50 % eko och ursprungsmärkning

Idag kan man på DN Debatt ta del av hur Miljöpartiet går till val på justa villkor för Sveriges bönder, mat med hög kvalitet, krav på miljö- och djurskydd, samt tydlig information till konsumenterna. 

Mat är en fråga som rör alla och Miljöpartiet framhäver att alla ska ha chans att välja ekologiskt, oavsett tjocklek på plånbok. Man påpekar hur allt fler väljer ekologiska alternativ och tack vare ursprungsmärkning kan välja vad man vill stoppa i sig. Men så fort det kommer till t.ex. korv och lasagne så försvinner möjligheten. Samma sak när det gäller skola och äldrevård. Där saknar vi information och även möjlighet att själva välja. Därför vill de att det ska införas fullständig ursprungsmärkning så att man även i skola, vård och äldreomsorg såväl som på restauranger ska kunna göra medvetna val. 

2013 ökade försäljningen av ekologisk mat med 13 procent i Sverige. Men detta är inte tillräckligt. Miljöpartiet vill ha ett 50 procentigt mål på att mat som serveras inom skola och vård ska vara ekologisk senast år 2020. Men varför trycker man inte hårdare på det vegetariska? Törs man inte? Fegt i så fall. Det är tydligt att animalisk föda är en avgörande miljöfaktor och det råder inte längre några tvivel om att det är dåligt för hälsan och ändå vill man inte ta in detta starkare här. Djurskyddskraven nämns där man villl att upphandling av mat ska vara minst på samma nivå som svenska bönders men närmare än så kommer de inte. Rimmar inte särskilt väl med sista styckets inledning där de säger att de som miljövänner självklart prioriterar mat som är bättre för miljön och vår hälsa. 

Självklart är det bra att det sätts mål för ekologisk konsumtion och produktion precis som att ursprungsmärkning är viktigt. De missar inte heller att nämna att antibiotikaresistensen är ett av de största hälsohoten idag. Och de gör självklart rätt i att lyfta detta, enligt en undersökning av Livsmedelsföretagens så anser nästan två av tre svenskar att partiernas politik inom matområdet är viktigt eller mycket viktigt för valet av parti i riksdagsvalet. Med denna vetskap hoppas jag att fler partier tar sig i kragen och presenterar vettiga förslag inom området. Och att någon i klartext vågar framhäva hur viktigt det är med en minskad animaliekonsumtion. Man ju undra varför inte köttskatt nämns över huvudtaget. 

4 kommentarer på “50 % eko och ursprungsmärkning

  1. Dom är inte i verkligheten. tydligt att de inte har en aning om hur restaurangverksamhet funkar. Att man ska behöva kleta ned ursprung på ingredienser i varje rätt i menyn är absurt. Vill man som gäst veta så kan man ställa frågan så får man svar, svårare än så är det inte.

    Ursprung kan även skilja beroende på vilka leverantörer man handlar från, för tillfället, ibland köper man från en leverantör, ibland från en annan. Det MP säger att att man då måste trycka upp nya menyer vare gång? ? HallÅ?

  2. Nej, givetvis kan en meny som varieras ofta pga dagliga inköp av ekovaror etc vara svår att uppdatera. Å andra sidan har många dagliga menyer just därför och då borde det gå att informera. De som har samma meny månad efter månad borde det också om de sällan ändrar. Vad tanken är här är väl snarast att man ska uppmärksamma både gäster och restaurangägare att information och ursprung är viktigt kan man tänka.

Lämna ett svar

%d