Dags för en global klimatstrejk

Strejkande personer med text Skolstrejk för klimatet

25 September har skolstrejkrörelsen Fridays For Future utlyst en global aktionsdag för klimatet. Över hela världen kommer det att ske demonstrationer och manifestationer. I Sverige har hundratals aktivister planerat aktiviteter för en rättvis och hållbar omställning efter coronapandemin.

Enligt den förenade klimatforskningen kommer kommande månader och år att vara avgörande om vi ska klara Parisavtalets 1,5-gradersmål, eller ens målet att hålla oss väl under 2 graders temperaturhöjning. För att minimera riskerna för oåterkalleliga kedjereaktioner måste vi agera. Detta har sagts förr, men världens ledare har inte agerat så kraftfullt som skulle önskas.

– Pandemin har visat oss att politiker har makt att agera snabbt och i enlighet med den bästa tillgängliga forskningen. Men inte ens under en pandemi blir klimathotet mindre reellt. Inga åtgärder har tagits för att minska globala utsläpp av växthusgaser på ett hållbart och rättvist sätt. De miljardbelopp som just nu investeras för att bekämpa pandemin och dess konsekvenser måste vara i linje med Parisavtalet, säger Alde Fermskog, Fridays For Future Växjö.

Det är något som är fint att se i denna tragiska pandemisituation – att åtgärder och anpassningar faktiskt går mycket bra att vidta, bara de som sitter på de positioner som har makten gör det. Att det görs vid en pandemi kan tyckas självklart, men lika självklart vore det gällande vårt klimat. Den om något är en gigantisk pandemi, hela världen drabbas minst sagt av de förändringar som pågår. Men samma kraftfulla åtgärder har inte synts till förmån för vårt klimat som gällande corona. Det är dags nu, och 25 september blir dagen då det är dags att vi tillsammans gör det igen i en global strejk.

Fridays For Future kommer att fortsätta protestera och kommer att anpassas så att manifestationerna organiseras på ett sätt som säkerställer tryggheten för alla deltagare, med de hygieniska åtgärder som krävs. När fysiska protester inte går att genomföra på ett säkert sätt kommer aktionerna att ske digitalt. Här kan du läsa mer om vilka lokala aktiviteter som är planerade för 25 september och hur du kan engagera dig.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: