Djuren viktig fråga när vi handlar mat

Att mat ska vara mättande och god är nog grundläggande önskemål för de flesta. Men hur tänker vi utöver det? En ny undersökning visar att djurens välmående är en viktig fråga.

Mat som är bra för djuren, naturen och är producerad med schyssta arbetsvillkor är de faktorer som hamnar högt i topp när svenska konsumenter handlar livsmedel. Det visar en undersökning Kantar Sifo har genomfört på uppdrag av KRAV. 1 000 tillfrågade konsumenter i Sverige har svarat på vad som är viktigast för dem när de handlar livsmedel och utöver att maten ska smaka gott och hålla hög kvalitet vill vi att maten är producerad på ett sätt som är bra för djuren och att den inte har skadlig påverkan på djur och natur.

– Valet i mataffären kan göra stor skillnad för djurens välbefinnande och miljön. Vår undersökning tyder på att många konsumenter förstår det, säger Katarina Wolf, marknadschef på KRAV.

Schyssta villkor för människorna som producerar maten hamnar också högt upp på listan där även kemikaliefrågan syns. Mat som ”är producerad utan bekämpningsmedel” och ”är naturlig” hamnar på tio-i-topp.

Här är de tio viktigaste faktorerna när vi handlar mat:

  1. Smakar gott
  2. Har hög kvalitet
  3. Är producerad på ett sätt som är bra för djuren
  4. Inte har skadlig påverkan på djur och natur
  5. Ger bonden/producenten tillräckligt betalt / har svenskt ursprung (delad femteplats)
  1. Är producerad med bra arbetsvillkor
  2. Är naturlig
  3. Är producerad utan bekämpningsmedel
  4. Är hälsosam

Undersökningen genomfördes i september 2017 där de svarande fick ta ställning till 27 olika faktorer och ranka hur viktiga de är på en sjugradig skala.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: