Växtbaserat sortiment hälften av utbudet – som veganska semlor

En kopp frapino och en bagel

Växtbaserade livsmedel och drycker blir alltmer populära och detta är något som Espresso House tagit fasta på. De har tidigare erbjudit en del veganska alternativ men har i år utökat sitt sortiment och erbjuder nu dessutom veganska semlor.

Kaffekedjan har som mål att erbjuda ett sortiment där hälften av produkterna är växtbaserade i samtliga länder där de är verksamma och i slutet av förra året kunde de bocka av detta mål för Sverige. Då bestod produktsortimentet av 50 procent växtbaserat, och den genomsnittliga siffran på samtliga marknader kom upp till nästan samma nivå, 49 procent.

– Vi vill att alla, oavsett vilken kost eller dryck man föredrar, ska känna sig välkomna till oss. Hälften av vårt sortiment är växtbaserat och med det visar vi att det inte behöver vara så svårt. I Sverige nådde vi 50 % i slutet av 2021, så vi är glada över resultatet, säger Stina Möller, landschef på Espresso House Sweden. 

Veganska semlor

Den växtbaserade menyn har för 2022 fått sig en del tillökningar. Som den för många kära favoriten semlan. Det är en vegansk surdegssemla med kardemumma och den finns på alla Espresso House coffee shops och kostar 39 kronor. 

En semla

Förutom semlor finns det ett par sorters overnight oats, chiapudding med färsk frukt, croissant med vaniljkräm, bagel med färskost och annat gott. Förstås finns det en mängd drycker att välja på med växtbaserade mejeriprodukter för olika kaffedrycker, frapinos och bryggkaffe. Det är efterlängtat, tidigare var en latte gjord på sojamjölk det som en kunde hoppas på så väldigt trevligt att det nu finns fler val även här.

Det syns även i statistiken. Under 2021 var över 12 procent av alla varma drycker som såldes baserade på växtbaserade mejeriprodukter. En fin utveckling där trenden fortsätter att stiga. Intresset ökar och det blir ju onekligen en god spiral av detta när utbudet blir större och fler får chans att enkelt testa goda alternativ som är bättre för vårt klimat.

Ser fram emot att testa semlan med en god kopp kaffe!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: