Kvinnor ska byta blöjor, inte män

Alltså, denna idoti har Tone Elin Grönstad, chef för ett norsk privat daghem, bestämt ska gälla. I DN kan man idag läsa att hon själv säger att det är gammaldags och politiskt inkorrekt men genomför det alltså. Jag önskar att det var ett dåligt skämt.

Hon hävdar att män är bättre än kvinnor att ”stimulera barnens grovmotorik”. Så kanske det är. Jag kan varken bekräfta eller dementera detta, men det finns säkert studier som gör båda om man vill gräva. Men oavsett det, vad har det med blöjbytet att göra? Ska vi vända på det då, att när vi blir gamla och åldringar behöver blöja, de ska bara få bytas av män eller? Kvinnor i början, män i slutet? Eller vad är det hon tänker sig?

Jag kan inte för mitt liv fatta vad man grundar ett sånt beslut på. Att ”män måste få vara män” hävdar hon. Skulle gärna vilja höra hur hon menar då. Vadå män måste få vara män? Är man inte man för att man byter blöja? Vad är det som gör att det manliga försvinner? Obegripligt.

Särskilt förvånande och sorgligt med detta tycker jag är att det kommer från Norge där man annars gett intryck av att vara långt framme gällande just män inom barnomsorgen. Att de är ett föredöme gällande rekryteringen av män till förskolan, att de arbetar aktivt med jämställdhet osv. Något som Sverige skulle försöka ta efter. Tror vi måste vända blickarna någon annanstans framöver är jag rädd.

Lämna ett svar

%d