Vego Eco

Jakt på recept med gamla normer

Ett barn håller i en smartphone i en butik

Det var väl bara en tidsfråga innan AR, Augmented Reality, spel skulle hitta nya vägar att nå oss. Inom receptsegmentet lanseras nu ett spel av Coop låter oss gå ut på receptjakt i butikerna. Men vad är det de leder oss till i jakten?

Efter braksuccen med Pokemon Go för några år sedan trodde jag att vi skulle få se fler spel komma i dess spår. Visst har det kommit en uppsjö av spel, men inte många har slagit i samma omfattning och inte heller har vi fått några som knyter an till vår vardag på riktigt.

Nu har ett försök till detta lanserats. Coop har slagit sig ihop med Peppy Pals, ett edtech-bolag som utvecklar appar, böcker och filmer för yngre barn. Deras inriktning är att på roliga sätt lära barn om känslor, empati och vänskap på ett lekfullt sätt. I ett pilotprojekt med Coop har de nu utvecklat ett spel som ska inspirera barn och föräldrar att laga mat och samtidigt göra besöken i matbutiken till en positiv upplevelse för hela familjen.

Karaktärer leder vägen i butik

Tack vare AR skapas känslan av att karaktärerna följer med spelaren i butiken. Tillsammans med dem kan familjerna plocka ihop ingredienserna som behövs för de maträtter de har valt bland ett urval av recept från Coop provköks receptbank.

Det är roligt om spel kan hjälpa familjerna i sina vardagsbestyr. Att en kan behöva hjälp med recept- och ingrediensval är det många som vittnar om. Det var detta, de ständigt återkommande frågorna om hjälp gällande middagsval, framför allt från barnfamiljer, som gjorde att jag skapade de veckomenyer som presenteras här på Vego Eco varje vecka.

Så den här spelidén låter ju jättebra! Så långt gott. Men varför – varför!?! – tar de inte hela steget ut när de väl gör detta? Vad Coop borde göra är att samtidigt hjälpa familjerna att göra bra val.

Bakåtsträvande alternativ går emot hållbarhetsmålen

För att nå hållbarhetsmålen behöver vi minska på vår animaliekonsumtion dramatiskt. Ju yngre barnen är, desto lättare är det dessutom att skapa nya goda vanor. Så det är med bestörtning jag ser hur receptvalen ser ut i spelet. Inte nog med att det består av animalier i långa rader, det cementerar dessutom det gamla fördomsfulla skällsordet att vegetarianer är kaniner. Här har den kategori som är nästan vegetarisk fått karaktären Kaninen Gabby. “Laga Kaninen Gabbys vegetariska recept och hitta nya middagsfavoriter!”. Men det är inte vegetariskt, recepten innehåller både ägg och mejeriprodukter. Och de senare tillhör en av de mest klimatnegativa kategorierna efter kött inom livsmedel. Resten av kategorierna har andra karaktärer som Katten Kelly som alltid äter kyckling (!) och Hunden Reggy som alltid äter kött av olika slag.

Det känns som att en tar många steg tillbaka i tiden när en ser detta. Det är ingen nyhet att vi behöver öka den vegetariska konsumtionen. Det diskuteras på alla möjliga håll hur detta bäst ska ske. Ett AR-spel som detta är ju inget mindre än en fullständigt briljant idé. Men tyvärr kom glädjen av sig rejält när insikten om vilka recept som ingår i spelet sjönk in. Det kan inte ses som något annat än ett magplask.

Effektivt att knuffa i rätt riktning

Här har vi ett lysande exempel på ett par av de områden som många satt strålkastarna på gällande vår välbehövliga omställning för att nå hållbarhetsmålen.

Livsmedelskonsumtionen behöver förändras, där vi har starka normer att jobba mot. Tillsammans med den digitala utvecklingen som kan hjälpa och bidra på många olika sätt går det att göra skillnad. I detta fall genom att med positiv beteendedesign, nudging, knuffa familjerna i rätt, hållbar riktning gällande sina matinköp.

Ett barn håller i en smartphone i en butik

Varför tar inte Coop detta fantastiska tillfälle i akt? Detta skulle kunna bli ett lysande exempel på hur vi kan styra bort från köttnormer på ett roligt sätt. Med lekfullhet vara den aktör som skulle kunna slå sig för bröstet och säga att “vi har minskat köttkonsumtionen med xx procent bland barnfamiljerna som spelar vårt spel”. För att den här typen av nudging fungerar, det har många tidigare exempel visat, som hur placeringen av kött på en buffé kan avgöra hur mycket som konsumeras – utan vare sig pekpinnar eller att någon reflekterar över att de ätit mindre kött.

Men icke. Istället lanseras gamla ingrodda normer i spelet. Snälla Coop, ta ert ansvar för att bidra till en hållbar omställning för vår livsmedelskonsumtion och bidra till att skapa goda vanor hos barnfamiljer. Recepten i spelet ska bytas ut varje vecka och “är noga utvalda för att passa hela familjen”. Var då vänliga och gör om och gör rätt – erbjud recept som även är noga utvalda för klimat, hälsa och djur, så kan ni istället för att vara bakåtsträvande stoltsera med en briljant idé där ni på ett roligt sätt satt agendan för en omställning för familjernas middagar på riktigt.

Resurslänkar

Läs mer om veckomenyer, ett effektivt sätt att utöver förenkla vardagen spara pengar, minska matsvinn och äta mer vegetariskt.

Prenumerera på veckomenyerna, du får ett mail till din inbok när menyn finns publicerad – du kan avanmälan dig när du vill.

Sortimentet med vegansk glass växer

Tre glassförpackningar av bägarmodell

Så underbart att det veganska glassutbudet fortsätter att växa! Nu är det Orkla som med en ny lansering bidrar till utökningen.

Orkla påpekar att konsumenter efterlyser en större vegansk variation. Jodå, minst sagt – det har vi efterfrågat länge! Och tack och lov har det ju hänt mycket senaste tiden. Den nyhet som kommer nu är Naturli’ glass, helt växtbaserad och i tre olika smaker.

– För att fler ska välja växtbaserad kost måste det bli enklare att göra det valet. Därför tycker vi det är extra roligt att vi nu också kan erbjuda en växtbaserad glass, gjord på havre som bas, säger Josefin Buregård, marknadschef på Orkla Foods Sverige.

Verkligen, så är det ju. Naturli’ glass som nu kommer till Sverige har sedan tidigare funnits på den danska marknaden sedan 1988 och är där ett etablerat varumärke. Naturli’ står för “100 procent växtbaserat samt 100 procent smak och kvalitet”. Här hos oss finns sedan tidigare andra produkter från märket, som växtbaserad färs.

En blå glassförpackning av bägarmodell med texten Naturli' Liquorice och lakritsbitar på

Smaken är vad som har varit i fokus vid utvecklingen av glassen. De tre smakerna är lakrits med Panda-lakritsbitar, salt karamell med rostad mandel och hallon med chokladflingor. En förpackning innehåller 500 gram och kostar 47 kronor. Glassarna finns att köpa på City Gross, Matrebellerna och Lidl.

Hoppas att jag kommer förbi någon av de butikerna vid tillfälle, vill givetvis få chans att smaka dessa.

Fazer testlanserar ny växtbaserad havrechoco

Två chokladkakor Oat Choco

Den växande trenden med havreprodukter bidrar till fler lanseringar. Senast ut i raden av är en ny choklad som först kommer att finnas endast i begränsad upplaga.

Utvecklingen av nya innovationer och en önskan om lokalproducerat har banat väg för havre som uppåtgående ingrediens. På ett seminarium nyligen berättade Fazer att är det en växande trend och att de utöver sina helt havrebaserade varumärken Aito och Yosa har lanserat havrebröd och havreris. Nu får de produkterna sällskap av en helt ny innovation inom chokladkategorin.

Fazer Oat Choco testlanseras för att driva utvecklingen inom chokladkategorin och ska samtidigt bidra till nya insikter. Nyheten kommer att finnas i begränsad upplaga i två olika smaker, Oat Choco och Oat Choco Hazelnut. De är veganska, laktosfria och fria från palmolja. Den begränsade testförsäljningen kommer att ske på webbshoppen Fazer Store.

– Våra kunniga chokladteknologer har lyckats lösa en kreativ utmaning vi arbetat på länge; en helt växtbaserad choco som är vegansk, laktosfri, palmoljefri och tillverkad med 100% ansvarsfullt odlad kakao. Detta är en innovation som vi nu testlanserar för att få in värdefull feedback från konsumenterna kring smaken på produkten, säger Robert Engman, vd, Fazer Konfektyr i Sverige.

Nordisk havre och kakao

Fazer Oat Choco skapades genom att kombinera nordisk havre och ansvarsfullt producerad kakao. Havren har en mild smak och är odlad enligt Fazers principer för hållbart spannmål. Kakaon köps in från odlare i Fazers direkta hållbarhetsprogram, samt certifierad kakao från UTZ, Rainforest Alliance och Fairtrade Cocoa Programme.

Oat Choco har en vikt på 62 gram, innehåller 42 procent kakao och säljs till ett cirkapris på 28 kronor. Under den begränsade testlanseringen kommer Fazer samla in feedback på hur smaken upplevs och kommer att ligga till grund för vidareutveckling. Planen är att lansera havrechocon i bredare skala i framtiden.

Låter grymt, den här typen av innovationer är mer än välkomna. Bort med palmolja och animalier och fram för hållbara och lokalproducerade ingredienser. Lysande! Hoppas att de är goda nu också, vill absolut testa dessa!

App som ger mat en andra chans

En bänk med bröd och grönsaker, bredvid en pappkasse med loggan Too Good To Go

Att komma till bukt med vårt onödiga matsvinn är en viktig sak för att ta vara på våra resurser. Nu har ytterligare en tjänst lanserats i Sverige för att bidra till detta.

Appen Too Good To Go beskriver sig som passionerade maträddare och tror att alla kan göra skillnad. Och visst är det väl så? Målet är att minska matsvinnet och via appen kan en vara med och rädda mat som annars riskerar att slängas.

Så långt låter det tämligen likt appen Karma som erbjuder möjligheten att köpa mat från både livsmedelsbutiker och restauranger. I samband med pandemin kompletterade Karma sitt erbjudande med hemleverans inom vissa områden för att kunna bidra till problematiken i krisens spår – både för de som fick ökat svinn och de som inte kunde gå ut.

Matsvinn i alla led

Matsvinn uppstår i led i matens värdekedja, därför arbetar Too Good To Go med att informera och inspirera till ett minskat svinn, både mot allmänhet, näringsliv, politiker och skolungdomar.

Det behövs, bara i Sverige slängs cirka 1,3 miljoner ton matavfall om året. Det motsvarar 129 kilo per person. En oerhörd siffra som i sin tur motsvarar två miljoner ton CO2e enligt Too Good To Go.

Appen Too Good To Go lanserades i Danmark 2016 och lanseringen i Sverige gör det möjligt för oss att köpa mat till reducerat pris. och samtidigt bidra till minskat matsvinn. Sedan lanseringen har över 46 000 matställen anslutit sig och tillsammans har mer än 39 miljoner måltider räddats från att hamna i soptunnor.

Värdekasse med mat

I appen finns anslutna restauranger, caféer och butiker som en kan handla av. Precis som med Karma kan du sortera och söka med hjälp av en kartfunktion. Den stora skillnaden är dock att du inte vet exakt vad du köper.

Istället för att köpa en viss vara eller måltid erbjuder Too Good To Go värdekassar. Överskotten från de anslutna leverantörerna samlar sin överskottsmat i kassar och det exakta innehållet blir en överraskning.

En leende kvinna tar emot en pappkasse med loggan för Too Good To Go
Foto Too Good To Go

Kul för de som vill ha lite ny inspiration kanske, och de som inte har några som helst allergier eller matpreferenser. Det här gör det ju onekligen begränsat och att våga köpa en kasse för mig som vegan går ju då bara från en restaurang eller butik som enbart erbjuder 100 procent veganskt utbud. En del av dem som stämmer in på det finns redan i Karma men det finns givetvis fler kvar. Och en kan ju hoppas att tjänsten utvecklas för att kunna säkerställa köp utan animalier. Vi får se hur det går.

Bra med fler hållbara lösningar. Det bidrar precis som appens mål till att ändra beteende och öka medvetenheten om matsvinn. Men så länge jag inte vet vad jag får måste jag fortsätta att hålla mig till Karma. Men kommer absolut hålla ögonen på den här också. En färdigpackad kasse med mat är givetvis en trevlig lyx jag gärna köper.

Veckomeny 15 juni

Couscoussallad med tzayspett till höger på vit åttakantig tallrik sedd ovanifrån, står på grön textiltablett.

Midsommarveckan är här och efter det tar för många semester vid. Förutom tips på midsommarmat blir det även wrap och couscoussallad.

Måndag: Pastagryta med gräddsås och tofu
Tisdag: Vegetarisk wrap
Onsdag: Couscous med grönsaker och spett
Torsdag: Makaronisallad med kidneybönor och tofu
Midsommarhelg! Här hittar du tips på midsommarmat till helgen

Detta är den sista veckomenyn före sommaren. Nya menyer kommer tillbaka i augusti igen. Vill du ha tips även under sommaren så finns det massor av menyer från tidigare att spana in här.

Trevlig sommar och smaklig måltid!

Alla måltider i grön tappning

Flera stycken vegoburgare med bröd och grönsaker

Menyn på MAX får ett rejält lyft när Delifresh Plant Beef får ta större plats. Burgarkedjan har lanserat en 90 grams-version av den växtbaserade burgaren och gör det därmed möjligt att variera proteinet på samtliga burgare. Den växande gröna menyn erbjuder numera också nya sallader, nya recept och nya produkter.

Lanseringen av gröna alternativ på MAX har fallit minst sagt väl ut. Nu har de fått en fin statushöjning när Delifresh Plant Beef får ta större plats. Med lanseringen av 90 grams-versionen av den växtbaserade burgaren går det att få vegoburgare som alternativ på samtliga av MAX olika burgare, något som var lite knepigt tidigare kan jag säga av egen erfarenhet efter långa diskussioner med personalen för att försöka få beställningen enligt familjens önskemål.

Fler gröna än röda måltidsalternativ

I och med att det nu går att få olika protein på samtliga burgare på menyn kan MAX stoltsera med att de har fler gröna än röda måltidsalternativ. Att detta är något att vara stolt över på en burgarkedja tyder minst sagt på det positiva att den gamla köttnormen fortsätter att ifrågasättas. Väldigt bra! 

– Vi vet att gröna burgare kan vara minst lika goda som köttburgare, säger Christoffer Bergfors, MAX. Möjligheten att byta ut köttet till Plant Beef i exempelvis favoriten Friscoburgare, eller varför inte Maxburgaren, gör att MAX meny numera har fler gröna än röda måltider. Jag känner mig oerhört stolt över det här skiftet där målet om att varannan såld måltd ska vara något annat än rött kött år 2022 får stå i fokus.

Vegoburgare med bröd och grönsaker
Crispy No Chicken

Förutom det den trevliga nyheten att det går att välja vegetariskt till alla burgaralternativ så växer även den gröna menyn ytterligare. Det har lanserats nya sallader och nya produkter. I den uppdaterade Green-familjen ingår nu Crispy No Chicken, BBQ Plant Beef, Crispy Nuggets och Crispy No Chicken Salad Bowl som alla är veganska. Dessutom finns sedan tidigare Veggie Burger för de unga gästerna – eller de som vill ha en mindre burgare.

Så glädjande när de vegetariska alternativen breddas och tar större plats. Att det går att välja till alla mål på det här viset bidrar verkligen till normalisering av gröna val. Vi närmar oss möjligheten att det inte alls är kött som är det självklara längre. Härligt!

Veckomeny 8 juni

Spagetti med färssås ovanpå, dekorerat med basilika

En ny vecka och här kommer givetvis en ny veckomeny. Den här gången står det bland annat klassikern spaghetti med färssås på menyn tillsammans med sallad och stroganoff.

Måndag: Sallad med avokado och granatäpple
Tisdag: Spaghetti med färssås
Onsdag: Potatissoppa
Torsdag: Vegetarisk korvstroganoff
Fredag: Taco
Lördag: Potatisgratäng med schnitzel
Söndag: Ajvarkryddad bulgursallad

Servera måltiderna med grönsaker och ett gott bröd. Smaklig måltid!

Ytterligare en havredryck Barista

Illustration av en kaffe latte

Ännu en växtdryck som passar för kaffet finns nu i handeln. Ica har lanserat en barista gjord på havre. Frågan en ställer sig vid hyllan i butiken är om den är vegansk.

För en tid sedan, som inte känns alls så avlägsen, så var havredryck som var god i kaffet och gick att skumma mest en dröm. Men senaste åren har det kommit en uppsjö av produkter att välja bland.

En i raden som kommit är nu Ica Havredryck Barista, den är enligt info perfekt att ha i kaffet, både till vanligt bryggkaffe eller att skumma till cappuccino och latte. Den är glutenfri och innehåller vitaminer och mineraler som D-vitamin, B12 och kalcium. Jättebra, men vad som inte anges på förpackningen är vilken sorts D-vitamin det är i den. Inte heller Icas webbplats lyckas leverera något svar på den frågan. Våga köpa den? Knappast!

En förpackning Ica Havredryck Barista

Efter att ha varit i kontakt med Ica har jag nu fått svar att den är vegansk. Så bra! De berättar att de inte har haft specifik information om vitamintyperna på etiketterna tidigare “men om vi märker att det finns en önskan från konsumenterna att få denna typ av info så kommer vi se över om det är något vi ska börja skriva ut”.

Självklart bra att de lyssnar på konsumenterna – om de nu hör av sig om detta. Men frågan är hur många som orkar höra av sig när det finns så många andra produkter att välja på. Som jag gjort en tid men efter att i veckor sett denna dryck tog jag mig till slut i kragen och hörde av mig. Skönt att jag gjorde det och nu vet vi – alla som vill avstå animalier kan dricka den här. Så nästa gång jag är på Ica kanske det hamnar en av dessa i korgen, vore kul att veta hur den är.

Veckomeny 1 juni

En sandfärgad, rektangelformad keramikform med mangolddolmar i två rader

Så var det dags för en ny veckomeny igen. Kommande vecka blir det massor av goda rätter, bland annat mangolddolmar och på nationaldagen en härlig ugnsbakad sötpotatis.

Måndag: Pasta med kikärtor och spenat
Tisdag: Snabb kikärtsgryta med afrikanska smaker
Onsdag: Mangolddolmar
Torsdag: Pastasallad med broccoli
Fredag: Kebab med pommes och vitlökssås
Lördag: Ugnsbakad sötpotatis med scrambled tofu
Söndag: Z:as färspaj

Servera tillsammans med grönsaker och eventuellt bröd. Smaklig måltid!

Sveriges största veganmässa blir digital

En tjej och kille sitter bredvid varandra och skrattar, båda har varsin smartphone

Vegovision, Sveriges största veganmässa, brukar vanligtvis arrangeras i Stockholm, Göteborg och Malmö. Tyvärr har covid-19 satt stopp för dessa event men nu uppstår en digital version när eventet flyttar online.

Förra året besöktes mässan av cirka 12 000 personer och flera hundra utställare. I år är det tolfte året i rad som Djurens Rätt arrangerar mässan men som kommer att se lite annorlunda ut. Trots de speciella omständigheter vi lever i vill organisationen inspirera fler att på ett kul och interaktivt sätt få in mer vego i sin vardag.

Brett program med familj, träning och pandemi

Även den digitala versionen av mässan presenterar ett innehållsrikt program. Det är uppdelat i tre block som livesänds från klockan 10.00 lördagen 13 juni. Blocken är indelade i olika ämnesområden. Det blir fokus på barn och vego, skola och föräldraskap under programpunkten Vegofamiljen. 

Förstås i dessa tider kommer covid-19 att få sin egen plats. I En värld i pandemins spår – Hur går vi vidare? möter vi nationella och internationella experter som ser på utmaningen vi står inför idag med pandemier och dess koppling till dagens djurhållning.

En man med texten "Varför är så få män veganer?"

Varför är så få män veganer? Ja, det kan en verkligen undra. Gamla normer sitter djupare hos män vad det verkar och i blocket om Machokultur och veganism kommer myter om detta och veganism att ses på med kritiska ögon. Elitidrottare och fitnesspersoner som lever och lär träning kommer att diskutera detta i förhållande till vegansk kost.

Som besökare har en möjlighet att ställa frågor under blocken och förstås kommer du utöver detta att få inspiration i matlagning. Fokus blir på midsommarbordet då Jävligt Gott kommer att laga mat tillsammans Sarah Mansouri från Djurens Rätt.

Signa upp för vegoinspiration

Mycket på årets Vegovision är att nytt men vi kommer ändå känna igen oss bland utställare, exklusiva erbjudanden och föreläsningar lovar projektledarna Sakil Hossain och Ika Yébenes Herce på Djurens Rätt.

– Det som är häftigt med omställningen till ett digitalt event är att så många fler har möjlighet att vara med, oavsett var i landet en befinner sig. Vi skruvar just nu på det sista i ett fullspäckat program där vi också samlat massa exklusiva erbjudanden på allt från mat till mode, säger Ika Yébenes Herce.

Anmäl dig gärna redan nu för att säkra din plats. Genom att anmäla dig tidigt får du chans att besöka en digitala utställning under smygpremiären där det går att fynda vegoprodukter innan alla andra, det är dessutom helt gratis att delta. Det är dock välkommet att ge en frivillig entréavgift för den som vill och kan för att bidra till Djurens Rätts arbete.