Veganska ostbågar

En förpackning OLW cheez doodle® vegan

I somras kom den välkomna nyheten att OLW äntligen skulle lansera en vegansk version av sina klassiska ostbågar. Jag har dock inte sett till dem i butikerna, även om de animaliska varianterna finns där i mängder som vanligt. Men nu har vi äntligen hittat och kunnat smakat dessa “nyheter”.

Historiskt har väl inte ost varit det område där det veganska sortimentet kunnat skryta med ett stort utbud. Men senaste åren har ju väldigt mycket skett och så även på ostfronten. Mycket välkommet är det att OLW gått marknaden till mötes genom att lansera “Sveriges mest älskade snacks” – cheez doodles,  i en vegansk variant. Inte bara för att vi vegoätare och allergiker  ska kunna få njuta av dem. Det innebär ju även mycket för normaliseringen och synen på veganska produkter när ledande varumärken bidrar på det här viset.

OLW cheez doodle® vegan är spröda majsbågar med smak av mild cheddarost, helt veganska och utan ost men ändå ostiga. Här hemma var det närapå andaktsfullt att testa dem, skulle vi gilla dem? Skulle de smaka som vi mindes dem? Jodå, barnen tyckte de var fantastiskt goda och att de smakade precis som de kom ihåg dem. 

En skål med vegaska ostbågar

Jag instämmer, det är ju så många år sedan jag smakade ostbågar att det är en halv livstid men måste säga att både lukt och smak var som jag minns det. Det enda en kan reagera på är storlek och pris. Som så ofta så är vegoprodukterna i mindre förpackningar och dyrare än animaliska dito i större. Varför är det så? Det är nästa sak för producenterna att ändra på. Bra med vegoutbud men att på detta vis systematiskt lägga priserna (ibland långt) över vad dito produkt med mejerivaror i kostar är inte ok. Bättring på den fronten emotses! Samma sak med tillgängligheten. Att det finns ostbågar i varenda butik men galet svårt att hitta den veganska är trist. Det hoppas jag vi kommer att se en förändring för.

Heja vego och tack för att vegobågarna kommit, såna goda nyheter kan en inte få för många av. För goda var de, vi som njutit av dem här hemma kan varmt rekommendera dessa till er som är sugna på ostigt snacks, mycket gott!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: