Hållbar och rolig restaurang för barnfamiljen

Skylt med gröna illustrationer över vad som händer med matavfallet

En restaurang där barnen är den primära målgruppen och grunden för verksamheten är hållbarhet. Det har blivit verklighet på Tekniska museet där Tekniska by Pontus slagit upp sina portar.

Efter en tids ombyggnation möts en nu av en plats där hållbarhet, mat och teknik möts. En restaurang med inte bara snygg och rolig inredning utan även ett verkligt bra och genomtänkt hållbarhetsarbete.

Arkitektur och inredning har tagits fram tillsammans med Lomar Arkitekter. Foto: Anna Gerdén

Till satsningen har Tekniska museet knutit till sig krögaren och entreprenören Pontus Frithiof som tillsammans med Thomas Dahlstedt och Nordrest erbjuder en meny där det gröna är fokus.

Maten stor klimatpåverkan

Då maten vi äter står för en stor del av vår klimatpåverkan har museet tillsammans med sina partners lagt stor vikt vid hållbarhetsarbetet. Resultatet är ett stort vegetariskt utbud, varje dag serveras en vegetarisk buffé, på helgen kan en njuta av vegetarisk tacobuffé där allt utom osten och gräddfilen är veganskt. Det finns även kött- och fiskrätter varje dag men rött kött är tack och lov bannlyst. Tanken är att allt ska göras med så smarta medel som möjligt. Även det vegetariska där till exempel guacamolens avokado får sällskap av ärtor för att vara mer klimatsmart.

Uppläggningsfat på rad med hackade grönsaker och färs

Tekniken får sin plats den också, fattas bara annat på ett Tekniskt museum. Kombinationen hållbarhet och digitala lösningar syns bland annat där du skrapar ner matrester, matavfallet vägs och mängden som har slängts visas på en tavla. Målet är att det inte ska skrapas ner mat utan att den ska ätas upp. Det som dock hamnar där görs det mull av. Efter 48 timmar blir det en liten påse av av ett kilo avfall, en påse du kan få med dig hem om du vill.

Tanken är att besökare ska få större förståelse för hela kretsloppet. I restaurangen finns skärmar vars mätare visar hur mycket energi och vatten som gått åt den senaste månaden och jämför det med tidigare period. Det kommer även att arrangeras kurser där unga kommet att få lära sig mer om dessa frågor.

– De flesta av våra besökare är barn och unga. Det är deras framtid vi pratar om. Vi vet att de vill bidra med lösningar på vår tids utmaningar. För dom är det på riktigt. Teknik och naturvetenskap är ofta en del av lösningen. Det finns så mycket positivt att göra, säger Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet.

Lyckad förening i hållbar förpackning

Det är verkligen roligt att se hur du kan plocka med dig både inredning, teknik och hållbarhet i en och samma förpackning som denna restaurang är. Att förena verksamheten med målgruppens behov och intressen samtidigt som tiden kräver ett tydligt tag om hållbarhetsarbetet.

Det ska bli spännande att se hur museet fortsätter detta arbete, jag hoppas att mer kommer besökare tillgodo i form av kunskap och aktiviteter kopplat till de tekniska lösningar som finns på plats. Och att kökets inställning kring klimatsmarta ingredienser framhävs. Det behövs fler goda exempel på det, och det här är ett sådant.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: