Vegansk chokladtårta lanserad

Tårtspade med en bit chokladtårta på, till vänster en förpackning med en bild på samma chokladtårta

Nu har veganers chokladböner blivit besvarade. I alla fall enligt Almondy som har lanserat en vegansk chokladkaka. Och visst är det välkommet!

Det finns ett till synes oändligt utbud av fikabröd och tårtor att välja bland om du äter animalier. Om en inte gör det så kan det vara desto skralare. Men med det ökande intresset för veganska produkter kommer nu en nyhet på tårtfronten som underlättar för alla som vill äta veganskt och som inte har tid, lust eller möjlighet att baka sin tårta själv.

Almondy hänvisar till det ökande intresset för veganska alternativ, en samhällstrend där allt fler svenskar äter vegetariskt. Det är idag en av de starkast växande samhällstrenderna, sex procent säger sig vara antingen vegetarian eller vegan baserat på en undersökning genomförd i Sifos löpande webbomnibuss.

Amondys svar på detta är nu en fryst vegansk chokladkaka, Choco delish. Den består av en chokladkaka med ett lager chokladmousse som sedan toppas med rostade hasselnötter, kokosflakes, hyvlad mörk choklad och avslutas med en ringlande chokladsås. Tårtan är även glutenfri.

En förpackning med bild på en chokladtårta och texten Almondy Chocodelight på

– Varje år levererar vi en miljon Daimtårtor till det svenska folket. Med vårt stora kak- och tårtinflytande i dagligvaruhandeln ser vi det som ett steg i rätt riktning att bredda vårt erbjudande med en riktigt god vegansk kaka, säger Sofie Funevik, Marketing Manager på Almondy.

Håller med. Det är verkligen bra och viktigt att aktörer som har stort inflytande på marknaden även ser till att bidra till att fler kan göra smartare val, något som är mer inkluderande inte bara ur klimataspekt utan även gällande allergier och matpreferenser som just veganism.

Enligt företaget har denna lansering varit en av de mest utmanande utvecklingsprojekten hittills för att försäkra sig om att smaken ska hålla högsta klass.

Förhoppningsvis har de kommit i mål, ska bli spännande att prova denna. För visst vet vi att det går att göra gudomligt goda veganska bakverk. Kul om det blir något som alla får chans att uppleva tack vare en bred distribution av ett etablerat märke.

2 kommentarer på “Vegansk chokladtårta lanserad

 1. Den chokladkakan är inte vegansk. Inte ens vegetarisk.

  Emulgeringsmedlen är nämligen helt ospecade — då är chansen liten att de har vegetabiliskt ursprung. Troligen har Almondy inte den minsta koll på den ingrediensen, för då skuile de ha berättat. Nu har de istället tagit bort ordet ”Vegansk” från förpackningen, som fanns påtryckt när produkten lanserades.

  Om vegansk eller vegetarisk är av betydelse för dig så ska du inte köpa denna kaka.

  ”emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror, polyglycerolestrar av fettsyror, polysorbat 60, natriumstearoyl-2-laktylat, …”

  • Hej Wilgot,
   Tack för din kommentar! Uppskattar återkoppling som detta, alltid bra när folk hjälps åt att hålla koll på produkter.
   Jag har efter din info kontaktat företaget och ”de emulgeringsmedel som finns i vår Choco delish är av 100% vegetabiliskt ursprung” och att de ”inte heller ändrat någon märkning på produkten, den har haft samma märkning hela tiden: ”vegan friendly”.
   De emulgeringsmedel som finns är mono- och diglycerider av fettsyror, polyglycerolestrar av fettsyror, polysorbat 60, natriumstearoyl-2-laktylat och sojalecitin.
   Du får gärna meddela var denna info du hade kommer ifrån.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: