Provsmakning av Ben & Jerry’s nya veganglassar

En förpackning med Ben & Jerrys veganska Peanut Butter Cookies, locket av och ligger till vänster med en sked ovanför med en glasskula på

Den stora vegovåg som sveper fram är inte är driven av hälsa utan snarare klimat. Därför efterfrågas även onyttiga veganprodukter och nu är alla glassälskares tid här.

Ben & Jerry’s lanserade förra året vegansk glass och nyligen fick vi veta att de kommit till Sverige. Glass där utgångspunkten är att erbjuda den godaste glassen på det bästa sättet. En tanke som varit med sedan starten av skolkompisarna Ben (Cohen) och Jerry (Greenfield) 1978.

Att det ska var gott råder det ingen tvekan om, signumet för glassmärket har hela tiden varit mycket av det mesta. Men även den sociala delen, att skapa en bättre värld och vara socialt inkluderande, har funnits där. Och det är vad deras nya glass handlar om. Att de som inte vill eller kan äta mjölk nu kan få göra det.

Det inte är mjölken som är glassen

Det har lanserats två klassiska Ben & Jerry’s-smaker men även en exklusiv Non-Dairy-smak, Peanut Butter & Cookies. Att det kommit en helt ny är ytterligare ett steg i företagets inkluderingsarbete, att alla får välja mjölkfri glass för att få den smaken.

”Vi gör glass” som Dominika Hagborg, Ben & Jerry’s nordiska marknadschef, enkelt uttryckte det vid ett lanseringsevent förra veckan. Hon påpekade att det inte är mjölken som är glassen, det är hela konceptet. Det är glass med hög kvalité som är väldigt god, oavsett om basen är mandel eller komjölk.

Tre förpackningar Ben & Jerry’s veganska smaker på ett träbord tillsammans med två vaser med grönt

Ett steg mot att normalisera alternativ till komjölksprodukter med andra ord. Mycket efterlängtat och välbehövligt. För det finns ju efterfrågan, vilket är orsaken till lanseringen. Tack vare den starka veganrörelsen som finns i Sverige blir det vi som är först ut i Europa med dessa glassar.

I dagsläget finns de nya glassarna att köpa på 7-Eleven. Anledningen till detta begränsade utbud beror på att de bara har tillfällig leverans från USA. Från och med början på nästa år beräknas full distribution vara igång.

Provsmakning

Så hur är glassarna då? Gudomligt goda! Chokladsmaken var lite för mycket choklad för min del men den som gillar det lär bli överlycklig. Önskar att jag gillade så mycket chokladsmak då fudge är en hit vilket är sidekick till chokladen i den här smaken.

Jag fick istället uppbåda all karaktär som någonsin gick för att överhuvud taget sluta äta av de andra smakerna. Jordnötter är något jag tycker väldigt mycket om i alla dess former så Peanut Butter & Cookies var den jag såg fram emot mest. Men den var ändå inte en självklar vinnare. Chunky Monkey, bananglass med chokladbitar och valnötter, var också himmelskt god. Båda är de riktigt krämiga med rejäla bitar cookies och nötter, smakerna är underbara tillsammans.

Glassarna kostar 79 kronor styck så jag är rädd att barnen kommer att bli utan vinterkläder denna säsong. Kontot kommer att tömmas och hamna på 7-Eleven om jag inte lyckas tygla min karaktär nu.

Runda, tunna bröd med glasskula på, toppad med mörk sås och sötpotatispommes

Den veganska restaurangen Taku-Taku har öppnat sin andra butik på Paradiset Matmarknad på söder i Stockholm. En utökning efter den första i Sickla tidigare i år. De bjöd på en efterrätt med Ben & Jerry’s glass, kryddad med kaffe och kanel med sötpotatispommes på toppen.

SparaSpara

SparaSpara

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: