Ska skolan servera vegansk kost?

Morötter, tomater och palsternackor

Frågan om rätten till att få vegansk kost i skola och förskola har blossat upp efter att en förälder berättat att hennes barn blir exkluerade i skolan när de vägras vegansk kost. Ska vi ha rätt att ställa krav på en mängd olika kostpreferenser?

Skolköken dignar under kravet på olika sorters krav där allergier är en och som givetvis måste följas. Men resten då? Att äta vegansk kost är ett etiskt ställningstagande och med klimatmål som det behöver vidtas rejäla åtgärder för att nå bör veganmat vara grunden i skolbespisningen.

Klimatrapporten från FNs klimatpanel IPCC pekar med tydlighet på att det är bråttom att minska utsläppen av växthusgaser. Kosten ett viktigt område då den står för en fjärdedel av våra utsläpp varav nötköttet står för så mycket som 30 procent och mejeriprodukter 17 procent. Därför har har skolan, tvärtemot vad vissa vill hävda, ett ansvar att servera en vegansk kost. Det är snarare särskilt viktigt att detta sker i skolan för att lära barnen att äta på ett hälsosamt och hållbart sätt.

Somliga förespråkar trots detta köttets självklara plats med argument som är synnerligen innehållslösa och snarare bygger på gamla normer än skäliga argument. Jag har bemött de vanligaste i en debattartikel som publicerats på SVT Opinion. Argumenten som bemöts är dessa:

Kostnaden är för hög

Det hävdas att det är dyrt och jobbigt för personal att hantera alla olika typer av specialkost. Med vegansk kost skulle däremot de flesta olika preferenser kunna bockas av. Tack vare det blir det inte massor av särlösningar, det blir bara en slags måltid istället för otaliga varianter. Mindre krångel, bättre för både personal och elever.

Barnens val

En del förfasas även över att det är fel att tvinga barn att äta veganskt. Problemet med denna argumentation är att de själva gör samma sak med sina barn. Har köttätares barn valt att äta kött? Nej, med detta reflekteras det inte över. Många barn vill inte äta djur om du frågar dem, ändå är det vad föräldrarna ger dem. Att ge barnen en vegansk kost är istället fritt från tvång, barnen kan välja att lägga till djur till sin kost om de vill. Det är att ge sina barn valmöjlighet.

Normer

Denna syn på tvång och särbehandlig handlar om djupt ingrodda normer. De sitter så hårt att det inte sällan används ett aggressivt tonfall där det påstås att veganer är militanta, undernärda, knäppa… Det är inte konstigt att många tycker kött ska vara en del av måltiden då det är så de är uppfostrade. Men vi behöver ställa om till en mer vegetabilisk kost. Vårt klimat kräver det, likaså behövs det ur folkhälsoperspektiv.

Att kött konstaterats öka risken för såväl cancer som hjärt- och kärlsjukdomar tillsammans med ett akut behov av att minska klimatpåverkan innebär att samhället behöver ta ansvar – även skolan. När vegankost är ett svar på båda dessa saker, likaså möjligheten att radera ut många av de specialkostönskemål som finns, borde det inte vara svårt att se fördelarna med denna kost.

Problemet är alltså normer. Som sitter så hårt att påhopp, hot och hat haglar. Formuleringarna ofta lika den typ av hat som kan ses i samband med minoriteter i övrigt. Det är oerhört sorgligt. Lyft blicken från tallriken och ta in det som är viktigt för vår framtid.

Läs gärna hela artikeln med mer fakta och argument här.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: