Vego Eco

Klassiska chipssmaker i veganskt utförande

Påsförpackningar med linschips intill varandra

Vegotrenden tuffar vidare in i 2021. Nu är det snackssegmentet som får en välkommen utökning när OLW lanserar flera olika sorters veganska chips.

Orkla har under de senaste åren satsat på att lansera flera olika veganska produkter, både inom befintliga och nya varumärken. Nu är det alltså OLW som erbjuder nyheter i form av flera helveganska versioner av linschips.

– För oss är det viktigt att ständigt ha ett aktivt hållbarhetsfokus. Därför känns det väldigt roligt att OLW nu dels erbjuder ett flertal helt veganska lins- och bönsnacks, samtidigt som vi fortsätter övergången till förpackningar av fossilfri plast som också bidrar till att ytterligare minska produkternas klimatavtryck, säger Malou Yeung Kadir, Marknadschef på OLW. 

Vegansk sourcream & onion

Något som många veganer säkert trånat efter är chips med smaken sourcream & onion. Det är nu åtgärdat genom ett omarbetat recept där linschipsen kommer med smak av Sourcream & onion. Även andra mjölkklingande smaker lansas som Ramslök & gräddfil och Ost & jalapeño. 

Förpackning med OLW Sourcream onion

Vilken fantastisk välkommen nyhet! Så härligt när det kommer nya produkter, i synnerhet av de smaker som generellt kan utgöra ett hinder för personer att välja vego. Dessa smaker är favoriter för många, verkligen härligt att det nu finns vegoalternativ för dessa.

Förpackningar av fossilfri plast

Samtliga typer av bönbollar, lins- och kikärtschips har förpackningar med fossilfri plast gjord på tallolja. Förpackningen finns sedan förra året på OLWs potatischipssorter, några av de mest populära chipsen. De här nya påsarna är tredjepartscertifierade av ISCC och plasten har ett halverat klimatavtryck jämfört med de påsar av fossil plast.

En positiv utveckling gällande både utbud och förpackningar. Ser med spänning fram emot att få testa dessa nya smaker!

Träffsäker streetfood nära naturen

En stor soppgryta intill en eld

Utsvulten på umgänge och restaurangbesök och dessutom nyfiken på Royal Parks streetfood har jag varit och testat veganutbudet. Jag fick njuta inte bara av god mat utan även härlig naturkänsla och livemusik.

Royal Park har seglat upp som ett favoritställe för oss veganer med sin gudomligt goda brunch. De har i pandemitider öppnat upp sin terass för möjlighet till säkert umgänge, något isoleringen gjort många av oss hungriga på. Med rekommenderade avstånd utomhus kan en äta gott intill trädgårdens öppna eldar och liveband som extra tillbehör.

Temat är streetfoodrätter och det finns en hel del gott för veganer, även om det inte är helveganskt som brunchen de annars serverar. Det veganska utbudet består av en blandning av olika rätter, alla goda att äta ute. Smörgås är en klassiker och det finns även här, om än i ett långt lyxigare utförande än vad en brukar förse sig med på en utflykt. Här är det sotade smörbönor på stekt levainbröd toppat med tryffelkräm, picklade senapsfrön och friterade surkål. Gott minst sagt, dock kanske inte så mycket att mätta magen med om en är hungrig, mer som ett extra snack även om priset på 139 kronor kanske borde erbjuda lite större mättnadskänsla.

Smörgås med bönor och sallad
Levainbröd med sotade smörbönor, tryffelkräm, picklade senapsfrön och friterade surkål.

Desto mer mättande, och oerhört god, var den vita pizzan med havre fraiche, za’atar krydda, pimientos padrones, grillad zucchini, auberginekaviar och persilja. Jag älskar pizza och blev verkligen inte besviken på denna, så härligt med en lite ovanligare kryddning än vad en oftast får på pizza annars.

Vit pizza
Vt pizza med bland annat za’atar krydda och grillad zucchini.

Tillsammans med pizzan var soppan höjdpunkten. Kanske fick den hjälp av kylan, att sitta ute på vintern med eldar sprakande omkring sig och få värma sig med en god soppa är ljuvligt. Den veganska varianten är en butternutpumpasoppa med chili och ingefära. Smakrikt men absolut inte starkt, så även den som inte vill äta kryddstark mat kan absolut njuta av denna. Det lite sötare inslaget kan stillas av american pancakes med sylt och grädde. En klassiker, alltid lika gott.

Soppa i pappmugg, bröd intill
Butternutpumpasoppa med chili och ingefära.

Gemensamt för alla rätter var att det var väldigt god kryddning och det kändes även vällagat, streetfoodupplägget till trots. Här upplevde jag snarare att eldar och tillagning intill där en satt, med naturen omkring sig, bidrog till ambitionen att servera smakrik mat. Allt var verkligen gott och en härlig känsla att få känna sig inkluderad där det veganska erbjuds som något helt naturligt. 

American pancakes med sylt och vispgrädde på en tallrik
Vegansk uppsättning av american pancakes med sylt och vispgrädde.

Meny efter utbud

Menyn kan förändras något då Royal Park anpassar menyn efter vilka ekologiska grönsaker som finns tillgängliga hos deras leverantörer, allt enligt ambitionen att välja närodlat och skapa en hållbar meny. Bra och något som borde vara en självklarhet hos alla restauranger.

Givetvis går det fint att bara ta en kopp kaffe eller te om en vill det, bara det att få chans att vara ute och träffa andra människor är ju så efterlängtat och trevligt. Dessutom i en så vacker miljö som det är omkring Haga. Även om de har de omgivningarna till sin fördel så är jag säker på att många borde kunna ta efter detta och erbjuda säkra och trevliga lösningar för att låta folk mötas, som i detta fall på en “träffsäker terrass” som Royal kallar det. Väldigt trevligt, att det dessutom finns ett gott veganskt utbud är onekligen allt en isolerad vegan kan önska dessa dagar. Så träffsäkert var detta i dubbel bemärkelse, både mat och utförande.

Vinterbild med vattnet vid Hagaparken

Veckomeny 18 januari

En ugnsform med lasagne, isbergssallad i skål i bakgrunden

Ny vecka, ny veckomeny. Denna gång med bland annat klassiska rätter som lasagne och pytt.

Måndag: Klassisk lasagne
Tisdag: Rödbetspaj med timjan
Onsdag: Vegetarisk pytt
Torsdag: Färsfyllda piroger
Fredag: Pasta med kikärtor och spenat
Lördag: Potatisgratäng med schnitzel, välj din favorit från kyl- eller frysdisken
Söndag: Tamarindgryta

Servera med måltiderna med en sallad. Smaklig måltid!

Veganskt burgarkoncept lanseras i Söderhallarna

I Stockholm kan vi nu glädjas åt ett utökat veganskt burgarutbud. I dagarna öppnades Vegan Burger Bar i Söderhallarna, en helt vegansk version av Bun Meat Bun. 

Bun Meat Bun startades för närmare tio år sedan av två hamburgerentusiaster. Med en tro på enkla och goda hamburgare har deras restauranger blivit en framgång och nu har de även insett det fina med veganska burgare.

I veckan öppnades Vegan Burger Bar, ett nytt koncept som under sex månader testas i form av en pop up-restaurang. Bun Meat Bun har funnits i Söderhallarna i fem år redan men efter att ha genomfört en vegansk ”take over-kampanj” på samtliga restauranger blev efterfrågan på veganska hamburgare så stor att konceptet nu testas i en helt egen restaurang.

Hamburgare med pommes i röd korg, texten Big Bertha Hot & Vegan ovanför

Så roligt att de såg detta resultat. Det är något som många med mig försökt att få fler näringsidkare att inse, att erbjuda veganskt innebär möjlighet till en större kundkrets. Genom att erbjuda ett mer inkluderande utbud kan självfallet fler ta del av det. Och dessutom är det minst sagt dags att fler restauranger tar sitt ansvar för både kunder och klimat och erbjuder fler växtbaserade alternativ. Så detta är verkligen välkommet och uppskattat!

– Matmeckat Söderhallarna är en perfekt plats att testa detta koncept på. Vi ser en stor efterfrågan på vegetarisk och i synnerhet vegansk mat här. Målsättningen är att erbjuda riktigt bra vegansk snabbmat, något vi känt saknats på marknaden, säger Emma Johansson, District Manager på Bun Meat Bun. Vi är mycket nöjda med vårt samarbete med Atrium Ljungberg i Söderhallarna. Deras satsning på mat och produkter lagade med kärlek, med hållbarhet och miljö i fokus, är något som är viktigt för oss, avslutar hon.

Personligen missade jag tyvärr den veganska kampanjen men vill verkligen testa detta nu! Menyn med massa olika kryddiga smaker som smokey chipotle patty, jalapenoslaw och heta såser låter mycket gott.

Veckomeny 11 januari

Broccolisoppa i skål uppifrån, till höger en skärbräda med skivat, mjukt bröd, till vänster sallad och skivad gurka

God fortsättning på 2021! Så var vardagen tillbaka efter en förhoppningsvis avkopplande helg trots rådande tider. Veckomenyn är även den tillbaka, enkelt sätt att underlätta vardagen.

Måndag: One pot pasta
Tisdag: Pad thai
Onsdag: Broccolisoppa, servera gärna med ett gott bröd
Torsdag: Vegetarisk kålpudding
Fredag: Chili con quorn
Lördag: Kebab med tillbehör och pommes
Söndag: Krämig potatiscurry

Servera med grönsaker, smaklig måltid!

Häng på vegantrenden i januari

Bord sett uppifrån med flera maträtter och produktförpackningar från Oumph! och Fry's

Årets första månad brukar många ta tillfället i akt och skapa sig nya, goda vanor. Kampanjen för att äta veganskt hela månaden, Veganuari, har sedan starten 2014 växt och inspirerar tiotusentals människor världen över att testa en vegansk livsstil.

Organisationen Veganuary startade kampanjen med syftet att utmana folk att prova att äta veganskt. Sedan dess har den inspirerat nästan en miljon människor i 192 länder att testa veganskt under januari månad och det är därmed världens största vegankampanj. Ett nytt år är för många en mental nystart och med den kan Veganuari vara en perfekt kombination för att få en hälsosam och klimatsmart nystart.

Logotyp för Veganuari

Det är hur enkelt som helst att vara med på Veganuari. Du anmäler dig genom att lämna din emailadress och får sedan ta del av recept, shoppinglistor, måltidsplanering, restaurangtips och mycket mer som underlättar och utbildar dig för att anamma en vegansk månad.

Ny burgare och samarbeten

Flera varumärken är med på kampanjen, bland annat ett par som vi är storkonsumenter av. Jag får ofta frågor om vilka produkter vi tycker är godast och som jag kan rekommendera. Några av våra favoriter återfinns hos Oumph! och Fry’s som är officiella sponsorer av Veganuary 2021. 

Ett par produkter jag gärna rekommenderar från Oumph! är deras baconliknande produkt Smoky bits, som tyvärr av någon outgrunlig anledning är svår att få tag på. Letar i varenda matbutik jag går in i och försöker hamstra när jag väl hittar. Detta borde det ändras på! Den andra jag gärna slår ett extra slag för är kebaben som även den är mycket god. Utöver dessa finns det en mängd olika produkter med goda recept att botanisera bland hos Oumph!.

Förpackning Oumph! smoky bits

Fry´s har även de ett par produkter som snart kommer ruinera mig. Först och främst är det deras kycklingburgare som glatt skulle kunna förtäras som middag varje dag här hemma, men även deras korv, med det enkla namnet Hot Dogs, är en av favoritkorvarna.

Även Bastard Burgers har anslutit sig till Veganuari och släpper i samma veva en ny vegansk burgare. Veganuari-burgaren kommer att finnas på alla restauranger och utkörningsplattformar och går under namnet ”Bastardo Truffle”. Burgaren består av smashed Beyond Meat, tryffelmayo, silverlök, picklad gurka, vegansk ost, tryffelkaramelliserad lök och Bastardo Hot Sauce.

En hand med svart handske håller en burgare med bröd och tillbehör
Bastard Burgers Veganuari-burgare ”Bastardo Truffle”

Så in och anmäl dig till Veganuari för extra vegopepp och recept. Vill du ha en meny för att underlätta går det bra att spana in tidigare veckomenyer här, och givetvis följa de nya som kommer varje söndag. En veckomeny är dessutom ett perfekt hjälpmedel för att minska matsvinn och underlättar att planera inköp när en kanske behöver handla för en längre period för att undvika att gå i butiker ofta.

Köttbullar är numer vegobullar

Vegobullar på ett vitt fat med salladsblad underst

Köttbullar är något som konsumeras året runt och när julen stundar går konsumtionen upp än mer. Att äta vegetariskt har senaste åren blivit ett mer självklart val snarare än en trend vilket även syns på utbudet, köttbullar är numer lika gärna vego.

Givetvis behöver en inte göra avkall på bullen bara för att en inte äter kött. Det finns många goda vegoalternativ att välja bland. Vegobullar har funnits länge men vad vi har kunnat se senaste tiden är en trevlig utveckling där större företag, främst förknippade med animaliska produkter, har givit sig in på vegomarknaden. En trevlig utveckling och det finns numer en uppsjö av vegoprodukter att välja bland till julbordet, och årets alla andra dagar också givetvis.

Nyligen lanserade Felix sina delikatessköttbullar i vegoformat och de föll minst sagt väl ut här. De är just nu favoriten men det finns många andra goda att välja bland. Giganten IKEA har lanserat vegobullar och även det välkända varumärket Dafgård lanserade egna vegobullar tidigare i år, Leifs Köttfria Köttbullar, i samarbete med kocken Leif Mannerström. De ska, precis som Felix säger om sina delikatessbullar, smaka precis som sin föregångare.

Händer med gaffel i den ena med en spetsad köttbulle
IKEA, en av världens största restaurangkedjor, erbjuder vegobullar. Foto IKEA.

Utöver dessa giganters intåg på vegomarknaden finns förstås ett gäng till från vegoproducenterna att välja bland. Som gamla trotjänarna Anamma, Hälsans Kök, Oumph! och Vegme. Utöver det finns det säkert en hel del lokala butiker som gör egna. En trevlig utveckling är när livsmedelsbutiker börjar producera egna produkter för att möta efterfrågan. Du kanske har någon lokal favorit?

Gör egna bullar

Givetvis går det ju utmärkt att även göra egna bullar. Förr kunde det vara något av en utmaning att göra vegobullar som höll ihop på den vegofärs som fanns i handeln men det har ändrats. Anamma, Oumph! och Garant är några som lanserat formbar färs som gör det väldigt enkelt att rulla sina egna bullar. Härligt med lite hemmagjord känsla och kryddningen blir ju precis efter din egen smak.

Anammas förpackning med formbar färs , en burgare och färsbulle i bild under namnet

Julmat som take away och coronasäkrad utomhusservering

Grill med öppen eld, sittplatser i bakgrunden

Julborden har ställts in i pandemins spår samtidigt som många har stor saknad efter umgänge med nära och kära efter denna långa tid av distansering. Att ses utomhus över öppen eld kan vara ett sätt att ändå få umgås.

Att ge sig ut och grilla är ett härligt sätt att umgås i naturen. Med denna tanke känns det oerhört lockande att få restaurangkänsla över det hela när Royal Parks uteservering öppnas upp för mat över öppen eld.

I spår av pandemin och de nya restriktionerna har hotellet som gjort sig känt för sin ambitiösa vegansatsning valt utomhusservering trots vintertid. Efter att under hösten coronasäkrat sin veganbuffé väljer de nu under julhelgen att erbjuda en träffsäker terrass med uteservering av enkel sreetfood. Det blir en kulturhistorisk miljö med livemusik där uteserveringen erbjuder en variation av rätter. Tyvärr är det inte så bra som med buffén att allt är veganskt men det kommer att finnas flertalet veganska rätter. Terassen med grillning kommer att vara öppen i mellandagarna och därefter på lördagar och söndagar.

Den som vill ha en lyxigare restaurangupplevelse istället för vistelse utomhus kan sikta in sig på den veganska platån som serveras på nyårsafton.

Hämta hem julmat

Flertalet restauranger hade laddat upp för julbord men med rådande restriktioner har dessa fått ställas in. Men tack och lov erbjuder många av dem möjlighet till avhämtning så att maten inte går till spillo och du kan få njuta av god julmat.

Flera vegangodingar som Hermans i Stockholm och Liseberg i Göteborg erbjuder möjlighet att beställa take away, fullmatade med goda rätter som julskinka, skagen, julgodis och mycket annat gott. 

Julbord med tänt ljus
Liseberg erbjuder julbord som take away. Foto Stefan Karlberg.

Mat.se har lanserat en ny tillfällig onlinebutik för beställning av riktigt lyxig nyårsmat. Detta är en förlängning av pilottjänsten Restaurangmat på Mat.se. Det går nu bra att beställa hem en trerätters nyårsmeny framtagen av några av de restaurangpartners i Göteborg som varit delaktiga i pilotprojektet.

Så kolla in vad restaurangerna på din ort har att erbjuda. En mysig coronasäkrad stund som vid Hagaparken eller möjlighet till att hämta mat. Och utöver det finns givetvis möjlighet att rädda mat via olika appar, som min favorit Karma som jag använder flitigt.

Veckomeny 14 december

Couscoussallad med tzayspett till höger på vit åttakantig tallrik sedd ovanifrån, står på grön textiltablett.

Sista veckan före jul är här! På menyn står det bland annat couscous med spett, taco och sedan blir det juliga smaker med grönkål till fjärde advent.

Måndag: Vegetarisk Pasta Carbonara
Tisdag: Couscous med grönsaker och spett
Onsdag: Indisk sötpotatisgryta med kikärtor och chili
Torsdag: Barnens lasagne
Fredag: Taco
Lördag: Risotto med röda linser
Söndag: Grönkålspaj

Servera tillsammans med grönsaker. Smaklig måltid och god jul!

Den kompletta boken för vegansk bakning

Boken Vegansk bakning

Bakdrottningen Karolina ”Kakboken” Tegelaar har i år givit ut den ultimata bakboken. Inte bara för veganer, utan för alla!

Genom åren har denna superkreatör levererat recept efter recept på fantastiska bakverk som givits ut i ett flertal olika böcker. Nu har hon samlat de flesta av dessa recept i en gedigen samling i boken med det enkla och tydliga namnet Vegansk bakning. Här samsas klassiker som ostkaka och prinsesstårta med lite ovanligare bakverk som Bolo de Fubá eller pajmuffins. Oavsett vad du söker så kan du vara tämligen säker på att Karolina har hittat det perfekta sättet att göra dem veganska.

Ett uppslag i boken Vegansk bakning med recept för Drömtårta

Karolina Tegelaar gör aldrig något lite halvhjärtat. Det ligger oerhört stort och ambitiöst arbete bakom alla recept. Den omsorgsfulla djupdykningen i teknik och det kemiska som händer i bakprocessen borde ge henne nobelpris i bakning. Finns inte, jag vet – men borde ändå ges till henne. Den här kunskapen hon har tillförskaffat sig tack vare alla år av experimenterande delar hon nu med sig av i den här stora bakboken. Så utöver recepten får du en hel del tips och bra kunskaper med dig inför din bakning.

Allt är testat och provbakat oräkneliga gånger för att resultatet ska vara riktigt bra. Recepten är uppgraderade efter att den revolutionerande aqua faban gjorde entré i köket och tekniska tips finns att tillgå för att lyckas med de olika skapelserna.

Boken, på cirka 450 sidor, innehåller över 300 recept där hittar allt från klassiska muffins och kladdkakor till chokladrutor, en mängd tårtbottar och tårtrecept, frostingar, fyllningar och även ett flertal brunchrätter som pancakes, våfflor och scones.

Ett uppslag i boken Vegansk bakning med recept för Kejsarkronor

Boken är precis som recepten noggrant utformad, fina bilder med tydliga instruktioner. Allt är enkelt och tydligt, det är lätt att slå upp och hitta i boken.

Jag sa inledningsvis att den här boken är den ultimata boken för alla. Vill poängtera det, den är absolut inte bara för veganer. Givetvis är den en guldgruva för de som är allergiska mot ägg och mjölk men även alla andra bör ta sig an recepten från denna istället för gängse bakbok som förespråkar komjölk och ägg. Med den klimatutmaning vi befinner oss i finns det ingen anledning att belasta klimatet genom att använda sig av mejeriprodukter som har ett oerhört stort klimatavtryck. Med den mängd mjölkfria alternativ det finns på marknaden i kombination med den här fantastiska boken är det fritt fram att baka oändligt mycket gott, och det även med gott samvete genom att utesluta de värsta klimatbovarna från bakningen.

Så se till att införskaffa dig ett exemplar av den här boken. Och nästa gång du funderar på en present till någon, glöm inte att det här är den bok var hem bör ha. Finns att köpa här.

Boken Vegansk bakning