Vegansk GB BigPack

En förpackning BigPack tresmak

GB BigPack vegan? Osannolikt? Nej, nu är det faktiskt sant. En oerhört efterlängtad lansering som jag knappt vågat hoppas på.

Jodå, GB Glass har lanserat något jag skulle säga är något av årets nyhet även om det bara är mars månad än så länge. En sådan klassisk produkt som BigPack har inte varit annat än en fånig dröm för oss som vill äta mjölk- och äggfritt. Men nu kan vi få samma möjlighet som alla andra att hugga in på denna glass.

Det veganska glassutbudet har vuxit dramatiskt senaste åren så nu finns det minst sagt många goda smaker och märken att välja bland. De smarriga alternativ som finns från varumärken som 3 Vänner eller Ben & Jerry’s, är ju ljuvliga att få njuta av, men inte riktigt vad som passar bäst för till exempel barnkalas. En storförpackning till ett rimligt pris har lyst med sin frånvaro. Exakt det som GBs BigPack har kunnat uppfylla i alla år – om en äter komjölk. Men nu kan vi alla ladda upp med denna låda.

Nytt recept med lägre klimatavtryck

Vad som är intressant med den här lanseringen är att GB är helt tysta med att det är veganskt. Istället är det som gör att jag kunde identifiera den här i frysdisken en grön pratbubbla med en klimatupplysning. Här berättar de om “Nytt recept med lägre klimatavtryck än tidigare recept”. Och så är det ju – lysande bra.

Numer har fördomarna gällande vegetarisk mat blivit långt mindre och fler och fler har insett att det inte behöver betyda att det är varken osmakligt eller att det inte skulle mätta. Men för en del år sedan brukade jag helt enkelt inte berätta att det var vego när jag bjöd på mat eller fika med följden att det åts och uppskattades. De gånger jag sa att det var veg så kunde reaktionerna bli andra, att det “var ok för att vara veg” men inte så gott. Vilket det alltså ansågs vara, tog slut och berömdes, när jag inte sa något om vilka ingredienserna var. Fördomarna om vad som ska vara gott är helt enkelt väldigt starka och att GB nu gör ett liknande drag om att hålla tyst om uteblivna animalier är väldigt intressant.

Tresmak bigpack öppen med en glasskopa bredvid

Skulle de trogna BigPack-konsumenterna svika om det stod att det är veganskt recept? Kanske en del skulle det. Men att glassen smakar precis som tidigare men har lägre klimatavtryck kan väl ändå ingen störa sig på? Mycket bra.

Fyra sorters BigPack

Oavsett anledning eller vilka prioriteringar som en gör, det är enastående bra att GB gjort denna förändring. En stor sak för normskiftet vi behöver nå och visar hur enkelt det är att göra en produkt lång mer klimatvänlig och inkluderande genom att gå “från ett mjölkbaserat till ett växtbaserat recept med lägre utsläpp av växthusgaser”. Tack för det, nu får alla andra glassleverantörer se till att följa efter.

BigPack-smakerna som finns är vanilj, ischoklad och två stycken flersmaker, Trio som består av kola, vanilj och choklad samt Tresmak med klassiska vanilj-, jordgubbs- och päronsmak.

Hur det smakar? Jag har bara hunnit testa tresmaken och tycker den smakar precis som jag minns den från när jag var liten. Och en provsmakare här som bara äter koglass märkte ingen skillnad. Gott betyg med andra ord.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: