Eva Funck & Gardar Eide Einarsson på Bonniers konsthall

I går var vi på Bonniers Konsthall och tittade på Gardar Eide Einarssons utställning Power Has a Fragrance. Dagen till ära var det familjesöndag, ”i samtidskonstens tecken”. Eva Funck guidade genom utställningen och gjorde det på samma underbart inspirerande sätt som hon gör i sina program. Hela vår familj är ett fan till Eva som vi tycker har en otrolig förmåga att på ett roligt sätt lära barn (och vuxna) allt möjligt på ett underhållande och lättbegripligt sätt. Till och med saker som annars skulle kunna uppfattas som tråkiga blir till något man vill veta mer om när hon berättar om det.

Hon gjorde oss inte besvikna nu heller (hade tyvärr bara med mig två barn då de andra var på kalas). Hon berättade om Svenska flaggan, varför den ser ut som den gör, även om den Amerikanska och begreppet Liberty or death. Vi fick höra om Caligulas ondska och hans kärlek till sin häst Incitatus.


Konstverket till höger föreställer ett lastbilsflak sett uppifrån och ringarna bombhinkar. Här börjar Eva berätta om ”en kille i Oklahoma som ville köpa pistoler” och hur det hela slutade med att han detonerade bomber. Tror inte att någon annan hade kunnat berätta om detta så ”barnvänligt”, på ett icke fördömande men eftertänksamt sätt som får barnen att fundera kring det som var lite av hennes röda tråd; kommunikation. Hon jämförde livet och att kommunicera med ett sällskapsspel. Om man inte får hjälp med reglerna till spelet, hur ska man då veta hur man ska göra? Vi ska försöka lära varandra hur sällskapsspelet (livet) fungerar, att det är bättre att prata och bygga broar än att stänga ute och vara elak.


”Runda och gulliga för att inte fångarna ska göra illa sig i fängelset. Jag tänker såhär; om de fått runda och gulliga saker när de var små kanske de inte hade behövt sitta i fängelset”. Eva om dessa fängelsebord.


Efteråt blev det förstås autografskrivning. Även till storasyster som hade beställt.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: