Manlighet är att ta ansvar

Mycket muskulös man lyfter skivstång med stor vikt, till höger en mindre man som tittar på och skrattar

Nu har alla tre avsnitt av programmet Köttets lustar sänds. I det avslutande avsnittet ordineras Henrik vegansk kosthållning av en läkare och vi får träffa världens starkaste vegan.

Alla programmen varvar information om följderna av djurindustrin, dels för djuren men även vårt klimat och vår egen hälsa. Att det går att må bra, till och med bättre, genom att äta vegansk mat råder det inga tvivel om.

Några inledande försök med vegansk korv i ugn, som tas emot med rejält äckel. Något mina barn älskar men konsistens och smak kanske är för långt ifrån köttalternativet för att en inbiten köttätare ska gilla det. Men när du väl får koll på kosten, vad som är gott och mättande, så går det fint. Och det är här även styrka och träning kommer in i programmet.

Stark av vegansk kost

Henrik träffar Patrik Baboumian som tävlar i “Strongman-tävlingar” och guidar Henrik i hans kost. Att Henrik efter att gått över till vegansk kost är trött, svag och hungrig är inte så konstigt. Det beror inte på att det är veganskt, det beror på att han äter dåligt. Som Patrik på påpekar, det blir du om du äter dåligt men animaliskt också.

De kommer också att tala om manlighet vilket inte sällan kommer upp gällande kött. Allmänt verkar män tycka att det är manligt att äta kött och att de kan känna att det inte är manligt nog att skippa köttet. Jag tycker därför att det är bra att denna fråga tas upp, det är inte alla som vågar erkänna det.

En riktig man tar ansvar

Rädslan för att det inte är manligt nog att vara vegan svarar Patrik med att det handlar om kultur, att det i vår del av världen ofta ses som manligt att jaga, stå vid grillen och så vidare. Men verklig manlighet är att ta ansvar menar han. “En riktig man är en som tar ansvar”. Tittar en på hur köttkonsumtionen påverkar miljön, ser intellektuellt på det så säger Patrik att en inte kan göra något manligare än att bli vegan. Henrik har inget annat svar än ett leende på det. Enough said! Håller helt med.

Dags för fler, och i synnerhet män, att tänka in detta. Att se barn i ögonen och säga att det är viktigare för mig att äta kött och känna mig manlig och se planeten gå under, eller minska på köttet och visa vad riktig styrka handlar om. Ansvar. Vilket alternativ blir det?

Med detta sagt så hoppas jag att alla tar chansen att smaka på något vegetabiliskt alternativ någon dag i veckan. Det är inte svårt eller uppoffrande och kan bara leda till gott.

Alla avsnitt av Köttets lustar går att se på SVT Play. Bilder är dumpar från avsnitt tre.

SparaSpara

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: