Nytt bröd, glutenfritt

För en tid sedan kom boken Nytt bröd, baka gott utan gluten av Jesssica Frej och Maria Blohm. Boken är världens viktigaste bok säger de i inledningen. Därför att alla ska få njuta av en god macka. Något som långt ifrån alla kunnat tidigare. Jessica, precis som många andra glutenintoleranta, hade helt enkelt vant sig vid att det inte funnits goda bröd för dem. Men med ambitionen att inte ge upp förrän hon och Maria tillsammans lyckats nå fram till riktigt goda bröd, som ska smaka som ”riktigt” bröd, har de nu tagit fram den här boken. 

Boken har funnits en stund på marknaden och har fått omnämnanden i många tidningar. Anledningen till att jag är sen med att skriva om den är helt enkelt att jag vill testa, om inte alla så åtminstone många recept om jag ska recensera en publikation. Och här kommer vi in på en av problemen. Ingredienserna är inte så lätta att få tag på som man skulle kunna önska. Är man glutenintolerant så vet man vilka butiker specialvaror finns i, vilka nätbutker som är bra etc, men jag började på noll. Jag inbillade mig att de skulle finnas på min ”vanliga” butik, att jag inte skulle behöva handla från någon ny nätbutik jag själv får leta fram efter en massa googlande. Så pass vanlig som denna intolerans är inbillade jag mig det.

Till slut har jag hittat varorna, har tittat i varje matbutik jag kommit in i för att förhoppningsvis ”vinna” och fastslå att man som intolerant ska kunna handla som alla andra. Det tog sin tid men sedan har jag kunnat börja baka. Och under tiden läste jag boken, som en roman satt jag och sträckläste den. Och det var ett kärt nöje. Boken är snyggt utformad, lättläst med fina bilder och är helt enkelt en mycket behaglig receptsamling. Inledningsvis så är det även en bra genomgång av vad som händer i degen, information om de olika ingredienserna och tips på hur man ska gå tillväga. Bra!

Recepten är lätta att ta sig igenom, inga konstigheter alls utan tämligen lätta steg. Dock måste jag fastslå att jag aldrig har misslyckats så många gånger med bröd som när jag bakat ur denna bok. Så det är tydligen svårare att lyckas med glutenfritt bröd så det gäller att fortsätta öva.

Boken ger en bra blandning av recept med allt från grovt bröd, limpor och frallor till tunnbröd, hamburgerbröd och pizza. Dessutom lite röror, marmelad och andra påläggstips. Mycket snygg och trevlig bakbok, jag gillar den verkligen. Helt klart måste det vara en efterlängtad bok för alla glutenintoleranta och även även perfekt start för oss andra som vill börja baka utan gluten.

Hoppas att jag kommer att lyckas bättre med recepten efter lite mer övning.

2 kommentarer på “Nytt bröd, glutenfritt

  1. Felet är nog mängden fiberhusk eller psyllumfrö som ingår. Brödet blor väldigt gummiaktigt av det. Jag testbakade ett av recepten. Sedan valde jag att experimentera på egen hand istället eftersom jag inte alls var imponerad av resultatet. Min erfarenhet är att 1-2 tsk fiberhusk per halvliter degvätska är mer lagom för ett inte studsbollsaktigt bröd. Jäser lite sämre, kladdar lite mer men mycket godare bröd.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: