Halvlek i Sommar i P1

Logotyp för Sommar i P1

Nu har drygt halva sommaren passerat, i alla fall i antal program från Sommar i P1-mått mätt. Vad jag har saknat hela tiden är någon som lyfter fram den oerhört viktiga frågan om vår miljö.

När cirka tre veckor av program har presenterats och det fortfarande inte varit någon som tagit upp miljöaspekten i sitt program började jag bli besviken. Men jag har inte velat förarga mig då det onekligen var många program kvar. Man lever ju på hoppet! Och så igår hände det. Äntligen!

Entreprenören Niklas Zennström talade om sitt arbete med att hitta miljövänliga lösningar och sitt arbete för Östersjön. Han påpekar i sitt program att framtiden inte är den gamla industrin utan en ny sådan där en istället för att bevara det gamla bör satsa på nya lösningar, miljövänliga lösningar, som är hållbara för klimatet. Hans segling i Östersjön där han själv fick se hur illa ställt det är och i och med det började arbeta för att rädda den. Jag hade gärna hört mer av hans arbete kring detta i programmet, lyssna gärna om ni inte gjort det redan.

Så med detta hoppas jag nu att det kommer lite fler talare som tar upp detta i sina program. Ämnet är oerhört viktigt och berör oss alla! Alla både kan och bör göra något för att tänka på vilken miljöbelastning man utgör och hur man kan minska den.

En annan mycket viktig sak som trevligt nog varit mer förekommande är den feministiska vinkeln (dock illa att det över huvudtaget behövs talas om det, varför har vi inte kommit längre?). Flera har på mer eller mindre sätt berört detta, senast här om dagen då Maria Sveland talade och där var det inte bara i förbifarten utan hela programmet kretsade kring detta. Starkt och viktigt.

Andra som också varit inne på ämnet är Liv Strömquist, Sarita Skagnes, Jenny Strömstedt, Carolina Neurathoch Anna Blomberg. Tänkte ni på vad det var för personer som precis radades upp? Kvinnor. När får vi höra ett bra program med feministiskt perspektiv från en man? Hyfsat nära var man idag då Özz Nûjen pratade, inte direkt om feminism men ur en annan vinkel, om hen och hbqt. Och det är väl ändå vad det handlar om i grund och botten, allas lika värde?

Så, låt oss nu hoppas på en miljövänlig fortsättning i Sommar i P1.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: