Klimatkris om inte köttätandet halveras

I DN kan man idag läsa att det enligt en studie som publicerats i Environmental Research Letters måste till en radikal minskning av köttätandet för att förhindra en klimatkris. Man hävdar att den bör minska med 50 % från 1980 års nivå till 37 kilo.

Sedan 1990 har konsumtionen av kött stigit med 41 % i Sverige och är uppe i snitt 85 kilo per person. Det är sjukt mycket. Jag fattar inte hur mycket folk kan trycka i sig. Min uppfattning är att personer som går över till veg ökar hela tiden och ändå stiger köttkonsumtionen totalt. Alltså, de som äter kött verkar ha gått över från en mer ”sund” nivå till att helt överkonsumera.

Ett par andra saker som bidrar är kanske den sjuka användningen av kött. I DN kunde man igår läsa att man nu har börjat att servera bacon till glass och i milkschake vilket verkar totalt vidrigt, förkastligt och för att inte tala om onödigt. Jag reagerade så här:


 
Jag förstår inte detta alls. När det gång efter annan påtalas att man ska minska konsumtionen så försöker man vara påhittig och ÖKA istället. Obegripligt. I en efterrätt kan man väl ändå skippa djur?
 
En annan sida av det hela utöver miljön är förstås djurhållningen. Den är det inte många som vill tänka på verkar det som. Och precis som en man i DN svarar på frågan om han kan tänka sig att dra ner konsumtionen: ”Det skulle jag gärna göra, men jag är utförsäkrad och har inte mycket pengar att röra mig med”. Nä, där har vi ett problem. Att föda upp och sedan alla efterföljande steg för djurdelarna att nå butikerna borde vara svindyrt. Ett uttryck som alltså borde ändras. Förr var kanske svin dyrt, idag är det inte det. Utan tvärtom, på tok för billigt. Med de låga priser det är så borde man kunna förstå att djuren inte lever ett särkilt bra liv.
 
Jag hamnade i en diskussion om matpriser vid frukostbordet med barnen en dag. Då talade vi om det märkliga med att komjölk är så billig medan t.ex. havremjölk är mycket dyrare. En variant som borde vara billigare kan man tycka. Att gå omvägen via kon, där man bidrar till försäkrat klimat dessutom, det borde väl ändå kosta mycket mer? Men icke… Om det var det omvända tror jag att fler skulle kunna tänka sig att köpa mer växtmjölksalternativ.
 
Middagsfrid är ett företag som via sin grundare Kicki lägger stor vikt på mat som dels ska vara naturlig utan massa tillsatta E-nummer men som även förespråkar vegetarisk mat. Kicki har nyligen till och med haft en helt vegetarisk månad. Sånt tror jag – hoppas jag – kan hjälpa. När personer som kan en del om mat, arbetar med mat, och som på ett naturligt sätt kan visa att det är hur lätt som helst att äta på ett mer klimat- och djurvänligt sätt. Jag hoppas det i alla fall.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: