Snabbt och mättande på Falafelbaren

Tallrik med falafel, börek, grönsaker och hommus

Hungrig och på språng i stan? Är du i närheten av Hornsgatan kan du med fördel stanna till på Falafebaren för att äta. Det går snabbt men smakar ändå vällagat. Något många upptäckt, kruxet kan ibland vara att ens komma in i den lilla populära baren.

Falafelbaren har hunnit få några år på nacken och blivit allt mer välkänd bland Stockholmarna. Det hela började sommaren 2012 som en manifestation för mer och bättre street food. Och det får en lugnt säga att de har bidragit till. Men då, när det begav sig i starten, var det endast med en lådcykel och utbudet på vällagad, vegetarisk snabbmat var långt mer begränsad än idag. Lite senare, året efter, öppnades vad som kom att bli Stockholms första falafelbar.

Om det kallas bar istället för restaurang för att behålla snabbmatskänslan eller om det är för att det inte är mycket mer än en bar ska jag låta vara osagt. Som sagt, det kan vara minst sagt trångt, det är inte mycket mer än ett hål i väggen. En liten lokal vid vars bar du gör din beställning. Om du sedan väljer att ta med maten för att avnjuta annanstans eller på plats väljer du förstås själv. Platserna är följaktligen tämligen begränsade men det är en trevlig och gemytlig stämning att sitta där ändå. Den ovälkomna känslan av stress lyser tack och lov med sin frånvaro. Sommartid finns även några uteplatser att slå sig ner vid.

Vego på menyn

Maten som serveras är mättande och god, de flesta av rätterna är veganska och allt är vegetariskt. En term som dock kan reta somliga, i detta fall syftas det på laktovegetariskt då mjölkprodukter förekommer. Bra är att det är vegetabiliskt löpe i all ost och alla såser är gluten- och laktosfria. Även många av rätterna är glutenfria vilket gör menyn till en inkluderande läsning utan oro för att inte kunna få en måltid, oavsett allergier och kostpreferenser.

Bord med tallrik med mat och ett fat med bröd

Falafeln serveras nyfriterad med traditionella tillbehör som tomat, gurka, rödkål, pickles och tahinisås. Det går att välja olika utföranden som falafel i pitabröd, falafelrullar eller att få det på tallrik. Till det kan en även välja tillägg som pommes, friterad blomkål, börek och förstås olika dipsåser. Allt mat tillreds på beställning så det är ingen lagervara där det ligger staplat enligt snabbmatssystem med rader av förberedda anrättningar som borde ha ätits för ett bra tag sedan.

Gott med låg klimatpåverkan

Det är gott och smakrikt utan att för den skull vara för kryddat eller starkt. För mer smak finns ett par olika sorters såser utställda på borden. Trots att det är mycket av maten som är friterad så upplevs den inte som flottig på det vis en annars kan tänka sig. Mättande utan att vara för tungt och fett, även om det förstås är en långt ifrån fettsnål måltid.

Tallrik med falafel, börek, grönsaker och hommus

 

Med vegetarisk inriktning är det ett tämligen lågt klimatfotavtryck redan från början. Utöver det kan en hållbarhetsinriktning ses på Falafelbaren. Kikärtor och kryddor är ekologiska och friteringen sker uteslutande i svensk rapsolja.

Jag, precis som många andra, kommer tillbaka till Falafelbaren gång på gång. Och inte för att det går fort utan för att det är gott och mättande. Maten känns mer vällagad än en del sämre “vanliga” restauranger en råkat hamna på. Det är även härligt att kunna beställa mat utan obefintliga alternativ även om en vill äta helt vegetariskt. Att Falafelbaren har blivit nominerade till DNs Gulddraken vid två tillfällen är inte alls oförtjänt.

Med den lilla lokalen och många som inser det fina med falafel snarare än köttiga snabbmatsvarianter är snarast frågan när det kommer en till Falafelbar till stan. För nog brukar väl ändå populära alternativ ha en tendens att kunna föröka sig? Det vore välkommet, det var ju där det hela började – att arbeta för mer och bättre street food.

Denna recension har även införts i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: