Vego Eco

Veckomeny 19 augusti

Korvgryta i avlång vit form

Semester och sommarlov är förbi och vardagen är här. Till mångas lycka, rutiner är uppskattade av somliga, mindre av andra.

Oavsett vilket, dags för veckomenyerna att starta igen. Allt för att förenkla vardagen med flera positiva följder utöver smidigare middagsbestyr, som minskat matsvinn och lägre kostnader med det.

Veckans meny består bland annat av korvgryta, lasagne och en färslåda.

Måndag: Spenatlasagne
Tisdag: Gyllene korvgryta
Onsdag: Vegetarisk pytt
Torsdag: Kikärtssallad
Fredag: Kebabmiddag med pommes
Lördag: Bolognese på belugalinser
Söndag: Färslåda med rotsaker

Servera med grönsaker, smaklig måltid!

Grundrecept veganskt potatismos

En glasskål med potatismos i

Potatismos är så gott och gångbart till så mycket. Och självklart inga problem att göra det veganskt. Genom att välja mjölkfria produkter så blir det direkt vego och även möjligt för mjölkallergiker att äta.

Så det är bara att laga potatismoset som en brukar men välja till exempel havremjölk istället för ko. Men då frågan om hur en gör kommer då och då kommer här recept på hur du kan göra ditt veganska mos. Jag föredrar havredryck men du tar din favorit. Bra att tänka på är att inte välja en sötad mjölk eller en med mycket smak som tar överhand.

Ingredienser, ca 4–6 port
ca 1,2 kg potatis
2,5 dl havremjölk eller annan växtdryck
2 msk mjölkfritt margarin
salt och peppar
ev lite muskot

Skala potatisen och dela eventuellt större potatisar om de är olika stora. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten under lock. Häll av vattnet. Värm mjölken. Mosa potatisen lite med en elvisp eller potatisstöt. Tillsätt margarin och mjölk och vispa moset luftigt. Smaka av med salt och peppar. Krydda gärna med lite muskot.

En glasskål med potatismos i

Låt din egen smak avgöra mängden på hur mycket mjölk du vill ha i ditt mos. Smaken är olika, likaså behoven för vad du ska ha moset till för rätt. Om det behöver vara lite lösare eller fastare. Personligen gillar jag riktigt väl uppvispat löst mos och brukar öka mängden mjölk lite när det äts som det är till en rätt. Ska det spritsats behöver det förstås vara lite fastare.

Overshoot Day 2019

Texten Earth Overshoot Day 2019 mot grön bakgrund

På måndag är året slut. Givetvis inte enligt kalendern, det är den 29 juli det gäller. Bara drygt halva året har gått men ändå så är det den dagen som 2019 års resurser har tagit slut.

Den internationella organisationen Global Footprint Network som varje år räknar ut vilken dag jordens förnybara resurser tar slut, den så kallade ”Overshoot Day”, infaller i år 29 juli. Den här dagen infaller tidigare och tidigare för varje år, vilket betyder att vi använder mer och mer av jordens naturresurser.

Tabell över länders overshoot day

Regeringen har ålagt cirkulära delegationen att satsa på att ställa om Sverige till att bli mer cirkulärt. Det är minst sagt på tiden! Vi behöver verkligen få nya vanor, skapa bra förutsättningar för både konsumenter och företagare att vara mer långsiktigt hållbara med en cirkulär ekonomi i grunden.

Små förändringar gör skillnad

Några saker är enkla att själv göra och bidra positivt och flytta detta datum, #MoveTheDate. Minska din konsumtion, behöver du verkligen köpa något och kan du kanske köpa second hand i så fall? Eller låna och dela saker med andra för att slippa köpa saker du använder sällan.

Tänk på hur du förflyttar dig, både på semester och i vardagen. Gör det helst med egen kraft genom att cykla eller gå så ökar du hälsan på samma gång. 

Kosten är en annan viktig sak. Ät mer grönt och planera dina middagar, använd gärna en veckomeny så minskar du ditt matsvinn. Prenumerera gärna på nyhetsbrev från Vego Eco så får du varje söndag en ny meny att använda, eller inspireras av. Tack vare detta får du per automatik en mer klimatsmart och hälsosam meny som spar pengar åt dig samtidigt som du gör något gott för vårt klimat.

Börja augusti med nya vanor! När jobb och vardag drar igång – unna dig lyxen att låta menyer hjälpa dig med middagsbestyren.

Kollagen för veganer

Skivade citroner

Kollagen är ett naturligt protein som utgör en tredjedel av kroppens uppbyggnad. Många äter tillskott av kollagen, främst för struktur och stadga – ett “lim” för kroppen. Tillskott av kollagen är dock något som alla vegetarianer fått skippa men nu finns ett alternativ för den som är nyfiken.

Leder, ligament, brosk, bindväv, muskelvävnad, hår och naglar. Det är mycket i vår kropp som består av kollagen. Föroreningar i vatten, luft och mat bryter ner vårt kollagenförråd, vilket gör återuppbyggnaden avgörande. Eftersom kollagentillskott kommer från djur har jag aldrig fördjupat mig så mycket i detta och kan inte låta bli att bli lite nyfiken när jag läser om det växtbaserade alternativ som lanserats i Sverige.

Det finns inget växtkollagen men däremot växtbaserade ämnen som bildar kollagen i kroppen. Det är vad Collagen building protein peptides består av. Det är veganskt kollagen med kollagenbyggande ingredienser, ett ekologiskt växtbaserat protein och proteinpeptider. Det är fritt från soja och glutenfritt och innehåller flera olika aminosyror som glycin och hydroxyprolin som hjälper till att bygga kollagenet.

En turkosa burk med texten Collagen på

Jag äter tillskott av B-vitamin och omega samt D-vitamin under den mörka tiden av året. Med en varierad kost ska inte mer än detta behövas men givetvis har vi alla olika förutsättningar beroende på vår kost, näringsupptag och leverne. Intressant med kompletterande alternativ, känner att detta är en produkt som jag hade fallit pladask för om jag läst om det direkt efter alla år av graviditeter och amning.

Mer om näring och tillskott

C-vitamin hjälper kroppen att ta upp kollagen. Citron, kivi, apelsin och broccoli är exempel på hög halt av det.
Här kan du läsa mer om vitaminer och näringsintag vid vegansk kost.
Och här finns mer information om näringslära för gravida och barn.

Spel som lär dig om klimatpåverkan

Spelkort huller om buller

Har du funderat över, eller kanske hamnat i diskussioner om, vilka val som har störst klimatpåverkan? Vad är värst, en biff om dagen i ett år eller en flygresa till New York?

Några forskare från Göteborg har med ambitionen att skapa funderingar och diskussioner om sin egen livsstil skapat ett kortspel, Klimatkoll, baserat på den här typen av jämförelser. Kul, ett bra sätt att lära sig mer och samtidigt får svar på en del av de liknelser som det kan uppstå diskussioner kring. Spelet är en summering av olika klimatinsikter som ska ge oss en klimatknuff i rätt riktning.

Hjälper oss fatta klimatsmarta beslut

Kortspelet hjälper de som spelar att förstå hur deras vardag påverkar klimatet. Spelkorten placeras ut utifrån klimatpåverkan och spelaren tar ställning till om exempelvis en flygresa till New York orsakar mer utsläpp än att äta en biff om dagen i ett år. Spelet ska både underhålla och undervisa.

Spelkort med klimatinfo, en köttbit ligger bredvid
Spelkort med klimatinformation om kött, foto Isak Bodin Alfredsson.

– Svenskarna släpper ut cirka 11 ton koldioxid per person och år sett till vår konsumtion, och vi behöver halvera utsläppen varje årtionde för att bidra till att ge världen en hyfsad chans att klara Parismålet. Stora förändringar krävs på kort tid, och vårt spel kan hjälpa folk att fatta rätt beslut, säger David Andersson, doktor, som forskar om hållbar konsumtion vid Göteborgs Universitet.

Klimatkunskap ska vara roligt

Tanken med spelet är alltså att höja medvetenheten och att kunna ge den som spelar insikter som gör att de förändrar sina beteenden. Spelet finns på både engelska och svenska och uppskattningarna bygger på beräkningar av en av spelets medgrundare, Stefan Wirsenius, som är en världsledande forskare på klimatpåverkan från livsmedel och markanvändning. 

– Klimatkunskap måste bli enkelt och roligt – annars kommer vi nog fortsätta släppa ut som om vi inte visste bättre och då är vi körda. Spelet är roligt! Det passar högstadieklassen som arbetar med hållbarhet, men är också en perfekt gåva till din klimatförnekare till faster eller grannen som duschar tre timmar om dagen. Och självklart till de som vill agera hållbart, på riktigt, säger Erik Sterner, klimatpedagog, Chalmers.

Ett behändigt litet format också, perfekt att ha i väskan på semestern. Ska bli kul att testa detta med familj och vänner. Hur mycket vet vi egentligen och vad är baserat på egna normer och önskemål?

Spelkort med klimatinfo
Exempel på spelkort från Klimatkoll.

Vattensmarta recept

Blandade grönsaker

För att bidra i det förändrade klimatet med torka och vattenbrist i landet har ICA lanserat en vattensmart receptserie. Tanken är att både synliggöra problemen och samtidigt inspirera till att minska sin vattenförbrukning. 

Recepten i den vattensmarta serien bygger på råvaror som är bra ur vattensynpunkt och som tillagas på ett sätt som sparar på såväl vatten som disk. Recepten är framtagna av ICA:s matkreatörer och hållbarhetsavdelning. Råvarorna är bra ur vattensynpunkt och med smarta tillagningstekniker kan människor minska på disken i sommarstugan eller inte behöva använda lika mycket vatten från den egna brunnen.

– Många människor oroar sig för torka och vattenbrist. Våra vattensmarta recept gör att det vattnas i munnen, samtidigt som människor kan spara lite på vattnet i vardagen. Vi vill inspirera våra kunder att spara på vattnet, utan att behöva spara in på livskvaliteten, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på ICA Gruppen.

Vattenåtgång vid produktion

Det här ju jättebra. Dock är det lite märkligt att de recept som anges som exempel alla innehåller animalier eller mjölkprodukter som är de livsmedel som har hög vattenkonsumtion vid framställning. Således verkar det inte vara så att hela kedjan har tagits med, endast hur du som konsument beter dig vid tillagning.

Detta är dock bara baserat på tre recept som Ica anger som exempel från sin receptserie. Var en kan hitta hela serien är ett frågetecken. Efter att ha surfat runt lyckas i alla fall inte jag hitta den någonstans. Däremot finns det en kategori som är heter vegan och innehåller 706 recept. Eftersom receptserien med vattensmarta recept lyser med sin frånvaro är det onekligen bättre att satsa på den veganska, den är per automatik mer klimatsmart i sin resursanvänding. Dock faller förstås den fina tanken om hur enkelt och smidigt det är att laga respektive diska i sommarstugan bort då.

För att välja smarta recept gällande vattenavgång så är det, förutom att välja veganskt, bra att tänka på att använda svenska råvaror och efter säsong. Spara matrester, utgå från vad du redan har hemma. Och inte bara i sommarstugan utan även annars är det fint att minska vattenåtgång genom att skölja råvarorna i en skål med vatten istället för under kranen.

Uppdatering: recepten finns i en artikel på Buffé som du kan läsa här.

Way Out West blir klimattransparent

Way Out West var en av de första att våga bryta normer och har gjort festivalen både kött- och mjölkfri. Nu tar de nästa steg i sitt hållbarhetsarbete – nu ska festivalen även bli klimattransparent.

Från och med i år kommer festivalen att redovisa sitt orsakade klimatavtryck för att öka kunskapen om växthusgasutsläpp. I förlängningen vill de att detta ska hjälpa festivalbesökarna att göra mer hållbara val.

Way Out West var den första svenska festivalen att bli hållbarhetscertifierad enligt ISO och tillsammans med Oatly startar de i år ett projekt med att synliggöra klimatavtrycket för festivalen. Här ska allt från energi, boende och transporter till mat och dryck och hyra av utrustning vara med. Även mobilladdningsstationer och bajamajors utsläpp kommer att synliggöras. På sikt ska en klimatbudget skapas, ett verktyg som ska kunna kunna följa upp, identifiera åtgärder och minska festivalens avtryck för varje år.

– Klimatfrågan är viktigare än någonsin och vi behöver en genuin och ärlig förändring, inte små kosmetiska insatser för att få ytterligare en klapp på axeln. Vi vill fortsätta att driva på frågan om ett mer hållbart eventskapande och för att göra det på ett trovärdigt sätt måste vi själva vara transparenta och redovisa hur klimatsiffrorna faktiskt ser ut. Transparens kan vara på gott och på ont, men oavsett är det nödvändigt. Genom att göra festivalen klimattransparent gör vi förhoppningsvis frågan mer konkret för våra besökare, säger Peter Björklund på Luger, som också hoppas att fler i branschen tar efter.

En start att identifiera förbättringsmöjligheter

Som jag tidigare har berättat om har även festivalen Departement satsat på att identifiera förbättringsmöjligheter. Deras ambition är att bli världens första klimatpositiva festival och har satsat på att identifiera identifiera sina utsläpp och därmed förbättringsmöjligheter. Att börja se över hur en arbetar och hitta sätt att göra det på ett bättre sätt är en början som alla borde ta ansvar för att göra. Men frågan är hur långt en sen går med det?

Way Out West samarbetar med Oatly som tidigare i år var först i Sverige med att börja skriva ut klimatavtryck på alla sina förpackningar. Att redovisa påverkan på det här viset tror jag är ett verkligt bra sätt att göra folk mer medvetna om vad de olika val vi gör har för påverkan. Att öka medvetenhet och kunskap om en olika val, något som annars är något många inte alls tänker på, skapar förhoppningsvis en helt ny kunskap som bidrar till att få folk att ändra sitt beteende.

En blå förpackning med en vid pratbubbla på som anger klimatfotavtryck

Transparens ett ärligt sätt

Den här transparensen känns verkligen som en bra väg att gå. Snarare än att riskera att hamna i greenwashing-facket genom att hävda att en är klimatneutral och skapa en falsk ingivelse hos konsumenter att det är fritt fram att konsumera något obegränsat.

– Koldioxidekvivalenter är ett bra mått, men säger inte särskilt mycket så länge det inte finns något att jämföra med eller en förståelse för vad det innebär. Därför är det nödvändigt att fler producenter tar sitt ansvar och synliggör sina klimatavtryck så att konsumenter får möjlighet att göra hållbara val i sin vardag. Vi tycker att det borde vara en konsumenträttighet att veta livsmedelsprodukters klimatavtryck, säger Anna Åhnberg, hållbarhetsspecialist på Oatly.

Det ska bli intressant att se vilka som vågar och orkar följa efter. Precis som när Oatly lanserade sin redovisning på paketen tidigare i år så kvarstår frågan, de som säljer animalier eller andra produkter som har hög klimatpåverkan, de lär inte vara så sugna på att skylta med det. Men jag hoppas på att fler konsumenter kommer att börja kräva en större transparens och därmed sätta tryck på företag att redovisa och därmed se sig tvungna att göra åtgärder för att ha siffror som inte är för vidriga att kommunicera till konsumenterna.

Kärleksfullt på Mahalo

Nudlar med tofu sedd uppifrån

“Vegan is the new black”. Med denna devis drivs restaurangerna Mahalo, ett tydligt ställningstagande som inte går att missa.

Att kliva in på en av Mahalos restauranger, belägna på Södermalm och i Vasastan, är en härlig känsla. Vid lunchtid kan det vara riktigt fullt men det är inget som stör direkt. Kunderna verkar vara lika trevliga som personalen och trängseln är lätt att manövrera sig fram genom.

Den första Mahalo-restaurangen startades 2015. Då med ambitionen att med passion laga och erbjuda god vegansk mat. Och det får en säga att de lyckats med. Tanken de hade med sig var att få vara kreativa med rätterna och upptäcka nya smaker. Det märks här och var på menyn som erbjuder en del ingredienser som inte möter en så ofta på andra ställen. Pitaya, mandelsmör, açai, cashew-parmesan och vegansk bacon är bara några av alla goda ingredienser som används. Det är skapar rätter som glasnudlar med örter, sojaburgare i bröd med chilimajonnäs, sötpotatis och kikärtfalafel. Listan på rätter som låter ljuvligt goda är lång och en dröm för den hungrige, vegan eller inte.

Maträtt med sötpotatis och falafel sedd uppifrån
Peas Be My Matcha, sötpotatis, kikärtfalafel och quinoatabbouleh med hummus, ambapickles, aubergineröra, syrad rödkål och matcha-tahinisås.

I höstas öppnade så restaurang nummer två, denna gång på söder. Här finns en underbar uteservering att hänga på varma dagar. Utöver den har den här lokalen en liten övervåning, som ett loft, i den inre delen av lokalen som är väldigt mysig att inta sin måltid på. I väntan på sin beställning finns bröd och god hummus att stilla den värsta hungern med. Den som är baserad på ärter är ett härligt, friskt inslag till den annars vanligaste formen av hummus gjord på kikärtor.

Mahalos paradrätter är dels smoothie bowls samt nudelrätten Knivsöder, som består av glasnudlar med tofu, jordnötssås och en massa godsaker som avokado, rödkål och örter. Vi som gillar jordnötter och koriander kan verkligen njuta på det här stället, det är vanligt förekommande. När rätterna är rikligt kryddade, någon gång har det varit lite tamt, är det en verkligt fin kombination av dessa smaker. För den som inte gillar eller tål jordnötter finns mandelsmör och nutella som alternativ till jordnötssmöret, alla hemgjorda.

Nudlar med tofu
Knivsöder, glasnudlar blandade med örter, rödkål, morot och gurka, serverad med crispy tofu, jordnötssås, avokado och mangosalsa.

Mättande bowls

Jag är rätt stor i maten och var högst tveksam till om en smoothie bowl, hur god och matig den än må låta, skulle vara tillräckligt för att mätta. Det är inte någon enorm rätt men den är förvånansvärt hungerstillande i förhållande till sin storlek. Men lite av det goda brödet till så är det fullt värdigt en lunch.

Smoothie bowlsen består av olika grunder, som pitaya med hallon, banan och ananas och blå spirulina med bland annat avokado och äpple. Smoothien är len och ljuvlig och med de smaker och tuggmotstånd som kommer med toppingen är det verkligen gott. Det finns fyra olika, rejält matiga – och framförallt goda! – toppingar. Min favorit är den som har fått restaurangens eget namn och består av blåbär, banan, jordnötssmör, hampafrön och granola. Men Yogi, vars ingredienser är granatäpple, mango, kokosnöt, passionsfrukt och granola, är en som kommer bli sommarens favorit. Det är nog många som instämmer med att bowlsen är sommarfavoriter oavsett topping. Med sin svalka men ändå rika smak och mättnad är det en riktig höjdare en varm dag.

Smoothiebowl toppad med skivad banan och blåbär
Bowlen Blå Spirulina med avokado, ingefära, citron, äpple, ananas och blå spirulina. Den har toppingen Mahalo, blåbär, banan, jordnötssmör, hampafrön och granola.

Fokus på ekologiskt och lokalt

Grundarnas ambition är att all mat ska vara gjord med mycket kärlek för miljö och djur, där främst ekologiska råvaror används, företrädesvis från små lokala företag. Det här är en väg som fler hörs välja vilket är synnerligen välkommet. Veganskt, närproducerat och ekologiskt är några viktiga faktorer i omställningen mot ett mer cirkulärt samhälle.

Den här kärleken tycker jag märks tydligt. Det är verkligen trevligt att besöka Mahalo, personalen får en att bli glad och med så god mat längtar jag alltid till nästa gång jag kommer dit.

Lampor hänger från taket och på väggen står det "Vegan is the new black"

Denna recension har även publicerats i tidningen Syre.

Veckomeny 24 juni

Sallad med potatis, gurka, bönor, tofu och majs toppad med sparris på vitt fat. Står på en duk med svart och vitt mönster

Ny vecka, ny veckomeny. Veckans middagar består bland annat av pizza och en sommarsallad med potatis.

Måndag: Sommarsallad med färskpotatis och sparris
Tisdag: Grönsaksgratäng med citronris
Onsdag: Z:as färspaj
Torsdag: Vegetarisk korvstroganoff
Fredag: Bakad potatis texmex-style
Lördag: Pizza
Söndag: Spenatlasagne

Som vanligt, servera med grönsaker. Smaklig måltid!

Har du koll på dina matvanor?

En bildskärmsdump över testet, en tallrik med frukt syns

Nu har matvanekollen lanserats av Livsmedelsverket. En enkel tjänst där du kan testa hur du äter och få tips på vad du kan förändra.

Testet hjälper dig att se hur du äter och vad du kan ändra på för att göra dina matvanor lite bättre. Ett enkelt snabbtest där du svarar på några frågor om dina vanor följs av tips på vad just du kan göra för att äta mer hälsosamt.

Matvanekollen bygger på kostråden Hitta ditt sätt, som visar hur vi kan äta bra för både vår hälsa och miljö med råd och vardagstips som gör det enklare att lyckas med matvanor som är hållbara. Tanken är att bidra till att en ska hitta sitt eget sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig.

Snabbtestet innehåller frågor om grönsaker och frukt, fullkorn, mejeriprodukter, matfett, sötsaker och fysisk aktivitet. Efter att du har gjort testet kan du få ditt resultat skickat till dig så att du kan följa hur dina matvanor ändras över tid.

Klicka här för att komma till testet.