Godheten och klyftorna

Stefan Jarls Godheten inleds med att man får se Thommy Berggren lyssna på ett tal av Olof Palme från 1975. Talet där Palme talar om solidaritet och som får en att önska än mer att samhället skulle tagit en helt annan inriktning än den som är idag.

I filmen får vi tack vare intervjuer med journalister och ekonomer olika perspektiv på hur det kommer sig att somliga blir rikare på bekostnad av andra och hur det påverkar samhället i övrigt.

I början av 80-talet var det en rätt så jämn inkomstfördelning i Sverige men sedan har det ändrats allt mer. Det Sverige har blivit i dag är i princip ett pyramidspel i organiserad form där man t.ex. säljer av allmännyttan. Allt handlar om hur man själv kan sko sig och ingen hänsyn tas till hur det påverkar andra eller samhället för den delen. Ingen förväntas göra något utan att få något för det i egen ficka. Titta t.ex. på köpen av förskolor. Somliga ser det som att legaliserad korruption som pågår.

Och hur var det nu med de rika blir rikare osv? Som det ser ut i dag så är skuldkvoten högst i Vaxholm, Vellinge och Täby. Det är de rika som är mest skuldsatta. Så som dagens ekonomi är uppbyggd så blir vinnarna de som lånat mest, förlorarna är istället de som ”skött” sig enligt gammalt traditionellt sätt.

Berggrens roll i filmen gör mig inte så lycklig. Tror det kunde piggat upp lite med en annan person i denna rätt så gubbiga film. Å andra sidan består ju makteliten av gubbar och det är de som tjänar mest. Berggren bidrar med en satir över de orimliga bonusar som delas ut till dessa (gubbar). ”Det blev inget jobb men jag fick ändå pengarna. Ett avgångsvederlag på 90 miljoner på några år. Jag har fått mycket pengar men en annan har fått mer, sånt svider”. Detta raljerande är ju dessvärre såna exempel man hör och suckar över allt för ofta. Hur kommer det sig att somliga får skyhöga löner, missköter jobbet och då får ännu mer? Inte konstigt att människor med vanlig lön, eller ingen lön för den delen, förfasas och äcklas.

Vad jag tycker är bra är att det kommer fram att stora inkomstskillnader orsakar stora samhällsproblem. Våldsbrott och tonårsgraviditeter etc. stiger i takt med klyftan. Det är alltså inte något att bara ignorera, något man kan tycka bara berör somliga. Det berör alla. Hela samhället går sämre när dessa klyftor uppstår.

Filmen var tyvärr inte det mästerverk jag hoppades på från Jarl men om politikerna tar sig en liten stund (filmen är inte längre än 79 minuter) att se den så skulle jag sedan vilja höra vad de har att säga om detta. Hur tänker de sig att de ska stoppa denna utveckling, ställa det tillrätta igen? Hur gör vi för att hitta tillbaka till solidaritet och moral?

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: