Oumph! färdig veganpizza

Pizza sedd uppifrån med paprika , rödlök och Oumph!-bitar

Lagom till veganpizzadagen i januari berättade Oumph! att de lanserar två frysta veganpizzor. Det är grillat och italienskt som bjuds, men hur smakar de då?

Ja, några erkännanden måste kanske till här: jag har inte ätit fryst färdigpizza tidigare. En viss skepsis till formatet finns också. Samtidigt är jag en av de som förespråkar fler vegetariska genvägar. Många vill att det ska gå fort och vara enkelt och det måste det få vara även bland i det vegetariska utbudet. Dels för att få fler att gå över till vegoalternativ men också för att veganer inte är annorlunda än andra. Även de har tidsbrist och är trötta ibland.

Lite snabba lösningar skadar alltså inte. Det är den linjen Oumph! är inne på när de berättar varför de lanserat dem. Att färdigmat är en big deal, att det finns ett hål för detta. Vegansk mat måste inte vara nyttig och lagad från grunden men ska vara så god som möjligt och fungera i människors vardag.

Förvånandsvärt frasig botten

Så pizzan då. Jag gillar verkligen pizza. Och dessa pizzor är faktiskt helt ok. Enligt Oumph! så är det viktigt att de ska ha en “schysst” botten vilket de också har. Pizzorna är gräddade i vedeldad stenugn och jag är överraskad över vilken frasig och god botten det är. Trodde inte att det var möjligt att en färdig fryspizza kunde vara så.

Två pizzor på en stor skärbräda

Tyvärr innehåller pizzorna gluten men vi får hoppas att Oumph! kommer att lansera även utan.

Båda pizzorna har en tomatsås som bas och osten är från Violife vilken personligen är min favorit. Grilled Style är toppad med grillade paprikor, rödlök och Oumph!-bitar. Italian Style har lite mer grönsaksfeeling med ruccola och tomater förutom Oumph!. Pizzorna har god smak och är lagom ostiga och till och med jag som är kräsen gällande köttersättning gillar Opumph!-bitarna på. Det är en helt ok smak på båda pizzorna även det inte är några enorma kryddsensationer.

Det jag reagerar mest på är just botten som inte för tankarna till något fryst degpaket och med vegoosten känns pizzorna godare än från vissa pizzerior med tråkig botten där en får äta utan ost i brist på vegoalternativ. Pizzorna går att värmas i micro men givetvis rekommenderas ugn för att få dem så goda som möjligt, det är så jag har smakat dem. Hur botten blir efter att ha varit i en micro vet jag alltså inte och är inte sugen på att ta reda på heller.

Oumph! är alltid helt vegetariskt. Dressingen som serverades till salladen innehöll bland annat äggfri majonäs. Gillar när företagen satsar på helt vegetariskt utöver sin egen produkt.

Som jag påpekat otaliga gånger för så behöver vi öka utbudet för att få fler att välja vego men minst lika viktigt är det att det är gott. Den linjen håller Oumph! också vars ambition är att nå andra som inte äter vegetariskt idag. Därför, trots att detta är färdigmat, är tanken att pizzorna ska hålla hög kvalité. Tycker jag nog att de har också, för sin produktkategori!, och har därmed även ett något högre pris än liknande produkter. Dessa kommer att ligga runt 50 kronor i handeln. Väl värd att smaka om tidsnöd eller lättja sätter in.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: