Vego Eco

Veckomeny 18 oktober

Tre cannellonirullar på en tallrik med tomatsås ovanpå

Ännu en ny vecka är här. Den här gången står det bland annat en mustig soppa och cannelloni på menyn.

Måndag: Gräddig chi chi med pasta
Tisdag: Poké bowl
Onsdag: Mustig rotsakssoppa med färs
Torsdag: Vegetarisk korvstroganoff
Fredag: Pizza
Lördag: Cannelloni med spenat
Söndag: Potatisgratäng med vegoschnitzel, väl din favorit från kyl- eller frysdisken

Servera tillsammans med grönsaker, smaklig måltid!

Veckomeny 11 oktober

Raggmunkar sedda uppifrån på ett glasfat, till höger syns del av glasskål med lingonsylt i

Ny veckomeny igen som bland annat bjuder på pad thai, fredagstaco och klassikern raggmunk till middag.

Måndag: Fuskgratäng
Tisdag: Pad thai
Onsdag: Pastagratäng med broccoli
Torsdag: Raggmunk
Fredag: Taco
Lördag: Medelhavspaj med soltorkade tomater
Söndag: Crispy tofu med ananas-mangosås

Servera middagarna med grönsaker. Smaklig måltid!

Veckomeny 4 oktober

Den här veckan blir det bland annat värmande soppa, wrap och pytt till middag.

Måndag: Pastagryta med gräddsås och tofu
Tisdag: Gurk- och potatissoppa, servera gärna ett gott bröd till
Onsdag: Vegetarisk wrap
Torsdag: Linscurry i röd kokos
Fredag: Vegetarisk pytt
Lördag: Klassisk lasagne
Söndag: Vårrullar med kål och ingefära

Servera tillsammans med goda grönsaker, smaklig måltid!

Krispiga nyheter i vegohyllan

Oumph!s mat och förpackning

Oumph! lanserar två nyheter att hugga in på i höstmörkret. Efter en succélansering i Storbritannien kommer en ny kebab till Sverige som får sällskap av den andra nyheten, Oumph! Crispy Buffalo bites, en mångsidig snackingprodukt.

Oumph! Döner Style Kebab hade tidigare under hösten en succélansering i Storbritannien. Den fick lovord som ”Your best product yet” och ”Game changer” så förväntningarna är minst sagt höga. Den är gjord på ärta, grillad och skuren från spett, precis som traditionell kebab.

Resultatet från ett konsumenttest med Tastelab korade den som den stora vinnaren i jämförelse med Sveriges just nu mest säljande växtbaserade kebab. Den slår närmaste konkurrent både på overall product liking och är den produkt som konsumenterna upplever smakar mest som riktig kebab. Med “riktig” får vi här anta att det menas animalisk, även om jag tycker vi ska jobba oss bort från sådana uttryck.

–Vi är superglada över det positiva mottagande Oumph! Döner Style Kebab har fått, med denna produkt tar vi växtbaserad kebab till en ny nivå. Att kebaben dessutom är ärtbaserad känns extra kul, då vi ser en större och större efterfrågan på nya proteinkällor, säger Henrik Åkerman, Global Brand Leader för Oumph!

Instämmer, verkligen välkommet med vegoprodukter från andra källor än soja. Ärtor är särskilt lockande då de kan odlas på våra breddgrader.

Oumph!s mat och förpackning

Ny snackingprodukt

Den andra nyheten är Oumph! Crispy Buffalo Bites som är saftiga bitar marinerade i en het, syrlig buffalosås och panerade i en krispig cornflakes-coating. Buffalo Bites leder enligt Oumph! tankarna till USA och wings-kulturen, och passar lika bra i TV-soffan som till en enkel, snabb och god middag.

Dessa två, enligt Oumph! helt unika produkter, kommer att finnas i den frysta vegohyllan. Oumph Crispy Buffalo Bites kommer i en förpackning på 280 g och finns tillgänglig på ICA, City Gross, Coop och Axfood. Oumph! Döner Style Kebab säljs i en 400 g-förpackning och finns på ICA, Coop och City Gross.

Ska bli spännande att testa. Oumph!s produkter brukar vara smakrika så förhoppningen är att dessa också faller väl ut.

Veckomeny 27 september

Ny vecka igen som denna gång bjuder på piroger, potatisgratäng och värmande gryta med mera.

Måndag: Potatisbullar med rosépeppar
Tisdag: One pot pasta
Onsdag: Färsfyllda piroger med ris och sås
Torsdag: Rödbetspaj med timjan
Fredag: Potatisgratäng med schnitzel, välj din favorit från kyl eller frysdisken, servera med örtmajonäs
Lördag: Hamburgare med pommes och tillbehör
Söndag: Indisk mangogryta

Servera middagarna med goda grönsaker. Smaklig måltid!

Åtgärder för en grön återstart

Folksamling med klimat med texten "There is no planet B"

Regeringen utlovar effektivare tillståndsprocesser och kompetenslyft för att bidra till grön återstart. Bra initiativ men var är den stora handlingskraften?

Förra veckan presenterade miljö- och klimatminister Per Bolund och jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi “historiskt stora satsningar på miljö och klimat” i budgetpropositionen för 2022. Bland annat kommer berörda myndigheter att få ökade resurser för sitt arbete med till­stånds­­prövning och tillsynsvägledning.

Önskvärt givetvis att tillståndsprocesser och prövningar inte ska ligga som hinder för innovationer som kan bidra till en klimatsmartare vardag. Men var är de styrmedel som kan bidra till detta ytterligare, att de positiva alternativen blir de enklaste och mest tillgängliga? Så länge miljöskadliga alternativ kan fortsätta som tidigare, utan åtgärder, kommer det ta för lång tid att ställa om.

Ett exempel är trafiken där regeringen tar beslut som går i motsatt riktning mot vad vi behöver. Trafiken behöver minskas och istället för att satsa på åtgärder som kan bidra till det tas beslut att genomföra projektet Tvärförbindelse Södertörn i södra Storstockholm. Ett beslut som inte innebär annat än att gynna bilism och snarare öka istället för att minska bilanvändningen. Total galenskap och något som visar den totala bristen på ansvar och effektiva åtgärder från regeringen för att nå klimatmålen. 

DN har skrivit en läsvärd artikel om projektet. 

Kompetenslyft

Kompetensbrist kanske kan vara en av anledningarna till det galna beslutet, även om det i just detta fall ligger långt mer än så bakom det. Men bristen på kompetens är stor på många håll. Inom i stort sett alla områden behöver den höjas och skolor behöver ställa om så att hållbarhet blir en naturlig del av utbildningen. Cirkularitet måste bli det nya normala, den norm som ska ligga till grund för vilken utbildning studenter får med sig när de kommer ut i arbetslivet.

Att regeringen därför satsar på kompetenslyft låter lovvärt. Lyftet “ska främja näringslivets klimatomställning och omställningen till en cirkulär ekonomi” och lärosätena får 260 miljoner kronor år 2022–2024 för att fortsätta satsningen på livslångt lärande.

Välbehövligt och låt oss hoppas att detta spiller över i alla kategorier så att det inte stannar inom de kluster av företag och utbildningar som redan arbetar aktivt med dessa frågor, det behöver breddas.

Tacksamt med tillskott av ekonomiska medel inom dessa områden men vi behöver som sagt även styrmedel för att snabba på utfasning av dåliga alternativ. Längtar efter att få se det. Mod att ta dessa frågor på allvar. En pandemi visade att det går att utföra kraftfulla åtgärder och det snabbt, det är vad som behövs här också. Inte en ny väg som främjar biltrafiken.

Veckomeny 20 september

Pastastnäckor i avlång vit form med svamp- och spenatfräs ovanpå. Ovanför ses två kryddkvarnar

Kommande vecka blir det bland annat biff med stekt potatis och pasta med krämig spenat till middag.

Måndag: Pasta med kikärtor och spenat
Tisdag: Potatismos med din favoritkorv, servera med saltgurka
Onsdag: Glasnudlar med lime och jordnötter
Torsdag: Tomatsoppa med pasta
Fredag: Pizza
Lördag: Grekiska biffar med stekt potatis
Söndag: Vegansk osso buco

Servera med sallad och grönsaker, smaklig måltid!

Stor lansering av vegonyheter

Pajer på en tallrik med grönsaker

I höst får vi se ett gäng veganska nyheter från Anamma som storsatsar och släpper flera produktnyheter. Vi får se några helt nya kategorier lanseras med nyheter som pajer och piroger – mycket välkommet.

Inte bara smaklökar kan glädjas åt detta utan även klimatet. En tredjedel av svenska hushållens klimatpåverkan kommer från maten. Koldioxidavtrycket från dessa veganska produkter är cirka 75–85 procent lägre än motsvarande alternativ med kött- och mejeriråvaror. Att välja vegoo är med andra ord, något som nog de flesta vet vid det här laget, ett väldigt enkelt och effektivt sätt att minska sina utsläpp.

Veganska pajer

Äntligen får vi se veganska pajer i handeln! I och med den här lanseringen kommer marknadens första veganska pajer ut i butik. Vi får två sorter; Ost- och Skinksmak och Mexicana.

Vegopaj ost- och skinksmak är baserad på en krämig vegansk stanning, fylld med veganost och skinksmaksatta vegobitar. Vegopaj Mexicana är fylld med kryddig tomatsås, texmex-kryddad fyllning av vegofärs, majs, tomat, jalapeño och svarta bönor. Pajerna har cirka 65–75 procent mindre klimatpåverkan jämfört med en icke-vegansk mexicanapaj med svensk nötfärs.

Pajerna får även sällskap av en vegopirog med färs på svenskodlade ärtor.

Piroger tillsammans med grönsaker

– Den här typen av innovationer bidrar till att underlätta för fler att välja det växtbaserade oftare och är viktiga för att vi ska nå klimatmålen. Varje vegansk måltid är en vinst för planeten och med våra nya goda färdigrätter gör vi det enklare än någonsin för konsumenter att välja växtbaserat till lunch, middag och mellanmål, säger Thomas Sjöberg, marknadschef på Orkla Foods Sverige.

Bowls och pizza

För ett par år sedan lanserade Anamma några pizzor i klassiska smaker. Vi gillar dem skarpt här hemma. Långt hellre en Anamma-pizza än en pizza från en pizzeria som inte har vegoalternativ. De är riktigt goda, kul att det nu kommer en ny smak; vegokebab. Det är en klassisk kebabpizza med extra allt men i vegansk tappning, ser fram emot att testa den!

Förpackning av Anamma Vegokebab

Utöver dess nyheter består det nya sortimentet av två varianter på frysta enportionsrätter; vegobolognese och vegochili. Rätterna är gjorda med Anamma vegofärs som kokas med i såsen. Vegobolognese ger cirka 80 procent lägre och vegochili cirka 75 procent lägre koldioxidutsläpp än motsvarande rätter med köttalternativ.

Har sagt det så många gånger förr men det tål att upprepas, med goda alternativ – för det förutsätter jag att dessa rätter kommer att vara med tanke på Anammas tidigare produkter – och större, mer lättillgängligt utbud av vegoprodukter blir det lättare att få fler att välja vego. En god sak för både hälsa, djur och klimat. Så väldigt bra! 

Är obeskrivligt nyfiken på pajerna, vilken nyhet längtar du mest efter att få smaka?

Förpackning av Anamma Vegochili

Veckomeny 13 september

Vit tallrik med pasta carbonara sedd ovanifrån, till höger på tallriken en halverad cocktailtomat

Dags för en ny vecka igen med middagar som bjuder på pasta carbonara, gratinerade rotsaker och annat gott.

Måndag: Chili con quorn
Tisdag: Vegansk kebabmiddag
Onsdag: Pasta Carbonara
Torsdag: Couscous med grönsaker och spett
Fredag: Quesedillas med bönchili
Lördag: Gratinerade rotsaker med tofu
Söndag: Spenatpaj med tofu

Servera med sallad och dina favritgrönsaker. Smaklig måltid!

Veckomeny 6 september

En ugnsform med lasagne, isbergssallad i skål i bakgrunden

September är här och kommande vecka blir det bland annat tikka masala och klassisk lasagne till middag.

Måndag: Grönsaksgratäng med citronris
Tisdag: Kokt potatis med vegobullar och brunsås, gör egna bullar med hjälp av formbar färs eller köp färdiga från ditt vavoritmärke
Onsdag: Sallad med pastaskruvar
Torsdag: Tofu tikka masala
Fredag: Taco
Lördag: Klassisk lasagne
Söndag: Fuskgratäng

Servera med sallad och färska grönsaker, smaklig måltid!