Vego Eco

Stort intresse för lokalproducerade och veganska livsmedel

Bönor på ett träbord

Sedan 2014 har Livsmedelsföretagen frågat sina medlemsföretag om vilka konsumenttrender som påverkar deras produktion vilket gett svar på vilka mönster och tendenser som påverkar både livsmedelsindustrin och även samhället i stort.

Det som hamnar absolut i topp på vad som efterfrågas nu är lokalt producerade varor. Det här har kunnat anas en tid då ekologiskt har gått upp men många har diskuterat och undrat över vad som är det bästa, att köpa importerat ekologiskt eller lokalt men kanske inte ekologiskt odlat? Det är en fråga med olika svar beroende på vara, odling och ursprung. Därför är det inte förvånande att nu, efter flera års fokus på ekologiskt, se intresset för det lokala öka. Det är gott även ur den cirkulära aspekten men vi får hoppas att detta inte innebär att handeln av eko går ner för det.

Klimatet med för första gången

På tredje plats hamnar klimat vilket inte funnits med på toppen tidigare. Här räknas hela livsmedelskedjan med i form av svinn, kemikalier, transporter och så vidare med. Och producenterna börjar nu att deklarera mer om detta för att ge bättre svar på vilket klimatavtryck som orsakats. Något som inte har gjorts tidigare.

Oatly redovisar vilket klimatavtryck deras produkter har på sina förpackningar.

Här finns intresse för att öka möjligheten till att använda sig av blockchain, en digital teknik som ger möjlighet att skapa en informationskedja om varans väg från produktion till butik. Detta är något som presenterades som något kommande på utställningen Framtidens Mat & Dryck på Spritmuseum tidigare.

Ekologiskt har alltså halkat ner till femte plats i trendtoppen och klimat klättrat upp. Än starkare är hälsointresset som hamnar redan på andra plats.

Med det faktum att hälsa är så starkt i fokus är det intressant att se är hur exportförändringar skett för några produkter. Positivt är att trenden med alkoholfria drycker fortsätter att öka, den har ökat med hela 39 procent. Samtidigt har det mindre nyttiga snuset också gått upp mycket, 32 procent.

Veganskt i toppen

Intresset för veganska livsmedel har ökat för rejält. Det är positivt ur många perspektiv och med tanke på att klimat och hälsa klättrat upp i toppen så hamnar det veganska där med rätta. En vegansk kost är ett bra val för både klimat och hälsa, och även djurrätt vilket är en fråga som inte bör glömmas bort.

I undersökningen framkom det att 28 procent kommer att dra ner på köttkonsumtionen och det här bidrar till att det fortsätter att komma nya produkter, även mer premium, dyrare och bättre produkter som knappt går att skilja från animaliska alternativ. Välkommet för de som vill äta kött eller andra animalier som nu får chans till det utan att känna någon skillnad.

Ett exempel på det är ost. Ost är något som ofta återkommer hos de som säger att “jag skulle gärna bli vegan, bara det fanns god ost”. Och det kommer! Det är ett område, som förutom olika “shark-produkter”, lanserar mer exklusiva produkter. Ett par exempel på det är La fauxmagerie och Meat Free Butchers i London som erbjuder veganska kvalitétsvaror.

En ostbricka med lyxiga dessertostar och kex
Veganska premiumprodukter blir vanligare. Som dessa veganska dessertostar från La Fauxmagerie. Ostbricka ”Farmhouse”. Foto från La Fauxmageries webbshop.

Det är mycket glädjande att intresset för vegansk kost fortsätter och förhoppningsvis kommer det att etableras som något självklart och inte som specialkost framöver. Med hänsyn till klimatet borde det blir det nya normala att servera vegoalternativ istället för animalier vid möten och konferenser.

Härligt också att det är hållbara faktorer som veganskt, klimat och närodlat som är de främsta kriterierna för vad konsumenter efterfrågar gällande livsmedel. Att producenterna därför satsar på att utveckla fler vegoprodukter och ta större ansvar för produktionen är en positiv utveckling som behövs för att arbeta mot en bättre hälsa och hållbarhetsmålen.

Veckomeny 30 mars

Spagetti med färssås ovanpå, dekorerat med basilika

Den här gången blir det bland annat spaghetti med färssås och vårrullar. 

Måndag: Gratinerade rotsaker med tofu
Tisdag: Morotssoppa och mjukt bröd, till exempel detta matbröd
Onsdag: Vegetarisk korvstroganoff
Torsdag: Spaghetti med färssås
Fredag: Vegoburgare med pommes
Lördag: Veganska vårrullar med ris
Söndag: Potatisgratäng med schnitzel, välj din favorit från kyl- eller frysdisken

Servera med tillsammans grönsaker. Smaklig måltid!

Välj vego i påsk

Dukat påskbord

Nu har det kommit en ny utmaning från Djurens Rätt, Välj vego i påsk. I januari uppmanade de till att testa veganskt under en månad, Veganuari. Nu lanseras vegoutmaningen över påskhelgen.

I utmaningen får folk chansen att enkelt testa vegoalternativ till påsk. Det här är ju en helg som traditionellt förknippas mycket med ägg, sill och lax. Men det behöver förstås inte ställas fram animalier på bordet för att få en fin påskkänsla. Många rätter är tämligen enkla att göra vegetariska, och att skippa fjädrar till pysslet hoppas jag att alla gör oavsett matpreferenser.

Den som anmäler sig till utmaningen får recept och inköpslista till påskhelgen och olika påsktips. Det utlovas recept på allt från röror och sill till paj och efterrätter. Anmälan till “Välj Vego i påsk” finns att hitta här.

Veganska f*skprodukter

Panerade Quorn veganska fiskfiléer i bröd och grönsaker

Nu lanserar Quorn veganska nyheter som ska falla den fisksugne i smaken. Vegan Panerade Filéer – Citron & Peppar kommer nu ut i handeln.

Nya vegoprodukter väller ut på marknaden, en mycket trevlig utveckling. Men de flesta har hittills varit köttliknande produkter där det nu finns ett tämligen gott utbud av vegokorv till exempel. Men för de som gillar fiskprodukter har utbudet varit lite mindre.

Förpackning till produkten Quorn vegansk fiskfilé

Här kommer nu Quorn med en ny helt vegansk produkt. Quorn Vegan Panerade Filéer – Citron & Peppar har en brödig panering som är smaksatt med citron och peppar och utgör ett krispigt och gott täcke för filén. De är lättlagade och kan användas med stor variation, passar till exempel fint i populära f*sh tacos eller klassiska fisk & potatis-rätter.

Med den här produktnyheten så har Quorn tre stycken veganska f*sk-produkter. Sedan tidigare finns Sprödbakade Filéer – British Style och Panerade Pinnar.

Veckomeny 23 mars

Våffla med sylt och grädde på, till vänster grädde i en glasskål

Dags för en ny veckomeny igen. Det blir förstås våfflor till våffeldagen och annat gott som nudelsallad och lasagne.

Måndag: Potatismos med korv, välj din favorit från kyl- eller frysdisken, med goda grönsaker och inlagd gurka
Tisdag: Broccolipasta med tofu
Onsdag: På våffeldagen blir det förstås våfflor. Klassiska frasvåfflor eller ljuvliga belgiska våfflor med sylt och grädde. Vill du ha dem lite nyttigare och mer matiga, blanda ner lite spenat eller grönkål i smeten, servera med creme fraiche eller en vegansk skagen.
Torsdag: Grekiska bönor med ris
Fredag: Paj med sojafärs, kikärter och aubergine
Lördag: Asiatisk glasnudelsallad med tofu
Söndag: Vegetarisk bönlasagne med ”skinka”

Servera med grönsaker, smaklig måltid!

Veganska vårnyheter på Espresso House

Bowl med bla falafel, quinoa, sallad, mango

När våren gör sig påmind lanserar Espresso House nya smaker. Vegonyheter som bowls, smoothieskålar och kärleksmums ska ge lite extra vårkänsla.

Espresso House jobbar för att utöka sitt veganska utbud i hopp om att fler gäster ska intressera sig för en hållbarare fikaupplevelse. Målet är att 50 procent av menyn ska vara växtbaserad under 2020.

Regnbågsbowl och smoothieskål

Det kommer nu flera nya bowls och smoothieskålar varav en av respektive är helt vegetabiliska. Den veganska bowlsen är en sötpotatisfalafelbowl med bland annat quinoa, lins- och bovetesallad, mango och sesammarinerad sjögrässallad och serveras med sriracha- och tahinidressing. Den är även glutenfri.

Smoothieskålen är ett lagom mellanmål där den veganska varianten är gjord på en bas av bland annat avokado, spenat och mango, toppad med färska blåbär och linfrön.

Smoothieskål toppad med färska blåbär och linfrön

Hållbart fika

För den som vill ha något lite sötare till kaffet lanseras en vegansk kärleksmums, gjord i samarbete raw-bageriet Unbakery. Det är ett bageri som inte bakar något i ugn, allt för att behålla så mycket näring som möjligt i sina bakverk. De använder inte något raffinerat vitt socker, gluten, laktos eller några konserveringsämnen. Allt är helt veganskt och innehåller bara naturliga råvaror. De använder närproducerade, ekologiska och rättvisemärkta ingredienser i den mån det är möjligt. Ett föredömligt bageri som vi får hoppas att cafékedjan satsar mer på att samarbeta med.

Alla dessa nyheter låter underbart goda! Det är verkligen härligt med fler vegoalternativ att välja bland, särskilt när de finns på kedjor som är så pass lättillgängliga som Espresso House som finns i var och vartannat gathörn. Det hjälper verkligen till att bidra till en normalisering av vegomat. Håller tummarna för att målet om att ha en till hälften vegansk meny snart infrias.

Ärtiga nyheter från Anamma

Produktförpackning av Anamma Vegonuggets

Vegosortimentet har växt explosionsartat senaste åren. Många av dessa produkter är sojabaserade och efterfrågan på alternativ finns bland konsumenterna. Anamma har hörsammat detta och lanserar nu ett nytt sortiment med ärta som bas.

Allt fler personer i Sverige äter allt mer växtbaserad mat. En undersökning Orkla genomförde i höstas visar tre av tio försöker äta mindre kött för klimatets skull. Efterfrågan ökar och konsumenter vill se en ökad variation av olika produkter och olika proteinkällor på butikshyllan. 

Nu kommer Anammas svar på detta, Ärta. Det är en ny serie veganska produkter med ärtprotein som bas som även är glutenfria. De kommer i tre olika varianter; Vegobullar, Vegonuggets och Formbar Färs. Vegonuggets är en helt ny produkt i Anamma-familjen.

Produktförpackningar av Anammas tre produkter ur serien Ärta

– Med sortimentet vill vi göra det ännu enklare för våra konsumenter att variera sin kost och inspirera till att äta mer växtbaserat, säger Thomas Sjöberg, marknadschef för Anamma på Orkla Foods Sverige.

Att det kommer den här typen av produkter är väldigt välkommet. Ärta som protein är en fördel inte bara för de som inte tål soja, det är förstås även väldigt bra att satsa på produkter vars bas kan odlas lokalt och har ett ännu lägre klimatavtryck än sojabaserade vegoprodukter.

Nyheterna har redan kunnat testas av gäster på restauranger och storhushåll sedan början av året och nu finns de ute i handeln i frysdisken.

Veckomeny 16 mars

Pizza toppad med grönsaker

En ny veckomeny är här som denna gång bjuder på bland annat pizza, soppa och en härlig poké bowl.

Måndag: Pastagryta med gräddsås och tofu
Tisdag: Onepot med potatis, tomat och linser
Onsdag: Vegetarisk cowboygryta
Torsdag: Broccolisoppa
Fredag: Spenatlasagne
Lördag: Pizza
Söndag: Poké bowl med tzay

Servera med grönsaker. Smaklig måltid!

Vegansk korv och bacon från Oumph!

Förpackningar med Oumph!-prdukterna varmkorven Banger och smoky bits

Nu lanserar Oumph! två efterlängtade produkter, Oumph! Smoky Bits och The Oumph! Banger. De som längtat efter ett veganskt baconliknande alternativ får här en rökig produkt att sätta tänderna i.

De som besökte Vegovision i november förra året fick chans att smaka den nya korven, The Banger, redan då. Nu kommer den äntligen ut i butik. Vid en provsmakning fick jag chans att smaka den igen och nu även den andra nyheten Smoky Bits.

Korv med rätta känslan

För de korvätare som vill ha den riktiga köttkänslan eftersträvas en korv som ska ha både rätt känsla och smak. Och även knastret. För att få till det har den nya korven från Oumph! ett skinn som är gjort av alger som ger en knastrig yta. Alger kan tänkas vara den nya trenden här, även den precis lanserade korven från Hälsans Kök har alger som skinn.

Enligt Hans Mathiason, Head of Taste and Texture på Oumph!, som har arbetat med att ta fram den nya korven är det en utmaning att få till rätta känslan och särskilt “knacket” i korven som är något många önskar. Korven har en neutral smak så att den kan smaksättas och gillas av många. Det kommer att komma en lite kryddigare variant längre fram.

En skål med maträtten paella och en liten flagga med texten Pumph!
Paella med både korven Banger och Smoky Bits från Oumph! som ingredienser.

The Oumph! Banger är baserad på soja och skinnet av alger ger verkligen ett ”korvknack”. Gissar att det är tilltalande för korventusiaster, ni som känner mig vet dock att jag har svårt för produkter som är väldigt lika köttalternativ. Den här får således högt betyg ur korvsynpunkt, även om jag personligen har svårt för det köttlika. Tror helt klart att många kommer att få den här korven som en ny favorit.

Mångsidig baconliknande produkt

Den andra nyheten, Oumph! Smoky Bits, är en vetebaserad produkt med mycket sälta och rökig Hickory-arom. Oumph! själva vill inte riktigt tala tala om substitut för produkter men kan ändå inte låta bli att jämföra den här produkten med bacon. Det är mångsidiga små bitar som passar att ha som tillbehör till salladen, i pasta, paj eller omelett. Funkar till det mesta. Rent av, i sin enkelhet välstekas och ätas som snacks.

En skål med maträtten Benedict och en liten flagga med texten Pumph!
Vegansk Benedict med Oumph! Smoky Bits

Vid provsmakningen fanns produkterna att testa i olika anrättningar, den ena godare än den andra. Tack och lov finns recepten redan ute på Oumph!s webbplats för de som vill testa att laga dem, länk till recepten hittar du längre ner.

Första rätten var Benedict, en rätt som traditionellt består av pocherade ägg på bröd med hollandaisesås och bacon. Något jag aldrig ätit och som i den här tappningen var fantastiskt god. Kommer absolut försöka mig på att laga den framöver.

Efter den blev det paella som i Opumph!s utförande hade bitar av både Banger och Smoky Bits i sig. Sist men inte minst korv med bröd och pommes, serverat med en massa goda tillbehör som lökringar, majonnäs och mest värt att nämna, en fantastiskt god ostsås med Smoky Bits. En måltid med starka smaker och rejält mättande. Ostsåsen måste testas, och jag rekommenderar varmt dessa nya bitar som lanserats. Mycket gott!

Serveringsfat i metall fyllt med korv med bröd, pommes och tillbehör

Båda produkterna kommer initialt att lanseras på ICA och City Gross, förhoppningsvis kommer de även hos andra kedjor senare. Rekommenderat pris för Oumph! Smoky Bits är 34,90 kronor för 280 g och The Oumph! Banger 49,90 kronor för 300 g vilket är sex stycken korvar.

Recept på rätterna

Här hittar du recept till de olika rätterna med nyheterna korven The Banger och Smoky Bits:
Oumph! Benedict
Oumph! Paella
The Oumph! Banger med loaded fries

Ny vegokorv för grillen

Korvar och en grillförpackning med en grill i bakgrunden

Våren närmar sig och med den kanske tanken på att börja grilla dyker upp. Nu lanseras ännu en vegokorv, som ska vara särskilt lämplig för grillen.

Denna gång är det Hälsans Kök som lanserar en växtbaserad korv som ser ut som, smakar som och tillagas som en köttkorv. Sedan tidigare finns ett par produkter under namnet “Incredible” från Hälsans Kök, vegoburgare och vegofärs. Nu får de sällskap av en ny korv. 

Korven, Incredible Suasage, är en sojabaserad bratwurst-liknande korv som går utmärkt att grilla. Den är gjord av växtbaserade ingredienser som rödbetor, morötter, parika, raps- och kokosolja. Skinnet är förstås växtbaserat och är gjort av alger. Varje korv innehåller 13 gram växtbaserat protein och är en bra källa till fibrer.

Till skillnad från konventionella växtbaserade korvar är Incredible Suasage rå och inte förkokt. Detta gör att den går att grilla eller steka på klassiskt vis och att den blir saftig och med det typiska tuggmotståndet hos en köttkorv. 

Förpackning gjord för att återvinnas

En vegokorv har lägre inverkan på klimatet än en traditionell köttkorv och för att göra produkten än mer hållbar lanseras den i en förpackning som är helt återvinningsbar. 

Kartongen är gjord från PEFC certifierad hållbart pappersfibrer och plasttråget är genomskinligt med en ny slags plastfolie för att vara 100 procent återvinningsbart. 

Den nya korven säljs i en förpackning med två st korvar á 90 gram och finns tillgänglig i butik från 16 mars på ICA, COOP, Willys och Hemköp. Rekommenderat cirkapris är 37:90.