Vego Eco

IKEA har lanserat vegansk korv

En hand är framsträck och ska precis greppa en korv med bröd

Länge har snacket gått, men nu har det äntligen blivit verklighet. IKEA har lanserat vegansk korv, detta som del i sitt arbete att erbjuda en mer hållbar och nyttig mat.

Tycka vad en vill om IKEA, slit och släng som uppmuntrar till konsumtion som är långt ifrån hållbar men samtidigt ett företag som arbetar för att bidra till social hållbarhet och deltar i (en viss) omställning till mer cirkulära metoder.

Oavsett vilken syn en har på företaget så har de enormt mycket kunder som besöker varuhusen varje dag. Att då ha ett veganskt alternativ är strålande. Detta bidrar i hög grad till normaliseringen av vegansk kost och kan få fler att prova ett köttfritt alternativ. Som förhoppningsvis gradvis inser att en inte måste äta kött utan att det finns bra vegoval.

– Vi på IKEA vill ha en positiv påverkan på människor och vår planet. En del i detta arbete är att utveckla och ta fram riktigt goda och mer hållbara maträtter. Den veganska korven ger ungefär en sjundedel så litet koldioxidutsläpp som en klassisk varmkorv. Vi vill inspirera till en mer hållbar livsstil och är stolta över att nu erbjuda ett ännu bredare sortiment, säger Marie Gustavsson, marknadschef för IKEA Sveriges restauranger.

Korven har skapats tillsammans med kunder och leverantörer och består av ingredienser som grönkål, röda linser, morötter, gurkmeja och ingefära. Korven serveras med en topping av picklad rödkål, sötstark senap och rostad lök.

Flera korv med bröd toppade med picklade rödlök sedda uppifrån

Det är inte bara vi svenskar som får chans att äta vego, korven lanseras internationellt och kommer att finnas i IKEAs samtliga varuhus i Europa. I september lanseras den även i Nordamerika och nästa år i Asien.

– Som en av världens största korvförsäljare kan vi påverka globalt. Vi ser det som vårt ansvar och en fantastisk möjlighet att servera mat som är bra för planeten. Med den veganska korven fortsätter vi i Ingvars anda att servera en väldigt god och enkel måltid för ett bra pris till alla IKEAs besökare, säger Michael La Cour, Managing Director på IKEA Food Services AB.

Härligt! Att ett världsomspännande och folkligt företag som IKEA satsar på vego är jättepositivt, hoppas att korven är god och blir en succé som får fler att välja vego framöver.

Veckomeny 20 augusti

Semestern är slut för de flesta och det är dags igen för vardagens rutiner. En ny vecka och med den en meny med bland annat piroger och lasagne.

Måndag: Couscous med grönsaker och spett
Tisdag: Allt i ett panna med marinad
Onsdag: Pastasallad Farfalle
Torsdag: Färsfyllda piroger
Fredag: Pizza
Lördag: Friterad f*sk med ugnsbakad klyftpotatis och tartarsås
Söndag: Grönsakslasagne

Servera med grönsaker och njut av måltiden!

Vegetabilier, minskat matsvinn och cirkulär verksamhet

Porträtt på vit man med skägg, han bär en blomsterkrans i håret

Med kocken Paul Svensson bakom mikrofonen har P1 levererat ett program med mat och hållbarhet i fokus. Paul Svensson som förutom framgång som kock gjort sig känd för att förespråka vegetarisk mat och minska matsvinn bjuder på en del viktig reflektion kring vår mat.

I programmet pratar han om att jobba i symbios med naturen och uppmuntrar oss att använda all mat vi köper hem, inte slänga betydande delar av den vilket är totalt vansinne. Även att se mat med lite annat perspektiv. Dels att inte rata grönsaker bara för att de kanske har en form som vi inte är vana att se dem och att ta vara på mer. Varför slänga stora delar av växterna och att ändra synen på vad som är ok när det är skrumpet. Han tar tomaten som exempel. Varför ses en soltorkad tomat som en delikatess medan däremot en skrumpen eller kantstött tomat åker direkt i soporna?

Matsvinn fantasilöst

Paul menar att svinn bara är brist på fantasi och att matavfall i framtiden kommer att ses som ”premiumresurser”. Jag skulle gärna fylla på med att svinn är brist på planering där lockvaror i butiken bidrar till köp som sedan glöms bort när de väl är hemma.

Vad jag tycker är bra att han tar upp är exempel på hur saker kan bli mer cirkulära. Det finns väldigt mycket att vinna på att börja se sin verksamhet med mer cirkulära ögon där restavfall ses som resurs istället för sopor och bidra till att ta mer tillvara på de resurser som finns. Vi spar då inte bara vår natur utan även pengar och kan bidra till högre lönsamhet, något företagsledare fokuserar på.

Grönsaker stor matupplevelse

Paul har inte skippat animalier helt men förespråkar varmt grönsakernas vikt i måltiderna. Grönsaker ger större upplevelse än kött och han vill låta grönsakerna få huvudrollen istället för köttet.

För det är inte krångligare än så. Genom att fördela om och även låta tillagningen av vegetabilier få samma status som animalier når vi långt. Varför tar folk med självklarhet fram termometern vid tillagning av kött men gör saker lite halvdant och på känn med grönsaker? Får även de samma kärlek och respek vid tillagandet så blir det gott.

Inte bara fördelen med att äta gott kommer av vegetarisk mat. Paul berättar även om vegetarisk kosts hälsopåverkan där han lyfter vikten av att äta mindre kött. Hur stort och viktigt detta är blir han själv än mer medveten om när han blir erbjuden att bli ambassadör för Cancerfonden just för förespråkandet av växtbaserad kost. Att kött är cancerframkallande kan knappast vara en aptitretare.

Ett avsnitt väl värt att lyssna på vilket du kan göra här.

Veganska nyheter på Wayne’s Coffee

Vegoutbudet växer igen! Nu är det Wayne’s Coffee som bidrar genom att erbjuda fler veganska alternativ att välja mellan. Du kan nu hugga in på en ny, matig sallad och senare i augusti lanseras en ny vegansk wrap samt en bagel.

Wayne’s Coffee har slagit sig ihop med Oumph! och lanserar tre nya rätter, alla veganska och har Pulled Oumph! som bas.

– Våra vänner på Wayne’s Coffee har länge insett att världens resurser inte är oändliga och de har agerat därefter. Att Sveriges enda KRAV-märkta kafékedja nu höjer ribban ytterligare när det gäller grymma växtbaserade alternativ imponerar, säger Henrik Åkerman, marknadschef på Food for Progress, företaget bakom Oumph!

Tre veganska nyheter

De tre rätterna är en linssallad med sötpotatishummus, ärtskott, sallads- och spetskålsmix och senapsvinägrett. Utöver salladen lanseras även en wrap; rödbetstortilla fylld med linssallad, sötpotatishummus, ärtskott, romansallad, spetskål och senapsvinägrett. Den tredje rätten är en bagel med guacamole, krispig sallad, tomat och rödlök. Samtliga rätter innehåller Pulled Oumph!.

Oumph!-salladen finns på menyn redan nu och kostar 98 kronor. Wrapen och bageln lanseras i slutet av augusti och kommer att kosta 62 respektive 72 kronor.

Waynes_Oumph!-sallad_vegan

Svensk och vegansk hudvård

Flastförpackning med kräm ligger på en handduk

Ekologisk hudvård som samspelar med natur och djur, det låter bra, eller hur? Jag har precis upptäckt ett för mig nytt märke som är ekologiskt, veganskt och närproducerat – Rapsodine.

Rapsodines produkter är baserade på svensk och ekologisk rapsolja som effektivt mjukgör, återfuktar och förnyar huden. Oljorna de använder är alltid kallpressade, det vill säga de tas lätt upp av huden och tillför även näringsämnen som vitaminer, mineraler och fettsyror. Då Rapsodine strävar efter att skapa hudvårdsprodukter som bevarar den naturliga balansen hos både människan och vår miljö används vegetabiliska och så långt det är möjligt även ekologiska råvaror i produkterna.

Lokalt och miljömedvetet

Rapsodine är ett familjeföretag i Mariestad och hela sortimentet tillverkas där i en egen fabrik. Samtliga råvaror köps i Sverige och rapsoljan kommer uteslutande från en och samma gård som är KRAV-odlad.

Inte bara hudvården utan även hur de förpackas är genomtänkt där extra förpackningsmaterial i form av kartonger till produkterna har skippats och alla förpackningar är tillverkade av återvinningsbart material. Huvuddelen av förpackningarna tillverkas inom en radie av 30 mil från Mariestad.

Skön och mjukgörande

Den enda produkt jag har testat är Rapsodines fuktighetskräm men det är väldigt skön. Går in fint i huden och har en mild och fin doft. Den känns svalkande och trots hud som denna sommar varit torrare än på länge håller denna bodylotion helt klart måttet. Att dessutom veta att den är ekologisk och närproducerad gör att det mentalt är extra härligt att använda den. Precis som att en äter även med ögonen så känns det som att det mentala även tar till sig hudvården i detta fall.

Vill gärna testa mer av detta märke, finns allt från ansiktsprodukter till kropp-, fot- och badprodukter. Skrubben lockar till exempel. Har under en längre period helt skippat den typen av produkter då peelingprodukter tidigare haft microplaster i sig men senaste tiden har fler och fler miljövänliga alternativ lanserats. Det är efterlängtat. Precis som lokala och ekologiska alternativ som detta, härligt!

En rund burk och flaska i ljusa färger står framför ett blad

Globala sminkmärken slutar med miljögifterna PFAS

En medalj med texten FRI FRÅN PFAS!

Efter påtryckningar från Naturskyddsföreningen och drygt 1 500 konsumenter med uppmaningen att bli PFAS-fria har världens största kosmetikaproducent L’Oréal lovat att sluta med PFAS i samtliga produkter.

Med detta löfte blir L’Oréal det sjätte kosmetikaföretaget som lovar att fasa ut de kontroversiella miljögifterna. Beslutet kom efter påtryckningar från Naturskyddsföreningen och konsumenter som mejlat en mängd företag och uppmanat dem att bli PFAS-fria. Sex av åtta mejlade företag har lyssnat på kritiken och ställer om sin produktion.

Vad är PFAS?

PFAS är en förkortning för per- och polyfluorerade alkylsubstanser, tillsammans kallas per- och polyfluorerade ämnen även för högfluorerade ämnen. Den kemiska bindningen mellan kol och fluor är en av de starkaste bindningarna som finns. Det är det som gör ämnena så svåra att bryta ner.

PFAS finns i allt ifrån skidvalla och brandskum till funktionskläder, stekpannor och skönhetsprodukter. Det är en grupp på över 4 700 ämnen som människan har tillverkat för att stöta bort fett, smuts och vatten. Samtliga ämnen är extremt svårnedbrytbara och vissa av dem misstänks kunna orsaka cancer och påverka levern, immunsystemet och reproduktionen. Nio av dem finns med på EU:s lista över särskilt farliga ämnen men bara ett (PFOS) är förbjudet. Ytterligare ett (PFOA) kommer att förbjudas till 2020. Men de allra flesta PFAS-ämnen är fortfarande helt otestade och får ändå finnas i vanliga konsumentprodukter, något Naturskyddsföreningen vill ändra på.

– Vi vill se ett EU-förbud mot att använda PFAS i konsumentprodukter. Men fram till att ett sådant förbud förhoppningsvis träder i kraft, uppmanar vi företag att gå före och själva fasa ut PFAS ur sina sortiment. L’Oréal, H&M, Lumene, The Body Shop, Isadora och Kicks har alla valt att ta sitt ansvar för människor, djur och natur. Nu hoppas vi att deras agerande inspirerar fler företag att följa efter, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

De första företagen som tog till sig av Naturskyddsföreningens uppmaning var H&M och Lumene som redan i december förra året meddelade att de kommer att förbjuda PFAS i nya produkter och fasa ut befintliga produkter med PFAS i. Sedan följde The Body Shop, Isadora och Kicks efter. För Kicks gäller utfasningen deras eget märke Kicks Beauty.  Lumene planerar att bli färdig med utfasningen under 2018 och The Body Shop till 2020. Övriga märken har ännu inte gått ut med något datum.

Vilka ingredienser ska undvikas?

Om du vill köpa smink och andra skönhetsprodukter utan dessa ingredienser ska du leta efter detta på innehållsförteckningen:

  • PTFE
  • Polytef
  • Polytefum
  • Decafluoropentane
  • C9-15 (eller C8-18) Fluoroalcohol phosphate
  • Ord som innehåller “…perfluoro…” och ”…polyfluoro…”.

Miljöfrågor i Sommar i P1

Den gamla trotjänande klassikern Sommar i P1 har som vanligt strömmat till oss under sommaren. En sommar som är historiskt varm och torr men trots detta har inte klimatet varit så särskilt framträdande i programmen. Men detta ändrar Magnus Carlson på med sitt program helt tillägnat miljöfrågor.

Magnus Carlson är känd som sångare i bandet Weeping Willows och har utmärkt sig genom sitt intresse för hållbarhet. Förra året tilldelades han stipendiet Årets Hållbara Artist för sitt engagemang för en hållbar framtid. Sitt sommarprogram ägnar han åt att söka svar från olika experter på miljöfrågor som oroar honom. Frågor som alla borde bry sig om.

Vad händer med klimatet?

Det är en stor fråga men benas ut tack vare många olika frågeställningar. Forskaren Elin Röös, metrologen Pär Holmgren och Anders Wijkman från Circular Sweden är några av dem som får svara på frågor. Köttkonsumtion, överfiske, binas överlevnad och dess vikt för vår planet är frågor som diskuteras. Alla frågor högst aktuella och relevanta som besvaras på ett begripligt sätt för alla att bli peppade och inspirerade av att tänka till kring. Vad vi personligen kan göra, för alla kan bidra!

Det är verkligen fint att höra detta program som helt fokuserar på klimatfrågor istället för honom själv. Att “ge bort” sitt sommar till vår planet genom att prata med olika experter och forskare som diskuterar olika frågor. Även om programmet fokuserar på miljöfrågor flikar Magnus in personliga reflektioner, kommentarer från familje- eller bandmedlemmar eller andra tankar som ändå gör programmet personligt. På så vis blir det trevligt att lyssna och förhoppningsvis kan programmet bidra till att fler tar till sig dessa viktiga frågor.

Här kan du lyssna på programmet.

Overshoot Day: Jordens resurser slut 1 augusti            

Tjärsandsuppgraderingsanläggningen vid Syncrude-mine i solnedgång

Vi fortsätter tyvärr att leva långt över våra tillgångar. Nya siffror visar att vi globalt lever som om vi hade 1,7 planeter till vårt förfogande och i Sverige som om vi hade cirka 4 planeter.

”Earth Overshoot Day” infaller rekordtidigt i år, redan den 1 augusti har vi gjort av med årets budget av förnybara resurser. Koldioxidutsläppen orsakar hälften av vårt fotavtryck. Sommarens torka och bränder i Sverige visar en glimt av hur det är med extrema väder som riskerar att bli vanligare om klimatförändringarna fortsätter.

I år inträffar Overshoot Day två dagar tidigare än 2017. Under resten av årets fem månader lever vi över våra tillgångar. 86 procent av världens invånare bor idag i länder med ett för högt ekologiskt fotavtryck, enligt nätverket Global Footprint Network. Överkonsumtionen leder till avskogning, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och klimatförändringar.

Enligt Global Footprint Networks beräkningar står livsmedelsförsörjningen för cirka 25 procent av vårt globala fotavtryck och koldioxidutsläppen för cirka 60 procent. Åtgärder som kan minskar fotavtrycket och som kan flytta Overshoot Day i rätt riktning är att kraftigt minska matsvinnet och köttkonsumtionen samt att ställa om till mer kompakta och integrerade städer med hållbara, effektiva och förnybara energi-, transport- och resurssystem.

– För att på global nivå hålla klimatförändringarna väl under 2 grader med sikte på 1,5 grader och nå nettonollutsläpp 2050 måste vi halvera koldioxidutsläppen vart tionde år. Vi behöver ställa om energisystem och transporter, kraftigt minska matens klimatpåverkan och satsa på en mer hållbar konsumtion, säger Gunilla Elsässer, chef för WWFs arbete med mat, klimat och energi på WWF.

Kan sommarens värme och torka bidra till att få oss att ändra på våra vanor? Förhoppningsvis! Några saker som är enkla att ändra på för de flesta, och som även är bra för din hälsa, är att skippa bilen och cykla eller gå om det inte är för långa avstånd, minska kött- och mejerikonsumtionen och handla mer hållbart.

Vegansk kost ökar, Quorn satsar på fler produkter

Vegansk burgare med grön, sallad och dressing

Intresset och den växande trenden kring vegetarisk kost fortsätter runt om i världen. Siffrorna för de som väljer bort kött stiger vilket bör kunna bidra till att ännu fler får upp ögonen för det vegetariska.

Enligt konsumentundersökningar av GlobalDatas identifierade sig cirka 1,6 procent av konsumenter internationellt sig som veganer 2017, en ökning med 61 procent från 2014. Den exponentiella tillväxten i antalet veganska konsumenter spås fortsätta. Något som får fler att inse vilken potential det finns här.

Företaget Quorn är ett av de företag som följer trenden och har beslutat att fortsätta satsa på nya produkter till den veganska marknaden. Ett synsätt där de säger att de befäster veganismen som en diet på lång sikt och inte bara en trend just nu. Att de som är en stor aktör inom den vegetariska sektorn, men som traditionellt har haft ett sortiment av proteinprodukter med ägg, nu satsar på en andra omgång av vegansk produktutveckling är en långsiktig och positiv utveckling.

Det ska bli spännande att se vad som kommer från dem framöver. När de kom med sina första veganska produkter för tre år sedan var glädjen stor hos många som längtat efter detta. Även om produktutbudet på marknaden närmast har exploderat sedan dess är det välkommet med fler veganska proteinalternativ till sojaprodukter.

Shake som omväxling

Milkshake toppad med grädde och jordnötter

Svalkande dryck och annat gott är ett måste i sommarvärmen. Göra själv eller köpa? Båda är toppen, beror på tillfälle, ork och utbud förstås.

Glass finns det en hel del att tillgå även om en vill äta vegetarisk sådan. Märken som Oatly och Coop har utökat sitt utbud senaste tiden och vi har sett en tillökning till sortimentet tack vare Ben & Jerry’s som är ett uppskattat och efterlängtat tillskott till glassutbudet.

Vill du göra egen glass hittar du recept på till exempel klassiker som vanilj- och chokladglass här. Annan glass av lyxigare karaktär, om du inte har tid eller lust att göra egen, finns givetvis att avnjuta på caféer. En liten glassguide över utvecklingen i Stockholm presenterades före sommaren som du kan läsa här.

Milkshake

Vill en ha lite omväxling till glassen kan en kall shake vara räddningen. En som erbjuder detta är Delivore som satsar på milkshakes, eller mylkshakes som de kallar dem. De finns i olika smaker, bland annat klassiker som vanilj, choklad och jordgubb men även andra varianter med kola, lakrits eller, min absoluta favorit, jordnötter. Det är gräddigt, sött och oerhört gott!

Det är dock inte svårt att mixa ihop en enkel shake själv. Här finns recept på en klassisk vaniljshake för dig som vill göra en hemma. Om en inte är allt för knusslig kan en ta sina favoritbär eller frukter och mixa med lite mjölk och glass, testa sig fram med sina favoritsmaker.

Vegansk mjukglass

För den som är förtjust i mjukglass kan det vara lite svårare att få tag på. Känner tyvärr bara till Jonsborgsgrillen i Göteborg som har vegansk mjukglass i sitt utbud. Det finns förhoppningsvis fler, tipsa gärna om ni känner till någon.

Ett sätt att få avnjuta vaniljglass jag brukar använda mig av är att göra vaniljglass enligt detta recept. Istället för att låta glassen bli helt klar tar jag sedan och fyller en spits innan glassen blir hård och spritsar ut mjuklass i en våffla eller en bägare. Underbart gott!

Spritsad mjukglass i glaskupor