Vego Eco

Veckomeny 20 januari

Två wraps med folie nedtill ligger i brun skål

Ny veckomeny som denna gång består av vegetarisk wrap, barnens lasagne och annat gott.

Måndag: Tomatsoppa med pasta
Tisdag: Vegetarisk korvstroganoff
Onsdag: Fuskgratäng
Torsdag: Barnens lasagne – pastafavoriten
Fredag: Hamburgare med pommes
Lördag: Vegetarisk wrap
Söndag: Crispy tofu med ananas-mangosås

Servera middagarna med grönsaker. Smaklig måltid!

Veganska smörgåsar från Polarbröd

Förpackning med en polartoast

Goda nyheter för alla som gillar mackor. Nu går Polarbröd och VegMe ihop i ett samarbete och lanserar två färdiga smörgåsar, båda veganska.

Polarbröd har insett att de måste hitta nya samarbeten för att kunna förse en växande befolkning med mat som är både hälsosam och hållbar. Deras smörgåsar har sitt ursprung i världens första djupfrysta smörgås Polarklämman som uppfanns i slutet på 1960-talet av Greta Nilsson i syftet att minska matsvinnet.

Både Polarbröd och VegMe satsar på hållbarhet vilket är en av anledningarna till att idrottsprofilen Charlotte Kalla valt att samarbete med båda aktörerna.

– Det är väldigt härligt att se två av mina samarbetspartners gå ihop och skapa något nytt tillsammans. Det vi äter hör ihop med klimatutmaningarna vi står inför, det är därför något vi alla bör tänka på. Jag ser fram emot de här veganska smörgåsarna och hoppas att det kan öppna dörrar för att fler vågar testa växtbaserad mat, säger Charlotte Kalla.

Förpackning med en polarmacka

De två nyheterna är Polartoast Barbecue och Polarmacka Skärgårdsröra som båda släpps i februari 2020. Polartoast Barbecue värms med fördel i klämgrill.

Text med klimatberäkning mot blå bakgrund
Smörgåsarna är klimatberäknade av RISE.

Veckomeny 13 januari

God fortsättning på 2020! Årets första veckomeny är här och året inleds med bland annat grekiska bönor och pasta carbonara.

Måndag: Vegetarisk Pasta Carbonara
Tisdag: Z:as färspaj
Onsdag: Grekiska bönor med ris
Torsdag: Broccoli- och blomkålspasta
Fredag: Pizza
Lördag: Couscous med grönsaker och spett
Söndag: Allt i ett panna med marinad

Servera med grönsaker, smaklig måltid!

Vinterprat med Johan Rockström

Porträtt på Johan Rockström med lovikavantar

Vinterpratarna är igång och med en blandad kompott av inriktningar hittar vi välkommet ett program med fokus på vårt klimat. Johan Rockström bjuder på värdefulla insikter och kunskaper som alla bör ta del av.

2019 har varit året då klimatet äntligen hamnat längre fram i medvetandet. Både hos folk och media. Och visst kan det kännas allvarligt, en del säger att de har klimatångest medan andra väljer att stoppa huvudet i sanden och inte vill lyssna alls på information för att det det gör dem deppiga. Och visst, Rockström ger knappast någon rosenskimrande beskrivning av läget. Men varför ska vi få det? Läget är minst sagt allvarligt men det är inte kört. Och det är något som kommer framt tydligt i hans program. Med tämligen enkla förändringar, som hur vi äter och konsumerar, så kan vi nå en positiv utveckling snabbt.

Johan Rockström leder ett av världens främsta klimatforskningsinstitut, Potsdaminstitutet i Tyskland och har varit chef för både Stockholm Environment Institute och Stockholm Resilience Centre. Han radar upp fakta och forskning som bör vara obligatorisk för alla att ta del av.

– Jag välkomnar alla som lyssnar – till Sanningens år 2020. Fem år efter att vi i Paris lovade att lösa klimatkrisen och antog FNs Agenda 2030, rör vi oss fortfarande längs katastrofens väg. Nu har vi nått året då världen måste öka takten, vilket går för lösningarna finns där. Det blir en vetenskaplig resa där jag också biktar mig, utlyser planetärt nödläge och uppmuntrar till revolution.

Lyssna och bli hoppfull, ta tag i situationen så slipper du ha klimatångest. Vi har en framtid – om vi väljer att agera och inte stoppa huvudet i sanden. Här hittar du avsnittet på svenska och på engelska.

Astrid Och Aporna kommer tillbaka

Samlingsbild över olika vegetariska produkter

Tack vare ett samarbete med Movement kommer nu de växtbaserade produkterna från Astrid Och Aporna tillbaka och ska nu nå ut till fler.

Till mångas sorg kom i början av året beskedet att Astrid Och Aporna försattes i konkurs. Deras växtbaserade produkter har varit favoriter bland många veganer, så även här och är mycket saknade. Korv och pålägg är bara några exempel på favoriter från företaget. 

Under sommaren kom nyheten att Kale United AB investerade i bolaget. Kale United är en företagsgrupp som byggts upp kring växtbaserad mat och är finansierat av hundratals investerare världen över. Deras ambition är att öka den globala tillgängligheten och medvetenheten om växtbaserade produkter och idag står Kale United bakom 23 veganska bolag. Nu inleder de ett samarbete med distributörsbolaget Movement inom den svenska dagligvaruhandeln. Tack vare detta kommer Astrid Och Apornas efterlängtade produkter att vara tillbaka på hyllorna från och med januari 2020.

Lite av en julklapp detta besked! Jag vet många som kommer att hurra och bli glada över det här beskedet. Ser verkligen fram emot att få tillbaka dessa produkter igen. Och med en allt större medvetenhet om fördelar för hälso- och klimataspekter med vegetarisk kost så är det verkligen bra om dessa produkter nu får en bredare distribution så att fler får chans att upptäcka dem.

Vegansk Janssons frestelse

Vit form med janssons frestelse på ett dukat bord

Janssons frestelse är tillsammans med sill en av de mest populära rätterna på julbordet bland svenskarna.

För alla de som inte vill vara utan Janssons på julen men ändå dra ner på sin animaliska konsumtion har Djurens rätts Välj vego ett recept på en vegovariant av den. En god möjlighet att testa ett nytt sätt att laga klassikern. 

Ingredienser, 4 portioner
2 gula lökar, cirka 200 g
1 kg fast potatis
70 g soltorkade tomater
½ dl kapris
5 dl havregrädde
salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader och skala under tiden lök och potatis. Skiva löken tunt och skär potatisen i tunna strimlor. Blanda ned löken i en bunke med havregrädde, soltorkade tomater och kapris. Krydda med salt och peppar. Lägg potatisstrimlorna i en ugnssäker form och häll över övriga ingredienser. Blanda ordentligt och grädda i nedre delen av ugnen i 1,5 timmar. Håll koll och täck med folie om den börjar få för mycket färg på ytan.

Fler recept hittar du på Välj vegos julsida och även här på Vego Eco.

Veckomeny 16 december

Rektangulär keramikform med spritsat mos, skivade tomat och gurka i bakgrunden

Ny meny och veckan före jul blir det bland annat herdepaj och broccoligratäng.

Måndag: Vegetarisk korvstroganoff
Tisdag: One pot pasta
Onsdag: Grönkålspaj toppad med vegansk parmesan
Torsdag: Vegetarisk Shepherd’s Pie
Fredag: Kebab med pommes
Lördag: Svartpeppartofu med kokosris
Söndag: Broccoligratäng med potatis

Servera med grönsaker, smaklig måltid!

Svenskar vill äta mer vego i jul

Dukat bord med många olika formar och skålar i vitt

Vegotrenden som pågått en tid visar nu ännu ett bevis på en permanent förändring. Den julmat som svenskar vill lägga på tallriken i år visar att vego fortsätter att ta plats.

Mer än en miljon svenskar tror att de kommer äta mer vego i jul jämfört med förra året. Detta enligt en undersökning gjord på uppdrag av Djurens Rätt. Mer än en miljon svenskar, 12 procent, svarade att de tror att de kommer äta mer vego under julen 2019 än under julen förra året.

– Det är en förändring som inte minst är bra för djuren – bara till jul slaktas 350 000 grisar för att bli julskinka. Det är något som allt fler reagerar mot och väljer bort, säger Francesca Vilches, konsumentansvarig på Djurens Rätt.

Härliga nyheter, eller hur?! Och som i tidigare undersökningar kring vegetarisk kost så är det störst bland kvinnor. Där svarade nästan var fjärde att de tror att de kommer äta mer vego i jul än förra året. I åldern 18–29 svarade var tredje tillfrågad det. Förändringen är även extra stark i Stockholmsområdet där var fjärde invånare tror det blir mer grönt på årets julbord.

Klassiska recept i vegotappning

De flesta klassiska julrätter finns sedan länge möjlighet att laga utan animaliska ingredienser. Så vill en fortsatt ha klassiker som Janssons frestelse, skinka och lussebullar så är det verkligen inga problem. Men såklart kan det vara trevligt att komplettera med lite nya rätter, varför inte testa någon rätt som är helt växtbaserad? Grönkål är en av mina favoriter på julen och Djurens rätt har recept på en mycket god grönkålspaj. Du hittar recept på den och många andra här.

Så testa att byta ut ingredienser när du lagar eller bakar till jul. Att till exempel skippa mejeriprodukter när du bakar lussebullar är ett enkelt steg att göra en insats för klimat, hälsa och djur. Här hittar du recept på fantastiskt fluffiga och ljuvligt goda lussebullar

En mängd lussebullar sedda ovanifrån

Fler recept på goda rätter med grönkål eller oumbärliga rödbetssalladen hittar du enkelt här.

Utöver detta så är svenskarnas favoriter enligt Djurens rätt förutom sill redan nämnd Jansson. Denna hittar du recept på här.

Veckomeny 9 december

Veckans meny bjuder på bland annat en värmande soppa, paella och pizza.

Måndag: Gyllene korvgryta med ris
Tisdag: Bolognese på belugalinser
Onsdag: Gurk- och potatissoppa, servera med ett gott bröd
Torsdag: Paella
Fredag: Pizza
Lördag: Grönsakslasagne
Söndag: Vegetarisk kålpudding

Servera med grönsaker, smaklig måltid!

Veckomeny 2 december

Kikärtsbiffar ovanpå tabouleh, grå, rullad servett till höger om tallriken

Decembers första veckomeny kommer här med bland annat spenatpaj, tabouleh och klassisk lasagne.

Måndag: Pastagratäng med broccoli
Tisdag: Potatismos och korv
Onsdag: Grönsaksgratäng med citronris
Torsdag: Spenatpaj med oliver och pinjenötter
Fredag: Potatisgratäng med vegoschnitzel, finns ett flertal kyldag eller frysta varianter att välja på
Lördag: Kikärtsbiffar med tabouleh
Söndag: Klassisk lasagne

Servera middagarna med grönsaker. Smaklig måltid!