Recept på limpa, en klassiker på utflykten

Limpa på en skärbräda, en brödkniv ovanför

De flesta har vi väl någon gång fått limpsmörgås med oss i matsäcken, säkert tillsammans med varm choklad. Känns det igen?

Numer föredrar jag ett nybakat surdegsbröd men måste ändå erkänna att en klassisk limpsmörgås inte är så dumt ibland. Och det är bra bröd att ha med i ryggan på utflykten, det går inte att förneka. Godast med några skivor ost på om du frågar mig.

Det här receptet har vi bakat massor av gånger inser jag trots att jag inbillar mig att vi inte äter så mycket av den sorten men det är väl bara att vara ärlig, det går ner en del ändå. Receptet är från början hämtat från smörgurun Johan alias Matgeek men jag har ändrat lite gällande kryddning samt sötma och använder givetvis mjölkfria alternativ. Vilken sorts mjölk och smör en använder är som baken ni vet, delad. Ta er favorit.

Recept, 2 bröd
150 g smör/margarin
5 dl valfri mjölk
50 g jäst
1 tsk fänkål
1/2 tsk anis
1/2 tsk kummin
2 tsk salt
0,75 dl mörk sirap
3 dl rågsikt
ca 13 dl vetemjöl special
ev mjölk eller olja att pensla med

Smält smöret och häll över mjölken, låt bli fingervarmt. Smula ner jästen i degbunken och lös upp den i lite av degvätskan. Häll sedan över resten av mjölkblandningen, tillsätt kryddorna, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Kör i maskin 6 – 8 minuter (ca det dubbla för hand). Låt jäsa övertäckt i 60 minuter.
Häll ut degen på mjölat bakbord. Knåda det smidigt och dela i två delar och forma till limpor. Lägg för att jäsa på plåt i 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.

Snitta bröden och grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Lägg gärna ett par isbitar på botten i ugnen när du sätter in brödet. Sänk värmen till 200°C och grädda i ytterligare ca 35 minuter. Pensla bröden med lite mjölk eller olja när du tar ut dem för finare yta. Låt svalna på galler.

En skivad limpa, en brödkniv i bakgrunden

En kommentar på “Recept på limpa, en klassiker på utflykten

  1. Pingback: Recept på favoriter i matsäcken | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: