Städa hållbart utan kemikalier

Städprodukter på en rosa duk

Att städa och tvätta på ett hållbart sätt borde vara en självklarhet. Men med alla de kemikaliestinna produkter som marknaden erbjuder, som blivit en självklarhet för de flesta, är det lätt att glömma vad det är vi omger oss med för ingredienser – och hur det ska göras utan dem.

Intresset för att göra städ, tvätt och omvårdnad utan dessa starka produkter har ökat hos många när det har gått upp för oss vad det är vi riskerar att utsätta oss för vid användning av många konventionella, starka rengöringsprodukter. Att istället använda gamla beprövade, naturliga sätt har delvis fallit i glömska men kan vara så lätt och bra. Rentav en fröjd att få se sina saker skina tack vare användning av produkter från vårt eget skafferi.

En glasflaska med etiketten "Ekorsköljmedel" på

Hemgjort sköljmedel från “Städa hållbart med Ekotipset”, copyright/fotograf: Ellinor Sirén.

Ellinor Sirén började dela tips på hur hon städar hållbart via kontot Ekotipset och detta kom snabbt att bli en populär källa till tips för hur du kan få bort svåra fläckar eller putsa fönster utan kemikalier. Tack vare det stora intresset har hon nu samlat sina bästa tricks och råd i boken Städa hållbart med Ekotipset.

Boken är uppdelad i olika kapitel som badrum, kök, utomhus och innehåller recept på rengöringsprodukter som är ekologiska och effektiva. Boken kryddas också med gamla bortglömda favoriter och en hel del tips på hur du kan få mer ordning i hemmet som organisation för förråd eller kylskåp, hur städningen kan bli mer effektiv och hållbar, och hur du organiserar din diskning bäst.

Organisering ger många fördelar

Det kan förefalla tämligen märkligt att det ska behöva ges ut en bok med tips på hur du ställer saker på ett bra sätt i kylskåpet men som med så mycket annat i vårt liv så skadar det verkligen inte med tips som kan effektivisera, långt ifrån alla tänker på vilken skillnad en sådan sak kan göra. Att organisera ordentligt kan spara mycket resurser, som minskat matsvinn och energiförbrukning. Att hitta det en behöver bland alla saker, och göra det mer lättillgängligt och roligt att laga, minskar risken för att det köps nytt. Det är verkligen bra saker som kan göra skillnad i varje hem. Och folk gör som sina grannar, familj eller vänner gör. Goda exempel sprider sig förhoppningsvis vidare och vi kan alla på olika små sätt bidra till ett mer hållbart sätt att göra saker.

Nu är ju dock fokus på boken städning, men dessa saker hänger ju onekligen samman. Så att städtips kompletteras med fiffiga ekohacks, som hårsnoddar av trasiga nylonstrumpbyxor eller se till att göra sina gamla sneakers vita igen, är välkomna. Men ska en fokusera just på städningen så blir en inte besviken. Den innehåller otaliga tips och recept på rengöringsmedel, gjorda på billiga ingredienser från skafferiet och som fungerar långt mer effektivt än många produkter fulla av kemikalier som finns i affären.

Skärbräda med salt och citron på

Effektivt och ekologiskt sätt att rengöra skärbräda, ur “Städa hållbart med Ekotipset”, copyright/fotograf: Ellinor Sirén.

För de som ser städning som något tråkigt tror och hoppas jag kan känna att den här boken gör det lite roligare. Den är lättsamt skriven med fina, vardagliga bilder som gör att det känns rimligt och möjligt att ta sig an. Att blanda till det mirakelmedel som kan användas i otaliga sammanhang är så enkelt att det är fånigt. Och det fungerar!

Min bok har hamnat i dotterns rum med förklaringen att “den är så fin” och utgör en plats på hyllan för att pimpa hennes inredning. Så när minnet tryter kring hur mina balkongmöbler bäst rengörs får jag gå in till henne och slå upp det där. Detta är en bok som borde finnas i varje hem som inte har koll på dessa sätt att städa hållbart sedan tidigare. En perfekt flytta-hemifrån-present tillsammans med de vanligaste ingredienserna en behöver för att hålla sitt hem rent; ättikssprit och bikarbonat.

Bokomslaget till Städa hållbart med Ekotipset

Lämna ett svar

%d