Vinklat om mjölkdrycker

Mjölk hälls ner i en glasflaska

Fick tips om ett inslag i Nyhetsmorgon som tagit upp detta med mjölkdrycker respektive komjölk, denna gång med näringsvinkeln i fokus. Man hade bjudit in Anki Sundin, näringsfysiolog till studion. 

I studion hade hon radat upp några olika alternativ att välja på. Det var havre, soja, ris, laktosfri komjölk, kokos och mandel. Den som enligt henne är bäst är vitaminberikad komjölk som har högsta kvalité på protein. Men ris, havre och mandel som är berikade med d-vitamin är också ok. D-vitamin är något det flesta behöver tillskott av och det brukar även växtmjökalernativen vara berikade med, likaså vitamin B12 men det lyfts inte fram. Anki fortsätter sin hyllning av komjölken med att säga att gällande kalcium och protein är växtdryckerna mindre värda än ko. 

Hon säger att har man inte problem med komjölk på grund av allergi, etiskt eller klimatmässigt så finns det ingen anledning att ta ett annat alternativ och sedan ler hon nöjt. Vem har sponsrat henne? Oavsett vilken syn man har på en sak tycker jag det är direkt stötande att en ledande kanal som TV4 tar in en så uppenbart partisk person. Hade det varit en debatt med motpart så vore det helt ok men nu skulle det föreställa information om näring och det var i egenskap av det hon var där. 

Smaken är olika – eller har de ensamrätt på den?

Smakmässigt så vet nu alla som tittade på programmet att växtbaserade drycker smakar illa och är inte alls så näringsrika som komjölk, det har Anki och Steffo sett till. Smaken är som bekant som baken och dessutom en vanesak. Att någon som alltid druckit komjölk ska dricka ett glas växtbaserad dryck rakt upp och ner utan något till och tro att den ska utropa hurra är inte så troligt.

Det är som sagt en vanesak, fråga vilket barn som helst som vuxit upp med mjölkallergi och sedan förklaras frisk och blir serverad komjölk av sina nöjda föräldrar. Har ännu inte hört talas om något exempel där barnet tyckt om komjölken. Däremot tycker de havremjölken de vuxit upp med är väldigt god. Och återigen, det är olika. Jag har ett barn som vägrar dricka något annat än havre och en annan soja. Oavsett hur många sorter jag gör eller köper. Själv tycker jag om många sorter men vid olika tillfällen, alla passar inte till allt. 

Vit dryck i vit mugg toppad med grönt pulver

Anki säger att havremjölk kostar cirka 30 kronor per liter och då undrar jag stilla var sjutton köper hon den någonstans? Ja, växtbaserad dryck är oftast lite dyrare än komjölk och det är ju ett problem men så dyr är den definitivt inte. För att framställa komjölk behöver du onekligen massor av djur och att sköta dem borde ju kosta så pass att komjölken borde vara långt mycket dyrare än vad den är. Men det är den inte, dels så lever knappast korna så idylliskt som reklamen vill påskina (vilseledande marknadsföring?!) samt att de erhåller bidrag. Så jag säger det igen, eventuella bidrag borde gå till den mest miljövänliga verksamheten och det är inte komjölksindustrin, då finns det vegetabiliska alternativ som är bättre. 

TV4 drivs inte av public servicepengar men lite neutralitet kan man väl ändå eftersträva? Att ha programledare som sitter och grimaserar och flinar till varandra och ger menande ögonkast när ”experten” säger att komjölk är bäst, då börjar det likna ren marknadsföring respektive smutskastning. Inte ok. Skärpning TV4, man blir mycket besviken. 

8 kommentarer på “Vinklat om mjölkdrycker

  1. Håller med! Ska de ha med en som är så uppenbart inställd på att mjölk är bäst så måste de ju också ha med en som är av motsatta åsikten. Alternativt ha en som är helt opartisk och som lyfter fram båda sidornas för- och nackdelar.

  2. Alltså detta gör mig så jäkla förbannad. Inte för att jag tittade på TV4 innan, men nu ska jag definitivt sluta.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: