Vego Eco

Tips för sommarens middagar

Solnedgång över stilla hav

Sommaren är här och semestern har startat för många. Hoppas att det blir en härlig tid full av ledighet, umgänge och tid för det som får dig att må bra.

Med ledigheten kommer ändrade rutiner och möjlighet att äta på andra platser, andra tider och slippa den inrutade vardagen med hem-och-laga-middag-efter-jobbet-rutinen. Därför har nu veckomenyerna som brukar publiceras varje söndag tagit sommaruppehåll. Menyerna är tillbaka i slutet av augusti när skola och jobb är igång som vanligt igen. Tills dess finns många menyer med somriga rätter att hitta bland tidigare menyer för den som ändå vill ha lite middagstips. Du hittar dem här.

Lite tips för utflykter och picknick finns här.

Trevlig sommar!

Mer grönt på Junibacken – men inga pannkakor

Potatisbullar med svamp, tofu, sallad och lingon på grå tallrik

Junibacken satsar på hållbarhet genom att inleda ett samarbete med vegoentreprenören Mattias Kristiansson för att erbjuda fler gröna alternativ.

Med vacker utsikt på Djurgården ligger Junibacken, en plats för mycket lek och skoj för barn. Junibacken stoltserar med att det är ett “barnkulturhus med hjärtat i boken” där målet är att väcka lusten att läsa. Junibacken öppnades till sommaren 1996 och sedan dess har en kunnat träffa flera bekanta utöver Lindgrens verk, som Mamma Mu, Pettson och Findus, Mumin och LasseMajas detektivbyrå.

Det finns en hel del att leka med på plats, förutom Pippis hus som brukar vara ett måste för alla barn finns ett sagotåg och en utställning som varierar genom tid. Utställningarna byggs alltid med ambitionen att locka till lek med rutschkanor, gångar och vrår att leka i. Det kan vara trångt ibland men det är byggt för de unga besökarna, åldern på besökande barn är rätt låg, går en dit med barn i 8-årsåldern så är de troligen bland de äldsta besökarna förutom de vuxna.

Restaurang men inget matsäcksrum

Med all energikrävande lek är det förstås viktigt att få i sina telningar mat. Junibacken har en restaurang som erbjuder både mat och fika men tyvärr har de inte någon plats för att äta matsäck på vilket är saknat av många. Dels underlättar det givetvis för alla de som har särskilda kostbehov att kunna ta med sig egen mat men det är även en ekonomisk fråga. Det kostar en hyfsad slant att både gå in och sedan vara tvungen att köpa lunch på plats. Det kan göra några timmars lek till en rätt så dyr affär vilket kan vara kännbart för somliga.

Det positiva är dock satsningen på en hållbar restaurang. Olika fokusområden som miljö och klimat samt medverkan i nätverket Hållbara Restauranger. Sedan förra sommaren är de även en Krav-certifierad restaurang med en meny som innehåller bland annat hemlagad husman och barnklassiker som köttbullar och pannkakor.

Nu har ett hållbarhetssteg till tagits genom att satsa mer på gröna alternativ på menyn. Vegoprofilen Mattias Kristiansson har, i samarbete med kökschefen Johanna Nystedt, tagit fram flera recept till Junibackens restaurang. Det är vackra rätter som de flesta vuxna lär uppskatta men har svårt att se något vidare intresse från små barn. Den veganska soppan är god och mycket smakrik, styrkan tilltalar snarare vuxna än barn. Potatisbullarna, som är det andra vegoalternativet, serveras med tofu och svamp som är mer vackert än gott. Efter en liten snabbenkät tillsammans med de otaliga mängder barn jag ätit med de senaste åren är svamp en stor delare. En del gillar men majoriteten barn brukar rata. Potatisbullarna som är det som snarare lockar är rejält degiga och är som att äta en smet, de stora morotsbitarna är inte tillräckligt väl gömda för att gå hem hos målgruppen heller.

Vit skål med soppa i, toppad med färskt grönt. Ett bröd ligger vid sidan.

Nej, dessa får ett rejält dåligt betyg, potatisbullarna är långt ifrån goda och tillbehören är snarare det som dominerar och känns inte så inbjudande till barnen. Att vara på Junibacken där de flesta barn ropar efter pannkaka och potatis med bullar och sås gör det riktigt ont att servera barnen detta.

Klent med vego

Att säga att en satsar på grönt och ha två veganska rätter är riktigt klent. Ett par vegorätter bör alla restauranger med självaktning ha idag, i synnerhet om du profilerar dig som grön och hållbar. Och på en restaurang med unga som målgrupp erbjuda karnivorbarn favoriter som köttbullar och pannkaka och hänvisar vegobarn till smetiga potatisbullar och stark soppa gör en ledsen.

Hur Junibacken har kunnat ta beslutet att ta bort mjölk- och äggfria pannkakor är en gåta. Att inte heller erbjuda vegobullar när de ändå gjort sig ansträngningen att erbjuda sås som är mjölkfri är konstigt och väldigt trist.

Samarbetet med Mattias Kristiansson fortsätter året ut och varje vecka kommer en ny rätt att presenteras tillsammans med “andra av barnens favoriter”. Frågan är vad det är för rätter? Förhoppningsvis godare och mer barnfriande än detta.

Den här recensionen har tidigare publicerats i tidningen Syre.

Lista på Lisebergs veganska utbud

Buffe med olika maträtter på rad

Tidigare har Vego Eco listat det veganska utbudet på Liseberg. Nu finns en uppdaterad version av listan att spana in för dig som är nyfiken på vad det finns att hugga in på.

För att inte röra till det så är det alltså ett gammalt inlägg som gäller, låt inte inläggsdatumet förvirra dig. Bland årets vegoutbud finns bland annat bakad potatis med vegetarisk curryröra, Roasted Portabello Sandwich och Vegansk lasagne med mera. Självklart finns den gröna oasen The Green Room kvar sedan tidigare där du kan hugga in på en vegetarisk buffé helt fri från animalier.

Klicka här för att komma till listan med vegansk mat på Liseberg.

Veckomeny 18 juni

Sallad med potatis, gurka, bönor, tofu och majs toppad med sparris på vitt fat. Står på en duk med svart och vitt mönster

Ny vecka, en midsommarvecka med tips för helgens firande. 

Måndag: Auberginegratäng
Tisdag: Asiatisk glasnudelsallad med tofu
Onsdag: Sommarsallad med färskpotatis och sparris
Torsdag: Broccoli- och blomkålspasta
Fredag – lördag: Midsommar! Duka upp med en massa godsaker som potatissallad, grilla korv, gör vegetarisk sill med mera. Tips och recept för midsommarfirandet hittar du här.
Söndag: Bulgurfylld paprika

Trevlig midsommar och smaklig måltid!

Vegansk burgare för köttälskare

Tre hamburgare med bröd, sallad och grönsaker på ett uppläggningsfat

Tidigare i veckan berättade Scandic att de lanserar den veganska hamburgaren Beyond Burger på sina restauranger. Men före dess går Urban Deli i bräschen och lanserar en ny helt växtbaserad burgare, riktigt köttig och lik den animaliska varianten.

Den nya innovationen är en burgare för köttälskare då den har en textur som påminner om kött. Burgaren går under namnet Juicy Vegan Meat och “blöder” till och med när en skär och biter i den. Det låter kanske inte lockande för den som inte tycker om kött men tror att det är vad som kan behövas för de som är inbitna köttälskare. Det vore helt fantastiskt om det kan locka dem till att välja ett vegoalternativ istället.

Tyvärr kom annat jobb i vägen så jag missade provsmakningen av dessa men med den info som kommit så låter det som att det inte främst är redan inbitna veganer som ska lockas av denna burgare utan andra. Dock är det givetvis högst välkommet att det kommer fler veganska alternativ på marknaden. Vi ska inte glömma att det finns många som tagit beslutet att skippa kött trots att de tycker om att äta det, för dem lär detta vara en väldigt välkommen sak.

Hållbarhet i fokus

Ett av fokusområdena i Urban Delis hållbarhetsarbete är att inspirera till en minskad köttkonsumtion och det är därför de satsar på att lansera en egenutvecklad växtbaserad produkt som de hoppas ska tilltala den stora gruppen flexitarianer med sin köttliknande konsistens.

– Innovation är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete. Många vill minska sin köttkonsumtion och samtidigt ha goda alternativ. Vi ville skapa en egen växtbaserad köttliknande produkt som håller så hög kvalitet att vi stolt kan servera den i våra restauranger, säger Jesper Weidlitz, vd Urban Deli.

En hamburgare med bröd, sallad och grönsaker på ett uppläggningsfat,pommes i bakgrunden

Rödbetor för köttig likhet

Urban Delis Juicy Vegan Meat är fri från soja och hundra procent växtbaserad. Innehållet består bland annat av svamp, lök, rödbeta, vete och ärtprotein. Burgaren går att steka och grilla och serveras med rekommenderas att äta medium rare. ”Blodet” från burgaren är rödbetssaft. Burgaren serveras med olika tillbehör, bland annat med tryffelemulsion, rökta svampar, jalapeño, vegansk ost och umamidressing. Det finns även vegansk majonnäs och paprikakryddade sötpotatischips.

Lanseringen av Juicy Vegan Meat sker på samtliga Urban Deli restauranger idag, 15 juni. Inom kort kommer den även att kunna köpas med hem från Urban Delis saluhallar. Förutom det kommer även ytterligare en nyhet under sommaren, då får burgaren sällskap av Juicy Vegan Meat färs och Urban Deli berättar även att det planeras för fler nya produkter, bland annat korvar. Ska bli spännande att följa utvecklingen och de produkter som kommer framöver.

Scandic lanserar vegansk hamburgare

Hamburgare med bröd, picklade rödlök och smält ost på svart blank yta

Efter sommaren utökar Scandic sin meny med en vegansk burgare. En lansering som gör hotellkedjan till Europas första att erbjuda denna klimatsmarta hamburgare i sitt utbud.

I september kommer Scandic att som komplement till sin Scandicburgare på klassikermenyn, samt övriga matutbud, att erbjuda det veganska alternativet Beyond Burger. Ni kanske hört talas om den tidigare, en hamburgare som är till hundra procent växtbaserad och med en massa forskning bakom sig presenteras som framtidens protein.

Det är den amerikanska tillverkaren Beyond Meat som nu inlett ett samarbete med hotellkedjan. I juni 2016 var Vego Eco i kontakt med Beyond Meat för att utröna om och när vi kan få ta del av deras produkter. Då blev svaret att de tyvärr inte hade någon info om när det kommer att finnas distribution till Europa men nu kommer deras burgare alltså till Sverige.

– Vi har sett på ett veganskt alternativ till vår populära Scandicburgare under en längre tid och när vi kom i kontakt med Beyond Meat kände vi att de var helt rätt produkt för oss. Efterfrågan på vegetarisk och vegansk mat ökar och vi på Scandic vill att det ska finnas bra mat som tilltalar alla, oavsett kosthållning, säger Thomas Fankl, ansvarig Food and Beverage för Scandic i Sverige.

Beyond Burger är gjord av färska växtbaserade ingredienser. Proteinet kommer från ärtor, rödbetor ger den ”biffiga” röda färgen och kokosolja och potatisstärkelse tillför saftighet. Tillsammans ger det en burgare som är helt fri från soja, gluten och kolesterol.

Scandics nya veganska burgare kommer att finnas på menyn i början på september där lanseringen följer den linje hotellkedjan har för att fokusera på hållbarhet.

– Vårt arbete kring klimatsmarta lösningar och hållbarhet är något som är av stor vikt för oss och som är under konstant utveckling. Den mat vi serverar i våra restauranger utgör inget undantag utan är en viktig del av vårt arbete kring att bidra till en bättre miljö och en hållbar framtid. Att Scandic dessutom blir den första hotellkedjan i Europa att presentera en växtbaserad hamburgare på menyn, är något som vi är extra stolta över, säger Thomas Fankl, ansvarig Food and Beverage för Scandic

Det ska bli väldigt spännande att se hur denna burgare är efter att ha läst om dess utveckling under så lång tid nu. Ser fram emot detta och är samtidigt glad över att en stor kedja som Scandic ser till att göra vegomat mer tillgängligt. Det behövs och är mycket välkommet.

Veckomeny 11 juni

Skäll med sallad, till höger två mindre skålar med cashewnötter och flingsalt

Ännu en ny vecka är här. Denna gång med pastasallad, gratäng och kebab bland annat.

Måndag: Spaghetti med färssås
Tisdag: Korvgryta med ris
Onsdag: Nudelsoppa
Torsdag: Makaronisallad med kidneybönor och tofu
Fredag: Taco
Lördag: Kebab
Söndag: Fuskgratäng

Som vanligt, servera med säsongens grönsaker och o det behövs, ett gott bröd.

Pris till innovativa Edgy Veggie To Go Cups

Två plastburkar med texten Edgy Veggie på och färger i olika mönster

Edgy Veggie är en serie av snacks, rostade gröna ärtor och veganska måltider. Rätterna To Go Cups har belönats med en andra plats i kategorin ”Most Innovative Product” på Matmässan för dess enkla veganska måltider.

Edgy Veggie To Go Cup är en enkel och näringsrik vegansk måltid gjord på naturliga ingredienser som är klar på ett ögonblick. Det enda som behövs är att tillsätta kokande vatten, röra om och vänta i fem minuter, sedan är måltiden klar.

Serien består av tre olika sorter: Chili sin Carne, Quinoa & Chickpea och Rice & Lentils.

– Vi är väldigt stolta över att få priset som näst mest innovation produkten på Free From Food Expo mässan, säger Katarina Furin, marknadsdirektör Mountainfield.

Med en så enkel produkt bör fler kunna lockas av att snabbt kunna få sig ett veganskt litet mål istället för något animaliskt eller slänga i sig godis i brist på annat. Produkterna finns hos återförsäljare som Ica, Coop och Netto.

Framtidens mat i Stockholm

En mängd personer sitter ute vid långbord och äter och dricker

Den 5 – 10 juni intas Kungsträdgården av en uppsjö av kockar, bagare och mathantverkare. Dessa dagar går matfestivalen Smaka på Stockholm av stapeln och inriktningen i år är framtidens lösningar inom mat och dryck som handlar om smak, hållbarhet och hälsa.

Smaka på Stockholm är en av världens största matfestivaler med fler än 350 000 besökare varje år. När allt drar igång den 5 juni sker det för 27:e året i rad och då med fyrtio restauranger och food trucks på plats med över hundra av landets främsta utövare inom området.

– Sverige ligger långt fram inom mat och dryck på ett flertal områden vilket vi vill lyfta fram. Under sex dagar samlar vi landets bästa kockar, mängder av spännande restauranger samt entreprenörer som vill revolutionera vad vi äter i framtiden genom ny teknik. Årets festival blir helt klart den bästa och mest spännande någonsin, säger Anders Sewerin som arrangerar Smaka på Stockholm.

Smartare mat

Samtidigt som Smaka på Stockholm pågår arrangeras konferensen Sweden Foodtech Big Meet där visionärer från hela världen samlas och pratar om hur techsektorn kan förändra framtidens mat. En del av konferensen kommer besökarna på Smaka på Stockholm till del tack vare Foodtech Village som byggs upp i Kungsträdgården. Där kan festivalbesökare möta företag som utvecklar allt från mat- och hälsoappar till urbana odlingar och nya sätt att minska matspill. Frågeställningar som hur vi ska klara av planetens matbehov, hur vi kan producera mer hållbar och hälsosam mat och möjligheten att äta gott och samtidigt smartare har sin hemvist här. Om den teknik som visas verkligen ger svar på frågorna återstår att se men möjlighet till nya insikter, lärdomar och inspiration lär det gå att få.

En mängd personer sitter ute vid långbord och äter och dricker

Förra året hade Smaka på Stockholm 350 000 besökare. Foto: Smaka på Stockholm.

Hållbara val

Att tala om hälsa och hållbarhet när det handlar om kost är att tänka vegetariskt. Detta kommer särskilt att lyftas på nationaldagen då det blir full vegofokus när en cook-along för hela familjen ska bidra till att få fler att upptäcka hur enkelt och gott det är med vego i vardagen. Bra initiativ, för krångligt behöver det absolut inte vara. Mer om vegetarisk matlagning blir det när kocken Sara Begner komponerar vegetariska recept och i en annan cook-along ska kokboksförfattaren Sigrid Bárány bidra till att vi minskar vårt matsvinn, en viktig klimatåtgärd.

För att lyfta hållbarhetsinriktningen bland utbudet har Smaka på Stockholm bett alla medverkande att servera något som de tycker symboliserar framtidens mat och med årets uppmaning har vegoutbudet ökat. Åtta stycken, 25 procent, av alla restauranger och foodtrucks erbjuder ett veganskt alternativ. Animalisk kost finns dock hos de flesta och något krav på att det ska vara ekologiskt kött som serveras tycks inte finnas men låt oss hålla tummarna för att krögarna själva tar ansvar för att faktiskt göra det.

Välbekanta kockar står för middagen

En del kända ansikten kommer säkerligen att skönjas under festivaldagarna. På plats kommer bland andra kockarna Mathias Dahlgren och Sayan Isaksson att servera några av sina framtidsrätter och ekovurmande bagaren Sébastien Boudet kommer tillsammans med kända kockar att bemanna en pizzaugn där de turas om att baka sina favoritpizzor.

Bröd som solen faller in på

Inte bara mat utan även bakverk går att avnjuta på matfestivalen. Foto: Smaka på Stockholm.

Så det är fritt fram att botanisera och förhoppningsvis upptäcka nya goda rätter och bekantskaper. Kanske kan vi framöver få se fler hållbara idéer frodas efter besök i framtidens Foodtech Village.

Den här texten har tidigare publicerats i tidningen Syre.

Veckomeny 4 juni

Potatissallad i glasskål, garnerad med färsk dill

Ny sommarvecka och dags för en ny meny med bland annat potatissallad och bakad potatis.

Måndag: Indisk mangogryta
Tisdag: Primörsallad
Onsdag: Vegansk tomat- och purjolökspaj
Torsdag: Färslåda med rotsaker
Fredag: One pot pasta
Lördag: Vårrullar med kål och ingefära
Söndag: Potatissallad, servera med din favoritkorv och grönsaker

Servera med grönsaker, smaklig måltid!