Jordnötssmör

Vad förenar nyttigt och gott på bästa sätt? Jordnötssmör förstås. Jordnötter innehåller en del nyttigheter som B12, magnesium och zink och är dessutom energirikt och består av enkelomättat fett. Och är så gott! Så varför äter man inte mer jordnötssmör när det är så enkelt att göra? Nu är det slut på det, vi har äntligen blivit av med den allergi som en familjemedlem haft så nu är det fritt fram att konsumera hos oss. 

Ingredienser
250 g jordnötter (ca 4 dl)
1 – 1,5 msk solros- eller rapsolja
salt efter smak om du använder osaltade nötter

Mixa nötterna med oljan till ett mjukt smör. Mängden olja beroende på hur bredbar konsistens du önskar. Samma gällande crunchigheten. Beroende på vad du ska använda jordnötssmöret till så kan man vilja ha det helt slätt eller med lite crunch kvar. 

Så enkelt är det! Det går givetvis bra att dubbla eller trippla receptet om du behöver större mängd. Och det är ju lätt hänt med tanke på att detta är ett så oerhört användbart tillbehör, bred på smörgåsen, använd i kakor, grytor, glass… 

4 kommentarer på “Jordnötssmör

  1. Något som är ännu mer nyttigt är att göra solrosfrösmör, kallas även solsmör här hemma 🙂 Smaken är visserligen lite annorlunda, men minst lika god tycker vi och det är inte heller en nackdel att priset är avsevärt mindre. Rosta, mixa, salta, färdigt!

  2. Jag brukar göra en ÄNNU enklare variant:-). Färdigrostade, saltade jordnötter slängs i kraftfull mixer (jag har en från 1982 tror jag, stulen från min far i samband med att jag flyttade hemifrån, haha), mixa, mixa, mixa läääänge, tills det blir som smör. För crunchy variant – släng i några extra jordnötter mot slutet och impulsmixa. Har även gjort mandelsmör, solrossmör, pumpakärnsmör, melonsmör, sesamfrösmör eller ”blandat frösmör” på samma sätt. Kan även smaksättas – gärna med vanilj:-P.
    Kramis!

  3. Tack för tips på andra varianter. Jag har olja i för att jag tycker det är svårt att få det tillräckligt mjukt annars. Men det går givetvis att uteslutas. Ska absolut testa några av dina andra tips, pumpa låter inte dumt. 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: