Kan man vara vegan på ett barnkalas? Lista på veganskt godis & fika

Jodå, det kan man. Jag får frågan då och då och tänkte att jag skulle tipsa lite om hur vi gör. Vi har hunnit med några kalas vid det här laget, både egna och som gäster på andras. 

Vi själva är ju vana att baka utan animalier och det är knappast någon som reagerar och tänker på att det skulle vara något konstigt på kalaset. Lite skillnad blir det dock när man ska gå på andras. Jag vill förstås inte att mitt barn ska komma dit och inte kunna äta något men jag vill inte heller vara till problem för andra. Jag brukar helt enkelt påtala att han är veg och erbjuda mig att ta med något till honom samtidigt som jag gärna tar del av info om vad det kommer att bjudas på i övrigt så att jag kan laga/baka samma sak eller åtminstone något liknande.

En sak som gjort mig glad dessa år är att jag aldrig blivit bemött med irritation eller att någon varit nedlåtande eller krititserande. Tvärtom brukar de vara nyfikna och gärna vilja ha tips på hur man löser det hela. Trevligt nog är det ju inte så himla svårt att göra det veg, dock tänker man inte alltid på det utan många tror att det är svårt.

Korv och glass är väl den absolut enklaste ”menyn” att göra veg, svårare kan det vara med olika bakverk om man inte är van att baka utan mjölk. Vill man ha tips på hur man bakar veg så finns massor av bra hemsidor på nätet, till exempel bokserien Kakboken utan ägg och mjölk. Den som inte vill eller hinner baka själv kan dock hitta en del kakor i affären. Och under fliken baka här på Vego Eco finns en del också förstås.

Förutom mat och fika får jag ofta frågan om vad de ska bjuda på för godis. Där har jag sämst svar faktiskt pga att jag själv inte äter godis och det verkar ha gått i arv så vi har inte fördjupat oss i det. En enkel hjälp är den praktiska app som Djurens Rätt lanserat, den har dock ingen funktion där man söker på godis utan man får söka på olika leverantörer. Så för både min och er skull har jag läst igenom lite vad som kan finnas för att kunna få en lättöverskådlig lista, en liten sammanställning på godis och fika som finns i de vanligaste butikerna. Listan är baserad främst på appen, jag har inte forskat vidare om någon ingrediens skulle ha ändrats nyligen, känner ni till det så tipsa gärna. Några av produkterna är märkta:
M = Kan innehålla spår av mjölk.
Ä = Kan innehålla spår av Ägg.

GODIS

Dark smågodis (M)
Finlandia kartong och smågodis (K)
Marianne original (M)
Romerska bågar, mörk med apelsin (M)
Romerska bågar, mörk med mintcrisp (M)
Turkisk peber
Vaniljtoppar (M)
Cloetta mörk choklad 70% utan tillsatt socker (M)
Extra Strong Original
Extra Strong Salmiak
Fazer Ögon 70% Premium Choklad (M)
Fazer Ögon mörk block (M)
Fazer ögon mörk choklad (M)
Gröna kulor
Guldnougat (M)
Lakritsi (endast den utan särskild smak)
Marianne original (M)
Romerska bågar, mörk med apelsin (M)
Romerska bågar, mörk med mintcrisp (M)
Salmiakki Lakritsi
Salta björnar (ask)
Salta katten (påsen)
Turkisk peber original (påse)
Wienernougat

Bubs
Mycket av Bubs godis är gelatinfritt, till exempel alla deras påsar. Även mycket av lösgodiset men en del där innehåller E120 (löss) men förhoppningsvis ändras det då det alltså i påsarna inte gör det.

EC-GO
Samtliga godissorter är veganska.

Malaco
Bandrulle Jordgubb
Bandrulle Kola
Bandrulle Lakrits
Brio toffee Stång
Djungelvrål
Pez (tabletter)
Roll Up Cola
Salta nappar
Skånekola
Snabel Jordgubb
Snabel Kola
Snabel Lakrits
Snabel Salt
Snöre Jordgubb
Snöre Kola
Snöre Lakrits
Sura nappar
Skipper’s pipe
Sweet Liquorice Stång

Karamellkungen
Bamsing lakrits superfylld
Citronläppar
Cubes
Halsband
Lakritspasta
Lakrisal
Laserstrålar
Likörkonfekt (M)
Mallorca-blandning
Mörk mintpralin
PimPim klubba
Pepparflaska
Pepprade dödskallar
Pulverfylld groda
Regnbågsmeter
Röd meter
Salmiakbalkar
Salmiakmatta
Salta bomber
Salta fiskar
Saltskallar
Salmiakbalk
Salmiakboll
Sheriffstjärna cola/lakrits
Supersalta sjöstjärnor
Sura colanappar
Vaniljpraliner
Vattenmeloner

Kung Markatta
Fruktbjörnar
Syrliga ormar
Sötlakritsskallar

Ica
ICA Söta frukter
ICA Sura nappar
ICA Fruktiga former
ICA Söta lakritslok

Ekorrens ekologiska godis har en del som är veganskt, har dock inte hunnit kolla vilka sorter, tror många av dem innehåller bivax.

FIKA

Punchrullar
Havrekex (M)
Mini Mariakex
Basic Fikakex (M)
Basic Chocolate chip cookies
I Love Eco Ekologisk Havrekaka, Korintkaka och Bondkaka
Havreflarn (600 g)
Finskapinnar (600 g)
Drömmar (600 g)
Bondkakor (600 g)
Göteborgs Kex
Bageriets bästa Camillas mandelfröjd (M)(Ä)
Bageriets bästa Johans pecanpoesi (M)(Ä)
Brago bokstavskex
Bixit Havrekex Original
Brago, Brago Cocos, Brago Fullkorn, Brago Pepparkaka, Brago Bondgårdskex
Cremekex Citron, Cremekex Smultron, Cremekex Vanilj
Guld Marie
Hushållswafers Chokladsmak, Hushållswafers Citronsmak
Jätten Choklad, Jätten Citron, Jätten Vanilj
Kung Oscars välkryddade pepparkakaor
Singoalla Citron/Lime, Hallon, Lakrits, Blåbär och Vanilj samt Cheesecake Jordgubb. Alla Singoalla kan innehålla spår av mjölk).
Tom & Jerry kex
Våra bästa pepparkakor

Delicato
Delicatos veganska kaffebröd är:
Chokladbit 70%
Delicatoboll (M)
Mintkaka (M)
Mintpralin (M)
Pärlboll (Ä)(M)
Kanelbulle (M)
Kanellängd (M)
Strass (Ä)(M)
Romstång (Ä)(M)
Pepparkakshjärta (M)
Pepparkaksstjärna (M)

GLASS

Oatly pinnglass vegan mjölkfri

Glass finns från en del olika leverantörer, till exempel Oatly, Tofuline och Sia (dock bara sorbet) men det kommer hela

Tack och lov gör det ökande intresset för vegetabiliska produkter att det hela tiden kommer ut nyheter på marknaden. Ambitionen är att hålla denna lista aktuell men ett bra sätt att hålla koll är även att prenumerera på Vego Ecos nyhetsbrev så att du får tips om nya produkter som kommer ut på marknaden.

Många alternativ för veganskt kalas

För att summera det hela så är det inte svårt att utesluta djuren från barnens kalas. Härligt att det finns en del alternativ och bäst av allt tycker jag det är att det finns en massa barn som tagit det mogna beslutet att inte vilja äta dem. Jag är också mycket tacksam för alla de föräldrar jag stött på genom åren som vill ha hjälp att välja veg och är positiva till det. Det finns väl ingen som tycker om att vara till besvär.

Hoppas att detta kan hjälpa fler att både efterfråga och erbjuda vegetariska kalas. För kalas vill man ju ha! 🙂

SparaSpara

14 kommentarer på “Kan man vara vegan på ett barnkalas? Lista på veganskt godis & fika

 1. Hej! Kul med listan! Vi har vår på http://www.vegokoll.se/vegolistan. Och på appen då – där vi som bäst fungerar på nästa version, och en möjlighet att söka/sortera/kategorisera på ett bättre sätt ligger högt upp på listan över idéer.Hälsningar Peter, Djurens Rätt

 2. Tack för tipset Peter, hade missat det på er lista. Låter toppen med en uppdatering, hoppas den kommer snart. 🙂

 3. Är allt det godis du nämnt ovan utan gelatin? Tycker jag ser gelatin i alla Malacos godis, men så var det ett par år sedan jag slutade kolla också 😛

 4. Satt och letade runt lite efter recept på godis när jag trillade in här och blev väldigt lycklig! vi är själva inte veg men min sons bästa vän är allergisk mot både ägg och mjölkprotein så din lista över godiset är jag väldigt glad att jag hittade! Tack, nu blev det så mycket lättare att fixa fiskedammen till sonens kalas, ifall jag inte hinner göra själv. fanns ju jätte mycket han kunde äta som jag inte trodde att han kunde :)ska nu kolla runt lite om du har några bra recept, kanske något på tårtbotten? Håller tummarna!

 5. Vad bra att du hittade hit då, jag försöker att hålla den informationen uppdaterad. För visst finns det massor av veg-godis, verkligen bra för allergiker men förstås även alla de som inte vill äta dessa ingredienser av andra skäl också. Hoppas ni får en massa gott på kalasen nu då! 🙂

  • Nej, Cloettas polkagrisar är inte vegetariska. De innehåller e120, ett färgmedel som består av krossade röda löss. För ett antal år sedan var de veganska, men Cloetta ändrade av outgrundlig anledning sin tidigare vegetariska röda färg till e120. Gränna å sin sida har alltid använt sig av e120. Det är naturligtvis tråkigt på ett godis som annars är helt vegetariskt.

   • Åh fy vad trist när de förändrar till det sämre. Tack för din uppmärksamhet Christin, uppdaterar det.

 6. Pingback: Lössens utbredning i vår föda | Vego Eco

 7. Pingback: Fler sorters vegetabiliskt godis | Vego Eco

 8. Pingback: Lista över vegetabiliskt godis | Vego Eco

 9. Pingback: Vegoparents | Vego Eco

 10. Guldnougat (M)

  Den har inte varit Vegetarisk (vegan) på jättelång tid.

  Uppdatera listan

Lämna ett svar

%d