk wok med cashewnötter
Fredag: Bolognese på belugalinser
Lördag: Rostade rotfrukter med avokado och basilikaröra
Söndag: Färsfyllda piroger

Servera middagarna tillsammans med sallad och grönsaker. Smaklig måltid!

Veckomeny 12 september

En skål med tomatsoppa toppad med pastasnäckor sedd uppifrån. Till höger en brödform med hårt bröd.

Ny vecka, ny veckomeny! Kommande dagar blir det smakfylld taco, tomatsoppa och annat gott till middag.

Måndag: Tofu tikka masala
Tisdag: Tomatsoppa med pasta
Onsdag: Potatis med vegobullar och brunsås
Torsdag: Hamburgare med pommes och tillbehör
Fredag: Koreansk BBQ-taco
Lördag: Barnens lasagne
Söndag: Fuskgratäng

Servera tillsammans med grönsaker, smaklig måltid!

Veckomeny 5 september

Potatisgratäng i en rektangulär glasform

Den här veckan erbjuder menyn bland annat gräddig pasta och potatisgratäng med schnitzel till middag.

Måndag: Couscous med grönsaker och spett
Tisdag: Pasta med gräddkokta grönsaker
Onsdag: Potatis- och kikärtsgryta med tomater
Torsdag: Vegetarisk risotto med morötter och bönor
Fredag: Spenatlasagne
Lördag: Medelhavspaj med soltorkade tomater
Söndag: Potatisgratäng med schnitzel, välj din vegofavorit från frys- eller kyldisken

Servera tillsammans med sallad och grönsaker. Smaklig måltid!

Veckomeny 29 augusti

En ugnsform med lasagne, isbergssallad i skål i bakgrunden

Redan en ny vecka! Och denna vecka blir det korvgryta, lasagne och annat gott till middag.

Måndag: Gyllene korvgryta
Tisdag: Falafel med kokt potatis och örtmajonnäs
Onsdag: Banh Weo
Torsdag: Indisk mangogryta
Fredag: Taco
Lördag: Spansk potatisplåt
Söndag: Klassisk lasagne

Servera tillsammans med grönsaker, smaklig måltid!

Sommarprat om livsmedel och köttets klimatpåverkan

Fot på Elis Röös med blomsterkrans på huvudet

Klimatforskaren Elin Röös berättar i sitt sommarprat om de viktigaste insikterna hon fått via sin forskning. Det handlar om hur vi ska äta och producera mat till en växande världsbefolkning utan att förstöra vår redan hårt ansträngda planet. Så hur ska det gå till? 

Det här sommarpratet är inte en domedagsprofetia utan på ett föredömligt skickligt sätt utbildande och samtidigt underhållande om livsmedel och dess klimatpåverkan. Elin Röös berättar om vad köttparadoxen är och hon förklarar varför kött har så stor klimatpåverkan. För den som älskar kött och direkt tänker sig vägra lyssna önskar jag att hen ändå ger detta en chans. För det handlar om så mycket mer, det är lättillgängligt och lärande och handlar långt ifrån bara om köttfrågan. 

Maten står för en tredjedel av växthusgasutsläppen

I sitt inledande arbete som doktorand börjar Elin Röös att ta sig igenom otaliga rapporter om mat och klimat och inser snabbt att utmaningen är enorm, maten står för en tredjedel av växthusgasutsläppen globalt och de här utsläppen måste minska enormt. Och det är när hon läser en rapport från FN:s jordbruksorgan FAO som hon inser vilken stor klimatpåverkan köttproduktionen har. Den här rapporten beskriver hur utsläppen från världens djurhållning är större än avgaserna som kommer ur alla världens bussar och bilar, det får henne att reflektera över vad hon äter – något alla bör göra.

Det är massor som är verkligt intressant som gör att all borde lyssna på detta för att lära sig mer om livsmedel, om dess klimatpåverkan och hur detta hänger samman med biologisk mångfald. Vi höra varför kött har mellan tre och sextio (!) gånger högre klimatpåverkan per kilo än växtbaserade proteinkällor och att det råder stor vetenskaplig konsensus om att köttkonsumtionen i den rika delen av världen behöver minska. 

Men även andra infallsvinklar som kan ge dig goda insikter om hur du kan uppskatta den mat du ständigt har tillgång till, och hur du inhandlar den. Att ta bilen till affären orsakar ju i sig utsläpp. Om du till exempel åker med dieselbil till din lokala äppelodlare och köper ett kilo äpplen så räcker det med att du åker tre kilometer fram och tillbaka för att den bilresan ska släppa ut lika mycket som om det där kilot äpplen åkt båt ända från Nya Zeeland.

Skriv till en politiker

Inför valet kan det vara på sin plats att påminna om att politiker kan göra mycket mer inom detta område än vad som görs. En aspekt är att politiker inte ska styra hur vi äter men något många kanske inte tänker på är att det redan görs idag genom olika former av subventioner. Här håller jag helt med Elin Röös om att politikerna måste se till är att samhället skyddar oss från de marknadskrafter som tjänar på att ösa onyttig och ohållbar mat över oss. Livsmedel som förstör både klimat och miljö, och som dessutom gör oss sjuka. Dags för bonus malus inom livsmedelsindustrin!? Som Elin kommenterar det galna med att ge stöd till det som är skadligt; “EU ger också pengar till att göra reklam för kött! Så inte nog med att politikerna inte styr i rätt riktning – de styr i fel riktning! Men styr, det gör de.” Väl talat! 

Hon tillägger att det viktigaste vi som lyssnar kan göra för att driva förändring både när det gäller maten, men även klimatfrågan i stort, är att driva på politikerna. Att rösta på ett parti eller politiker som visar på klimatledarskap, att istället för att klia oss i huvudet över om vi ska välja det ekologiska eller det närproducerade äpplet skriva till en politiker.

Säger det igen, lyssna på det här programmet! Till och med en köttälskare som inte bryr sig så mycket om klimatfrågan bör uppskatta programmet, det är utan pekpinnar, sakligt, utbildande och ger massor av kunskap och väcker nyfikenhet och nya tankar.

Här kan du lyssna på programmet.