Vego Eco

Öppen fråga till bagare och kockar

Ett glas mjölk sett uppifrån

Bagare och kockar, kan ni förklara för mig, som inte alls besitter i närheten av era kunskaper och färdigheter gällande att baka och laga mat, vad som ligger bakom valet “laktosfritt”?

Runt omkring oss finns massor av mycket yrkesskickliga personer som skapar ljuvliga mästerverk. Allt från en kaka till tårtor eller liten förrätt till den lyxigaste buffén. Ibland tar dessa människor beslut att byta ut komjölksingredienserna i dessa skapelser, som i högaktuella bakverket semla, till laktosfritt. Jag begriper inte detta.

Det krävs några saker för detta. Som beslutet i sig, varuinköp, baka och så vidare. Varför, VARFÖR, gör de då detta men bara låter några få kunna köpa det? Om det istället för laktosfritt valdes mjölkfritt skulle alla dessa laktosfriintresserade kunder kunna köpa PLUS alla de som inte kan eller vill äta mjölkprodukter. Men nej, alla dessa utesluts. En stor köpgrupp. I synnerhet alla veganer som har en tendens att snabbt sprida ordet om det är bagerier eller restauranger som väljer mjölkfritt istället för laktosfritt. En enorm säljpotential!

Jag skulle gärna vilja veta vad som ligger bakom detta beslut. Att göra sig besväret med att göra förändringen men ändå bara komma halvvägs. Vad är poängen med det? Som entreprenör kan jag omöjligt förstå tanken med att satsa på ett “alternativ” men ändå bara kunna nå en tredjedels målgrupp. Helknäppt.

Jag hoppas att det finns några av alla bagare och kockar som kan förklara detta enligt mig obegripliga beslut. Om inte så är nästa hopp att de väljer mjölkfritt istället för laktosfritt framöver.

P.S. Om inte säljpotentialen räcker som argument – vilket det borde göra -pengar brukar ju styra, så kanske miljön gör det. Vegetabilisk mjölk är långt mer miljövänlig än laktosfri komjölk.

Veckomeny 22 januari

Spagetti med färssås ovanpå, dekorerat med basilika

Denna vecka består av några älskade klassiker som raggmunk och spagetti med färssås som får sällskap av bland annat mexikansk böngryta och soppa.

Måndag: Raggmunk
Tisdag: Spaghetti med färssås
Onsdag: Mustig rotsakssoppa med färs
Torsdag: Crispy tofu med ananas-mangosås
Fredag: Taco
Lördag: Mexikansk böngryta med kokosris
Söndag: Gräddig chi chi med pasta

Smaklig måltid!

#Caffeslatte – drick upp kaffet!

Vit kaffekopp på fat med texten Caffe Slatte i brunt på

Matsvinn är ett problem som många försöker råda bot på. Slöseri av våra resurser genom att slänga mat är förkastligt. Detta gäller givetvis även det vi dricker. Kaffe är något som hälls ut i åtskilliga mängder.

Klimatförändringarna gör att världens kaffeproduktion står inför stora utmaningar. På grund av detta riskerar produktionen att halveras till år 2050. Att köpa ekologiskt kaffe är en bra sak att göra och en annan är något så enkelt som att dricka kaffet. Låter självklart, eller hur?

Otaliga är de kaffekoppar som ses stå på kontor, halvfulla och kalla efter att de har glömts bort eller av andra orsaker. Detta sker även hemma där svensken häller ut en hel kopp kaffe per dag i slasken enligt statistik från SCB och Naturvårdsverket. Detta innebär att över 300 miljoner liter kaffe varje år går till spillo bara i hushållen enligt Löfbergs beräkningar som vill lyfta medvetenheten om detta onödiga svinn.

– Vi vill sätta fokus på det här slöseriet, där var tredje kopp kaffe går rakt ut i avloppet. Det är ett onödigt svinn som gör att miljöbelastningen från produktionen blir onödigt stor, säger Lars Appelqvist, vd för Löfbergs.

Att svenskarna är ett kaffeälskande folk vet vi sedan gammalt. En ny Sifoundersökning visar att så många som 82 procent av svenskarna dricker kaffe men av dessa är det bara tre av tio, 31 procent, som alltid tänker på att minimera mängden kaffe som de häller ut. En hel del att göra här alltså.

Upp till kamp mot kaffeslattarna

En sak som kan bidra till mindre svinn är kaffemaskiner. Fördelen med dem är att du får den kopp du ska ha medan det inte sällan ses stå en skvätt kvar i botten på kannan i en vanlig bryggare. De maskiner som kräver kaffekapslar kan kännas miljöfördärvliga med sin materialåtgång. Men beräkningar visar att vinsten av att mindre kaffe slängs överväger. Bäst borde rimligen vara en kombination, maskin men utan kapslar.

Hälla kaffet på termos kan vara ett sätt att få det hålla smak och värme längre men det går faktiskt att värma kaffet i micron, även om det inte riktigt når upp till den nybryggda koppens smak. Dessutom går det bra att frysa in. Spara det för att ha senare till iskaffe eller i bakning precis som det är perfekt att tärna gammal frukt och frysa in för att ha till smoothies en kommande dag.

#Caffeslatte

Löfbergs har i sin kamp mot kaffesvinnet lanserat begreppet #caffeslatte där de uppmuntrar om att tänka på att ta vara på det som bryggs. Och självklart kommer ni att börja göra det nu, eller hur? Koppen i filmen är en bra uppmuntrare, är den photoshoppad eller finns de på riktigt tro?

Fakta om kaffesvinnet i Sverige

  • Svenskarna dricker i genomsnitt 3,2 koppar kaffe per person och dag
  • Det går åt ungefär 64 kaffebönor till en kopp
  • En vuxen svensk häller i genomsnitt ut en kopp per dag i slasken hemma
  • Det motsvarar var tredje kopp eller mer än 300 miljoner liter kaffe per år
  • Bara tre av tio svenska kaffedrickare tänker alltid på att minimera mängden kaffe som de häller ut.

Vegetarisk mat i ljus och harmoni

En vegobuffé i kärnan av Stockholm. Govindas bjuder inte på en uppsjö av alternativ, men en oas av ljus miljö med vegetarisk mat i anslutning till Centralbadet.

Religion och mat hänger samman för många. Själv besitter jag inte någon större kunskap om Hare Krishna men att den mat en äter har inverkan på hälsan är dock ställt utom allt tvivel. Huruvida religionens inverkan också har det låter jag vara osagt, istället fokuserar jag på maten, som på Govindas är ”förandligad” mat, kallad Krishna-prasadam. Detta innebär att det är vegetarisk mat som tillagas med omsorg och i meditation på Radha-Krishna, vilket i sin tur gör att den kan betraktas som ”helgad” och är andligt helande för den som äter den.

Av detta märker jag intet, det är inget som basuneras ut på plats heller, mer handlar det om att uppfyllas av den glädje en vegetarian ofta gör när den möts av ett helt vegetariskt utbud. Här är det just det du gör, en liten buffé av vegorätter att välja bland. Konceptet är att du får beställa en rätt från menyn, en gryta, sallad eller soppa. Är du väldigt hungrig eller har svårt att välja är det bara att satsa på bufféalternativet. Där får du allt detta inklusive någon smårätt, chutney, salladsbar, dryck, bröd och kaffe eller té på maten.

Buffé med grytor och soppa

Valet var inte så svårt, är en stor i maten som jag, och dessutom nyfiken på alla rätter är buffén given. Det blev först en soppa, följd av en grönsaksgryta med aubergine, zucchini, morötter och potatis. Övriga rätter var kidneyböngryta med chilipaprika i tomatsås och ytterligare en grönsaksgryta med spenat, potatis, ärtor, haricot vertes, aubergine och tomat.

Grytorna var helt ok smaksatta, men trots de olika ingredienserna i dem var inte smakupplevelsen så stor dem emellan. Jag hade gärna sett lite större skillnad och även mer tuggmotstånd, men med det självklara basmatiriset till blev det i alla fall mättande. Mungbönssoppan var det som denna dag var den största höjdpunkten. En riktigt god soppa med en fyllighet som var angenäm både i konsistens och smak.

Tyvärr var inte grytorna en så positiv upplevelse jag hade hoppats på, utseendet bidrog inte heller och jag är rädd att ickevegetarianer som kommer hit i hopp om att få testa god vegomat blir avskräckta. Vilket vore väldigt synd, i synnerhet som Govindas hela inriktning handlar om att det ska vara mat som är tillagat på ett sätt som inte skadar, mat som bidrar på ett gott sätt till både din egen hälsa och till vår värld.

Karmafri mat

Karma är ett ord som de flesta slängt ur sig någon gång, det är också det som är genomgående för den mat som serveras på Govindas. Karma betyder ”handling” och filosofin här är att om vi äter mat som producerats och tillagats fredligt och i harmoni med alla inblandade kommer den att göra oss friska, fridfulla och lyckliga. Karmafri mat helt enkelt.

Trevlig personal och miljö bidrar positivt, liksom hela den vegetariska inriktningen. Maten är mättande och god, men tyvärr inte någon stor upplevelse. Men ett trevligt alternativ centralt i Stockholm för den som behöver tanka lite god karma och dagsljus. Du intar nämligen din mat i ljusrummet omgiven av gröna växter, såvida du inte är där under en varmare årstid då det går att avnjuta maten på uteserveringen.

Denna recension har tidigare publicerats i Tidningen Syre.

SparaSpara

SparaSpara

Veckomeny 15 januari

Pastaskruvar med tärnad tofu, broccoli och oliver i en vit åttakantig skål

Grönkål är i säsong och det inleder denna vecka, följt av bland annat broccolipasta och potatiswok.

Måndag: Tärna och stek tofu i olja, skölj en förpackning kokta kikärtor, blanda tofu och kikärtor med denna grönkålsallad, servera gärna med ett gott bröd
Tisdag: Indisk grönsaksgryta i Kormasås
Onsdag: Broccolipasta med tofu
Torsdag: Ajvarkryddad bulgursallad
Fredag: Grön potatiswok, välj vegansk ost eller byt ut till tofu
Lördag: Z:as färspaj
Söndag: Vegetarisk bönlasagne med ”skinka”

Servera med grönsaker, smaklig måltid!

Vad är bäst, paraffin eller stearin?

Massor av tända värmeljus på rad

Det är mörkt stor del av året och de flesta frusna själar brukar vilja tillföra lite ljus och värme i mörkret. Det är mysigt med levande ljus, och kanske till och med en brasa om möjlighet ges, men har du tänkt på vad det är du eldar?

Enligt miljömärkningen Svanen använder vi 18 000 ton ljus per år i Sverige och stor del av dessa är tillverkade av paraffin som i sin tur är tillverkat av fossil olja. Detta gör paraffin till ett mindre bra val för vår miljö då det precis som bensin och olja bidrar till växthuseffekten när de brinner.

Det är främst värmeljus som är tillverkade av paraffin och det brukar gå åt en ansenlig mängd i hemmen under vår mörka årstid. Att välja paraffin är inget vidare då det förutom att bestå av fossila ämnen även har visat sig bidra till sämre hälsa. För några år sedan gick Norska Folkhälsoinstitutet ut med en varning där de jämförde användandet av paraffinljus med passiv rökning. De hade kommit fram till att när en blåser ut ljusen frigörs sotpartiklar, hela 350 000 stycken, som kan göra att en blir sjuk.

Skillnad på stearin och paraffin

Så varför inte bara välja stearinljus istället? Jodå, det finns stora fördelar med att välja stearin istället för paraffin. Stearin är ett renare och bättre val för vår vårt klimat. Men det är tyvärr inte så enkelt. Stearin görs av animaliska fetter och animalieindustrin är i sig en väldigt stor orsak till vårt klimatfotavtryck. Så dessvärre är det inte ett så solklart val, även om stearin är en rent bättre produkt med färre utsläpp och inte orsakar lika dålig inomhusluft.

En del tillverkare försöker ändå göra det dåliga lite bättre. Svanen har som miljökrav att minst 90 procent av ljusets råvara är förnybar för att få Svanenmärkas. Ljusen ska även avge minimalt med miljö- och hälsoskadliga ämnen och stearinet ska vara tillverkat på ett sätt “som har en minimal belastning på miljön och som inte bidrar till växthuseffekten”.

Lite luddigt är det onekligen att säga att det ska vara en “minimal belastning”, i synnerhet som fetterna är animaliska. Hos tillverkaren Liljeholmens Stearinfabriks AB är fettet uteslutande en restprodukt, slakteriavfall, och de ser det som något positivt att kunna tillvarata något som annars skulle gå till spillo. Och det är förstås något vi ska eftersträva i alla sammanhang för att hushålla med våra resurser. Men faktum kvarstår, de använder rester från en mycket klimatskadlig industri. Så om vi räknar in utsläppen från djuruppfödningen så har vi plötsligt ett stearinljus som tyvärr även det har ett icke försumbart klimatfotavtryck.

Vissa tillverkare, dock inte de ljus som är Svanenmärkta, använder även palmolja utöver djurfetter, en produkt som även den orsakar stor inverkan på vår miljö med regnskogsskövling i palmoljeplantagernas framfart. Så när en tar in tanken att de fladdrande ljusens låga innehåller palmolja och djurfetter kan snabbt det romantiska skimret skingras.

Vad är bästa valet?

Vitt värmeljus i glashållare, förpackning i ljusa mönster till höger

Med detta sagt så är det inte ett helt enkelt beslut kan tyckas. Ur klimat- och hälsosynpunkt ter sig stearinljuset som det självklara valet. Men för veganer och andra som tycker att det är obehagligt att elda djurkadaver blir det svårare. Men det går, även om det innebär lite mer begränsat och dyrare utbud. Några ljustillverkare satsar på helt vegetabilisk vax så veganska ljus går visst att få. Dock inte ovanligt att de innehåller en mix av detta och paraffin så det gäller att se upp.

Några som inte har det utan använder helt förnyelsebara ingredienser är till exempel Klinta, vars ljus även går att använda som massagolja, The Friendly Home, Voluspa och KOBO som även donerar en del av sin vinst till välgörenhet. Så satsa gärna på alternativ som dem, har du tips på fler veganska ljus utan paraffin, kommentera gärna så att fler får kännedom om dem.

Svart värmeljus i glas ovanpå en guld- och svartfärgad förpackning

Delar av denna text har tidigare publicerats i tidningen Syre.

SparaSpara

Vegetarisk Shepherd’s Pie, Engelsk herdepaj

Rektangulär keramikform med spritsat mos, skivade tomat och gurka i bakgrunden

En favorit i vegetarisk tappning. Varför vara utan denna rätt bara för att du är vegan? Det behöver du inte!

Ingredienser:
1 gul lök
olja till stekning
300 gram vegetarisk färs
2 morötter
1 förpackning krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl gröna ärter
2 tsk timjan
salt och peppar

Potatismos:
1 kg potatis
ca 2,5 dl (växtbaserad) mjölk
3 msk smör eller margarin (mjölkfri)
salt och peppar

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka potatisen medan du gör färssåsen.

Skala och hacka löken. Fräs löken i olja och tillsätt färsen. Skär morötterna i tärningar och rör ner i färsen. Fräs detta tills färsen är genomstekt och fått lite stekyta. Tillsätt krossade tomater, buljongtärning och gröna ärter. Krydda med timjan, salt och peppar och låt färssåsen koka ihop några minuter. Bred ut färsen i en ugnsfast form.

Pressa den kokta potatisen genom en purépress eller mosa den med elvisp. Tillsätt mjölk och margarin, krydda. Rör/vispa moset slätt, tillsätt mer mjölk om moset är för hårt. Bred eller spritsa ut potatismoset över färsen i formen. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i cirka 30 minuter, tills moset blivit gyllene och blivit lite frasigt.

Rektangulär keramikform med spritsat mos, skivade tomat och gurka i bakgrundenRektangulär keramikform med spritsat mos med en svart slev i hörnan

SparaSpara

SparaSpara

Veckomeny 8 januari

Hoppas att jul- och nyårshelgen har varit bra! Nu är nya året igång, vardagen åter och med det kommer här årets första veckomeny. 

Måndag: Vegetarisk korvstroganoff
Tisdag: Potatissoppa
Onsdag: One pot pasta
Torsdag: Vegetarisk pytt
Fredag: Tofuwraps med jordnötssås
Lördag: Vegetarisk cannelloni med spenat
Söndag: Kikärtsbiffar med tabouleh

Servera med sallad och bröd, smaklig måltid!

Veganskt alternativ till skinka

Fyra förpackningar med skivad "skinka" i färgerna ljust orange, grön, ljus prickig samt orange.

Trött på dina gamla pålägg? Nu kommer veganska nyheter som kan bidra till lite ombyte på smörgåsen.

Da Carla, som producerar bland annat vegansk och glutenfri mat, kommer nu med skinkliknande nyheter gjorda på grönsaker. “Skinkan” är gjord på italienska grönsaker, tomat, basilika, kronärtskocka och paprika. De är helt vegetabiliska och innehåller dessutom Omega 3.

Produkterna finns i några butiker redan nu, Paradiset-butikerna i Stockholm, Ica Maxi Nacka samt några butiker i Malmö-området. Större lansering i resten av landet sker i slutet av januari.

Mys framför brasan – hur gör du det hälsosamt?

Eld i en öppen spis

Mys framför en sprakande brasa slår de flesta andra mysfaktorer. Men se till att inte låta detta underbara förstöra din luft för mycket. Det släpper nämligen en hel del dåliga ämnen att elda.

Tänk på att göra det så bra som möjligt för din hälsa så att du inte utsätter dig för onödiga hälsorisker. Vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige och utsläppen beräknas bidra till att 1 000 personer om året dör i förtid. Ett enkelt sätt att minska på utsläppen är att elda lite smartare. Det gör du genom att använda en lagom torr ved, god lufttillförsel och se till att stapla brasan luftigt.

Sist men inte minst. Det spelar faktiskt roll hur du tänder brasan. Hur ska du göra det? Jo, i toppen.