Mer grönt på Junibacken – men inga pannkakor

Potatisbullar med svamp, tofu, sallad och lingon på grå tallrik

Junibacken satsar på hållbarhet genom att inleda ett samarbete med vegoentreprenören Mattias Kristiansson för att erbjuda fler gröna alternativ.

Med vacker utsikt på Djurgården ligger Junibacken, en plats för mycket lek och skoj för barn. Junibacken stoltserar med att det är ett “barnkulturhus med hjärtat i boken” där målet är att väcka lusten att läsa. Junibacken öppnades till sommaren 1996 och sedan dess har en kunnat träffa flera bekanta utöver Lindgrens verk, som Mamma Mu, Pettson och Findus, Mumin och LasseMajas detektivbyrå.

Det finns en hel del att leka med på plats, förutom Pippis hus som brukar vara ett måste för alla barn finns ett sagotåg och en utställning som varierar genom tid. Utställningarna byggs alltid med ambitionen att locka till lek med rutschkanor, gångar och vrår att leka i. Det kan vara trångt ibland men det är byggt för de unga besökarna, åldern på besökande barn är rätt låg, går en dit med barn i 8-årsåldern så är de troligen bland de äldsta besökarna förutom de vuxna.

Restaurang men inget matsäcksrum

Med all energikrävande lek är det förstås viktigt att få i sina telningar mat. Junibacken har en restaurang som erbjuder både mat och fika men tyvärr har de inte någon plats för att äta matsäck på vilket är saknat av många. Dels underlättar det givetvis för alla de som har särskilda kostbehov att kunna ta med sig egen mat men det är även en ekonomisk fråga. Det kostar en hyfsad slant att både gå in och sedan vara tvungen att köpa lunch på plats. Det kan göra några timmars lek till en rätt så dyr affär vilket kan vara kännbart för somliga.

Det positiva är dock satsningen på en hållbar restaurang. Olika fokusområden som miljö och klimat samt medverkan i nätverket Hållbara Restauranger. Sedan förra sommaren är de även en Krav-certifierad restaurang med en meny som innehåller bland annat hemlagad husman och barnklassiker som köttbullar och pannkakor.

Nu har ett hållbarhetssteg till tagits genom att satsa mer på gröna alternativ på menyn. Vegoprofilen Mattias Kristiansson har, i samarbete med kökschefen Johanna Nystedt, tagit fram flera recept till Junibackens restaurang. Det är vackra rätter som de flesta vuxna lär uppskatta men har svårt att se något vidare intresse från små barn. Den veganska soppan är god och mycket smakrik, styrkan tilltalar snarare vuxna än barn. Potatisbullarna, som är det andra vegoalternativet, serveras med tofu och svamp som är mer vackert än gott. Efter en liten snabbenkät tillsammans med de otaliga mängder barn jag ätit med de senaste åren är svamp en stor delare. En del gillar men majoriteten barn brukar rata. Potatisbullarna som är det som snarare lockar är rejält degiga och är som att äta en smet, de stora morotsbitarna är inte tillräckligt väl gömda för att gå hem hos målgruppen heller.

Vit skål med soppa i, toppad med färskt grönt. Ett bröd ligger vid sidan.

Nej, dessa får ett rejält dåligt betyg, potatisbullarna är långt ifrån goda och tillbehören är snarare det som dominerar och känns inte så inbjudande till barnen. Att vara på Junibacken där de flesta barn ropar efter pannkaka och potatis med bullar och sås gör det riktigt ont att servera barnen detta.

Klent med vego

Att säga att en satsar på grönt och ha två veganska rätter är riktigt klent. Ett par vegorätter bör alla restauranger med självaktning ha idag, i synnerhet om du profilerar dig som grön och hållbar. Och på en restaurang med unga som målgrupp erbjuda karnivorbarn favoriter som köttbullar och pannkaka och hänvisar vegobarn till smetiga potatisbullar och stark soppa gör en ledsen.

Hur Junibacken har kunnat ta beslutet att ta bort mjölk- och äggfria pannkakor är en gåta. Att inte heller erbjuda vegobullar när de ändå gjort sig ansträngningen att erbjuda sås som är mjölkfri är konstigt och väldigt trist.

Samarbetet med Mattias Kristiansson fortsätter året ut och varje vecka kommer en ny rätt att presenteras tillsammans med “andra av barnens favoriter”. Frågan är vad det är för rätter? Förhoppningsvis godare och mer barnfriande än detta.

Den här recensionen har tidigare publicerats i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: