Organic Sweden för ökad ekologisk konsumtion

Förra veckan togs beslut om ett nytt nätverk för att öka den ekologiska försäljningen. Det är 35 företag och organisationer från hela livsmedelskedjan vill driva på försäljning av ekologiska livsmedel och omläggning till ekologisk produktion, en ny svensk kraftsamling för ekologiskt. 

Intresset och konsumtionen av ekologiska produkter ökar men uppgår ändå inte till mer än 4 procent av den totala konsumtionen. Dessutom är hälften av denna ekologiska konsumtion importerad. 

Fördelarna med ekologiska produkter där man slipper bekämpningsmedel, bättre för miljö och landsbygd, något högre djurvälfärd är faktorer som gör att folk alltmer väljer ekologiskt. Som DN berättade om i veckan så påverkas vi konsumenter av vetskapen om gifterna i maten. Sedan förra året har försäljningen av ekologiska bananer t.ex. fördubblats, på Ica har den ökat med 150 procent. Och något som är glädjande är att detta håller i sig. Ofta glömmer folk annars bort och återgår till gamla mönster ett tag efter att rapporter uppmärksammats. 

Förutom bananer är vindruvor en annan produkt som är viktig att köpa ekologisk och på Coop såldes lika mycket ekologiska gröna vindruvor 2012 som under en vecka 2013. Bra där! Kaffe, mejeri, kött och potatis är andra produkter som man absolut ska välja ekologiska om man inte redan gör det. Mer info om att byta till eko finns hos Naturskyddsföreningen och deras kampanj #byttilleko

Målet för det nya nätverket Organic Sweden är att Sverige ska konsumera 20 procent ekologiskt och export minst i nivå med den danska år 2020. Inspirationen till detta kommer just från Danmark där ett liknande nätverk har varit en stor framgång där danskarna äter dubbelt så mycket ekologiskt som oss svenskar. Det ska vi väl ändå komma ikapp? 


Och ni butiksägare hjälper väl till? Icabutiken som för en tid sedan satte upp den här fantastiska och ärligt informativa skylten vid bananerna är en enkel och bra sak. Bilden har jag sedan tidigare fått låna av Naturskyddsföreningen

2 kommentarer på “Organic Sweden för ökad ekologisk konsumtion

  1. Spännande! Jag satt och tittade på försäljningsstatistiken i Europa härrom dagen och vi ligger ju en bit bakom Danmark och Schweiz. Bättre kan vi 🙂

  2. Ja, visst kan vi bättre! 🙂 Vi borde ligga i topp och inspirera fler länder att följa efter. Hoppas det blir så.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: