Sommarprat om livsmedel och köttets klimatpåverkan

Fot på Elis Röös med blomsterkrans på huvudet

Klimatforskaren Elin Röös berättar i sitt sommarprat om de viktigaste insikterna hon fått via sin forskning. Det handlar om hur vi ska äta och producera mat till en växande världsbefolkning utan att förstöra vår redan hårt ansträngda planet. Så hur ska det gå till? 

Det här sommarpratet är inte en domedagsprofetia utan på ett föredömligt skickligt sätt utbildande och samtidigt underhållande om livsmedel och dess klimatpåverkan. Elin Röös berättar om vad köttparadoxen är och hon förklarar varför kött har så stor klimatpåverkan. För den som älskar kött och direkt tänker sig vägra lyssna önskar jag att hen ändå ger detta en chans. För det handlar om så mycket mer, det är lättillgängligt och lärande och handlar långt ifrån bara om köttfrågan. 

Maten står för en tredjedel av växthusgasutsläppen

I sitt inledande arbete som doktorand börjar Elin Röös att ta sig igenom otaliga rapporter om mat och klimat och inser snabbt att utmaningen är enorm, maten står för en tredjedel av växthusgasutsläppen globalt och de här utsläppen måste minska enormt. Och det är när hon läser en rapport från FN:s jordbruksorgan FAO som hon inser vilken stor klimatpåverkan köttproduktionen har. Den här rapporten beskriver hur utsläppen från världens djurhållning är större än avgaserna som kommer ur alla världens bussar och bilar, det får henne att reflektera över vad hon äter – något alla bör göra.

Det är massor som är verkligt intressant som gör att all borde lyssna på detta för att lära sig mer om livsmedel, om dess klimatpåverkan och hur detta hänger samman med biologisk mångfald. Vi höra varför kött har mellan tre och sextio (!) gånger högre klimatpåverkan per kilo än växtbaserade proteinkällor och att det råder stor vetenskaplig konsensus om att köttkonsumtionen i den rika delen av världen behöver minska. 

Men även andra infallsvinklar som kan ge dig goda insikter om hur du kan uppskatta den mat du ständigt har tillgång till, och hur du inhandlar den. Att ta bilen till affären orsakar ju i sig utsläpp. Om du till exempel åker med dieselbil till din lokala äppelodlare och köper ett kilo äpplen så räcker det med att du åker tre kilometer fram och tillbaka för att den bilresan ska släppa ut lika mycket som om det där kilot äpplen åkt båt ända från Nya Zeeland.

Skriv till en politiker

Inför valet kan det vara på sin plats att påminna om att politiker kan göra mycket mer inom detta område än vad som görs. En aspekt är att politiker inte ska styra hur vi äter men något många kanske inte tänker på är att det redan görs idag genom olika former av subventioner. Här håller jag helt med Elin Röös om att politikerna måste se till är att samhället skyddar oss från de marknadskrafter som tjänar på att ösa onyttig och ohållbar mat över oss. Livsmedel som förstör både klimat och miljö, och som dessutom gör oss sjuka. Dags för bonus malus inom livsmedelsindustrin!? Som Elin kommenterar det galna med att ge stöd till det som är skadligt; “EU ger också pengar till att göra reklam för kött! Så inte nog med att politikerna inte styr i rätt riktning – de styr i fel riktning! Men styr, det gör de.” Väl talat! 

Hon tillägger att det viktigaste vi som lyssnar kan göra för att driva förändring både när det gäller maten, men även klimatfrågan i stort, är att driva på politikerna. Att rösta på ett parti eller politiker som visar på klimatledarskap, att istället för att klia oss i huvudet över om vi ska välja det ekologiska eller det närproducerade äpplet skriva till en politiker.

Säger det igen, lyssna på det här programmet! Till och med en köttälskare som inte bryr sig så mycket om klimatfrågan bör uppskatta programmet, det är utan pekpinnar, sakligt, utbildande och ger massor av kunskap och väcker nyfikenhet och nya tankar.

Här kan du lyssna på programmet.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: