LCHF-bröd efter tips från Middagsfrid

Middagsfrid ställde i går frågan om inte 50 gram jäst var mycket på 2 dl degvätska vilket jag tycker låter som väldigt mycket. Lite senare läste jag att hon bakat brödet och att det blev gott. Kollade på receptet som var väldigt, väldigt enkelt och eftersom vi ändå skulle ha lasagne till middag och därmed sätta på ugnen så tänkte jag att jag testar. Brukar alltid försöka kombinera mat+bakning så för att använda så lite el som möjligt.


Receptet var på ett lchf-bröd och jag måste erkänna att jag inte visste så mycket om lchf. Jag är inte särskilt bra på olika dieter, har aldrig intresserat mig för dem utan äter och lagar det jag tycker är gott och försöker sedan få en bra mix vid måtiderna över veckan så att de täcker det behov av näring vi behöver.
När jag kollade vad lchf stod för blev jag först väldigt glatt överraskad. Där stod ”LCHF-kost handlar om att äta den naturliga artriktiga föda vi är menade att äta. När vi gör så återgår vi till vår naturliga form samt många välfärdssjukdomar minskar eller försvinner helt.” Det låter ju strålande! Något jag verkligen håller med om. Så tänker jag själv. Men när jag sedan klickade mig vidare läste jag att de anser bland annat att man ska byta ut allt margarin till riktigt smör, äta köttfärssås med spagetti istället för spagetti med köttfärssås, våga ha i rikligt med smör och grädde i maten som om det vore fest varje dag, ha på rikligt med smör, ost, skinka mm mm. Jag fattar inte hur man kan anse att denna typ av kost är ”den naturliga artriktiga föda vi är menade att äta”. Var fick människan ursprungligen smör, ost och kött ifrån? Detta är ju något människan har börjat med i modern tid. Ja ja, detta är ju en anledning till att jag kosnekvent har struntat i att bry mig om alla dessa mer eller mindre märkliga dieter då jag oftast bara tycker att det är knäppt. De som kanske beivrar en viss diet för att de behöver gå ner i vikt är väl ok om det funkar för dem, men jag tror att oavsett vikt, hälsa i övrigt, så handlar det i grund och botten om att äta varierat, mycket grönsaker och att aktivera sig fysiskt.

Hur gick det då med brödet? Jo, ok. Jag blev tvungen att modifiera receptet något då mina pumpakärnor var slut och tog lite mer solrosfrö istället och så tog jag havregurt istället för ko-youghurt, vilket jag förstår att de enligt lchf vill att man ska använda. Brödet blev precis som Kicki varnade för väldigt platt men det var rätt så gott och mättande. Dock smulade det sönder sig lätt, men det kanske beror på att fetthalten i havregurt är lägre.

Då var lasagnen en större hit. Vi kallar den ”Barnens lasagne”, då den har blivit deras favorit. Jag återkommer med recept på den.

Lämna ett svar

%d