Vego Eco

Grön burgare hos Nordic Choice Hotels

Burgare md börd och grönsaker på en silverbricka

I vår kommer det ett nytt vegoalternativ på menyn hos Nordic Choice Hotels. Med en svenskproducerad växtbaserad burgare vill kedjan erbjuda ett mer klimatsmart och hälsosamt alternativ till köttburgaren.

Som vanligt är det av högsta vikt att mat är gott, och det tycker uppenbarligen många att burgare är. Gästerna älskar hamburgare. Oavsett vad som sätts upp på menyn hos hotellkedjan så kan inget hota den. Och nu ger sig Nordic Choice Hotels in i kampen om att locka den mest kräsne hamburgergourmen med sin nya baljväxtburgare.

– Vi är kräsna när det gäller vad vi sätter på menyn och vi har inte sänkt kraven nu. Det här är en riktigt god burgare som vi är glada över att kunna erbjuda våra gäster. Vi tror att det kommer att bli en favorit som inte bara är god utan som gör att du med gott samvete kan äta dig till en mer hållbar värld, säger Fredrik Blomberg, Nordic Choice Hotels Director of Food & Beverage.

Flera fördelar med baljväxter

Syftet är att erbjuda gästerna ett alternativ som bidrar till ett hållbart lantbruk och samtidigt är minst lika oemotståndlig som originalet. Baljväxtburgaren har flera fördelar, både ur ett miljö- och hälsoperspektiv. Basen är svenskodlade baljväxter som har betydligt mindre belastning för klimatet att producera jämfört med köttfärs.

Lupinbönor i en hand

Ett kilo nötkött släpper i genomsnitt ut 26 kilo CO2e medan baljväxter i genomsnitt ger upphov till 0,7 kg CO2e. Det går dessutom åt betydligt mindre mark att odla mat direkt till människor än att omvandla det till kött genom foder. Detta gör att en en burgare på baljväxter endast kräver cirka en åttondel så mycket åkermark än en kötthamburgare.

Svenskodlade ingredienser

Samtliga råvaror i baljväxtburgaren är odlade i Sverige, som baljväxter, svamp, havre och camelinafrön. Färsen har utvecklats på Torsåker gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel. Burgaren innehåller dessutom omättat fett och är rik på fiber, vilket är bra ur ett hälsoperspektiv. 

Baljväxthamburgaren kommer att introduceras på Nordic Choice Hotels restauranger i Sverige under våren. Ett välkommet tillskott som ska bli väldigt spännande att testa.

Veckomeny 24 februari

Pyttipanna på vit tallrik med bladmönster

Dags för en ny veckomeny, denna gång med bland annat en fantastisk mangogryta, pytt och gratäng.

Måndag: Pasta Carbonara
Tisdag: Indisk mangogryta
Onsdag: Vegetarisk pytt
Torsdag: Spenatpaj med oliver och pinjenötter
Fredag: Broccolirisotto med ostcreme
Lördag: Vegetarisk bourguignon
Söndag: Potatisgratäng med schnitzel, finns olika sorter i kyl och frysdisken att välja bland

Servera middagarna med grönsaker, smaklig måltid!

Vegoforum bjuder på inspiration

Morötter med texten Vegoforum 2020

I år blir det flera tillfällen att djupdyka i vegofrågor när Vegoforum i år satsar på att ha fyra olika teman. För att göra detta har de ett antal nya medarrangörer där Vego Eco är glad över att vara en av dem.

Med satsningen på teman där det blir både forum och workshoppar får alla bra möjligheter att lära sig mer och inspireras. Det är förstås något jag gärna är med och bidrar till. 

Vegoforum har passat på att ställa några frågor om mina tankar kring vegofrågor. Läs gärna den intervjun här. Finns även info om forumets andra partners. Det är många inspirerande och kunniga personer och verksamheter som du kan läsa om.

Veganska glassnyheter

Halverad kokosnöt fylld med glass och toppad med chokladsås och nötter

Ingen kan väl förneka att det är lite kyligt ute men ljuset börjar i alla fall att återvända. Lagom till detta presenterar SIA Glass sina nyheter för året.

Både årets kulglassnyheter och styckglassarna har fått varsitt veganskt tillskott. Det är choklad och karamell som står i fokus bland smakerna här.

Kokosgrädde på frammarsch

Gemensamt för båda är att basen är kokosgrädde. Kulglassnyheten består av en ny, krämig chokladglass gjord på kokosgrädde med chokladsås och kanderade rostade hasselnötter. 

– Vi ville skapa en god lyxig glass som är naturligt vegansk och föll för favoriterna choklad och nötter i en oemotståndlig kombination ihop med kokosgrädden. För oss är det viktigt att glassen är god även för klimatet, därför är all vår choklad märkt med Cocoa Horizons och vilket innebär att råvarorna är hållbart producerade från plantage till färdig produkt, säger Alexandra Thorn, Innovations- och Kvalitetschef på SIA Glass.

Glasspinne med chokladöverdrag och texten Salt karamell vegan

Pinnglassen, som alltså även den är gjord på kokosgrädde, har en smak av karamell och salt karamellsås doppad i choklad med rostade kokosflingor. 

Låter verkligen gott! Ser som vanligt fram emot att testa nya glassar och förhoppningsvis njuta av lite solsken.

Veckomeny 17 februari

Soppa med bitar av morötter och potatis synligt överst i en brun skål med ljus insida, svart bakgrund

En ny meny för kommande vecka då det blir klassiker som potatismos och korv, en härligt värmande soppa och wok.

Måndag: Broccolipasta med tofu
Tisdag: Potatismos och korv, finns många vegetariska sorter i kyl- och frysdisk
Onsdag: Färsfyllda piroger
Torsdag: Pasta med kikärtor och spenat
Fredag: Mustig rotsakssoppa med färs
Lördag: Tofuwok Teriyaki
Söndag: Pizza

Servera middagarna med grönsaker och vid behov bröd. Smaklig måltid!

Vegoforum 2020

Texten Vegoforum mot lila bakgrund

Snart drar Vegoforum igång, i år med fyra olika teman med möjlighet att fördjupa sig i olika områden som skola och journalistik. 

Forumen samlar forskare, experter, opinionsbildare och politiker som föreläser och samtalar om fördelarna med vegomat. Ett perfekt tillfälle att öka sina kunskaper rejält med andra ord. Det är även en mötesplats där en kan träffa andra vegointresserade och knyta kontakter inom vegovärlden. Det lär med andra ord finnas något för alla, allt från den som blivit nyfiken på vego till den som redan är aktiv inom vegorörelsen.

Fyra teman

De teman som Vegoforum i år är uppdelade i kommer utöver sina forumdagar även att ha en serie öppna demokratiworkshoppar. Här får en möjlighet att lära sig mer om hur en kan vara med och uppmuntra och påverka politiken i vegovänligare riktning. De teman som presenteras är Vego i skolan, Vego och djurrätt i journalistiken, Vego i politiken och Vegomaten tar över.

Först ut i programmet är just skoltemat. Det sker en del satsningar på vegomaten och många kommuner och skolor satsar på att göra sin måltidsverksamhet mer hållbar och klimatsmart. En positiv utveckling men vad säger forskningen och Livsmedelsverket om hur vi bör äta för planeten och hälsan?

I temat kommer kommuner och skolor som haft lyckade satsningar på vegomat att dela med sig av sina tips om elevengagemang och kommunikation. Det blir även praktiska tips om matlagning.

Texten Vegoforum och Vego i skolan mot lila bakgrund

Läs mer om Vegoforums teman och allt annat som sker under dessa dagar här. Alla evenemeng är gratis, men föranmälan krävs, länkar till det hittar du här.

Veckomeny 10 februari

Couscoussallad med tzayspett till höger på vit åttakantig tallrik sedd ovanifrån, står på grön textiltablett.

Dags för en ny veckomeny, den här gången med bland annat raggmunk, burgare och en härlig couscoussallad.

Måndag: Raggmunk
Tisdag: Spaghetti med färssås
Onsdag: Vegetarisk korvstroganoff med ris
Torsdag: Kokt potatis och falafel med vitlöksås, finns många sorters färdig falafel om du föredrar att förenkla
Fredag: Vegoburgare med pommes
Lördag: Couscous med grönsaker och spett
Söndag: Vegansk tomat- och purjolökspaj

Servera middagarna med grönsaker. Smaklig måltid!

Galor blir veganska

Måltid med svamp och risotto på vit tallrik

Trenden med vegetarisk mat har nu tagit sig in i finrummen. Gala efter gala meddelar att de serverar en vegansk meny.

Det hela fick förnyad kraft närt Golden Globes meddelade att de tagit initiativet att göra om sin meny och servera vegankost på sin gala. Många skådespelare har länge propagerat för större engagemang i frågan med miljö- och djurrättsförespråkare som Leonardo DiCaprio och Joaquin Phoenix i spetsen.

Efter detta kom nyheten att även Oscarsgalan satsar på en vegomeny. De går dock inte lika långt som Golden Globes utan har meddelat att menyn kommer att bestå av 70 procent växtbaserad kost, 30 procent vegetariskt, fisk och kött. Allt ska vara hållbart producerat.

70 procent är en bra siffra men en kunde ju ha önskat att de varit lika handlingskraftiga som Golden Globes och gått hela vägen. Några som gjort det här på hemmaplan är Grammisgalan som presenterade en meny med lågt klimatavtryck, bestående av trerätters meny vars totala klimatavtryck understiger WWF:s rekommenderade klimatbudget för en måltid. De meddelade redan förra året att de gjorde sin meny fri från mejeriprodukter som har hög klimatpåverkan men behöll av någon märklig anledning köttet. Nu är det också borta.

– Kan man laga en trerätters galamiddag med ett klimatavtryck under 0,5 kg CO₂e per kuvert så kan man laga en vardagsmiddag med så lågt avtryck också. Det är inte rocket science: Byt ut animalier mot växtbaserat så minskar du klimatavtrycket rejält, säger Anna Åhnberg, hållbarhetsspecialist på Oatly.

Helt riktigt, och det gäller förstås att fler får smaka på riktigt god vegomat för att välja mer vego, och att denna positiva utveckling av normalisering av vegansk mat fortsätter genom att luckra upp köttnormen.

Välbehövlig förändring framöver

Vi får hoppas att fler fortsätter att haka på denna trend. En annan av Sveriges stora galor Guldbaggegalan gjorde det tyvärr inte i år, trots att de kunde varit snabba att haka på efter Golden Globes meddelande. Istället gömdes tyvärr den veganska kosten bakom kökets dörrar. Det som serverades var i stor utsträckning laktosfritt, något som är helt obegripligt. En absolut onödig förändring av menyn, mjölkallergiker och veganer kan inte äta och det har fortfarande högt klimatavtryck. Mycket märkligt att anstränga sig för att ta bort laktos men inte mjölk när en ändå byter ut de traditionella komjölksprpodukterna.

Chokladdessert i skålar, en kopp kaffe
God men undangömd vegansk dessert på Guldbaggegalan 2020.

Ser fram emot att se fortsättningen på denna vegovåg, mycket välkommet och välbehövligt. Mat och dryck står för omkring en tredjedel av svenskarnas utsläpp av växthusgaser så det gör onekligen stor skillnad att välja ett växtbaserat alternativ.

Vegansk dessert hos Pinchos

Chokladruta med hallon

Tack vare ett samarbete mellan Pinchos och Delicato lanseras nu en ny dessert. Det är en chokladruta som kommer i två olika utföranden.

Desserten består av en kladdig chokladruta, bakad på mörk choklad. Den veganska rutan kommer att finnas i varianterna mörk choklad med havssalt och kakaonibs samt mörk choklad med hallon och lakrits.

Låter ljuvligt gott och som vanligt mycket välkommet med fler vegoalternativ. Enligt Delicato är det en del av deras sortimentsarbete där bakverk ska vara anpassade för alla oavsett om det är veganskt, glutenfritt eller laktosfritt.

Chokladruta med havssalt
Foto: Delicato

– Det här är ett efterlängtat samarbete. Desserter, kärlek och vego är tre ämnen som ligger oss varmt om hjärtat. 🙂 Vår strategi har alltid varit att ta fram vegoalternativ som alla kan tycka om, då kan vi få som störst effekt och det tycker jag vi lyckas bra med här. Nu hoppas vi att gästerna gillar vår nya dessert lika mycket som vi!, säger Caisa Lintunen, Brand Manager på Pinchos.

Ja, är det så gott som det låter borde det vara något som går hem ordentligt hos besökarna. Ser fram emot att testa denna!

Veckomeny 3 februari

Spettpinnar med vegobullar, körsbärstomater, korv, paprika och gul lök på

En ny veckomeny ute nu, denna gång med spett, soppa och en klassiker – lasagne.

Måndag: Klassisk lasagne
Tisdag: Linssoppa med jordnötssmör
Onsdag: Gyllene korvgryta med ris
Torsdag: Vegetariska spett med kokt potatis och sås
Fredag: Taco
Lördag: Pasta med gräddkokta grönsaker (använd vegetabiliska mejeriprodukter!)
Söndag: Kebabmiddag med pommes

Servera med grönsaker, smaklig måltid!