Vego Eco

Glass för dig med ilande tänder

En hand som håller en vinröd glasspinne

Att inte kunna njuta av glass på grund av ilande tänker är knappast roligt. Men nu har det lanserats en glass för alla er. En glass som inte är isande kall, utan till och med klarar sig i rumstemberatur i flera timmar.

Det är tack vare ett samarbete mellan glassmakare och tandkrämen Sensodyne som detta har blivit verklighet. En tredjedel av Sveriges befolkning undviker glass på grund av ilningar i tänderna. För alla dessa personer kan Coldish vara ett sätt att få njuta av glass ändå. Den här nya glassen smälter mycket långsammare än vanlig glass, och går därför att njuta av även när den är ljummen.

Över 200 timmars arbete och ett 40-tal misslyckade försök ligger bakom projektet för att ta fram glassen. Det var inte helt lätt att få ihop konsistensen och smakerna, men till slut så har denna innovation nu lanserats.

Glassen har en smak av jordgubb och blåbär, och är helt vegansk. Så hur smakar den? Mer som sorbet snarare än ”vanlig” glass, så förväntningarna bör snarare gifta ihop sig med en längtan efter sorbet. Den har en tydlig smak av bär, så smakerna kommer fram väl!

Kul med nya produkter som tänker in fler möjliga konsumenter. Inkluderande och mycket välkommet!

Veckomeny 14 juni

Två wraps med folie nedtill ligger i brun skål

Sommarlovet har redan börjat för en del men ännu är det lite tid kvar för många andra innan ledighet tar vid. Kommande meny innehåller bland annat vegetarisk wrap, som blir extra god på grillen, gräddig pasta och klassikern raggmunk.

Måndag: Vegetarisk wrap
Tisdag: Spenatpaj med oliver och pinjenötter
Onsdag: Gräddig chi chi med pasta
Torsdag: Vegetarisk cowboygryta
Fredag: Krämig citronpasta med cannellinibönor
Lördag: Glasnudlar med lime och jordnötter
Söndag: Raggmunk

Servera middagarna med färska grönsaker. Smaklig måltid!

Blutsaft lanserar järntillskott för veganer och barn

Förpackningar till Blutsaft Vegan och Kids

Ett av Sveriges mest sålda järntillskott är Blutsaft men fram tills nu har detta varit något som veganer tvingats avstå. Men nu kommer två nya produkter, Blutsaft Vegan och Blutsaft Kids. 

Jag är nog långt ifrån ensam om att blivit rekommenderad att ta tillskott som Blutsaft vid något tillfälle. När jag varit gravid till exempel, och även mina barn har fått rådet för att boosta intaget av järn. Med dessa nyheter kan nu även veganer konsumera dem.

Båda produkterna som lanseras innehåller vitaminer och en lättabsorberad form av järn som bidrar till att minska trötthet och utmattning. Blutsaft är gjort på utvalda örter och fruktjuicer och ska hjälpa kroppen att upprätthålla balansen av järn och vitaminerna B1, B2, B6, B12 och C-vitamin. Till skillnad från originalet innehåller den ingen honung, är utan konserveringsmedel och alkoholfri.

–Veganer och vegetarianer är en ökande grupp i samhället och vi ser att här finns ett behov, för till exempel veganer kan det vara svårare att ta upp tillräckligt med järn från kosten, säger Lina Hellström, brand manager för Blutsaft i Sverige.

Barnvänlig smak av hallon

Den andra nyheten vänder sig till barn som får en helt egen Blutsaft med smak av hallon. Blutsaft Kids är ett kosttillskott med järn, B-vitamin och naturlig C-vitamin från acerola. 

De nya produkterna Kids och Vegan säljs på apotek och i hälsokostbutiker. Blutsaft Kids går även att köpa i Coop-butiker.

Blutsaft Kids förpackning

Självklart ska inte kosttillskott vara en ersättning för en varierad och innehållsrik kost. Men det är väldigt välkommet med en järnrik produkt som är vegansk, som sagt så passerar nog tillfällen i livet då vi alla kan behöva lite extra tillskott av olika anledningar.

Veckomeny 7 juni

Rektangulär keramikform med spritsat mos, skivade tomat och gurka i bakgrunden

Så är en ny vecka här och på kommande veckomeny blir det bland annat risotto och Shepherd’s Pie.

Måndag: Pasta verde
Tisdag: Vegetarisk risotto med morötter och bönor
Onsdag: Vegetarisk Shepherd’s Pie
Torsdag: Oumph! Bao
Fredag: Kokt potatis med vegobullar, välj dina favoriter från kyl- eller frysdisken och servera med brunsås
Lördag: Couscous med grönsaker och spett
Söndag: Klassisk lasagne

Servera middagarna med grönsaker. Smaklig måltid!

Satsning på alkoholfri öl

Ett glas öl fylls från en öltapp med Carlsberg Alcohol Free

År 2006 var det inte många som valde alkoholfri öl men sedan dess har det skett en stor förändring, numer ses det inte alls som ett så märkligt val. Trenden är uppåtgående där konsumtionen av alkoholfria drycker ökar, idag dricker vi 20 miljoner liter alkoholfri öl om året.

En förändring har skett i synen på alkoholfri öl även om jag fortfarande hör fördomsfulla röster likt då, för 15 år sedan när de började lanseras, om att de skulle vara blaskiga och osmakliga. Visst gäller det för en del sorter även idag, självklart finns det många smaker där vi alla har våra egna favoriter. Men personliga favorit Carlsberg Alcohol Free är en av de vanligaste sorterna  och var även en av de första att ta plats i utbudet.

2011 var en milsolpe för det alkoholfria ölet då det för första gången såldes över en miljon liter Carlsberg Alcohol Free och de senaste åren har den alkoholfria ölförsäljningen fortsatt stadigt uppåt. 2014 drack svenskarna fem miljoner liter alkoholfri öl, och förra året uppgick den totala försäljningen till 20 miljoner liter. I pandemitider har det också blivit allt mer populärt att köpa alkoholfri öl på nätet, år 2020 ökade nätförsäljningen med 351 procent jämfört med 2019.

En flaska Carlsberg Alcohol Free med ett glas med is och mynta bredvid

Idag finns 13 olika alkoholfria öl i bara i Carlsbergs portfölj, så det är knappast svårt att få ett alkoholfritt alternatvi när en vill dricka en öl. Något som varit mycket efterlängtat är att det sedan ett år tillbaka även finns som fatöl.

Firar med historisk satsning på alkoholfri öl 

Carlsberg firar sitt 15-årsjubileum med en historisk satsning på alkoholfri öl. Även om den alkoholfria konsumtionen går stadigt uppåt är det mycket välkommet att producenterna satsar även inom detta segment. Precis som med att normalisera möjligheten till att äta vegetariskt genom att öka utbudet kan samma sak ske med alkohol. Att de som tål och klarar av att dricka lite alkohol ibland gör det har ingen negativ inverkan men tyvärr är det långt ifrån så harmoniskt det ser ut i alla sammanhang där alkohol istället orsakar extremt mycket lidande, överallt, i alla samhällsskikt och regioner.

Så jag blir glad över att läsa om hur Carlsberg i år kommer att göra en storsatsning med Carlsberg Alcohol Free, som tack och lov är vegansk, och gör en landsomfattande reklamkampanj, en av Carlsbergs största reklamsatsningar någonsin. Inför sommarens fotbollsmästerskap har de även tagit fram en Limited Edition-flaska av Carlsberg Alcohol Free för alla som vill ta en alkoholfri öl under matcherna. Blir fint att njuta av till sommaren och kommande fotbollssäsong!

Veckomeny 31 maj

Korvgryta i avlång vit form

Ny vecka igen och på den här menyn bjuds det bland annat korvgryta och bakad potatis.

Måndag: Spaghetti med färssås
Tisdag: Spenatpaj med tofu
Onsdag: Potatisgratäng med vegoschnitzel, välj din favoritsort från kyl- eller frysdisken
Torsdag: Gyllene korvgryta med ris
Fredag: Hamburgare med pommes och tillbehör
Lördag: Bakad potatis texmex-style
Söndag: Västafrikansk kikärtsgryta med jordnötssås 

Servera tillsammans med grönsaker, smaklig måltid!

Pannkakor och spaghetti till alla barn

Pannkakor med grädde på en tallrik

Lång tid av isolering och en annalkande semester får nog många lockas av att ta sig åtminstone en liten semestertripp till en annan ort. Scandic som senaste åren profilerat sig som klimat- och vegovänlig hotellkedja underlättar nu för barnfamiljer.

Nytt för i år är bland annat att alla barn upp till 15 år kan äta middag för endast 10 kronor, det går att välja mellan favoriterna spaghetti och köttfärssås eller pannkakor med sylt och grädde. Varje morgon dukas det även upp en pannkaksbuffé som lär kunna locka många munnar.

Även om Scandic generellt är tämligen vegomedvetna så ville jag ändå försäkra mig om att detta även är tillgängligt för de som gör det medvetna valet att äta vegetariskt. Efter kontakt med Oscar Brehmer, Communication Manager på Scandic, så har jag fått bekräftat att även vi kan få njuta av detta. Oscar meddelar att ambitionen är alltid att tillgodose gäster och besökare som har en växtbaserad kost och eventuella allergier. 

Veganskt till frukost

I sommarutbudet har de tänkt igenom detta och vi kommer att tillhandahålla laktosfria, glutenfria och veganska pannkakor till alla barn på hotellen. Det räcker med att säga till i frukosten, eller redan vid incheckning att en vill ha veganska pannkakor till frukost. Vill en inte ha pannkakor så finns det mycket annat att välja bland. Det ordinarie frukostutbudet består av totalt 83 artiklar varav 55 stycken, 66 procent, är helt växtbaserade.

Den andra barnfavoriten som erbjuds till specialpriset, spaghetti och köttfärssås, kommer att finnas i veganskt utförande och det finns även vegokorv på barnmenyn. 

–På Scandic är alla välkomna oavsett om man äter kött eller enbart växtbaserat, säger Oscar Brehmer.

Frukostbuffé

För den som vill vara extra försiktig i pandemitider så kan de gäster som vill undvika att vistas i restaurangen välja en frukostbox som pick-up som kan förtäras i rummet eller på språng. Och alla ni som har en fyrbent vän att ta hand om – många är de som skaffat hund det gångna året – kan även glädjas åt att alla hundar som checkar in kommer att få en doggy bag innehållande hundgodis, avfallspåse och lokala tips för djurvänliga promenadstråk.

En hund i en säng

Veckomeny 24 maj

Vit tallrik med pasta carbonara sedd ovanifrån, till höger på tallriken en halverad cocktailtomat

Ny vecka, ny meny! Kommande vecka blir det bland annat pasta carbonara och palak paneer till middag.

Måndag: Potatismos med korv, välj din favorit från frys- eller kyldisken
Tisdag: Vegetarisk Pasta Carbonara
Onsdag: Vegetarisk risotto med morötter och bönor
Torsdag: Spansk potatisplåt
Fredag: Broccolipasta med tofu
Lördag: Pizza
Söndag: Palak paneer

Skär upp goda grönsaker, gärna i säsong och servera till. Smaklig måltid!

Veckomeny 17 maj

En rektangulär bit lasagne, toppad med mynta på en tallrik

Dags för en ny veckomeny igen. Denna gång blir det bland annat spett och spenatlasagne till middag.

Måndag:  One pot pasta
Tisdag: Vegetariska spett med potatis och sås
Onsdag: Vegetarisk korvstroganoff med ris
Torsdag: Vegetarisk wrap
Fredag: Tacopaj
Lördag: Kebab med pommes och tillbehör
Söndag: Spenatlasagne

Servera middagarna tillsammans med grönsaker. Smaklig måltid!

Gunda – ett slående vackert besök hos en grisfamilj

Svartvitt foto på gris och griskulting

En film helt utan tal och människor, med enbart djur, kan det vara något? Ja, verkligen!

Filmen Gunda handlar om en gris med filmtitelns namn och följer hennes vardag i halmen med alla hennes kultingar. En film bara om djur utan tal skulle kunna bli långtråkigt, men inledningen på den här filmen är långt ifrån det. Jag kommer på mig själv med att hålla längeandan medan jag storögt tar in inledningen på filmduken.

Kameran följer på ett vackert sätt Gunda och de små kultingarnas första små strapatser. Kampen för en spene, att klara sig upp och framåt i halmen. Varvat med vardagen för Gunda får vi även i stillsamt tempo följa med på ett par nedslag hos några av de andra djuren på gården.

Foto: Folkets Bio

Exekutiv producent för filmen är en av världens mest kända veganer, Joaquin Phoenix, medan regissören Victor Kossakovsky enligt egen utsago är Sovjets första vegetarian. Att han var först är nog inte helt sannolikt men det berövar honom inte hans dröm som länge har varit att göra en film om grisar. Det har han nu gjort med bravur. Men det är inte den film som en kanske är van att få se där en berättarröst guidar tittaren in i djurens värld som i faktastinna dokumentärer. I den här svartvita skildringen får djurens liv tala för sig själva, med deras och naturens ljud som enda ljudkälla. Allt ur deras perspektiv och det är oerhört vackert.

Rekommenderar alla som vill få sig en paus från vardagen, och kanske stadsmiljö, att låta sig färdas med i dessa djurs lunkande liv. Det är minst sagt en gåva att få ta del av ett så vackert foto som vi får här, det ger nästan en meditativ känsla. Och känslosamt kan det minst sagt bli utan en dramatisk berättarröst eller fruktansvärda slakteribilder.

Foto: Folkets Bio