Recept svartvinbärsmarmelad

Jag har vuxit upp med vinbär. Vissa perioder avskydde jag dem, tanken på att plocka dessa hemska bär jag inte ens tyckte var goda.

Ibland kom min farmor med ännu fler bär. Men hon var en mästare på att ta hand om dem och detta innebar att vi alltid hade god saft och gelé hemma. Jag vet inte hur många timmar jag ägnat åt att sitta på köksbänken och se på när bären förvandlades till något gott.

Doften! Denna doft från bären som tillagades framkallar oändligt många minnen och jag önskar såklart att jag hade lärt mig mer av min farmor när jag hade chansen. Tyvärr har jag inte ärvt saftkokarkonsten men något som vi är förtjusta i är marmelad och doften av att koka den är ungefär densamma. Och avskyn från att plocka bär har helt försvunnit med åren. Nu blir jag lycklig av möjligheten, är bara tacksam över att få plocka goda, icke besprutade bär att använda i mitt kök.

Detta recept på marmelad är enklast möjliga, ger cirka två burkar. Öka sockermängden något om du föredrar en mer söt marmelad.

Ingredienser:
1 liter svarta vinbär
1,5 dl vatten
4 dl syltsocker

Koka upp bären med vattnet och låt sjuda 15 minuter. Häll i sockret, rör ner det och låt koka upp. Låt sjuda några minuter så att allt blandas ordentligt. Häll över i varma burkar och förslut.

Få saker för med sig minnen som dofter, detta är ett av mina starkaste. Sommar och bär och glädjen av att ta hand om dem. För även då när jag var liten och avskydde plockandet så kom stunden där i köket med min farmor.  Svartvinbärsmarmelad Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: