Vego Eco

Glassig nyhet till filmen, Netflix & Chilll’d

Förpackning till Ben & Jerry’s Non-Dairy Netflix & Chilll’d

Ben & Jerry’s har lanserat glass i samarbete med Netflix. Mycket lockande inriktning för oss som älskar att njuta av god glass till filmen. Det är ett bra tag sedan denna glass kom första gången men nu äntligen har en vegansk variant nått Sverige.

Ett sätt att beskriva en lugn och mysig kväll i soffan har för många kommit att gå under uttrycket ”Netflix and chill”. För att slå vakt om uttrycket har Netflix och Ben & Jerry’s skapat en glass där någon knappast kan missa uppmaningen till filmmys, Netflix & Chilll’d.

Den veganska glassen med filmtema innehåller en av mina favoriter, jordnötssmör, som har sällskap av söta och salta pretzelbitar och browniebitar. Låter sjukt gott! Kan vara en perfekt kombo av salt och sött, hoppas verkligen jag får tag på den här snabbt och kan smaka!

Förpackning till Ben & Jerry’s Non-Dairy Netflix & Chilll’d med brownies och kex runt om

Veckomeny 19 oktober

Ny veckomeny kommer här med paj, gryta och förstås pasta på Världspastadagen.

Måndag: Palak paneer
Tisdag: Potatisgratäng med schnitzel
Onsdag: Z:as färspaj
Torsdag: 5-minuters vegetarisk thaigryta
Fredag: Spenatlasagne
Lördag: Mangolddolmar
Söndag: Gräddig chi chi med pasta

Servera med sallad och grönsaker, smaklig måltid!

Läskande dryck som är klimatpositiv

En hand håller en burk Ginger Beer, trädlandskap i bakgrunden

Numer kan du njuta av dryck som är klimatpositiv vilket innebär att det binds mer koldioxid än vad som släpps ut vid tillverkningen av drycken. Detta gäller dryckens hela kedja, från odling till att du håller den i din hand.

Det är GodDryck som gjort denna satsning och sedan i somras är hela deras sortiment klimatpositivt. Det betyder att alla utsläpp av växthusgaser i hela värdekedjan klimatkompenseras till 110 procent av företaget.

Dryckerna det handlar om är GodDryck No1, God Dryck No2, Mousserade Äppelmust, Prestige Cuvée samt nyheten ekologiska Ginger Beer.

Först i världen med klimatpositiv dryck

GodDryck är en del av stiftelsen Goodcause där även GodFond, GodEl och GodHjälp ingår. Alla dessa satsar på olika vis på hållbara verksamheter och GodDryck är världens första dryckesföretag som erbjuder klimatpositiva drycker.

Arbetet med att beräkna klimatpåverkan har pågått under närmare ett år och utgår från definitionen av klimatneutral i standarden ISO 14021. GodDryck har tagit hjälp av oberoende experter och företag i sitt arbete för att bli klimatpositiva. De säkerställer att alla väsentliga utsläpp har inkluderats och klimatpåverkan beräknats utifrån gällande standarder.

─ Att bli klimatpositiv är ett steg av många för GodDryck, det blir viktigt för oss att fortsatt arbeta för att minska vårt klimatfotavtryck, och alltid låta klimatet vara centralt när vi utvecklar nya produkter, i alla val vi gör. Vi vill att branschen tar fler och snabbare initiativ som bidrar till att minska sitt klimatavtryck. Jag är stolt över vårt alkoholfria sortiment, och även stolt att GodDryck numera endast erbjuder klimatpositiva produkter, säger Joseph Dickenson, VD GodDryck.

Ekologisk Ginger Beer

Sedan start har GodDryck använt enbart svenska äpplen i sin mustproduktion vilket innebär lägre utsläpp jämfört med import från andra länder. För företagets senaste nytillskott, Ginger Beer, har fler hållbarhetsåtgärder gjorts, som att förpackningen är gjord av återvunnen aluminium.

Ginger Beer är ursprungligen en dryck gjord av ingefära, citrus, socker och jäst som får jäsa. Processen är mycket lik den för öl, därav namnet. GodDrycks Ginger Beer är en kolsyrad dryck smaksatt med ingefära, citrus, äpple, äppelcidervinäger och grönt te. Den är alkoholfri, ekologisk och vegansk och efter att ha fått vara med på en dryckesprovning GodDryck bjöd in till kan jag avslöja att den är mycket god!

Burkar med Ginger Beer på en tygpåse ed texten GodDryck

Inte helt självklart att jag skulle tycka det då jag inte är så förtjust i läsk. Den här drycken är dock inte alls så söt som läsk vilket kan vara nyckeln till att jag tycker den är så god. Frisk och fräsch, smakrik utan att det är sött eller att någon av de nämnda ingredienserna tar överhanden.

En dryck som kan passa till mycket, jag skålar gärna i den och passar fint som en god sällskapsdryck. GodDryck rekommenderar den till kryddiga rätter, tacos eller sydostasiatisk mat. Den finns att köpa på Systembolaget och kostar 23,90 kronor. Tyvärr finns den bara där som start men tanken är att den ska lanseras i andra butiker senare.

Det är givetvis mycket välkommet med goda drycker som dessutom är hållbara. Dock är det viktigt att inte luta sig för mycket mot att en produkt är “klimatpositiv”, ett uttryck som kan riskera ökad konsumtion om konsumenter invaggas i föreställningen att det är fritt fram att konsumera obegränsat eller bli föremål för greenwashing.

En dryck är nog inte i riskzonen för den typen av beteende även om just den här är något jag mer än gärna skulle ha på lager hemma. Mycket god som den är men det ska också bli trevligt att testa det drinkrecept de skickade med vid dryckesprovningen.

Ett glas med ljus bubblig dryck, bredvid en orange burk med texten Ginger Beer

Veganbrunch och recycling vid Hagaparken

Tavlor lutade mot vägg

Den veganska brunchen som Royal Park lanserade för ett par år sedan får sällskap av fler hållbara initiativ. Nu öppnas ett Recycling Lab upp för att ta vara på resurserna och ge saker ett längre liv.

Den populära brunchen har fått många veganer att gå i taket av glädje, jag är en av dem. Så bra initiativ och framför allt – och bland det viktigaste för att få fler att testa vegoalternativ – så oerhört gott! Efter ett uppehåll har den nu öppnat upp igen och välkomnar alla brunchsugna till ett växtbaserad avsmakningsformat. Den här avsmakningsmenyn är fylld med säsongens överraskningar där det egenproducerade och lokala lyfts fram, såsom tempeh, ost, glass och andra fermenterade produkter. Nytt är även att det går att köpa till dryckespaket och övernattning. Vem vill inte ha det!? Låter mycket lockande!

American pancakes i en oval form

Recycling Lab erbjuder möbelåtervinning

17 oktober är första helgen de öppnar upp sitt Recycling Lab med möbelåtervinning. I kasernen har de samlat hotellets gamla möbler, porslin, krukor, köksredskap, mattor och mycket annat som sett sina bästa dagar på Royal Park. På helgerna under en månads tid är alla välkomna att ta del av gamla prylar som säljs på deras ytor vid Brunnsviken, Hagaparken.

Kaffekoppar på fat uppradade på ett bord

– Cirkulär ekonomi är en ny trend som vuxit fram då vi alla blir alltmer miljömedvetna. Det känns viktigt för Royal Park att vårt Recycling-initiativ bidrar till hållbarhet och att hotellets gamla saker kommer till nytta och användning hos någon annan. Under vår och sommar har vi gjort en omfattande uppfräschning av hela destinationen och vi ser gärna att det återbrukas, säger Ulrich John, ägare av och vd för Royal Park Sthlm.

För den som är sugen på lite fika så kommer att finnas servering med kaffe, te, bullar och mycket mer. Är en hungrigare än så kan en ju annars satsa på att inta en bruch när en ändå är där.

Framöver utlovas det att fler evenemang kommer att äga rum med allt ifrån växtbaserade avsmakningsmenyer, kulinariska gästspel, livestreamade konserter och många andra överraskningar. Ser verkligen fram emot detta! Det är länge sen jag var och åt brunchen, önskar innerligt att jag får chans att göra det snart igen. Och ett besök i kasernen låter verkligen intressant, återbruk är det nya svarta – det vet ni väl vid det här laget?

Fotogenlampor på ett bord

Veckomeny 12 oktober

Pizza med färsk tomat, feferoni, grön paprika, champinjoner, soltorkad tomat och gul lök

Dags för en ny vecka igen! Den här gången står det bland annat pizza och en härlig soppa på menyn.

Måndag: Gurk- och potatissoppa
Tisdag: Broccolipasta med tofu
Onsdag: Vegansk osso buco
Torsdag: Glasnudlar med lime och jordnötter
Fredag: One pot pasta
Lördag: Pizza
Söndag: Färslåda med rotsaker

Servera middagen med färska grönsaker och ett gott bröd om det behövs. Smaklig måltid!

Nya tacoprodukter, hållbara och veganska

Bord med uppdukad tacomiddag sedd uppifrån, längst ner i högra hörnet en förpackning Frankful tortilla chips

Produktutbudet för tacomiddagen får ett fint tillskott när Orkla lanserar ett nytt hållbart varumärke, Frankful. Det står för klimatsmart, massor av smak och enkelhet. Ledstjärnan är hållbarhet och det är ett helt veganskt sortiment.

Taco är minst sagt en populär middag. Uppskattningsvis äter svenskarna så mycket som 100 miljoner portioner tacos årligen så det borde onekligen finnas marknad för fler produkter, i synnerhet om de är både hållbara och veganska, områden som båda är en prioritet för många.

– Det är första gången på nästan 30 år som Orkla Foods i Sverige lanserar ett helt nytt varumärke och det är otroligt spännande. Det ligger många års utvecklingsarbete bakom för att utveckla Frankful. Varumärket möter dagens efterfrågan på hållbar mat med lågt koldioxidavtryck, och som samtidigt är riktigt god, säger Åsa Gisel, marknadschef med ansvar för affärsutveckling på Orkla Foods Sverige.

Som start lanserar Frankful tolv stycken tacoprodukter. Det är allt från dippsås och tacokrydda till tortillas och vegansk färs. Flera av produkterna består delvis av räddade råvaror, det vill säga råvaror som annars skulle ha blivit till matsvinn. Till exempel innehåller delar av både Frankfuls Taco Sauce och Tangy Apple Salsa räddad tomatsås.

En burk Frankful Cheese dip

Underbart när cirkulära och hållbara åtgärder appliceras på det här viset. Det behöver vi se fler exempel på. I våras lanserade Rscued en glass för att minska svinnet i samarbete med Coop och Lejonet & Björnen. Den här sortens initiativ är den utveckling vi behöver se framöver. 

Riven ost – efterfrågad produkt

Bland de nya produkterna finns något som allt fler efterfrågar idag, och många har gjort länge, vegansk riven ost. Utbudet har blivit bättre senaste tiden men mycket saknas än. Vegan Grated Ch**se ska vara ett smakrikt alternativ som är baserat på kokosolja och har 60 procent lägre klimatpåverkan än mjölkbaserad ost. Mejeriprodukter har en mycket hög påverkan precis som kött, och den nya färsen, Veggie Mince, har upp till 95 procent lägre klimatavtryck än svensk nötfärs. Inte dumt alls! 

Förpackning till Frankfuls veganska färs Veggie Mince
Frankfuls veganska färs, Veggie Mince, gjord på protein från ärtor.

Ser verkligen fram emot att testa dessa nyheter, kul med varumärken som satsar på dessa frågor och kan bidra till att fler väljer mer hållbara och hälsosamma alternativ.

Veckomeny 5 oktober

Tre cannellonirullar på en tallrik med tomatsås ovanpå

Oktober är här och så även dess första veckomeny. Den här veckan blir det bland annat cannelloni och klassikern raggmunk till middag.

Måndag: Spaghetti med färssås
Tisdag: Spenatpaj med oliver och pinjenötter
Onsdag: Chili con quorn
Torsdag: Raggmunk med lingon
Fredag: Hamburgare med pommes och tillbehör
Lördag: Crispy tofu med ananas-mangosås
Söndag: Vegetarisk cannelloni med spenat

Servera tillsammans med grönsaker och sallad. Smaklig måltid!

Klassiska köttbullar blir vegetariska

Förpackning till Felix vegetariska Delikatessbullar

Ännu ett bevis har kommit på att intresset för vegetariskt har gått från att ha setts som en tillfällig trend till att vara något som är här för att stanna. Och fortsätter växa. En av de vanligaste köttklassikerna har lanserats i en ny vegotappning – små delikattessköttbullar.

Enligt Orkla är de en av svenskarnas vanligaste vardagsmiddagar och de får nu konkurrens i fryshyllan av Felix Vegetariska Delikatessbullar. Enligt info ser de både ut som och smakar så likt originalet som möjligt, men är istället baserade på växtprotein i form av vete- och ärtprotein, och klimatavtrycket är mer än 80 procent lägre.

– Vi vill göra maten som vi älskar mer klimatsmart. För att göra det möjligt för alla att äta mer växtbaserat måste smakerna hänga med och vad är då bättre än att göra en vegetarisk variant av en av våra absoluta favoriter, säger Thomas Sjöberg, marknadschef på Orkla Foods Sverige.

Att intresset fortsätter att öka är verkligen roligt och Orkla beskriver till och med tillväxten för den växtbaserade marknaden för explosionsartad. Deras försäljningen av vegetariska och veganska produkter ökade med cirka 30 procent och de hela 80 procent av svenskarna försöker minska sin klimatpåverkan genom hållbara matval i vardagen, enligt Felixbarometern som nyligen publicerades. En tredjedel av svenska hushållens klimatpåverkan kommer från maten så det är verklige välbehövligt med fler växtbaserade alternativ. De sänker ofta koldioxidavtrycket från maten med över 80 procent.

De nya veganska delikatessbullarna har samma smakprofil och liknande kryddor som köttbullarna och innehåller även potatis likt köttbullarna. Bullarna har även samma storlek och utseende som originalet. Ska bli intressant att se hur de tas emot. Om vegopersoner gillar denna köttliknelse och framför allt de som verkligen behöver gilla dem, köttätarna som behöver minska sin animaliekonsumtion. Hoppas det faller väl ut!

Havrebaserad vispgrädde

Tetraförpackning från Oatly med texten iMat visp

Kladdkaka, gräddtårta, jordgubbar, bananasplit, varm choklad… Vad har de gemensamt? Självklart att de är ljuvligt goda med massor av vispad grädde. Något du vill njuta av även som vegan, och nu har det vispbara utbudet fått en tillökning.

Som så många andra områden inom vegosegmentet fortsätter det att öka med nya välkomna produkter i takt med att intresset ökar. Det finns idag några olika sorter att välja bland, beroende på vad en ska använda dem till har de sina olika fördelar. I vilken kategori, fluffig, hård, söt eller vilka egenskaper de har, får vi se var senaste tillskottet hamnar.

Oatly som sedan länge haft en mängd mejerialternativ i sitt sortiment har äntligen lanserat en vispbar havregrädde. iMat Visp kan vispas till tredubbel volym och ska ge ett fint fluff. Den ska även fungera fint att använda ovispad i matlagning.

Vispgrädden rekommenderas att vispas kyld och helst med elvisp. Som vanligt med vegogrädde då.

Lågt klimatavtryck

Att den har lägre klimatavtryck än dito från kon är ju självklart men kanske inte väntat att det är så mycket som 88 procent. Inte dumt alls även om Oatlys klimatarbete har fått sig en rejäl törn av den infekterade debatten kring den mycket sorgliga historien med Blackstone som gått in med riskkapital i bolaget. Väldigt trist.

Denna sorgliga historia till trots tycker jag denna produkt är mycket välkommen. Jämfört med den fruktansvärda mejeriindustrin bidrar produktutvecklingen inom vegosegmentet trots allt till att fler går åt det hållet vilket är av högsta vikt. Att få fler människor att upptäcka och testa vegoprodukter.

Den nya vispgrädden innehåller tack och lov ingen palmolja. Istället är det kokos- och rapsolja som bidrar till att den ska gå att vispa fluffig. Det ska bli spännande att testa iMat Visp, hoppas den blir ett bra tillskott till det vispbara utbudet.

Veckomeny 28 september

En glasskål med potatismos i

Så var det dags för en ny vecka igen och med den en ny veckomeny. Kommande vecka blir det bland annat en krämig spenatpasta och husmankassikern potatismos och korv till middag.

Måndag: Potatismos, stekt korv med grönsaker, välj din favorit – finns massor av vegokorvar i kyl- och frysdisken
Tisdag: Couscous med grönsaker och spett
Onsdag: Broccolisoppa och bröd
Torsdag: Pasta med kikärtor och spenat
Fredag: Belugatacos
Lördag: Buffalowings av blomkål med potatisklyftor
Söndag: Broccolirisotto med ostcreme

Servera med grönsaker, smaklig måltid!