Varannan kan tänka sig att hoppa över julskinkan

Dukat bord med många olika formar och skålar i vitt

Vilken härlig nyhet, eller hur? Varannan svensk kvinna, även varannan person mellan 18 och 29 år, kan tänka sig att hoppa över julskinkan i år till förmån för ett mer vegetariskt julbord.

Tyvärr gäller inte siffran hela befolkningen. Som så ofta annars när det gäller vegetariskt och klimatsmarta val är det kvinnor som dominerar. För dem och den yngre åldersgruppen stämmer alltså rubriken. På frågan om du skulle du kunna tänka dig att avstå från julskinkan i år till förmån för ett mer vegetariskt julbord är det dessa grupper som drar upp. Sett till hela befolkningen är det mer än var tredje svensk som tänka sig det, 36 procent. Detta enligt en ny opinionsundersökning från Novus, beställd av Djurens Rätt.

De här siffrorna får en ändå säga känns positiva! Även om köttnormen gör att julborden tyvärr dignar av animalier så kommer förhoppningsvis vegoalternativen att ta större plats för varje år som går. Och det är inte särskilt svårt att göra mer vego, många av de rätter som är vanliga på julbordet går att göra vegetariska. Antingen genom att byta ut olika ingredienser till växtbaserade och genvägen med färdig mat där korvar och vegobullar finns i många vegovarianter underlättar också.

Att mer än var tredje svensk kan tänka sig att avstå från julskinka är en fin, tidig julklapp tycker jag. Låt oss tipsa och peppa varandra att lyfta vegorecept inför jul så ger vi även djur och klimat en fin klapp.

Tips:
Recept på lussebullar
Vegansk prinskorv har lanserats till konsument
Juliga recept

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: