Vego Eco

Havrenyheter från Alpro och Planti

Planti havregurt-tetra med två äpplen till höger, framför en skål med havregurt, bär och flingor

Alpro och Planti utökar sitt sortiment och slår sig hårdare in på havre när de lanserar ytterligare växtbaserade produkter, varav en ren havredryck.

Tidigare i år kom en första havreprodukt från Alpro, den vegetabiliska yoghurten Mild and Creamy Havre, dock sojabaserad men ett första steg mot havresegmentet. Men nu får vi alltså en nyhet där basen är havre.

– Detta är vår första havredryck och det känns roligt att nu kunna erbjuda våra konsumenter en färsk havredryck. Många av våra kunder har efterfrågat den och havre är den största kategorin för växtbaserade alternativ i Sverige, säger Hanna Möller, produktchef på Alpro.

Havredrycken, som är den sjunde växtbaserade dryckesbasen från Alpro, är färsk och innehåller inget tillsatt socker, har ett högt fiberinnehåll och en låg fetthalt. Förutom denna nyhet får mandeldrycken en ny smak tillsammans med havre. En smakkombination som komplettering till madelsortimentet där en med mandel och kokos finns sedan tidigare.

Alpro Havredrycksförpackning, tetra i vitt med OAT och Alpros logga, bild på havre

Även Planti, som sedan tidigare haft främst sojabaserade yoghurtalternativ, lanserarde precis som Alpro en havreprodukt i början av året. Enligt Planti blev det en succé och nu kommer en ny smak, en fruktig äppelyoghurt. Samtliga YogOat är berikade med kalcium, vitamin D, B12, folsyra och riboflavin. Och förstås veganska.

Samtliga av dessa produkter finns i butik nu, Alpro Havre & Mandeldryck kommer att kosta cirka 26 kronor, Alpro Havredryck hittar du i kylhyllan för cirka 18 kronor och Planti YogOat för cirka 25 kronor.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Annonser

Veckomeny 18 september

Couscoussallad med tzayspett till höger på vit åttakantig tallrik sedd ovanifrån, står på grön textiltablett.

En ny veckomeny med grytor och en variation av goda kryddor.

Måndag: Marockansk kikärtssallad
Tisdag: Barnens lasagne
Onsdag: Mangolddolmar
Torsdag: Slät rödbetssoppa
Fredag: Couscous med grönsaker och spett
Lördag: Pasta rosso med vitlöksfrästa champinjoner
Söndag: Garbanzocurry

Smaklig måltid!

Veganska ekonyheter i godishyllan

Två godispåsar med illustrerade björnar på, en roströd och en svart. Tillvänster veganmärkning

Vegonyheterna duggar tätt i september. Nu är det dags för godishyllan att få utökning med VegoBears, godisbjörnar i smakerna frukt och lakrits.

Candy Peoples hakar på den ekologiska och veganska trenden och växer för att möta konsumenternas efterfrågan. Candy Peoples mål är att bli 100 procent gröna inom en snar framtid, för både miljöns och konsumentens bästa.

VegoBears är godisbjörnar i 50 grams påsar och är tillverkade av råvaror som kommer från ekologiskt jordbruk och innehåller endast naturliga färgämnen från grönsaker och frukt.

VegoBears Sweet och Licorice finns att köpa på Pressbyrån, 7-eleven och Citygross.

Godispåse med illustrerad björn i rostrött och texten Vego Bears Sweet i vitt på

SparaSpara

Storsäljande vegoprodukter från Finland lanseras i Sverige

Tre stycken taco bredvid varandra, till höger en hand som ska ta en taco

Nu får butikshyllorna sällskap av fler vegetariska produkter. Färs och biffar gjorda på bondbönor gör det ännu enklare att byta ut köttet i rätterna mot ett vegetabiliskt alternativ.

Nyheterna är Fava Mill Bondbönefärs och Bondbönebiff som är både protein- och fiberrika. De görs på bondbönor som odlas och skördas i Finland och tillverkningen sker i Österbotten. Produkterna har på kort tid blivit storsäljare i Finland och nu är det Sveriges tur.

Både färsen och biffarna är veganska och innehåller inte heller några konserveringsmedel, stärkelsen som ingår är heller inte genetiskt modifierad.

– Självfallet finns veganer också i vår målgrupp. Vill du äta god mat som inte fraktats över halva jordklotet, är Fava Mill ett intressant och etiskt val, säger Tomi Järvenpää, vd på Verso Food Oy som står bakom Fava Mill.

Fava Mill Bondbönefärs och Bondbönebiff säljs i utvalda Hemköps- och Coop-butiker och finns i smakerna Bondbönefärs Original och Texmex samt Fava Mill Bondbönebiff Original, Rödbeta och Orientalisk.

Fyra stycken förpackningar, rektangulära i svart med vit innehållstext om produkterna Färs och Biff

Växtbaserad nyhet gjord på kravmärkt åkerböna

Grönsaker i skålar och på skärbrädor sedda uppifrån, majsbollar i en skål till vänster

Nu utökas det veganska utbudet för dig som vill köpa något snabbt på vägen. Det är Picadelis salladsbarer som bidrar till det genom att bli grönare när de lanserar Beat Cornballs.

Med denna nyhet finns nu fyra olika växtbaserade proteinalternativ att välja på hos Picadeli. Sedan tidigare finns Falafel, Tomat & Basilika bites och Morot-Zucchini Nuggets.

Beat Cornball är gjord på svenska åkerbönor och majs. Åkerbönan används idag till foder till kor och andra djur men genom att göra bönan till en pasta kan den används som ingrediens i matlagning och blir därmed en hållbar, vegansk proteinkälla för oss människor.

Kombinationen av bönor och majs ger en mild, lätt söt och saftig smak och passar bra med lite mer smakintensiva produkter som sesampicklade grönsaker, hummus eller tzatziki enligt Food for Progress som producerar dem. Det är samma livsmedelsföretag som även ligger bakom det vegetariska varumärket Oumph!

– Det är jättekul att Picadeli tar in just Beat Cornballs som ytterligare ett växtbaserat alternativ. Den fantastiska åkerbönan har tidigare bara används till foder i Sverige så här är man verkligen med och driver svenskt hållbart jordbruk, säger Anna-Kajsa Lidell, en av grundarna av Food for Progress.

Sallad med majsbollar i en grön pappskål, rödbetshommus i bagrunden

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Veckomeny 11 september

Delade rotsaker i en ugnssäker glasform

Dags för en ny veckomeny:

Måndag: Indisk mangogryta
Tisdag: Sallad med pastaskruvar
Onsdag: Vegetarisk pytt
Torsdag: Vegetarisk korvstroganoff
Fredag: Vegansk broccolipaj
Lördag: Färslåda med rotsaker
Söndag: Spenatlasagne

Servera med grönsaker och om det behövs ett gott bröd. Smaklig måltid!

Box med glutenfria godsaker

En kartong med texten gottbox på, som öppnas, hand syns till vänster

Godsaker utan gluten och raffinerat socker, finns det? Jodå, och nu slipper du att leta tack vare Gottbox.

Det är den månatliga prenumerationsboxen Vegobox som lanserar en avknoppning. Då och då presenterar de temaboxar, tidigare har bland annat en chokladbox kunnat beställas med enbart veganska chokladprodukter.

Nu är det dags för fokus på glutenfritt och godis utan raffinerat socker, även den är självklart vegansk. Boxen innehåller minst sju nya godsaker, produkter från såväl små och stora producenter, lokala och internationella, utlovas. Allt för att det ska bli en riktigt unik upplevelse.

Här kan du beställa och kolla in villkor för att prenumerera.

EU-förslag om ålfiskestopp

Ål vid stenbotten

EU-kommissionen har kommit med ett efterlängtat och välbehövligt förslag om att stoppa ålfisket i Östersjön för 2018. Med en så hotat art som ålen borde ett förbud vara självklart.

Det positiva är förbudet i sig men det lite trista i sammanhanget är att det är begränsat till Östersjön medan fisket tillåts fortsätta i resten av EU. Ett totalförbud hade varit att föredra.

Förekomsten av den europeiska ålen har minskat kraftigt i våra hav de senaste 30 åren. Nu återstår endast fem procent av ålbeståndet. Utöver fisket har utbyggnaden av vattenkraft och annan infrastruktur som hindrar ålens naturliga rörelser haft stor påverkan på arten som lett till att den är hotad. Försök som inletts för att rädda arten har inte lyckats och forskare har varnat för att det måste till kraftiga åtgärder om det ska gå att rädda ålen.

– Det är glädjande och efterlängtat att EU kommer med ett förslag om att stoppa ålfisket nästa år. Gör vi inget snart riskerar vi att förlora den svårt hotade arten. Men det är beklagligt att man väljer att gå fram med ett förslag som enbart gäller i Östersjön, när en stor del av fisket också sker i andra delar av EU, säger Inger Näslund, havsexpert på Världsnaturfonden WWF.

Förslaget som EU-kommissionen presenterat innebär att ålen, som helt galet har varit undantagen en fiskereglering inom det europeiska fiskesystemet, nu regleras, och att det inte tillåts att fiska på arten 2018 om kommissionens förslag går igenom.

Bra så långt som sagt, låt oss nu hoppas att detta går igenom och att nästa steg blir att samma regler kommer för andra delar av Europa. I Sverige är ålfiske förbjudet sedan 1 maj 2007. Undantag gäller dock för yrkesfiskare med särskilt tillstånd från Havs- och vattenmyndigheten. I vissa sötvatten är fritidsfiske av ål tillåtet, men fångsten får inte säljas. Varför dessa undantag finns är även det en gåta. Låt ålen vara!

Veckomeny 4 september

Raggmunkar sedda uppifrån på ett glasfat, till höger syns del av glasskål med lingonsylt i

Dags för en ny veckomeny, bland annat med klassikern raggmunk.

Måndag: ajvarkryddad bulgursallad
Tisdag: raggmunk
Onsdag: färgglad morotssoppa
Torsdag: potatismos med korv, gör ditt mos som vanligt men välj växtbaserad mjölk och margarin för helt vegetariskt mos. Servera med din favoritkorv, sallad och tillbehör du föredrar som till exempel ketchup, senap och bostongurka.
Fredag: taco
Lördag: vegetarisk pasta
Söndag: krispig tofu med mango chutney-sås och ris

Smaklig måltid!

Vegetariskt i köttdisken

Bild på hylla med leverpastej, till vänster vegetarisk pastej med en rund, grön skylt intill med texten Variera med vego

Kan du tänka dig att handla vegetariskt från en köttdisk? Kanske låter motbjudande men det kan vara en väg mot att öka försäljningen av vegoprodukter.

Hemköp City i Stockholm har slagit upp portarna efter fyra månaders renovering. Med den nyöppnade butiken lanseras konceptet ”Variera med vego”. Det skyltas i hela butiken där kött är blandat med vegoprodukter, en grön köttdisk, allt för att få fler att välja vegetariskt istället för animalier.

En "gatupratare" i trä med sylten "Variera med vego" på

Rätt sak på rätt plats

Personligen har jag i många, många år undrat och tjatat – varför göms vegoprodukterna undan? Numer, när vegetariskt tack och lov har blivit vanligare och utbudet ökat så är det mer synligt och tillgängligt. Men har svårt att se varför produkterna ska delas upp. Vi som bara vill ha vegetariskt kan tycka att det är bra, men det är ändå knixigt att veta vart en ska gå. Ibland står produkterna på allergihyllan, ibland vego, ibland – ja, en vet inte riktigt. Om ost fanns bland ost, grädde bland grädde, protein vid protein och så vidare, då skulle det inte vara ett dugg svårt att hitta, eller hur?

Visst, jag är bara glad om jag slipper passera kött- och fiskdisken i butiken. Fisk kommer jag väl aldrig behöva närma mig men andra proteinprodukter hamnar om det ska följa min önskan, exakt det Hemköp nu har gjort, vid köttet. Men jag försöker hellre blunda för de styckade djurdelarna om detta innebär att fler får upp ögonen för vegetariskt.

Alla behöver äta mer vego, för vårt klimat och det är bra för hälsan. Och djuren givetvis. Genom att synliggöra produkterna mer så finns större chans att även köttätare tar sig för att köpa det ibland. Istället för att fokusera på just kött rikta det till produktområde. En proteindisk där de produkterna finns. För det är ju vad vi behöver, proteiner, inte just kött. Var sak på sin plats helt enkelt. på ett ställe.

Buffé med grönsaker

Nya Hemköps varmmatsbuffé består av cirka 80 procent vegetariskt.

Fler hållbarhetsåtgärder

Andra åtgärder för att bli en mer hållbar butik är att de arbetar aktivt för att minska matsvinnet. Fiskdisken får inte sälja några rödlistade fiskar och nästa steg är att även få bort de gullistade fiskarna. Målet är att bara sälja gröna till 2020.

Panta påsen, pilotprojektet från Torsplan där hittills cirka 800 påsar har pantats, kommer under hösten att komma igång även i denna butik.

Verkligen bra att etablerade butiker tar initiativ som dessa. Förhoppningsvis kan vi se “Variera med vego” överallt framöver med följden att det blir en helt normal och självklar sak att kunna ta ett vegetabiliskt proteinalternativ istället för kött. Att äta vegetariskt ibland gör stor skillnad, det är ett löjligt enkelt sätt att minska sitt fotavtryck. Att dessutom göra gott för sin egen hälsa gör ju inte saken sämre.

Fler tankar om detta finns i en artikel i nystartade Syre Stockholm, du kan läsa den här.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

%d bloggare gillar detta: