Intressant om havremjölkens tillkomst

Efter tips från Vegokoll har jag precis läst historien bakom Oatlys tillkomst. Det är tidningen Entreprenör som har en artikel om grundaren till företaget. Hemma hos oss konsumerar vi otaliga liter havremjölk från Oatly per vecka, många av deras andra produkter också, men vet för det inte så mycket om bakgrunden. Och ärligt talat, hur ofta vet man egentligen det om företagen bakom sakerna runt omkring oss? Alldeles för lite antar jag…

Företaget är grundat av kemiprofessorna Rickard Öste som under ett samtal med en spannmålshandlare i slutet av 80-talet delgav sitt problem med ett överskott av havre. Östes första tanke var ”Tänk om det går att göra mjölk av havren”. Så glad jag är för att han tänkte så den gången! 

Havremjölken är ett perfekt alternativ för de som är allergiska mot komjölk eller soja och att det dessutom är bättre än animalisk dito för miljön är givetvis det också en bonus (jag vet att jag tjatat om detta tidigare…). 

Och dessutom, som det påpekas i artikeln, ser man till människors näringsbehov så är havremjölken till och med bättre än komjölk som innehåller relativt höga proteinhalter. Att komjölken skulle vara överlägsen ut näringssynpunkt är en överdrift som saknar forskningsstöd. 

Fram för mer havre, och om du nu mot förmodan inte gillar den så kan man ändå byta ut den i alla andra sammanhang än just att dricka den. Steka pannkaka eller vilken maträtt det må vara gör ingen skillnad, märks inte att ko är utbytt mot havre. 

Ur Entreprenörs artikel.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: