Regeringens klimatpolitik totalsågas

I går lanserade Klimatpolitiska rådet sin årliga rapport som ger en dyster bild av Sveriges väg mot att uppnå sina klimatmål. Med skarp kritik av regeringens politik och tydliga rekommendationer för att räta upp kursen, är rapporten inget annat än en fullständig sågning av regeringens politik.

Det står klart att en kraftfull omställning är nödvändig för att möta de utmaningar som klimatkrisen innebär. Genom en noggrann granskning av den nuvarande politiken och en stark uppmaning till handling, pekar rapporten ut viktiga frågor kring Sveriges ansvar i arbetet mot klimatförändringarna och betonar behovet av snabba och bestående åtgärder.

Jag är, precis som så många andra, minst sagt besviken på den politik som förs, som styr åt helt fel håll, men tyvärr inte överraskad. Rådets utvärdering av regeringens klimatpolitik är alarmerande, för att uttrycka det milt.

Enligt rapporten fortsätter utsläppsgapet till 2030 att växa till följd av regeringens politik. Vi rör oss alltså bakåt i stället för att göra framsteg. Handlingsplanen som lagts fram verkar bortse från etappmål, saknar prognoser och tidsangivelser. Regeringens handlingsplan ger dessutom en missvisande bild och brister i saklighet och menar att det är en onödigt riskfylld väg för Sverige, att vi blir mer beroende av omvärldsfaktorer.

Rådets slutsats är att handlingsplanen inte ens är en plan för att nå våra klimatmål, varken nationellt eller våra åtaganden gentemot EU. I stället skjuts ansvaret för att nå målen över till nästa mandatperiod. De bortser totalt från sitt ansvar och lägger det på någon annan som får ta vid senare.

Diagram med orange och grön stapel med texten Främjar och motverkar där motverkar är högre.
Skärmdump från rapporten som illustrerar satsningar i budgetpropositionen som regeringen bedömer främjar respektive motverkar möjligheterna att nå klimatmålen. 
Källa: Budgetpropositionen för 2024 33

Skrattretande ickekommentar från ministern

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari var på plats och tog emot rapporten. Ett minst sagt sorgligt framträdande där hon tackade vänligt för rapporten och påtalade att det är väldigt viktigt att Klimatpolitiska rådet får utrymme att redogöra för sin bild av regeringens politik. Men i detta fanns en skrämmande underton. Det gick inte att låta bli att höra den negativa tonen, fientligheten, i hennes kommentar när hon betonade att det är viktigt att rådet får redogöra för SIN bild av politiken. Som om det bara var deras åsikt och inte en reflektion av verkligheten. Det var inte mycket mer än det hon sa, ett totalt intetsägande, innehållslöst tal. Men vad kan en förvänta sig? Måste vara hemskt pinsamt att stå där och tacka för en rapport som totalt sågar ens eget jobb.

Jag undrar om regeringen är medveten om att deras nonsenspolitik inte bara är ineffektiv utan också skadar vårt klimat ytterligare. Hur kan de sova på nätterna? För jag vill inte tro att de personer som är vårt lands regering är så dumma att de inte inser skadan de gör.

Att skjuta över ansvaret på nästa regering är inte bara fegt utan också farligt. Är de så säkra på att de kommer att förlora nästa val? För om inte, då kommer de att behöva stå till svars för den här skiten själva. Eller kommer de bara att fortsätta att försämra läget och låta det gå åt pipan?

Klimatpolitiska rådets rekommendationer

Utöver den starka kritiken av regeringens bristande insatser för att möta klimatmålen, presenterade Klimatpolitiska rådet också konkreta rekommendationer för att räta upp kursen. De betonar behovet av en snabb och kraftfull omställning för att minska utsläppen av växthusgaser. De föreslår bland annat att regeringen skyndsamt beslutar om och genomför politik för att minska utsläppen inom transportsektorn. Detta innefattar åtgärder såsom elektrifiering av fordonsflottan, ökad användning av fossilfria drivmedel och åtgärder för att främja ett mer transporteffektivt samhälle.

Vidare framhåller rådet vikten av att öka upptaget av koldioxid i skog och mark samt att säkerställa att Sveriges EU-åtaganden inom ansvarsfördelningsförordningen och markanvändningssektorn uppnås. De rekommenderar också att regeringen kombinerar skärpta klimatstyrmedel med riktad fördelningspolitik för att balansera omställningens vinster och kostnader på ett hållbart sätt.

Behov av kraftfull omställning

Sammanfattningsvis ger Klimatpolitiska rådet en tydlig bild av de åtgärder som krävs för att Sverige ska nå sina klimatmål både på kort och lång sikt. Deras rekommendationer är baserade på en grundlig analys av den nuvarande politiken och syftar till att bidra till en effektiv och hållbar omställning mot ett fossilfritt samhälle. Tänk om vi bara hade en regering som hade förstånd att jobba enligt detta…

Att vi behöver ett mer handlingskraftigt agerande från våra politiker är en underdrift. Det är dags att sluta prata och börja agera. Klimatkrisen väntar inte, den är redan här, det kan väl ändå ingen ha missat? Den måste tas på allvar. Det är hög tid att ta krafttag för att rädda vår planet och våra framtida generationer från en katastrof. Men för det behövs uppenbarligen andra personer än de nuvarande på beslutande poster.

Lämna ett svar

Upptäck mer från Vego Eco

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa