Semlor med gott samvete

Semla på fat, tre stycken på ett bord med blåblodig duk

Semlor i stora lass! Själv älskar jag semlor och sätter i mig oräkneliga av dessa bakverk. Enligt DN äter cirka 58 procent av svenskarna en semla på fettisdagen vilket blir mer än fem miljoner semlor. Men då många som jag äter semla fler gånger än bara denna dag blir det förstås långt fler semlor än så.

Enligt statistik från Sveriges bagare och konditorer går det åt 211 ton grädde vilket innebär att 70 000 kor har mjölkats. Då pratar vi grädde. Till detta kommer även 42 ton smör. Brutala mängder där tusentals djur får lida och så även vårt klimat då mejeriindustrin har stor negativ klimatpåverkan.

Djurens vardag

Att välja semlor bakade på kornas di, som givetvis är tänkta för kalvar – inte oss människor, har sina konsekvenser. För att korna ska producera mjölk måste korna förstås föda kalvar. Inom mjölkindustrin tas kalven normalt från kon direkt eller någon dag efter födseln. Detta görs för att det ska bli mer mjölk till människorna, men också för att det är lättare att få en ko att låta sig mjölkas av en maskin om hon inte vant sig vid att ge di åt en kalv.

Precis som andra däggdjursungar är kalven anpassad för att suga. När de inte får utlopp för sitt stora sugbehov är det vanligt att de unga djuren försöker dia på allt de kommer åt, bland annat på varandra. Det leder till att tjurkalvar dricker urin från varandra, och kvigkalvarna kan försöka dia på varandras spenar. Även diförsök riktade mot öron och svansar förekommer. I naturen diar kalvar i 6-12 månader.

Det naturliga för en ko är att producera 5-10 liter mjölk om dagen till sin kalv. Avel har lett till att en mjölkko idag kan producera över 50 liter mjölk om dagen men trots detta är detta inte naturligt för dem utan det sliter hårt på korna och bidrar till sjukdomar som kalvningsförlamning och juverinflammation.

För att få ut så mycket mjölk som det bara är möjligt ur en ko så krävs det att hon får i sig väldigt mycket energi- och proteinrik mat. En ko som bara äter hö eller gräs ger inte lika mycket mjölk som en ko som får till exempel vete, soja, havre och sockerbetor. Den felaktiga kosten leder till att så gott som alla kor är konstant dåliga i magen, med kroniska flytande diarréer.

Avstå inte det goda, välj vegetabiliskt alternativ

Obehagliga fakta om djurens välmående och klimatkonsekvenser skulle kunna fortsätta länge till men istället för att rabbla upp oändliga rader om hur illa kor och klimat har det vill jag uppmuntra er att välja vegetabiliskt alternativ. Naturens produkter innebär inte lidande för djuren och inte till närmelsevis lika stor klimatpåverkan. Här har du några tips på vägen:

Här finns ett test över de vegetabiliska semlor som finns i Stockholm
Veganska semmelutbudet i Göteborg
Recept för att baka egna semlor finns här

Vill du ha mer fakta kring kornas liv och vad de orsakas och orsakar kan du läsa mer här:

Växtmjölk eller komjölk – spelar det någon roll? 
Naturskyddsföreningen om köttindustrin
Djurens Rätt om villkoren för kor och kalvar

Njut av de underbara bakverken – gör det utan animalier så kan du göra det med gott samvete, då blir det gott även för klimat och djur.

En kommentar på “Semlor med gott samvete

  1. Pingback: Semlor med gott samvete – Metallharens Mix

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: