Vego Eco

Växtbaserade nyheter

Tre tetraförpackningar i blått med Kung Markattas logotyp

Nu lanseras tre nya mjölkalternativ på marknaden. Det är Kung Markatta som tar steget in bland de växtbaserade dryckerna i livsmedelsbutikerna och lanserar tre ekologiska nyheter.

Nyheterna som kommit är mandeldryck, sojadryck och kokosdryck. Alla är veganska och utan tillsatt socker. Utbudet av växtbaserade drycker har vuxit senaste tiden, men merparten av produkterna är konventionellt producerade. Det är här Kung Markatta ser chans att ta andelar med sina nyheter som alla är framtagna ekologiskt, med klimatkompenserade transporter och märkningar som KRAV och Ä-märket.

– Vi har ända sedan vi grundades 1983 prioriterat vegetariska produkter. Nu ser vi att vegetariskt verkligen har slagit igenom i matlagningen i Sverige och intresset ökar även för drycker som kommer från växtriket. Då vill vi finnas där som ett självklart ekologiskt alternativ för konsumenterna, säger Maria Andersson, brand manager för Kung Markatta.

Mandeldrycken har en mild smak av rostade mandlar, ekologiskt odlade i Italien, KRAV-märkt. Kokosdrycken har en fin smak av kokos och ris bidrar med en naturlig sötma som framhäver kokossmaken. Sojadrycken är gjord på ekologiskt odlade sojabönor från Italien, KRAV- och Ä-märkt.

Tetraförpackning i blått med Kung Markattas logotyp och texten SOJADRYCK
Kung Markatta Sojadryck är ekologisk, osötad, KRAV-märkt, Ä-märkt och vegansk.

Gurtnyheter

Inte bara Kung Markatta lanserar nyheter. Även Oatly kommer med nya smaker. Det var ett tag sen så detta tillskott är mycket välkommet.

Det är Oatlys havregurtsortiment som får sällskap av två nya smaker. Hallon är det som fått huvudrollen i lanseringen av de två där den ena smaken är just hallon och den andra är blåbär-hallon. Låter härligt, somrigt gott. Ser fram emot att smaka!

Vita tetraförpackningar med Oatlys logga i rosa respektive lila

ICE Coffee Oat

Två gröna, cylinderformade förpackningar med texten ICE coffee i guld

Veganskt iskaffe! Vegotrenden tar plats bland kaffeprodukterna där veganutbudet utökas med en ny kaffedryck.

Kaffe är ett måste för många och det finns en uppsjö av variationer att inta drycken på. Inte sällan som en blanding av kaffe och mjölk. Nu har en nyhet kommit för er som gillar kallt kaffe och vill slippa komjölk.

Löfbergs har lanserat en ny iskaffe som är vegansk och ekologisk. Ice Oat är en smakrik och mjölkfri kaffedryck. I drycken “balanseras det milda och goda iskaffet med naturlig sötma från havre”. Ska på sedvanligt iskaffevis serveras skakad och kall.

Grön, cylinderformad förpackning med texten ICE coffee i guld

Tack vare havren blir drycken lite mer mättande. Den är gjord på ekologiska råvaror, är Fairtrade-certifierad och innehåller inget tillsatt socker. ICE Coffee Oat finns bland annat på Pressbyrån, 7-Eleven, ICA, City Gross och hosMatrebellerna.

Veckomeny 18 februari

Biffar på ett glasfat, färsk persilja som topping

Ny veckomeny med spenatpaj, tofubiff och annat gott.

Måndag: Vegetarisk wrap
Tisdag: Spenatpaj med oliver och pinjenötter
Onsdag: Pasta carbonara
Torsdag: Ajvarkryddad bulgursallad
Fredag: Broccolipasta med tofu
Lördag: Kokos och kikärtsgryta
Söndag: Tofubiff med kokt potatis och sås

Servera med grönsaker, smaklig måltid!

Mysigt vegokrypin

Två skålar i teak med sallad, en blomma och en röra

För åtta månader sedan öppnade restaurangen MyVegina vid Odenplan. Inte så väldigt mycket mer än ett hål i väggen men det rymmer ändå ett stort utbud av veganska val och en mycket trevlig atmosfär.

“Stockholm har ett för dåligt utbud av god mat”. Önskan om fler bra veganalternativ och idén till namnet MyVegina fick grundaren Irma Arlert att göra slag i saken. Med önskan om att göra det veganska till ett bekvämt val för alla, att det inte ska vara krångligt, såldes lägenheten för att få ihop startkapitalet till sin dröm. Nu erbjuder hon både varma rätter, sallader och smörgåsar att hugga in på i den lilla gröna restaurangen.

En butiksdörr med en bänk utanför, texten MyVegina på fönstret

Signaturrätten är salladsbowls vilket är det som menyn har byggts vidare på sedan starten. De är komponerade enligt olika årstider eller platser som somrigt och tropiskt. En storsäljare är jordgubbssalladen, men även de med papaya och caesar har blivit fasta rätter på menyn. Inom kort kommer en ny sallad inspirerad av våren i Grekland.

Utöver detta finns även en gryta samt månadens soppa som är en fröjd för ögat. Vilket det mesta här är. Maträtterna är inte bara underbart vackra utan även väl tilltagna. Sallad har ibland, i synnerhet hos köttätare, ryktet om sig att vara smaklösa och att de inte mättar. Alla som tänker så kan gärna bege sig hit och se sig bli emotsagda.

En skål i teak med sallad, en blomma och en röra
Papayasallad som går i tropiskt tema, serveras med en ätbar chrysanthemum

Trångt men gemytligt

Den lilla lokalen är mysigt inredd med trä och grönska. Idén är att en ska få lite av känslan som kan infinna sig på ett spa. Det är mer trevligt än ätvänligt dock. Det är inte helt lätt att balansera den överfulla bowlen i knät och att hänga över de få låga bord som finns är inte heller helt lätt. Men det går.

En grön disk med blommor och en kassaapparat på.

Skålarna maten serveras i, och muggarna att dricka i, är från japan och är ursprungligen stora risskålar och sakemuggar tillverkade av certifierad teak. En kontrast till detta, och något förvånande på detta ställe, är att smoothien serveras i plastglas med sugrör. Sugröret är dock av papper men rimmar inte med profilen i övrigt.

– Jag älskar det inte men har inget bättre alternativ för takeaway, säger Irma Arlert.

En smoothie i ett plastglas med sugrör
Smoothie med bland annat mango, lime och ingefära.

Låt oss hoppas att det kommer, Irma letar aktivt efter detta. Men här kan ju vi kunder också bidra. Den stund det tar att dricka en smoothie kan en väl unna sig att slå sig ner och dricka den på plats så slipper vi soporna. För en vill gärna komma tillbaka hit, det har Irma även märkt av.

– Ja, folk älskar det och det känns fantastiskt! säger hon glatt.

Mättande och smakrikt

De väl tilltagna rätterna är lika goda som vackra, det är fräscht och flottiga dressingar lyser med sin frånvaro. Istället är det smakrika röror som serveras till, som till exempel en yuzujordnötsdip som har ett perfekt sting till salladen, eller en Caesarinspirerad dressing samt en dijonbalsamico. Allt annat än smaklöst! Koriander och andra färska kryddor lyfter doft och smaker. Precis som belugalinsgrytan eller soppan, det svåraste här är nog att välja. Det blir till att komma tillbaka.

En skål med linsgryta med ett bröd vid sidan
Belugalinsgryta med bröd

Utöver nämnda smoothies, salladsbowls och varma rätter finns det även juicer och varma och kalla, matiga smörgåsar. Glutenfria alternativ finns det också. Allt lika omsorgsfullt komponerat.

Men namnet då? Det som var en av faktorerna som fick Irma att ta steget och öppna medan andra kanske i motsats till detta undrar vad vaginan har med mat att göra.

– MyVegina handlar om empati, att starkt förespråka jämställdhet och att ta avstånd från att skambelägga kvinnors kroppar. Ett namn som summerar feminism, vegansim och kärlek till vår planet, säger Irma Arlert.

Att det behövs goda, trevliga veganalternativ är vi många som instämmer i. Och snart blir chanserna fler när MyVegina slår upp sin andra restaurang. I mars kan Södermalm se sitt gröna utbud öka när de öppnar i Söderhallarna. Det blir garanterat ett besök där också.

En skål med röd soppa i med ett bröd vid sidan
Rödbetssoppa med vegansk fetaostkräm

Denna recension har även publicerats i tidningen Syre.

Vegansk chokladtårta lanserad

Tårtspade med en bit chokladtårta på, till vänster en förpackning med en bild på samma chokladtårta

Nu har veganers chokladböner blivit besvarade. I alla fall enligt Almondy som har lanserat en vegansk chokladkaka. Och visst är det välkommet!

Det finns ett till synes oändligt utbud av fikabröd och tårtor att välja bland om du äter animalier. Om en inte gör det så kan det vara desto skralare. Men med det ökande intresset för veganska produkter kommer nu en nyhet på tårtfronten som underlättar för alla som vill äta veganskt och som inte har tid, lust eller möjlighet att baka sin tårta själv.

Almondy hänvisar till det ökande intresset för veganska alternativ, en samhällstrend där allt fler svenskar äter vegetariskt. Det är idag en av de starkast växande samhällstrenderna, sex procent säger sig vara antingen vegetarian eller vegan baserat på en undersökning genomförd i Sifos löpande webbomnibuss.

Amondys svar på detta är nu en fryst vegansk chokladkaka, Choco delish. Den består av en chokladkaka med ett lager chokladmousse som sedan toppas med rostade hasselnötter, kokosflakes, hyvlad mörk choklad och avslutas med en ringlande chokladsås. Tårtan är även glutenfri.

En förpackning med bild på en chokladtårta och texten Almondy Chocodelight på

– Varje år levererar vi en miljon Daimtårtor till det svenska folket. Med vårt stora kak- och tårtinflytande i dagligvaruhandeln ser vi det som ett steg i rätt riktning att bredda vårt erbjudande med en riktigt god vegansk kaka, säger Sofie Funevik, Marketing Manager på Almondy.

Håller med. Det är verkligen bra och viktigt att aktörer som har stort inflytande på marknaden även ser till att bidra till att fler kan göra smartare val, något som är mer inkluderande inte bara ur klimataspekt utan även gällande allergier och matpreferenser som just veganism.

Enligt företaget har denna lansering varit en av de mest utmanande utvecklingsprojekten hittills för att försäkra sig om att smaken ska hålla högsta klass.

Förhoppningsvis har de kommit i mål, ska bli spännande att prova denna. För visst vet vi att det går att göra gudomligt goda veganska bakverk. Kul om det blir något som alla får chans att uppleva tack vare en bred distribution av ett etablerat märke.

Snabb veganfika

En plastförpackning med bild på bullar och texten "Lyxigt stora kardemummabullar"

Fikapausen får nu ett snabbt, veganskt tillskott när Findus lanserar nyheten kardemummabullar.

Bullarna går under namnet “Lyxigt stora Kardemummabullar” och ska ha en tydlig smak av nymalen kardemumma och en krämig fyllning. Kardemummabullarna är bakade i Findus bageri i Loftahammar och märkta med Från Sverige.

Bullarna är bakade på rapsolja och är ägg- och mjölkfria. Mycket trevligt för alla veganer och de som är allergiska mot dessa ingredienser. På klassiskt manér värms bullarna några minuter bullarna i ugnen.

Veckomeny 11 februari

Broccolisoppa i skål uppifrån, till höger en skärbräda med skivat, mjukt bröd, till vänster sallad och skivad gurka

Denna vecka består menyn bland annat broccolisoppa, auberginegratäng och pizza.

Måndag: Vegetarisk korvstroganoff
Tisdag: Broccolisoppa, servera gärna med baguetter
Onsdag: Barnens lasagne
Torsdag: Auberginegratäng med ris
Fredag: Gratinerade rotsaker
Lördag: Pizza
Söndag: Gräddig pasta med sojakyckling

Glöm inte att servera tillsammans med goda grönsaker.

 

Mer veganskt i glassboxen

En förpackning i gula och gröna färger med bild på gul glass och texten SOLERO

På sedvanligt manér presenterar GB Glace årets nyheter som vi kommer att hitta i glassboxen. Ett säkert vårtecken som de uttrycker det, oavsett väder. Och det är ett par trevliga tillskott för de som önskar mjölkfritt.

Totalt kommer det tio stycken nyheter varav det är två som är mjölkfria och veganska. Lite mer inkluderande och för att, som GB uttrycker det, sprida ännu fler glassleenden”. Exakt den insikten som önskas, ett mjölkfritt sortiment kan ätas av alla, medan det “vanliga”, som många uttrycker det, exkluderar väldigt många personer.

De veganska nyheterna är Ben & Jerry’s Non Dairy med smaken Chocolate Fudge Brownie i en liten förpackning 100 gram. För er som inte upptäckt den här glassen än är det en av Ben & Jerry’s veganska smaker som sedan tidigare finns i en större förpackning. Glassen är en mandelbaserad chokladglass med chunks av chokladbrownies.

En Ben & Jerrys glassförpackning i gröna och bruna färger

Den andra nyheten är Solero Organic Juicy Lemon, en ekologisk utökning av Solerofamiljen. Den består av syrlig och mjuk citronfyllning som omsluts av ett lager citronfruktis. Ekologisk, vegansk och lokalproducerad från glassfabriken i Flen.

En pinnglass i guld med texten SOLERO i grönt

Verkligen trevligt med fler veganalternativ i glassboxen, det är mycket välkommet. Nu väntar vi bara på lite sol och värme att avnjuta glassen till.

Veganskt läder på uppgång

Lågskor herrmodell i brun skinnimitation

Päls bojkottas tack och lov av allt fler företag men skinnprodukter är fortfarande vanligt och inte alls lika ifrågasatt. Men tack och lov börjar vegetabiliska läderprodukter nu att dyka upp i allt större utsträckning, efterlängtat av många.

Det råder delade åsikter om produkter av läderimitation bland veganer, en del är jätteglada över möjligheten att kunna bära något som ser ut som skinn, medan andra tycker att det är förtryckande att bära något som liknar djurhud. Själv tillhör jag den grupp som tycker att det är snyggt och gärna bär skinnliknande produkter.

Intresset för skinnimitationer har ökat sista tiden, något Nina Färdig, grundare och ägare till butiken Green Laces i Stockholm vittnar om. Många är nyfikna, ställer frågor och förundras även över hur likt det animaliefria lädret är djurlädret. Veganska skor är ett uppåtgående segment men även andra produktområden som accessoarer ökar.

Svartklädd, rödhårig kvinna sitter på en soffa
Nina Färdig, grundare och ägare av Green Laces. Foto Linnea Schröder

Carl Sundqvist är en av de som tillverkar veganska väskor. Han fick idén att tillverka ryggsäckar efter en resa där han träffade en fransman som ansåg att ryggsäcken är den optimala kompanjonen för att upptäcka världen med. Ryggsäckar är verkligen lätt att få passion för enligt Carl, då de är praktiska, snygga och en del av livet.

Vegansk livsstil lockande

Väl hemma igen startades företaget Gaston Luga och resan med att skapa dessa “kompanjoner”. Anledningen till att det blev veganskt läder i produkterna kommer från tankar kring Happy Cow Company, en tjänst för att hjälpa resenärer och människor att hitta växtbaserade och veganska alternativ runt om i världen. En hälsosam, medkännande och miljövänlig livsstil som Carl lockades av.

Blond man i svart kostym och vit skjorta sitter på en stenbänk utanför en byggnad
– Det känns inte alls modernt med läder från djur, säger Carl Sundqvist, grundare av Gaston Luga. Foto Gaston Luga

För att bidra till denna utveckling arbetar de konstant med fabrikerna för att säkerställa att kedjan är ”fair”. De material som används för veganskt skinn är mestadels polyurethan, en syntet, där en del har synpunkter på den miljömässiga biten. Fördomen mot konstläder är något Nina Färdig kämpar mot. Många förknippar konstläder med obehag och snabbt slitage men då handlar det om billiga, plasttäta kontstläder som lätt spricker och går sönder. Alternativen som är tillverkade med polyurethan som bas har en stor miljöfördel jämfört med animaliskt läder.

– Ja, det är en enorm miljöfördel. Den animaliska läderproduktionen släpper ut stora mängder växthusgaser, är kemikalietät och avger en avsevärd uppsläppsmängd av tungmetaller. Det går även åt mycket mindre energi att tillverka en sko i polyurethan jämfört med en animalisk sko. En syntetsko använder ungefär tio procent av den energi som en animaliesko förbrukar, säger Nina Färdig.

Svarta, höga kängor i svart skinnimitation

Gällande kemikalier är Carl inne på samma spår och tycker det är viktigt att tänka på hur tillverkningen går till. Han uppskattar att EU och andra internationella standarder ställer krav här.

– Det hade varit omöjligt för ett medelstort företag att sätta press på leverantörer, men när lagarna finns i bakgrunden så måste fabrikerna visa på certifikat och rutiner kring att inte använda farliga kemikalier. Det är bra både för oss människor på jorden men även miljön, säger Carl Sundqvist.

Gaston Lugas ambition är att bara använda veganska material och att driva på den här utvecklingen där det finns stor utvecklingspotential och en hög efterfrågan. Detta intresse syns även på företaget där två av tre grundare är vegetarianer och de pushar för vegoalternativ genom att till exempel förespråka vegetarisk mat, inte bara för djuren utan även för hälsa och miljö.

Svart ryggsäck med bruna remmar i skinnimitation

Veganskt vattenhål

Green Laces är ett härligt vattenhål för de som vill ha snygga, veganska skor och accessoarer. Här finns en mängd produkter från olika delar av världen. Att ha ett brett utbud även bland läderimitationer är viktigt enligt Nina Färdig. De vill möta efterfrågan med produkter som håller hög kvalitet och stilnivå. Lokal representation finns med märken som Sandqvist och BACK.

Den lokala förankringen är något som är viktigt för Gaston Luga som försöker ha ett uttryck som är karaktäristiskt för Stockholm, och även Skandinavien. De vill förankra sig djupare i Stockholm, en stad som Carl Sundqvist tycker är fantastisk.

Alla vi som gillar läder ser med spänning fram emot vad framtiden har att erbjuda. Nina Färdig berättar om skor som innehåller kork, spannmål och fruktläder som ananasläder. Det finns även svampläder som odlas på bänk eller “läder” från bananträd. Vad blir nästa nya innovation tro?

En liknande text som denna har även publicerats i tidningen Syre.

Veckomeny 4 februari

Korvgryta i gjutjärnspanna

Denna vecka står bland annat korvgryta och en gräddig pasta på menyn.

Måndag: Gräddig chi chi med pasta
Tisdag: Vegansk osso buco
Onsdag: Vegetarisk korvgryta med potatis
Torsdag: Broccoli- och blomkålspasta
Fredag: Taco
Lördag: Medelhavspaj med soltorkade tomater
Söndag: Couscous med grönsaker och spett

Glöm inte att servera middagarna med goda och passande grönsaker. Smaklig måltid!